Google+

oleh: Deena Ibrahim Pavlova "campak-campak"

Pavlova

Pavlova tak rumit sgt nk buat setelah diajar oleh member saya (Eja). Senang dan lazatttttttt


Created on : 20-09-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Deena Ibrahim




Bahan-bahan ( sedulang bakar )

  • 6 Biji putih telur
  • 1 cawan gula kastor (nak manis lg tambah la lagi secawan)
  • 1 sudu teh cuka
  • 1 sudu teh essen vanilla
  • 2 kotak kecil atau sekotak besar whip cream
  • Buah-buahan ikut suka (i letak strawberry sbb masam2 so contras la dgn rasa manis)
  • 1 sudu besar tepung jagung

Cara-cara

  1. Putih telur tu pukul sampai jadi putih mengembang guna electric mixer guna tangan pun boleh
  2. Sambil2 pukul telur putih tu masukkan la sikit2 gula kastor tadi dan pukul lagi sehingga sebati
  3. Pukul sambai acuan tadi (putih telur+gula castor) jadi sticky melekat, letak atas sudu bila tebalikkan tak jatuh.
  4. masukkan cuka, essen vanila, tepung jagung dlm acuan tadi dan kacau sampai sebati serasi bersama.
  5. Dah setel ! Masukkan dalam dulang pembakar anda. rata2 kan
  6. Bakar dalam ketuhar oven 150degree selama kira 1 jam 45 minit ke 2 jam (memang lama!)
  7. Jangan bukak oven time ia dibakar nnt tak jadi sbb mengikut pengalaman kitorang, bila bukak time tak masak dia jadi kendur melepet tak cantik...
  8. **PENTING !
  9. Bila pavlova dah masak, jgn bawak keluar terus. Biar sejuk dlm oven dlm 30 minit cemtu.
  10. Biar pavlova dlm suhu bilik baru letak whip cream. Panas2 letak whip cream cayor la nnt
  11. Whip cream tu, masukkan korang putar sampai pekat dan takyah masukkan apa2.
  12. Oles atas pavlova korang tadi dan letak la buah2 an dah siap !

Related Recipes









Laporan Masakan Bergambar (1)

Dscn3812_1_
22-03-2012
ni wat dah lame, tpi baru ni smpt nak anto laporan....mase wat ni dag dig dug dada, takut x jadi...tpi akhirnya...mmg cdp rase dia cam aiskrim ade, cam gula kapas pon ade...ats tu kite gna buah kiwi jer....bli stroberi abis masuk mulut.hihihi...
Laporan oleh: ietabeepee

YAHOOOOOOOOOOOO!~~~ :D


Komen (24)

20-09-2011, idasaini komen :

Pavlova ni makan sejuk2 atau keadaan panas. Kalau x habis, bakinya kena simpan dlm peti ais? Tq.


20-09-2011, Honey liena komen :

Sedapnya... Nyum...nyummm dessert yg campak2 ni kdg2 mmg sedan melampau


21-09-2011, ochin komen :

tpg jagung banyak maner yer?


21-09-2011, Deena Ibrahim komen :

ochin - tepung jagung tu satu sudu besar je huhu


21-09-2011, Deena Ibrahim komen :

idasaini - makan sejuk2 sedap! sebelum hidang kat tetamu or nk makan, simpan dlm peti ais dulu, rasa dia mcm ais krim + cream caramel + crunchy2 + buah2


21-09-2011, chikadakbiru komen :

deena nak tanye utk cara2 no 4 tuh..kite kacau guna spatula ke atau guna mixer..


21-09-2011, nur8176 komen :

whip cream topping ke? whip cream mcm mn? pernah sy beli whip cream yg mcm susu cair tu, jenuh pukul nk bg kembang...tp x kembang2 gak.....


21-09-2011, nik fazila komen :

mcm best je nak cuba lew..klu pakai whip y dlm tin tu ok gak kan x yah nak pukul dah..


22-09-2011, Mr nice guy komen :

kalau taruk buah kedondong ganti stroberi-beri,,,dgn buah berangan,,boleh ke,,,,,,,hehe


22-09-2011, Deena Ibrahim komen :

chikadakbiru - guna mixer je senang hehe. nur8176 - sy beli whip cream dlm kotak tu je, pastu pukul gune mixer yg paling kuat lama2 sket pstu kemabang la nnt :) nik fazila - A'ah boleh je pakai whip yg mcm dalam tin tu, nama pun pavlova "campak-campak" yg penting sedap hahahah


22-09-2011, mawarQH komen :

deena : putih telo tu campur sekali dgn gula kemudian pukul sampai kembang boleh ke?? atau kena pukul putih telo tu dulu kemudian letak sikit2 gula...TQ


24-09-2011, Deena Ibrahim komen :

mawarQH : Putih telur tu pukul sampai kembang lepas tu baru masuk gula sikit2, kalau masuk gula n putih telur terus takut putih telur tu tak cukup kembang :) selamat mencuba~


30-09-2011, rzy_g komen :

tq bg resepi ni i dh pnah makan dia sedap sgt. nnti nk cuba dgn resepi deena ni


02-10-2011, mixar_mila komen :

wow.... mmg sng la... nk kne cuba nie...


03-10-2011, saraliyana komen :

dh try..sedap!!thanx ye..


29-11-2011, Pujit komen :

Nak bakar pavlova ni, guna api atas bawah ker or bawah jer?


21-02-2012, Deena Ibrahim komen :

Hello Pujit, guna bawah


18-03-2012, miekay81 komen :

pavlova tu saya buat jadi, tp tak bleh kuarkn dr loyang la... betul ke guna whipped cream yg lotak tu? saya pukul, tak jd pekat pun... pakai yg spray punye tak?


22-03-2012, whi_areu komen :

saya penah wat tapi nape yer kulit luar dia xrangup????lembut mcm kek span kulit die... rsanya ttp sedap..tapi klu rangup lagi best..


22-03-2012, whi_areu komen :

saya penah wat tapi nape yer kulit luar dia xrangup????lembut mcm kek span kulit die... rsanya ttp sedap..tapi klu rangup lagi best..


25-03-2012, Deena Ibrahim komen :

whi_areu : hehehe mungkin sbb tempreture kot?


27-05-2012, amanhani2012 komen :

dah try dah...sedap...tp rupe x cantek la...berlobang di tgh...frust tol....adunan akan naik tinggi ye sis?


26-06-2012, ana abid komen :

kenapa sy bat,tapi luarnye tak rapuuh ye?? lembik sikit


10-11-2012, nazu89 komen :

sy dh try buat yg resepi yg lain punyer, tp lebih kurang sama jer dgn yg akak ni tp x menjd...bahagian luar x rangup & jd lemau,,,knp erk? 2 kali buat resepi berlainan tp sama jer teksturnyer x mnjd jgk...mkn yg order punyer, mmg berlainan sgt,,,bila mkn lembut jer..yg sy buat ni nk gigit pun xdpt sbb lemau...huhu


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu