Your MyResipi.com has been updated. To get started with new version of MyResipi.com, Reset Your Account Password using Forget Password
If you face any problem, please contact us at support@myresipi.com

Resepi Ikan tongkol masak cuka

 Submitted By On 20 April, 2007
Category: 
Cuisine: 
Preparation time: 
Servings: 
0 Persons
Description

lagi masakan tradisi...penyediaan amat mudah.

Ingredients
  • 1 ekor ikan tongkol – potong 2-4 (terpulang), yg terlebih dulu digoreng kunyit spt biasa
  • Bahan rebus: 2 ulas bawang merah – hiris2 tebal sket
  • 3 ulas bawang putih – belah dua
  • ½ - 1 inci halia - hiris bulat2
  • 2-3 cawan air + 2-3sdb cuka
  • ½ biji timun – belah empat, then buang bhg dalam & potong dlm bentuk strip (dlm 4-5cm)
  • Garam + Gula secukup rasa
  • 5-6 tangkai cili muda – belah dua
  • Bhn tumbuk: ½ sdk Jintan manis + ½ sdk Jintan putih; dan ¼ cwn air (utk dicampur bersama jintan setelah ditumbuk nnt)
  • Bhn goreng: ½ sdb minyak + ½ sdk biji sawi
Instructions
  1. Jintan manis & putih tu direndam dlm seminit dua then toskan air pastu tumbuk guna lesung batu. Jangan blend sbb bukan nk serbuknye. Tumbuk pun jap jer, cuma smpai tahap separuh lumat pastu campurkan dgn ¼ cawan air. Biarkn jap.

  2. Sediakan periuk. Tapis dan tuangkan air jintan td ke dalam periuk (maknanya serbuknye tu tak guna dah, nak airnye je). Kemudian, masukkan skali kesemua bahan2 rebus ke dalam periuk tu. Nyalakan api dapur, rebuskn dgn api sederhana je. Biar mendidih buat bbrp ketika dulu then baru tutup api, angkat & taruk dlm mangkuk ke casserole ke pe ke, then baru masukkan ikan (kire biar ikan berendam dlm tu)…put aside jap.

  3. Then, dlm small pan, panaskan minyak, dgn api kecil gorengkan biji sawi tu, tak lama, dlm < 1min (sbb mustard seeds ni cpt rentong!). Caranya: Bila myk panas (api kecil), masukkan biji sawi, dia akn berbuih2 skjp then sblm dia melompat2 kuar kuali, tutup api & trus remove kuali.Siap je goreng, tuangkan biji sawi goreng dgn minyak2 tu skalik ke dalam mangkuk berisi ikan td, kacau sket2 dgn sudu (supaya “mesra” sket biji sawi+minyak dgn kuah ikan tu).

  4. Siap untuk dihidang!

Tags 
Who has tried this? See their cooking reportSee All
Related RecipesSee All
Recipes You May LikeSee All
Comments