Google+

oleh: yani Brownies

Brownies

utk topping hanya guna coklat yg dicairkan dgn oven yg masih panas lepas bakar brownies


Created on : 20-04-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 20x20 cm )

  • 70g butter
  • 130g gula halus
  • 2 biji telur
  • 100g tepung gandum
  • 20g serbuk koko
  • 55g walnuts- potong kecil-kecil
  • 1 bar coklat

Cara-cara

  1. Panaskan oven sehingga 190C. Butter dan telur biar dalam suhu bilik. Ayak tepung gandum dan serbuk koko.
  2. Masukkan butter dan gula ke dalam mangkuk. Pukul sehingga putih.
  3. Masukkan pula telur. Pukul sehingga kembang.
  4. Masukkan bahan ayak dan walnut kacau sehingga bergaul rata.
  5. Tuangkan ke dalam loyang. Bakar selama 25-30 minit.
  6. Bila dan siap, keluarkan brownies dr oven. Kemudian patah-patahkan coklat bar tadi ke atas brownies. Masukkan semula ke dalam oven yg masih panas. Bila coklat dah cair, keluarkan dr oven dan rata-ratakan.
  7. Bila dah sejuk dan coklat hampir nak keras bolehlah dipotong.

Tag

Laporan Masakan Bergambar (16)

Dscn1498
16-05-2007
tadaa.. ni la hasilnye :) xde topping pn still sdap. thanks a lot kak yani! :) tgal cket je lg tu. hihi :P
Laporan oleh: ishikawa_ayumi

bak mai skett!!! ;)

100_0765
24-05-2007
Guna white chocolate..betullah antara 2 rasa kek n biscuit.
Laporan oleh: junn

kalau guna 2 kaler coklat, lagi cantik agaknya kan.. boleh buat corak2..

P1030647
18-06-2007
brownies yg tak sempat di buat topping.. terus kena ngap je.. hehe
Laporan oleh: ainezar

heheh mesti sumer tak sabar menunggu brownies siap masak tu..

Dsc00517
16-09-2007
ni la hasilnye..sy tambah air sket yg ni..huhu..thanx for d recipe!
Laporan oleh: missanis
Image009
28-01-2008
Buat ni semalam. Sedap.
Laporan oleh: hazila
Imgp4521
22-02-2008
toping letak cokelat cadbury... tapi brownies i a bit dry la, mcm berderai plak. xtau apa silapnyer... maybe suhu terlebih kut atau kene kurengkan masa masak.. nanti try buat lagi..
Laporan oleh: tuberose78
Abcd0003
23-02-2008
buat ari kamis lps..bru nk upload..thanx kak yani..=)
Laporan oleh: jacaranda
Brownie
12-03-2008
Nice...hb & kawan2 suka sgt...Tkasih lagi Yani.
Laporan oleh: Mama chombi

sama-sama.. mama chombi. Tkasih juga sudi try resipi ni..

Brownies
02-07-2008
buat jugak..sedap & senang tuk buat...mcm biasa anak2 kita 'rajin' mentouch up apa2 yg dbuat kalu ada topping2 ni..TQ kak yani
Laporan oleh: Aziemas

menarik tu.. nampak kalerpul

Photo-0249
13-07-2008
ala2 kek n biskut....sesekali cube mmg best! arigato!
Laporan oleh: hana6877

doitashimashite..

Img_1830
13-08-2008
ni hasilnye...yani...tq resipi ye=)
Laporan oleh: zana08

ur welcome

Walnut_20br0wnies_1_
27-01-2009
walnut bronies ....
Laporan oleh: ainsalsabila
P1000493
16-02-2009
wow memang best resepi ni.. cuba sekali terus jadi...
Laporan oleh: juwitajamaludin
21-02-09_1248
23-02-2009
buat sabtu lepas, tp hasilnya a bit dry, mungkin terlebih bakar kot.
Laporan oleh: syari
23042011105
24-04-2011
memang terbaik lah kak! first time ni buat..huhu nnt nk buat lagi! yeay!
Laporan oleh: azzaj
Brownies
07-10-2011
ni la rupa brownies sy...mmg sedap! :)
Laporan oleh: shukrin


Komen (60)

20-04-2007, hzasabrina komen :

sedapnye k.yani...terliur la plak..rasanye ala2 kek or ala2 biskut...?bnyk kali gak nmpk resipi brownies tp x kesmpian nk buat..x leh msk la k.yani..tgh mabuk2..


20-04-2007, yani komen :

tengah2..antara kek dan biskut.. alamak kesiannya.. meh la umah.. ;)


20-04-2007, esah komen :

coklat bar tu yang mana erk?? ingat nak wat la esok lagipun stok bahan2 tu masih ada


20-04-2007, Delila komen :

ala kasimmmmmmmmmmmmmmm...sedapnya...tapi gg tengah sakit..berlobang..resepi yang melibatkan coklat yang kaw kaw punya ada tak k yani?? yang bubuh dark chocolate ke..


20-04-2007, yani komen :

esah.. boleh guna coklat utk masakan atau yg boleh terus.. pilih yg mana esah suka.


20-04-2007, yani komen :

Delila.. kalau gigi sakit ni.. nak buat kerja pun takde mood kan.. apa kata try lah buat resipi muffin http://www.myresipi.com/top/detail/430 . Resipi tu banyak guna coklat.. so jenis coklat yg diguna akan mempengaruhi rasanya.


20-04-2007, Delila komen :

k yani ada resipi truffle tak??


20-04-2007, Ayu61279 komen :

uuwwaaaaaaaa....brownies la plak.iiisskkk...tokleh jadik ni.haiza...k.yani berani ajak gi umah dia coz dia tau kita takkan smpai ke sana punya.cuba kt sini...masak la dia nak layan kerenah kita2 ni.hehehehe....


20-04-2007, hzasabrina komen :

don't worry..end of this year kan k.yani balik m'sia kan..plak tu ngam2 kita dh brsalin n hbis pantang..so kita serang la umah dia..hehehehe


20-04-2007, Delila komen :

ghumah dia kat mane?


20-04-2007, yani komen :

hzasabrina dan Ayu kalau kat msia nanti pun.. dialu-alukan dtg umah.. tp dgn syarat kena bawa 10kg tepung gandum, 10kg tepung roti dan 10kg coklat.. x boleh terlebih atau terkurang.. sebarang rayuan tak akan dilayan! ahahaha....


20-04-2007, yani komen :

Delila.. resipi truffle takde lah.. heheh ghumah kat msia tak tahu lagi kat mane..


20-04-2007, Delila komen :

dok je la kat penang..leh le kita bukak kilang buat makanan besar besaran..kikiki


20-04-2007, zla komen :

sedapnya brownies ni.easy & murah bahannya.pos kat zla bole kak yani?


20-04-2007, hzasabrina komen :

k.yani kenapa kita x leh post kt forum?cuma leh tgk je..bila nk reply komen2 diorg ttiba je kuar strt a new discussion...nape ek?boringnye..even nk send pm pun x leh..kononnye nk mengadu nasib la..tp x leh..


20-04-2007, Rahmawati komen :

sy mmg peminat setia web ni, pg on pc mesti web ini jd pilihan..Moga satu hari ni kite boleh buat 'gathering' nak jumpa'hotai'2 yang arif dlm bab memasak ni.


20-04-2007, Mat Gebu komen :

otai.....hmmm terus rasa macam "tua" sgt.....(tgk cermin sat)....yani hmm sedapnyaa brownie...baru angan2 nak buat tup2 u dah bbuh dulu.....rajin u nie....


21-04-2007, yani komen :

Delila.. i balik nanti akan tinggal kat penang maybe.. tapi area mana tu belum pasti lagi.. nak kena cari ghumah sewa dulu.. ur cafe kat mana?.. nanti boleh i gi melepak selalu..


21-04-2007, eleven komen :

Yani,sedap betul kek ni...Tak sempat nak ambik gambar dh kena ngapdah...Eh nak tanya skit,camana nak buat resipi dlm webni?Bila I nak buat je,yg ada cuma ruangan utk nama resipi,penarangan dan tag.Tak ada pun untuk ruangan bahan2 dan cara2 pun.U buat resipi camana?


21-04-2007, yani komen :

>>zla.. try la.. then jgn lupa post ur pic. k ;) ------ >> rahmawati.. err sape yg "hotai" ni ( sambil pandang mat gebu, skyblue, kak alma, princessharyati, umie dll tu.. eheh tp dlm bayangan je lah).. tp best jugalah kalau dpt buat gathering. ---------->> Mat.. sebenarnya dah lama i buat brownies ni tp hari ni baru buh resipi kat sini.. sibuk memanjang :P


21-04-2007, yani komen :

eleven.. lepas klik create resipi baru tu kan.. u isi nama resipi, penerangan dan berapa org mkn or saiz kalau kek tu.. pastu klik create. Lepas tu akan keluar tempat utk isi bahan dan cara-cara. Masa nak isi bahan2 tu klik satu persatu.. bergantung pd jumlah bahan yg ada.. setiap satu klik utk satu bahan.. sama juga dgn cara. Nombor utk bahan or cara2 tu takyah tulis.. coz dah ada format yg disediakan. Akhir sekali tulislah tag. Harap eleven dpt faham ni.. kalau masih tak faham.. tanya la.. k


21-04-2007, umi_e komen :

rahmawati... yani... mat... 'otai' tu apa maknanya??? hehehehehe kalau maknanya 'tua' umie mengaku je ler :D sebab umie kan antara yang veteran tapi veteran cam tak best jer... 'senior' ler baru sedap sikit dengar hahahaha


21-04-2007, eleven komen :

Nak tanya skit je lagi,nak masuk gambar camana?I ni baru dlm ni...so,I bukannya reti sangat pun...


21-04-2007, yani komen :

eleven.. kalau nak masuk gambar utk resipi yg kita create.. kat bahagian atas sekali tu ada tulis "upload gambar" ..so klik kat situlah.. kalau utk laporan masakan(resipi org lain yg kita try).. klik kat sebelah gambar resipi yg ada tulis "Tulis Laporan" .. pastu kan masa nak isi bahan2 tu.. dah tak perlu tulis "bahan-bahan".. semua tu dah ada dlm format program website ni.. tulis terus nama bahannya apa dia.. dan satu klik utk satu bahan..


23-04-2007, Ayu61279 komen :

uuiikksss....siap ada pengeras eh k.yani??? tu utk next stock la ye.hehehehe...ssh2 sgt akak pindah je dok sebelah umah kita.hehehehe...


23-04-2007, nur iman komen :

Hi Yani, Walnuts tu nak kena dibakar dulu ke? Terima Kasih.


23-04-2007, Delila komen :

Cafe delila kat queensbay...jemput2 le datang..best gak kalu wat gatheringkan???del sudi sponsor tempat..tapi tempat je la kan..nak sponsor makan inum belum cukup kaya lagi.


24-04-2007, sayang79 komen :

aduh!!!...kak yani...terliur kejap sayang kar sini tgk brounie tu...dari kelmarin nak buat tapi tak buat2 bz memanjang aja..amboi sempat jugak cita pasal nak buat gathering tu eh???macam nie tk leh jadi ah...


15-05-2007, ishikawa_ayumi komen :

kak yani, saye sedang mentry resipi akk neh. ngah bake tu. harummmm.. :D nmpk mcm x cukup jek. nampaknye, kne wt lgi satu. hehe :D


15-05-2007, yani komen :

nanti jgn lupa ambik gambar dulu sebelum ngapp!


16-05-2007, ishikawa_ayumi komen :

kak yani, kalo kite tmbhkan air sket dlm adunan tu blh ke? sbb mcm dh jadik beskut sketla wani pnye tuh. hmpir keras. hehe :P anyway, still sdap! biasela kan, brownies neh texture die antara beskut n kek. hehe :D


24-05-2007, shaliza81 komen :

terliurnya nihhhhhhhhhh


24-05-2007, Lilydvalley komen :

K umie, 'otai' tu... +- veteran la. i pun tgk kiri kanan ni...sapa lak otai kat sini ya? hihihi


30-05-2007, Mat Gebu komen :

otai = orang lama........hmmm tak lama lagi aku pun "otai" jugak...hwaaaa!!!!!


04-06-2007, shaliza81 komen :

liza dah try buat, memg resepi kak yani ni menjadi lah..sekali buat je trus jadik.thanks


04-06-2007, Hasnie komen :

Hai Yani, thanks sbb share dengan semua resipi u ni. i dah try last Saturday & its really nice. my fiance & friends really like it.Tak sempat nak ambil gambar.Anyway, boleh tak kalau i tambahkan fresh milk / air utk melembutkan texture kek tu....


05-06-2007, Rahmawati komen :

k.Umie...'otai' tu consider cam org yg arif la dlm bab masak memasak ni..I cuma jd 'pemerhati' dan mencuba setiap resepi yg nampak menarik...Mana tahu 1 hari nnti I pulak jd 'otai' dlm ruangan ni...He...he...(bdk baru belajar)


16-09-2007, maya_zakry komen :

hi yani... terbace yg u nak dok penang bile blk mesia... do inform me.. coz i kat penang.. gelugoq


16-09-2007, yani komen :

hey maya.. lama x nampak.. i pasti bila puasa u akan muncul kembali.. hahah.. yup, balik nanti i tinggal kat penang.. boleh kita calling calling nanti..


18-09-2007, maya_zakry komen :

kena calling ni.. nak menuntut ilmu masak.. aah.. bulan pose terliur tgk gambar makanan kat sini... tgh bakar brownies yani nih... ade masalah nih... die mmg likat sgt2 ke? sampai tuang pun takleh.. kena cedok... sedih nih asik tak jd je.. org lain buat jadi.. wooo wooooo.....


18-09-2007, maya_zakry komen :

yani-->yeayyy jadi la nih.. tq for the simple recipe... delila--> ade cafe kat queensbay? yg mane? daily fresh cafe ke? chun's ?mane lg cafe yg berpotensi eh?? ckp la mane.. i slalu lepak queensbay


18-09-2007, maya_zakry komen :

i mean, i slalu lepak queensbay mall.. ur cafe kat dlm mall or luar mall? tq all


28-11-2007, cooking_girl komen :

wah nampak cam besh!!..nak try lah!!


25-06-2008, fazsha komen :

Terima kasih Yani! Sedap sungguh. Cuma saya guna badam hiris


23-07-2008, faradino komen :

nk tny..klu topping tu pkai coklat cadbury takpe ke? sb sy pk klu taruk cooking choc risau lak pahit sket..so nk sweet bole la ganti eh?


27-09-2008, kahlen hashim komen :

mana nak dapat walnuts? dkt giant takde pun :(


05-11-2008, sya.anna komen :

salam kak yani.. saya dr sarawak nie..nak tanya sikit.. resepi kak yani semua best2.. kak yani nie chef ke?. saya baru habis masak kek nie. t.kasih banyak2 ye.. memang sedap n best lah kek nie.. ngantuk sangat dah nak ambik gambar utk laporan..kita habis masak tadi lam pukul 11 stgh mlm. kalau sempat ambik gambar isok, nanti kita letak dlm laporan ye.. kalau dah d ngap, lain kali saya buat lagi.. selamat mlm sume..


06-11-2008, sya.anna komen :

hu..hu..hu... tak sempat ambik gambar.. adik2 datang serbu dan terus ngap..nanti nak buat lagi lagi lah..


14-11-2008, jann komen :

smlm dah buat- menjadi.tq 4 d recipe.tp x tau nak download gambar.sy tambah gajus,walnut pun ada gak.


03-02-2009, ameena23 komen :

slam kak yani, ni nak tnya ni, kalau saya menggunakan loyang biasa, dan leta topping maacam yang kak yani cakap kat atas tu, kemudian maca mana saya nak keluarkan dari loyang..?....cungkil je ke


04-02-2009, yani komen :

ameena23... memang aka guna loyang biasa ja.. kalau nak senang keluarkan brownies ni.. ameena23 alas loyang tu dgn oven paper ataupun kertas minyak


22-04-2009, sayang_selaseh komen :

yani.....i baru kat sini. nak tau you all asyik cakap pasal nak balik mesia... you kat overseas ker?


22-12-2010, sakin komen :

kin dah try resepi ni, sedaplah! baru blaja nk buat, kin xpandai hal2 masak2 ni. tp ikut resepi ni, first try kin puas hati lah :)


13-02-2011, cikmar komen :

brownies yg i baked turned out well...but texture dia a bit dry...rasa mcm tercekik time mkn...apa2 pun, sedap...tq for sharing...


23-02-2011, atie atan komen :

Rasanya brownies yg cantik atasnya bersarang dgn gula .Bila gigit rangup dan lembut.


07-10-2011, shukrin komen :

sy try dah resepi ni...mmg menjadi...mmg sedap...thanks ye sbb share resepi :)


03-03-2012, jannahkhai.nobility komen :

hari2 dh try..resepi ni menjadi..tq..


26-02-2013, shidazaid komen :

askum.. kak yani, shida nak tanya.. nak bakar dalam suhu berapa? topping atas tu guna coklat masakan bolehkan... boleh dptkan ym or gmail kak yani.. sbb banyak resepi akk sy wat menjadi, tapi bila ada persoalan, nk tunggu akk jawap lama sgt


01-03-2013, yani komen :

Shida... Sori lambat reply... Nak guna coklat masakan pun takpe.. Guna dlm 80-100gm gitu. Ok ni my ema addrs.. yanimnor@gmail.com


01-03-2013, yani komen :

Shida... Sori lambat reply... Nak guna coklat masakan pun takpe.. Guna dlm 80-100gm gitu. Ok ni my ema addrs.. yanimnor@gmail.com


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd