Google+

oleh: yanaghazali Donat Kentang

2011-10-06_14

Ambil dari blog,tp maaf x ingat yg mana 1. Mohon izin share resepi dsini!!!


Created on : 07-10-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yanaghazali




Bahan-bahan ( 15-20 biji (tergantung saiz) )

  • 2 biji kentang (rebus hingga empuk)
  • 500 gm tepung gandum
  • 1 bungkus yeast mauripan
  • 1/3 cawan mentega (saya guna butter)
  • 1/3 cawan air suam
  • 1/4 tin susu pekat manis @ susu cair
  • 1 sudu gula (kalau guna susu cair guna 4sudu gula)
  • Secubit garam

Cara-cara

  1. Rebus kentang hingga empuk. Lepas tu blender dgn air suam. Ketepikan.
  2. Dalam mangkuk besar, masukkan kentang yg telah diblender, mentega,susu,yeast, garam dan gula. Kacau sebati.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Adunan agak lembik tapi tak mengape. Bulat2kan dan perap hingga naik 2 kali ganda.
  4. Panaskan minyak, buat lubang dtengah adunan yg dah dbulatkan td. Goreng hingga perang. Jgn lupa dbalik2kan donat..
  5. Akhir sekali hias ikut suka. Nak celup coklat boleh, nak gaul dgn gula saja pun boleh. Ikut apa kata perut sendiri,hehee selamat mencuba!!!!

Tag

kuih muih

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (8)

08-10-2011, rahel komen :

bestnya kuih donut...


08-10-2011, ayang77 komen :

dah mcm2 versi donat sy try..tp yg nie mcm sgt menarik sbb bahan2nya simple..must try...


08-10-2011, yanaghazali komen :

Ayang cubalaaa, nanti jgn lupa upload gambar yee. Heheheh


08-10-2011, yanaghazali komen :

Ayang cubalaaa, nanti jgn lupa upload gambar yee. Heheheh


09-10-2011, maria.zek komen :

yanaghazali..dah cuba wat..simple n senang sgt..sedap2


13-10-2011, yanaghazali komen :

Terima ksih kerana mencuba


15-11-2011, liza33 komen :

jikalau tak nak salin bahan2 dan cara2 bagaimana nak simpan di dalam PC atau LapTop?


26-11-2011, SUTERAEMAS komen :

saya baru je jumpa blog ni.1st timela dgr donat kentang.sok nk try wtla ehe.................


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd