Google+

oleh: HjhLyena Ayam Grill

296365_10150304998679342_712774341_8019125_169009402_n

my dad beri rate 10/10... nyummmm


Created on : 21-09-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi HjhLyena




Bahan-bahan ( 6-8 orang )

  • 1 Ekor ayam ( bersihkan dan belah dua like butterfly)
  • Bahan-bahan untuk perapan:
  • 3 biji bawang besar (kisar)
  • 4 ulas bawang putih(kisar)
  • 1 inci halia (kira-kira sebuku ibu jari- kisar)
  • 2 sudu besar sos tiram (Lyn guna brand Giant jer)
  • 1 sudu besar kicap ( Lyn guna brand ABC sedang manis)
  • 1 sudu makan black pepper corn (di tumbuk)
  • 2 sudu besar madu
  • 1 sudu besar Mixed Italian Herb
  • 1 sudu makan mentega
  • Garam secukup rasa
  • Klik di sini untuk isi bahan

Cara-cara

  1. Campurkan kesemua bahan-bahan perapan dan perap ayam selama 1-2 jam (lebih baik semalaman)
  2. Bakar/panggang ayam selama 1 jam atau hingga masak pada suhu 180 c. Setelah 30 minit membakar balikkan ayam dan siram ayam dengan sos yang menitis supaya ayam tidak kering... 10 minit terakhir balikkan semula supaya presentation side cantik atau kulit ayam itu lebih rangkup..

Tag

ayam

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (7)

21-09-2011, eeezaneee komen :

nampak sedap. pepper corn tu apa?kat mana nak dapat?


21-09-2011, HjhLyena komen :

black pepper corn ( lada hitam yg biji tu)... memang sedap... dada ayam nyer pun moist gitu... ;)


22-09-2011, teruna komen :

saya bagi pulak,,,bintang 3,,,,,,sedapnya,,,,laki awak tentu suke


22-09-2011, Mr nice guy komen :

pandainya,,,,,,,,,,,


22-09-2011, mamairdina komen :

hmm kalo xletak mixed italian herb tu leh x?n lg satu ayam tu nk balut ngn alumium foil x?


22-09-2011, HjhLyena komen :

Mamairdina- rasa2 lebih sedap letak mixed italian herb,tapi kalau nak letak herba lain ( oregano,parsley,thyme pun sedap jugak). nak masak ayam ni tak perlu lah bungkus ngan aluminium foil... ^^, Teruna- dah try ker?


22-09-2011, HjhLyena komen :

mr nice guy... tq for d compliment... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd