Google+

oleh: eqyin kimchi korean

Korean_kimchi

ringkas n sedap


Created on : 08-10-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi eqyin




Bahan-bahan ( 5-6 org mkn )

  • 1 biji kubis china (besar)
  • 1 biji lobak putih(di potong memanjang)
  • 1 ikat daun bawang(dipotong kasar)
  • 10gm halia dipotong memanjang
  • 20 biji cili kering(sangai)+ udang kering 50sen (dikisar)
  • 1/4 cawan nampla(kicap sotong)
  • 2 sudu halia dikisar
  • serbuk perasa(msg)+garam n gula secukup rase :)
  • 1/2 cawan tpung beras +2 cawan air(masak smpai pekat)

Cara-cara

  1. basuh kubis hingga bersih n dibelah 2,kemudian toskan n garam kan sayur kobis td secukupnya perap n jeruk kan kobis tu selama 3-4 jam,seterusnya keluar kn kobis tu..n basuh dan toskan seketika
  2. SOS PEDAS KIMCHI@@@@ cili kering yg dimesin selepas di sangai atas api campurkan dgn udang kering yg dimesin td ...n then campurkan sedikit air supaya menjadi pes
  3. maukkan halia kisar td dlm pes tersebut campurkan nampla+gula n serbuk perasa
  4. campurkan tpung beras yg telah dipekatkan atas api td kedalam pes kimchi
  5. setelas pes itu digaulkn rata masuk kn dalam fridge...dlm 30 mint n then lumurkan pada kobis tersebut ...masukkan dalam pet ais dlm 2 ari dh siap...lgi sedap jika diperam selam 2 ari n lg lama lg ok <3 <3

Tag

sayur









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (11)

08-10-2011, snsd komen :

Mmm.. x pernah try lagi before this... Rase die mcm ne ek...? Eqyin ni msti minat ngn artis atau cite Korea kan.. :) Sy pn minat gak.. :)


08-10-2011, Miss_ShaSha komen :

Eqyin ni msti minat ngn artis atau cite korea kan? Huhu.. Nnt sy nk try buat next week.. InsyaAllah.. Kimci ni mmg mkn sejuk-sejuk ke??


08-10-2011, myzun komen :

Hmm....kimchi memang sedap...bukan boleh makan camtu je boleh dimasak dijadikan sup jugak..rasanya masam2 masin...tapi saya paling suka kimchi sotong..yang tu memang susah nak jumpa kat sini...resepi kita sama la Eqyin..


09-10-2011, quinnie komen :

dah lama teringin nak makan kimci...:)


10-10-2011, eqyin komen :

snsd and miss shasha..... hhehe yup mmgm minat korean artis ...cite pun mmg minat u all shuld try this resipi sedap...n very versatile leh mkn ngn mee nasi n bubur pun leh :)))))


10-10-2011, eqyin komen :

btul tu myzun ...leh di buat sup jugak hehehe tp klu ltak udang ngn ketam dlm tu lg best kot hehe:)


18-10-2011, myzun komen :

betul tu eqyin, kalau sup kimchi ni letak udang dan ketam pastu tambah isi ikan..wallah sedap betul..masa makan tu ada pulak kimchi lobak putih hmm...memang laju je...


28-10-2011, aishah hussin komen :

mcm best jer..ermm, udang kering 50sen tu maksudnye ape ye?


17-12-2011, ziwie2305 komen :

sup kimchi tu mcm ne pulak resepinye?


31-12-2011, aifaindah komen :

sedap juga dimakan dgn bubur nasi kosong atau bubur teow chew


30-04-2013, Han Su Rii komen :

Assalaamualaikum. sesiapa yang nak beli halal kimchi online, boleh ke facebook page saya Han Su Rii Resepi korea asli homemade. Jazakallahukhairan.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd