Google+

oleh: Nenie Udang Goreng Kembung

Udang_goreng_tepung

Sedap ratah ngan sos+mayonis


Created on : 06-10-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Nenie




Bahan-bahan ( sehidangan )

  • 20 ekor udang (Dibersihkan, dibuang kulit kecuali bahagian ekornya)
  • 3 sb (bumbung) tepung gandum
  • 1 sb (bumbung) tepung beras
  • 100 ml air
  • Garam secukupnya
  • 1/2 sk eno

Cara-cara

  1. Masukkan tepung gandum dan tepung beras ke dalam mangkuk besar.
  2. Kemudian masukkan sedikit garam dan 100 ml air.Kacau adunan sehingga sebati.(Ia akan kelihatan sedikit pekat) Adunan ini dipanggil bater
  3. Masukkan adunan (2)@bater ke dalam freezer seketika sehingga mahu digunakan.
  4. Keluarkan adunan@bater dari freezer dan masukkan eno.kacau sebati sehingga adunan nampak seakan berbuih-buih kecil dan adunan ringan.Eno dimasukkan ketika mahu digunakan untuk mendapatkan buble ia....
  5. Panaskan minyak, celup udang ke dalam (4) kecuali bahagian ekor dan putar2kan ia supaya salutan menjadi sedikit tebal dan goreng terendam sehingga kekuningan.Angkat dan toskan..
  6. Sedia di hidang bersama sos kegemaran
  7. Eno_fruit_salt
    NOTE : Ini adalah Eno yang saya maksudkan..Ada di jual di kedai2 runcit tak pun pasaraya dalam botol macamni atau dalam paket...Untuk resipi ni, digalakkan munggunakan perasa asli/regular supaya ia tidak menjejaskan rasa pada adunan tepung kita nanti...Tapi kalau nak cuba pelbagai perisa tak salah, ikut selera lah kan....

Tag

udang








Laporan Masakan Bergambar (2)

13102011374
14-10-2011
salam, sy dh mcuba rcp ni....tp x mj, rasanya mmg dh sedap!!!! mungkin silap sy sbb sy x msukkan batter dlm freezer sbb rushing, xrancang pun nak msk udang ni....xpe, next tyme nak try smpai jd cantek.... ;) tq
Laporan oleh: syalina

Salam syalina...Emm..saya pernah tak sempat masukkan bater ke dlm frezeer tapi alhamdulillah..maybe adunan cair sangat kot, atau pun masa buh ENO tu, adunan dia tak bentuk buble2 kecil..Adunan sebelum buh ENO agak pekat dan berat, bila buh ENO ia akan membentuk buble dan menjadi ringan...Apa-apa pun terima kasih kerana mencuba dan good luck

14102011379
11-11-2011
salam, sy dh try sekali lg rcp ni....nampaknya mjd kembungnya...tp kena practice lg spy cantik mcm tuan punya rcp..hehhehe.....thks bg tunjuk ajar :)
Laporan oleh: syalina

Sama-sama..gembira gak bila Lina dah dapat membuatnya....


Komen (28)

06-10-2011, cadbery komen :

eno tu ape ye?


06-10-2011, mayon komen :

dah lame mencari resepi ni...ni mesti nak cuba...


06-10-2011, azlin azuan komen :

eno apa2 pon blh ke? dlm bahan2 x de tulis batter pon.


06-10-2011, ross84 komen :

azlin azuan.... saye rase bkn butter mentega 2...bancuhan tpg yg dh di bancuh di pggl batter... btl x Nenie?? saye pn nnt nk wt la...mst sdp:)


06-10-2011, puankila komen :

eno tu ape?


07-10-2011, suketengoksaje komen :

peliklah tgk korang ni. . Tak tgk tv ke apa? Tak penah paper ke apa? eno pun tak tau. . . . pelik lah. eno yang slalu org minum kalu kembung perut tuh la..! utk dewasa. . Eno biasa ada, halia ada


07-10-2011, suketengoksaje komen :

Tak pun try lah cari kat google tuh. Tak pun pg kedai cakap jah nak beli eno. . tak kan lah tak tau. . .


07-10-2011, suketengoksaje komen :

kalau sapa yg biasa masak dan duduk dapur mestilah penah dgr APAM ENO kan???? eno tuh utk dibancuh dah minum jah tp boleh jg dibuat dlm masakan dan kuih. dalam packet kecil yg kaler biru, oren suma tuh


07-10-2011, suketengoksaje komen :

lg satu, batter yg tertulis dalam resepi ni = merujuk pada bancuhan tepung tuh lah. . Bukan batter mentega tuh. tak kan taktau jgk


07-10-2011, cha_ijal komen :

org yg biasa tgk resepi ni tentulah baru nk tumbuh gigi...kalo mcm org tua2 dl...dia main hentam kromo je....eno pon korg tatau...hai, funny2..aku tumpang gelak je tgk korg ni


07-10-2011, bukan-admin komen :

Hmmm.. x baek gelak kt org.. jgn marah ye.. Mungkin mereka x tahu.. Bkn semue org yg tahu eno tu ape :)


07-10-2011, suka_cuba_resepi komen :

batter tu bancuhan adunan...bukan butter..lain sgt..


07-10-2011, xerra73 komen :

bgsla ada y bertanya sbb dia x tahu...sekurang2nya dia ada inisiatif nk tahu apa y dia xtau...jgnla anggap smua org tahu apa y kita tahu...xda d dunia y lahir2 je trus pandai dlm segala hal...jgn smpai kita di cop bodoh sombong,cerdik x blh d ajar....lau nk komen pun,jgn smpai nk kecikkn hati org lain...-budak jahat-


07-10-2011, Nenie komen :

Assalamualaikum dan salam sejahtera...Sorry lambat reply, baru kesempatan online...Saya hormati setiap pertanyaan kerana namanya lagi kita bertemu di ruangan berkongsi resipi dan ilmu sementelah lagi kita terdiri dari pelbagai peringkat..yang baru berjinak-jinak dan yang dah biasa masak dan atas dasar ilmu itu sangat luas, tak semua kita tahu...Jadi bertanya adalah jalan terbaik untuk menambah pengetahuan...


07-10-2011, Nenie komen :

CADBERY --> Eno tu serbuk penyejuk badan..biasa ada jual kat kedai2 runcit atau pasaraya jika di Malaysia..Kalau awak tinggal kat obersea, saya tak pastilah ada jual ke tak... :)


07-10-2011, Nenie komen :

AZLIN AZUAN -->Betul cakap ross84..Batter yang saya maksudkan kat resipi ni adalah panggilan untuk adunan yang sedia digunakan tu..Bukan butter@mentega..Sorry kalau ayat saya agak mengelirukan...Nanti saya edit balik untuk memudahkan rujukan...Thanks...


07-10-2011, Nenie komen :

CHA IJAL --> Saya bagi sukatan untuk guardline sahaja...Nanti kalau bagi sukatan tepung secukupnya, air secukupnya dan semua secukupnya, kesian orang2 yang baru nak belajar...Sebab saya sendiri bermula dari "Baru nak belajar juga" ... Awal2 dapat resipi ni saya pun main agak2 untuk kepekatan adunan@bater tu...saya dah berkali2 buat dah dapat agak kepekatannya...Dan bila nak masukkan ke sini baru saya sukat airnya pasal saya takut nanti ada yang buat tercair, tepungnya tak kembung camtu, tapi jadi macam salut tepung biasa...Tapi atas air tangan gak kan....nak adjust apa2 ikut suke sendiri, pasal kita juga yang nak makan nanti kan.....


07-10-2011, Mr nice guy komen :

best,,kreatif,n,enovatif sungguh,,,


11-10-2011, Gemar masak komen :

TQ Nenie.. saya dah try buat.. menjadi macam dekat kedai tomyam Thai punya. Sangat2 gembira.


12-10-2011, Nenie komen :

Gemar Masak...Sama-sama.....oh, gembira dengarnya...haaaa lepas ni dah boleh makan puas-puas lah yeeee....


12-10-2011, chikadakbiru komen :

wow besh nye resepi nenie nih....simpan dulu...nak cari stok2 udang laut yang beshh n segar..


14-10-2011, Nenie komen :

Kak Chik, Haaaa cari udang tu besar-besar yaaaa...nanti hantar lah kat sini barang ½ kg...


14-10-2011, syalina komen :

owh....tq...rasanya sbb batter sy cair sgt sblm letak eno tu...tu la yg xjd...xpe,, sy akn cuba lg...ermm, utk minyak mgoreng tu cam mane ye? guna myk yg byk ke?


17-10-2011, Nenie komen :

Syalina, Oh, pasal minyak tu macam goreng cucur lah...tapi saya tak buh banyak2 sekali ugang tu, Letak sekor2 agak2 bagi ada space untuk tepung tu mengembang...masa buh udang tu pun jarak2 kan siket tak nak kasi melekat...


16-04-2012, ellymeow komen :

Salam nenie..nak tanye la....bater tu kan kena simpan dlm freezer.bape lama kena simpan sebelum kita nak pakai untuk goreng?


16-04-2012, Nenie komen :

Salam Elly..oh tak lama sangat..sementara nak prepare udang dan panaskan minyak jeee...


17-04-2012, ellymeow komen :

Saya ade wat semlm..rasanye sukatan air tu kena kurang sikit kot sbb bater tu still cair la....or kena tambah tepung? x gebu mcm nenie punye :)


18-04-2012, Nenie komen :

Takpe len kali boleh cuba lagi...Butter sebelum letak eno memang pekat, selepas letak eno nak biar seketika, nanti adunan tu nampak berbuih2 n nampak ringan.bila kita masukkan udang dan putar sedikit kita dapati tepung tu bersalut sempurna..klu rasa cair sangat boleh tambah tepung sedikit sehingga mendapat kepekatan yang diingini..Apa-apa pun thanks sebab sudi cuba


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu