Your MyResipi.com has been updated. To get started with new version of MyResipi.com, Reset Your Account Password using Forget Password
If you face any problem, please contact us at support@myresipi.com

Resepi Pavlova "campak-campak"

 Submitted By On 20 September, 2011
Category: 
Cuisine: 
Preparation time: 
Servings: 
0 Persons
Description

Pavlova tak rumit sgt nk buat setelah diajar oleh member saya (Eja). Senang dan lazatttttttt

Ingredients
  • 6 Biji putih telur
  • 1 cawan gula kastor (nak manis lg tambah la lagi secawan)
  • 1 sudu teh cuka
  • 1 sudu teh essen vanilla
  • 2 kotak kecil atau sekotak besar whip cream
  • Buah-buahan ikut suka (i letak strawberry sbb masam2 so contras la dgn rasa manis)
  • 1 sudu besar tepung jagung
Instructions
  1. Putih telur tu pukul sampai jadi putih mengembang guna electric mixer guna tangan pun boleh

  2. Sambil2 pukul telur putih tu masukkan la sikit2 gula kastor tadi dan pukul lagi sehingga sebati

  3. Pukul sambai acuan tadi (putih telur+gula castor) jadi sticky melekat, letak atas sudu bila tebalikkan tak jatuh.

  4. masukkan cuka, essen vanila, tepung jagung dlm acuan tadi dan kacau sampai sebati serasi bersama.

  5. Dah setel ! Masukkan dalam dulang pembakar anda. rata2 kan

  6. Bakar dalam ketuhar oven 150degree selama kira 1 jam 45 minit ke 2 jam (memang lama!)

  7. Jangan bukak oven time ia dibakar nnt tak jadi sbb mengikut pengalaman kitorang, bila bukak time tak masak dia jadi kendur melepet tak cantik...

  8. **PENTING !

  9. Bila pavlova dah masak, jgn bawak keluar terus. Biar sejuk dlm oven dlm 30 minit cemtu.

  10. Biar pavlova dlm suhu bilik baru letak whip cream. Panas2 letak whip cream cayor la nnt

  11. Whip cream tu, masukkan korang putar sampai pekat dan takyah masukkan apa2.

  12. Oles atas pavlova korang tadi dan letak la buah2 an dah siap !

Tags 
Who has tried this? See their cooking reportSee All
Related RecipesSee All
Recipes You May LikeSee All