Google+

oleh: aisyahsid82 Popia Nestum

Dsc02508-4

Resepi dari Kakak ipar


Created on : 09-09-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi aisyahsid82




Bahan-bahan ( 200 biji )

  • 1 bungkus kulit popia(50 helai)
  • 1 1/2 cawan Nestum(perisa madu pun sedap)*
  • 1/2 cawan susu tepung( serbuk horlicks pun boleh)*
  • 1/2 cawan gula( boleh tambah ikut suka)*
  • air untuk melekatkan kulit
  • minyak untuk menggoreng
  • * kisar halus dan gaul sebati

Cara-cara

  1. Dsc02502-2
    Potong kulit popia menjadi empat. Kemudian, lipat kulit popia menjadi 4 popia berbentuk segi empat tepat kecil pula. Lekatkan kulit popia menggunakan air
  2. Dsc02505-2
    Buat banyak-banyak. Kemudian goreng guna api sederhana sehingga garing.
  3. Dsc02501-2
    Biarkan sejuk dahulu, baru kulit popia itu disalut dengan campuran Nestum, susu tepung dan gula yang dikisar tadi.Siap.

Tag

SNEK









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (19)

09-09-2011, myzun komen :

haa...baru makan masa raya baru ni..my son memang suka sesangat popia nestum ni..tima kasih kongsi resepi..mesti buat today..


09-09-2011, aisyahsid82 komen :

wah, myzun,dapat resepi terus ke dapur! Syabas!


09-09-2011, idanomi komen :

Salam, something new...must try. Thanks buat aisyahsid82


09-09-2011, teruna komen :

xsuke sangat,,,,bye


09-09-2011, adikina komen :

memang sedap.....


10-09-2011, aisyahsid82 komen :

idanomi, u must try :)


10-09-2011, aisyahsid82 komen :

hehehe, teruna, x suka xper..saje kongsi


10-09-2011, aisyahsid82 komen :

adikina, kanak2 pun suke...


10-09-2011, Qasih mama komen :

something new,dah try buat hari tu,sedappp,mudah...anak dan ayah makan sampai tak cukup,nampaknya kena buat lagi le...


12-09-2011, yongnani komen :

aisyahsid82, nak tanye mase nak salutkan tu campor semua sekali bahan2 tu atau salut satu persatu bahan2 yg dikisar tu sbb tgk gambo asing2...maaf ye bertanye...kompius pulak...;)


12-09-2011, aisyahsid82 komen :

Qaseh,Alhamdulillah.Sume suke yer..boleh wat lg...


12-09-2011, aisyahsid82 komen :

yongnani, campur je semua sekali.Gambar tu saje jer gatai nak upload.kompius eh? hehehe


24-09-2011, norazanesha komen :

penah buat dah, tapi buat gulung kecik2 cam popia mini tu..mmg sedap!


14-10-2011, fairuzza komen :

salam..nestum yg digunakan tu nestum untuk baby ke atau nestum yg keping2 tue


17-10-2011, aisyahsid82 komen :

Fairuzza, guna nestum org dewasa. Boleh beli kat kedai kek atau beli jenama nestle yg biasa tu...jgnle beli yg baby nyer tu..kesian baby nk makan apa nanti ;)


18-10-2011, fairuzza komen :

hehehehe.....ingatkan yg baby punye... tp sy dah try memg sedapppp.


23-10-2011, aisyahsid82 komen :

dah try dah? bagusla..bolehlah jadikan snek nanti :)


15-11-2011, sha na komen :

alhamdulillah,...dah try.sedap sangat.........cume leceh nak lipat2 je hehehhehe..anak suke sangat..tq..empunya resepi


15-11-2011, aisyahsid82 komen :

thanks Sha na...sebab try...kalau x mau lipat...gulung pon boleh...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd