Google+

oleh: kak fida ♥Mini Chocolate Eclair™

Choc_eclairs

Puff yang sesuai dihidangkan dlm majlis keramaian... :)


Created on : 08-10-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 35 - 40 keping )

  • 1/4 cawan susu segar
  • 1/4 cawan air
  • 1/4 cawan mentega (1/4 buku)
  • 1 sk gula halus
  • 1/2 cawan tepung gandum - diayak
  • 2 biji telur
  • 1/2 sk esen vanilla
  • INTI CUSTARD :-
  • 550 ml susu segar
  • 90 g gula pasir
  • 60 g tepung custard
  • 1 sb mentega/majerin
  • CHOC. GLAZED :-
  • 100g dark chocolate
  • 30 g mentega

Cara-cara

  1. Choc_eclairs_007
    Masak susu,air,mentega dan gula hingga mendidih.
  2. Choc_eclairs_010
    Kecilkan api dapur dan masukkan tepung gandum dan kacau hingga adunan sebati.Matikan api dan terus kacau adunan lagi hingga 1-2 min.Biarkan adunan suam.
  3. Choc_eclairs_012
    Masukkan esen dan telur satu-persatu sambil dikacau adunan hingga lembut.
  4. Choc_eclairs_014
    Masukkan adunan ke dalam piping bag dan gunting hujungnya sebesar 1/2 inc. Picit keluar adunan memanjang 1 1/4 inc dan berjarak di atas dulang pembakar.
  5. Choc_eclairs_020
    Bakar pd suhu 170C selama 25 min atau hingga keemasan mengikut kepanasan oven masing2.Angkat puff dan sejukkan di atas redai.
  6. Isi puff dengan inti custard dan hias dengan choc cair.Tabur kekacang atau manik2 berwarna untuk mencantikkan lagi choc. ecalir jika suka.
  7. Untuk inti custard....masak 3 bahan pertama hingga pekat dan masukkan mentega/majerin dan kacau hingga sebati.Sejukkan custard dan isikan ke dalam piping bag dan picitkan secukup inti ke dalam puff.
  8. Utntuk choc. glazed...campur kedua bahan dan masak cara double-boil hingga cair.Ambil sekeping2 puff berinti dan celupkan permukaannya dgn choc. cair atau boleh disiramkan saja choc. cair ke atas puff dan hias ikut kreativiti masing2... :)
  9. Simpan mini choc. eclair di dalam peti sejuk untuk didinginkan,








Laporan Masakan Bergambar (4)

2011-10-20_10
20-10-2011
salam kak fida... sy da wat smlm.. rasa mmg sedap...tp knapa bila sejuk dia jd cam x bermaya jerk? ke mmg bila da sejuk dia lembik... ape pun rasa nye mmg sedap...1st time wat ni.. tima kasih..eaa share resepinye... ;).
Laporan oleh: intan3026

w'salam intan3026..puff ni kena bkr biar lecokltn (seperti kelihtn keluar peluh) jadi bile sejuk maseh nmpk gebu tapi lembut bukn lembik,atau boleh gntikn susu segar dgn air saja jadi dlm rcp hanye gune air semate utk mndptkn puff yg garing tapi puff akan hanye garing sementare saje sbb bukn jenis kukis..ppon mekaseh bnyk2 yer intan krane sudi mncube... :)

P9016804
23-10-2011
sy dh buat, wat cam bentuk cream puff jer.. sgt sedap, inti custard pun sedap sgt walaupun simple, tak rasa muak telur..
Laporan oleh: AMir MUs

Alhamdulillah...haaa...yg ni adek-bradek eclair...heee...mekaseh AMir krane sudi mncube... :)

Dsc00904
28-01-2012
Kak Fida,sedap sangat coklat eclair ni..dah jadi menu kesukaan family la...terima kasih kak krn share resepi yang best ni..betul-betul nyaman rasa dia..rasa seketul mesti nak lagi..dan lagi..hehe..
Laporan oleh: rahel

rahel..mekaseh yer krane sudi mncube..klau dh jadi kesukaan mmng leh wat lagi dn lagi....heee... :)

Photo0829
23-02-2013
dah wat ptg td..anak2 suka sgt tp xjadi kembung sgt la..ada tips masa nak membakar x...
Laporan oleh: idzaereynee

mekaseh idzaereynee krane sudi mncube....akak jwb prtnyaannye di bwh yer..hrp dpt membntu... :)


Komen (14)

09-10-2011, amydanish komen :

salam kak fida.. byknya ilmu kak fida ttg masakan ni.. kenapa akak tak buka blog? mesti lagi gempak.. sambil2tu bolehlah tambah income melalui blog pula..


09-10-2011, akin komen :

kak,klo free,bg la seklai resepi tuk inti custard cara akak ye :D..excited nie nk buat .....tq


09-10-2011, kak fida komen :

w'salam amydanish...ilmu mskn tk seberape je ni setkt nk kongsi brsame,klau nk bukk blog tk trlints lagi,buat mase skrng pon alhmdulillah rzki tu sntiase ade....heee...mekaseh yer krane beri srnan dn sile2 ler cube rcp2 yg ade yer... :)


09-10-2011, kak fida komen :

akin...akak dh sertakan rcp inti custard dan topping choc skali...tapi rcp yg mudah2 aje,inti custard tanpa telur...klau akin nk rcp inti custard yg ade telur boleh rujuk kt Myr ni dlm mane2 rcp puff yg ade yer...slmt mncube yer... :)


09-10-2011, kak fida komen :

akin..lupe akak nk kasi tau...utk rcp choc. glaze akak gune choc. brand TULIP jadi akak cairkn choc semate tanpe cmpur butter/majerin.... :)


11-10-2011, AMir MUs komen :

nak tanya adunan tu selepas dibakar rase camane? gebu/lembut/rangup? rasa cam cream puff tu ker?


11-10-2011, kak fida komen :

AMir MUs...puff ni lps bkr die gebu dan lembut...rase lebih lemak rasenye drp cream puff sbb dlm adunn ade campurn susu segar,sdp dimkn begitu saje tanpe ade inti dn topping... :)


13-10-2011, Mariani(KT) komen :

aduh kak,..lidah kejawaan ucu ni ssah nk sbut rspi ni.hehe..akak ada xrspi kendi klp...2..3 kli ucu wat sik kantoi jer.


13-10-2011, kak fida komen :

Ucu...kandi kelapa yg manis tu, tk silap ade campurn kelape parut dgn susu manis dlmnye...klau btol nnti akak carik dulu rcpnye yer...insyaAllh akak share... :)


24-10-2011, kak fida komen :

Ucu...kandi kelapa atau coconut candy yg ucu maksudkn tu dh ade kt MyR ni,akak dh cube pon sbb rcp seakan2 dgn yg ade dlm simpnn akak,jadi ucu boleh ler cube jugak yer...insyaAllah klau rcp kandi yg berlainn akak cube nnti akak share jugak ler... :)


23-01-2012, rahel komen :

Salam Kak Fida...menarik betul resepi eclair ni...mesti kena cuba ni..thanks Kak Fida utk resepinya yang mudah tapi enak..


22-02-2013, idzaereynee komen :

mcm mana nak masukkan inti


01-03-2013, kak fida komen :

salam rahel..ma'af yer terlps pndng komen di sini...ppon mekaseh yer krane telah pon mncube... :)


01-03-2013, kak fida komen :

idzaereynee...utk memudhkn, isi inti dlm piping bag, dan picitkan inti ke dalam puff yg telah di belah sedikit bahagian tepi atau hujung puff, isi inti penuh dan akan menghasilkan puff yg kembung...utk membakar puff,bkr dgn api yg kuat 170-180C atau ikut kepanasan oven masing2..ppon mekaseh skali lagi yer krane sudi mncube.. :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu