Google+

oleh: kak fida ♥Cucur Susu Lemak Manis™

Cucur_susu_lemak_manis

Buat sarapan atau minum petang...sedap juga dicampur hirisan kurma, nangka, isi durian atau lain2 yg sesuai... :)


Created on : 19-10-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 1 famili )

  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1/2 sk baking powder
  • 1/2 sk bicarbonate soda
  • 6 sb susu manis (lebihkan jika suka)
  • 1/2 cawan susu segar/cair
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Cucur_susu_lemak_manis_004
    Ayak bahan2 kering ke dalam mangkuk.Masukkan susu manis dan tuang susu segar/cair sedikit2 sambil dikacau hingga adunan licin dan sebati.
  2. Cucur_susu_lemak_manis_008
    Goreng cucur dalam minyak yang panas sambil dibalek2kan untuk mendapatkan cucur yang bulat gelembong hingga keperangan... :)
  3. Angkat cucur dan hidangkan.

Tag

kuih-muih








Laporan Masakan Bergambar (25)

Imga0168
20-10-2011
sy buat utk minum ptg tadi.. sedappp, trimakasih kak fida :)
Laporan oleh: DatinLulu

mekaseh Datin krane sudi mncube... :)

P1040535
20-10-2011
slm kak..ari ni msk rebus2 jer,hb dmm.bukak com npk ccur akak.tekak rsa kecur lak..sdp lmk2 mnis gitue..sbb tu la ucu ltk air kosong jer..xleh mnis2 nti cik mut rmai sngt nk bekenalan..hehe.
Laporan oleh: Mariani(KT)

w'slm ucu..yg manis2 tu kdng2 cik mut tk sempt kenyit mate sbb dh dismbr org...heheee...mekaseh yer ucu krane mncube... :)

Dsc00505
21-10-2011
assalam kak...saya buat cucur ni tk sarapn pg td...memg sedap...bole buat lg dan lg....
Laporan oleh: acit

w'salam acit..alhamdulillah...leh wat utk minom ptg pulak....heee..mekaseh yer sudi mncube... :)

Photo0605
24-10-2011
sarapan pagi ni....lemak2 manis gitu...sekejap je habis...suka pulak anak2 ni kuih manis mcm ni..tq daun keladi kak fida..
Laporan oleh: rohaya1710

alhamdulillah...mekaseh daun kladi jugak yer rohaya,slalu2 ler cube lagik...heee... :D

Photo0861_1_
25-10-2011
ini cucur susu lemak manis yg kita buat mlm tadi...sedap sungguh. makan sambil tengok tv. sekejap jer habis
Laporan oleh: Sally Rashid

Alhamdulillah..dpt jugak akak lihat hasilnye,nmpk garing jer cucur tuu...mekaseh yer Sally krane sudi mncube... :)

Dsc01224
18-11-2011
slmt tengahari kak fida..buat pagi nie juga utk minium pagi tadi tapi saya buat x bulat ..lembut la cucur nie..boleh buat lagi pd hari lain...tq
Laporan oleh: kecikcomel

slmt jugak wat kecikcomel..alhamdulilah..yg mudh2 ni leh ler wat slalu yer,mekaseh yer krane mncube.... :)

25112011555
25-11-2011
salam akak, buat utk bfast pg tdi...mnm Vsoy...hehhe...comel2 je cucur tu..lembut & gebu..slalu wat cucur ni pkai tpg adabi tu, skrang x lg..TQVM :))
Laporan oleh: syalina

w'salam syalina...sdpnye srpn ngan Vsoy...mmng cucur ni akan2 cucur adabi tapi ni yg homemade punye..heee..mekaseh yer krane mncube.. :)

2012-01-03_10
03-01-2012
buat utk bekfes pg td.. suka tgk cucur ni bulat2.. sedapp.. nyum nyum!!
Laporan oleh: yaniezara

alhamdulillah..mekaseh yaniezara krane mncube... :)

04012012_cucur_susu_lemak_manis
04-01-2012
Salam.. Rangup diluar, lembut di dlm...hehe..sedap sgt wlpn simple.. 10Q kak fida.. :)
Laporan oleh: eza_zura

w'salam eza_zura..alhamdulillah..yg simple2 tapi sdp ni leh ler wat slalu yer...heee...10Q3 jugak krane mncube... :)

026
06-01-2012
Kak Fida...cucur ni sedap laaaa sbb garing diluar dan lembut di dalam...anak kecik saya suka sangat, banyak dia makan ...TQ akak !!
Laporan oleh: Mummy7857

alhamdulillah...cucur ni mmng sesuai tuk anak2 kecik...mekaseh CK krane sudi mncube... :)

Dscn1414
06-01-2012
Maaf ye k. Fida kite tersilap bagi laporan ..teranto kat cikgu zana la pulak..tak taulah kite punye internet ni ada masalah sikit tadi..tunggu punye lah lama..sudahnye..dekat 1 jam kak..tak mau dia keluar laporan..tekan san tekan sini...sudahnye gi tempat lain..maaf ye ka.Fida..
Laporan oleh: Resepi2011

mmng masaalah teknikal skali2..agak2 klau terslh anto sepinggan umah cikgu zana tentu sronok..hahaaaa.....mekaseh yer krane sudi mncube... :)

Dsc_0110
17-01-2012
sedap cucur ni...wat utk bekfas mggu lepas...tapi x bulat mcm akak nyer..dah tu ada yg pecah dlm kuali..nape ek??? thanks ye kak fida :)
Laporan oleh: cayang_honey

kemungkinn minyak gorengn pns sgt tu yg wat cucur pecah...ppon mekaseh yer cayang honey krane dh mncube... :)

Dsc04737
28-01-2012
kak fida...mas try cucur susu lemak manis ni pulak....memang sedapppp
Laporan oleh: mass80

alhamdulillah...mekaseh mass krane sudi mncube... :)

Bomi
06-02-2012
salam kakfida..selamat menyambut maulidur rasul..:) sedap kak cucur susu ni..saya suka pada texture dia yg berongga tu...:)
Laporan oleh: quinnie

w'salam Q..Slm Maulidur Rasul...mekaseh yer krane sudi mncube....alhamdulillah...sronok dgr bila rcp yg mudh ramai yg suke.. :)

2012-02-18_08
18-02-2012
sedap. tq kak fida
Laporan oleh: akilahzaini

alhamdulillah..mekaseh akilahzaini krane sudi mncube... :)

Img_3377
18-02-2012
baru buat ptg tadi..baby saya suke sgt :)
Laporan oleh: ashypink

alhamdulillah..sronok melayan baby yer..mekaseh ashypink krane mncube.. :)

Foto0301
28-02-2012
salam kak fida ptg ni mkn cucur susu lemak manis ye.. ank2 ska lmbut gebu. sy bt 3 adunan 1 adunan x ckup, smbil grg ank2 dh mta.. tq kak kongsi rspi ni..
Laporan oleh: Norriyah

w'salam Norriyah..alhamdulillah..sronok lihat anak2 suke ape yg kite hidangkn yer...tq krane mncube.. :)

Photo0048
18-03-2012
dah banyak kali buat, sedap sangat, kiranya ni memg pebret family sekrg la, senang nak wat & bahan2 memg sentiasa ada, thanks ya Kak tuk resipi ni...
Laporan oleh: misspid

alhamdulillah.mekaseh misspid krane sering mncube rcp mudh ni.. :)

Dsc00618
15-07-2012
sedap! wat num ptg..dh selalu wat, cuma tk sempt amik pic :) timekacihh..
Laporan oleh: k.zila66

alhamdulillah..mekaseh zila krane rajen mncube..akak dpt liht 1 laporn pon dh memuaskn...heee... :)

Img_20120728_173043
30-07-2012
kak fida...nie cucur sya....sedaplah kak...mkn berdua ngan ank xckup...xsempat simpan tuk hubby....hehehe....tq kak fida...
Laporan oleh: kunonit

kunonit..mekaseh yer krane mncube..cucur sdp lagi mudh ni leh ler wat lagi,lebey2 tau dn leh mkn ber3 pulak yer..heee... :)

Photo0842
07-08-2012
Salam ckgu,cepat,mudah dan plg pnting seedap.buat utk stdygroup sblm sahur nnti.makasih kak..mables..
Laporan oleh: Truya

salam Truya...mekaeh krane rajen mncube...semuge berjaye dlm ape saje bidng yg diceburi.. :)

Cimg0280
25-08-2012
inilah hasilnya, mmg sedap, manis2 dan comel2, terima kasih kak fida :)
Laporan oleh: chupacups

alhamdulillah..mekaseh chupacups krane sudi mncube.. :)

Img_20120813_183754
04-09-2012
kak fida.....hehe...nie cucur susu tp saya tambah serbuk koko...sedap kak...ank saya lg suke coklat2 nie.....tq kak fida....
Laporan oleh: kunonit

klau dh minat bebudk ngan coklat, mesti cepat ler abes cucur tu..heee...mekaseh kunonit krane mncube... :)

Cucur_manis
22-01-2013
assalam kak fida pekaba?dah byk kali wat cucur yg sempoi ni..siap durhaka ngan perisa coklat bagai...baru teringat tak anto rept kat cikgu lagi.Tima kasih kak fida luv U
Laporan oleh: Lina_pg

w'salam Lina...akak siht alhamdulillh..mekaseh..hrp lina pon siht2 sntiase yer...mekaseh krane sudi mncube, tk kesah rcp dipelbgaikn asalkn mnjadi lebih2 lagi anak2 suke...luv u tooo... :o

2014-04-02_17
02-04-2014
salam kf. moon wat 1/2 adunan mkn sorg2. wpn rupa die lgsg xbulat, tp rasa die mmg lemak manis. plg best tang kulit die tu, rangup sgt2 tp isi dlm gebu. cpt kenyang. hehe. tq kf! mmg sempoi lah
Laporan oleh: moonbug

salam moon..alhamdulillah..mekaseh yer moon sudi mncube... :)


Komen (28)

19-10-2011, minanas komen :

kak fida , cucur ni penuh nostalgia kan..ingat mak selalu buat dulu.tq.


19-10-2011, kak fida komen :

minanas..btol tu..kecik2 dulu akak dh biase mkn arwah mak yg buat tapi rcp cmpk2 je..ade rase2 mcm kue janekek jugak... :)


19-10-2011, inahaireina komen :

kak fida.. nampak sedap je cucur ni.. nak cuba buat la esok.. tapi macam mana boleh jadi bulat2 ye.. kalau saya buat cucur mesti tak kan jadi bulat.. kene bancuh tepung tu keras sikit ke??


19-10-2011, kak fida komen :

inahaireina...adunan cucur tk keras tapi texturenye melekit,klau ikut suktn yg diberi akan dpt texture trsebut..adunan cucur tu dijemput2kn dgn hujung jari yg dh dibasahkn dulu dan masukkan ke dlm minyak pns dn lks2 dibalek2kn supaye cucur gelembung sekate...hrp dpt phm yer,tapi klau bimbng jari trkene minyk pns boleh menggunekn 2 sudu utk mnjemput cucur...slmt mncube... :)


20-10-2011, mama kastam tioman komen :

mama selalu jugak buat cucur sebegini..makan waktu minum petang memang sedap..


20-10-2011, kak fida komen :

mama!!! lame tk borak ngan mama...hrp2 mama sihat yer...btol tu mama lebih2 lagi musim ujan ni kenakn ngan kopi pns pulak...huhuuu... :o


21-10-2011, quinnie komen :

salam kakfida...saya baru buat cucur ni tapi letak yis..nanti nak cuba yg resepi akak ni pulak..memang suka dgn cucur ni...lemak manis je..:)


21-10-2011, kak fida komen :

w'salam Q..ape je jenis cucur mmng sdp dimkn lebih2 lagi klau org buatkn kite,kite tinggal nk ngap jer...ekheheee... :D..slmt mncube Q... :)


24-10-2011, fm lover komen :

asskm kak fida,kalau tak letak fresh milk blh tak kak


24-10-2011, Sally Rashid komen :

nak cuba pagi esok untuk sarapan. nanti kalau jadi cantik kita letak gambarnya..hehe


24-10-2011, kak fida komen :

w'salam fm lover..klau tk letak susu segar boleh gnti ngan air atau pon santan sedang.... :)


24-10-2011, kak fida komen :

Sally Rashid...insyaAllah mnjadik,mudah je bhn2 tuu...anto je laporn toksah tunggu cantek ke tk...ekheheee...nk tngok jugak...heee...slmt mncube yer...:D


24-10-2011, kakbesah komen :

salam kak fida........fuh, lamanyer kakbesah x selongkar dapo k.fida. nk buat cmane, laptop ksayangan dh jd arwah. prgi brsama gambo2 lapuran kukis k.fida & mskn tman2 yg lain. baru jer dpt post repot lauk kaklong & quinnie, terus padam..buatslamanya.. anyway, cantiknyer cucur susu k.fida tu.. bulat2 gitu. insyaallah akk nk try lah utk kudapan bdk2 di rmh ni, bpk bdk pun slalu tumpang sekaki..hehe..


25-10-2011, kak fida komen :

salam kakbesah...aduishhh...sedeynye...kakbesah ni aktif sgt smpai laptop pon tkleh angksss,..smpai mintk nyawaaa...heheee...ni cucur org dolu2 kakbesah,klau buat pon main agak2 je,tapi dh dipermudhkn dgn ade suktn dn mnjadik,kire2 ok2 ler rasenye tuuu...heee...slmt mncube yer kakbesah... :)


26-10-2011, ida_7412 komen :

salam kak fida, saya ni peminat akak. tadi sarapan saya buat jempot2 akak ni dpt pujian dr anak2 sedaplah ibu mana ibu belajar buat jempot2 ni. trima kasih lah kak. nak download gambar tak pandailah. akak tak ada blog ke? saya dah banyak resepi akak sy cuba memang menjadi. good luck ya kak.


26-10-2011, kak fida komen :

salam ida_7412...alhamdulillah..mekaseh yer dn mekaseh jugak krane dh mncube rcp mudh ni...klau nk upload gmbr leh klik 'faq' dn liht care2nye...tang blog tu mmng akak tkde...rcp2 akak share kt Myr je ler...mekaseh skali lagi ida krane dh bnyk mncube rcp2 akak...good luck jugak wat ida... :)


28-10-2011, k.zila66 komen :

salam fida, salam smuaaa...(yg kenal sayalh hehe...) riiiiiiiiduuu...sgttt2...laaamaa xmsuk sni,ini disbb kn tenet problem...laaama jgk lpstu pulak slow sgt2...tuu malas nk msuk..lepas tu pulak(brapa byk pulak daa hihi...) lupa pasword...nasib baik ada tulis dlm buku...comelnyer cucur tu cantikk bulat,bhn2 ada leh gak wat tq..tq..^_^


28-10-2011, kak fida komen :

w'salam zila...tu ler tertanye2 gak mane zila mnghilang...hehee...klau tenet yg problem kene sabau jer ler tapi hrp2 zila dn keluarge siht sntiase hndknye yer...klau tenet dh ok,dh leh tinjau2 rcp jgn lupe pulak nk cube yer...heheee... :)


29-10-2011, yasminhumaira komen :

adoyaiiii k.fida... mcm senang tapi susah la... hahaha... tak comel la cucur2 saya.... adunan tu berderai bila nak dibalik2 kan... tp apa pun sedap jugak dimakan w/pon tak cantek dipandang mata... hahaha...


31-10-2011, kak fida komen :

yasminhumaira...nk dpt cucur yg bulat,setiap satu cucur yg dimasukkan dlm minyak panas segere dibalekkn sebelum kembung sebelah,sekali goreng jgn terlalu bnyk cucur,nnti tkde ruang utk cucur tu brgolek2 ...heheee....ppon mekaseh yer yasmin krane sudi mncube... :)


02-11-2011, Snur komen :

Salam k.fida..TQ sher rspi..saya dh pun buat cucur ni 4 bfast pg smlm..thanks krn tlh mmbuatkn kita x kering idea d wktu pg....


03-11-2011, kak fida komen :

Salam Snur..TQ3 jugk krane sudi mncube..yg mudh2 ni leh ler wat slalu yer...heee.. :)


06-01-2012, Resepi2011 komen :

Salam kak..nape kite anto laporan bgambo tak leh...tak pa lah nanti kite cuba lagi kite wat petang semalam buat makan petang...


30-03-2012, kak fida komen :

w'salam Resepi2011..ma'af akak lmbt bls komen..mekaseh krane dh mncube..mungkin ketike tu ade masaalah sikit..klau dh ok leh cube lagi yer... :)


01-02-2014, ruhmadeny komen :

assalamualaikum....k.fida...dah cuba buat 2adunan sekaligus. sedap....rasa mcm donut pun ye juge....bulat2 comel je...mudah-mudahan ALLAH murahkan rezeki k.fida dgn resepi2 yg k.fida sumbang...Ameen.


04-02-2014, kak fida komen :

wa'alaikumsalam ruhmadeny...alhamdulillah..amiiinn...mekaseh dah mendo'akan..mekaseh jugak krane sudi mncube..beza sikit je dgn donat sbb tk gune yis...heee... :)


22-04-2014, mamadamcute komen :

sy dah cuba smlm, anak sy kata, sedap la mama cucur nie, terbaik, siap bg 2 jari lg, nie dia minta mama dia wat lg, thanks utk resepi yg simple dan sedap nie.


22-04-2014, kak fida komen :

mamadamcute...mekaseh krane mncube...mesti puas hati yer bila dpt puaskan hati anak...mekaseh skali lagi... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu