Google+

oleh: fendi75 Roti coklat

Roti

roti coklat berbentuk hati


Created on : 20-07-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi fendi75




Bahan-bahan ( 8 biji )

  • ** Bahan A**
  • 110g tepung roti
  • 2 sk dry yeast
  • 2 1/2 sb gula
  • 175ml susu segar ( 40 C/ suhu bilik)
  • ** Bahan B**
  • 110g tepung roti
  • 30g serbuk koko
  • 1/2 sk garam
  • ****************
  • 1/2 sb serbuk koko
  • 2sb gula halus
  • 1sb susu- utk sapu

Cara-cara

  1. Masukkan bahan A ke dalam mangkuk. Kacau biar sebati
  2. Masukkan bahan B, gaulkan. Kemudian keluarkan letak di atas papan canai.
  3. Ulilah sampai tak melekat kat tangan selama 10-15 minit. Ketuk-ketuk doh pada papan canai masa uli.
  4. Kemudian masukkan semula ke dalam mangkuk. Tutup dengan kain basah. Biar naik 2 kali ganda (lebih kurang 20 minit).
  5. Tekan dengan jari tulunjuk untuk menguji doh roti naik atau tidak. kalau dah nampak lubang kesan jari, bermakna dah naik.
  6. Tumbuk- tumbukkan doh untuk keluarkan angin. Bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan 10 minit.
  7. Cara-1
    Ambik sebiji dan canaikan jadi lebih kurang 10 x 5 cm. Taburkan gula halus dan serbuk koko. Kemudian gulung macam gulung tikar. Kemudian lipat dua. Potong bahagian hujung lipatan
  8. 2
    lepas tu buka pada bahagian yang dipotong.
  9. Penaik selama 20 minit. Kemudian sapukan dengan susu.
  10. Siap untuk dibakar. Bakar pada suhu 180C selama 8 minit.

Laporan Masakan Bergambar (2)

Copy_of_p3170007
18-03-2010
bentuk love yg tak bpa jadik... huhuhu...
Laporan oleh: tuberose78
P5121390
21-05-2011
roti coklat yg sangat penuh rasa coklatnya...
Laporan oleh: cheq da


Komen (9)

20-07-2006, lynn komen :

kreatif, mmg kreatif ....


31-07-2006, mayakana komen :

untuk melihat tak cantik


31-07-2006, fendi75 komen :

ngeh..ngeh..ngeh... memang yg saya buat ni tak secantik kalo nak ikut gambar resepi sebenar roti ni... almaklum baru belajar buat roti.. ;)


07-03-2007, eyla5152 komen :

SAYE NAK TAU BOLEH TAK GUNA BREADMAKER? THEN, SUSU SEGAR BLH TUKAR PADA SUSU TEPUNG TAK? TIME KASIH


10-05-2007, inda2681 komen :

nk tny yg susu sapu last sekali sblm bakar tuh guna susu pekat manis ker susu segar jer pon boleh?thanks!


30-05-2007, ishikawa_ayumi komen :

inda2681, sapu kan susu segar pada roti. kalau nk cuba susu pekat pn boleh. hehe. biasenye, kalo nk kasi roti kilat2, sapu susu segar pn ok ;)


27-04-2009, zakiah Alias komen :

nampak sedap , akan cuba buat anak memang suka nanti .


17-01-2011, mely komen :

Saya suka roti coklat,next time saya buat.Ambik resepinya.


10-04-2011, eiddamz79 komen :

saya dah buat, tapi kenapa adunan saya melekit2 :( pastu bila bakar, roti saya cam chewy.. sebab tak naik dgn baik. apa ekk yg saya salah buat ? ada idea tak ?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd