Google+

oleh: azws resepi chef azws,,, roti canai lembut

Roti_canai

resepi roti canai dari kedah,, sememang lembut, modal serendah rm4 untuk menghasikan roti ini....


Created on : 06-10-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi azws resepi




Bahan-bahan ( resepi ini hanya untuk sekilo tepung dan untuk 20 biji keping roti canai... )

  • Klik di sini untuk isi bahan
  • Ramuan 500ml air,, 1 sudu besar garam halus,, Sebiji telur,, 1 sudu besar susu pekat ,, ½ sudu besar hollick,, 1 sudu besar marjerin,,dan 1kg tepung gandum

Cara-cara

  1. Roti_canai
    Klik untuk isi cara-cara di sini
  2. Masukkan kesemua bahan bahan diatas mengikut turutan nombor diatas yg telah diberikan,,kedalam besen atau bekas yg sesuai, kemudian uli sehingga sebati. dan buat bulat mengikut saiz yg diperlukan,, dan lomurkan bulat tepung tadi dgn marjerin,. Kemudian biarkan tepung yg telah diuli tadi, selama 3 hingga 4 jam, Kemudian tepung tadi sedia untuk di tebar……. selamat mencuba








Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (11)

06-10-2011, 1rose komen :

Kalau buat frozen ok tak resepi roti canai ni? Roti canainye still lembut tak?


06-10-2011, azws resepi komen :

still lembut,,, but pastikan tepung jgn terlalu keras dan lembut sangat..


06-10-2011, Azlina7575 komen :

nape guna horlicks??...nk bg tekstur roti tu lmbut lg ke?


06-10-2011, azws resepi komen :

azlina> sebab nak kasi bila kita bakar roti menghasilkan bau wangi,, roti juga lembut, ini untuk menarikan pelanggan


06-10-2011, Mr nice guy komen :

macam roti segera je,,,,,


06-10-2011, azws resepi komen :

untuk nak bikin roti segera( frosen) bakar roti tu 10% masak, and then simpan kedalam plastic , kemudian tarok kedalam peti ais....


07-10-2011, Ashlisha komen :

tq for resepi...mlm nnti nak try buat larr...;)


07-10-2011, noor aini abu bakar komen :

mcm mana nak tebar?


30-10-2011, zaira_9010 komen :

hi...sy bru nak bljr bt roti canai. klu xguna horlick boleh ke?


07-11-2011, zam_ni komen :

saya ingin bertanya berapa lama untuk di uli


09-11-2011, Mama acha komen :

hi chef azws... cara2 ikut turutan no tu kat mana? yg kat bahan2 tu ker? klu member lain tau bole jawabkan tak?plz....tq


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu