Google+

oleh: alma Ikan tongkol masak cuka

Ikan_tongkol_masak_cuka_ready

lagi masakan tradisi...penyediaan amat mudah.


Created on : 20-04-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi alma




Bahan-bahan ( 3-4 orang )

  • 1 ekor ikan tongkol – potong 2-4 (terpulang), yg terlebih dulu digoreng kunyit spt biasa
  • Bahan rebus: 2 ulas bawang merah – hiris2 tebal sket
  • 3 ulas bawang putih – belah dua
  • ½ - 1 inci halia - hiris bulat2
  • 2-3 cawan air + 2-3sdb cuka
  • ½ biji timun – belah empat, then buang bhg dalam & potong dlm bentuk strip (dlm 4-5cm)
  • Garam + Gula secukup rasa
  • 5-6 tangkai cili muda – belah dua
  • Bhn tumbuk: ½ sdk Jintan manis + ½ sdk Jintan putih; dan ¼ cwn air (utk dicampur bersama jintan setelah ditumbuk nnt)
  • Bhn goreng: ½ sdb minyak + ½ sdk biji sawi

Cara-cara

  1. Jintan manis & putih tu direndam dlm seminit dua then toskan air pastu tumbuk guna lesung batu. Jangan blend sbb bukan nk serbuknye. Tumbuk pun jap jer, cuma smpai tahap separuh lumat pastu campurkan dgn ¼ cawan air. Biarkn jap.
  2. Sediakan periuk. Tapis dan tuangkan air jintan td ke dalam periuk (maknanya serbuknye tu tak guna dah, nak airnye je). Kemudian, masukkan skali kesemua bahan2 rebus ke dalam periuk tu. Nyalakan api dapur, rebuskn dgn api sederhana je. Biar mendidih buat bbrp ketika dulu then baru tutup api, angkat & taruk dlm mangkuk ke casserole ke pe ke, then baru masukkan ikan (kire biar ikan berendam dlm tu)…put aside jap.
  3. Then, dlm small pan, panaskan minyak, dgn api kecil gorengkan biji sawi tu, tak lama, dlm < 1min (sbb mustard seeds ni cpt rentong!). Caranya: Bila myk panas (api kecil), masukkan biji sawi, dia akn berbuih2 skjp then sblm dia melompat2 kuar kuali, tutup api & trus remove kuali.Siap je goreng, tuangkan biji sawi goreng dgn minyak2 tu skalik ke dalam mangkuk berisi ikan td, kacau sket2 dgn sudu (supaya “mesra” sket biji sawi+minyak dgn kuah ikan tu).
  4. Siap untuk dihidang!

Tag










Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (9)

20-04-2007, esah komen :

esah suka ikan masak cuka ni, dah lama x buat, terliur nampak kat sini ..nak wat camna dpt hb yang x suka makan ikan kecuali bilis.. alahai!!


20-04-2007, Delila komen :

ikan tongkol kalau org yang gatal2 kulit leh makan tak?


20-04-2007, lelayong komen :

Delila,ikan tongkol ni boleh tahan gak gatal²nya


20-04-2007, shahtaiping komen :

Terliur saya dibuatnya.... mesti try nie?


21-04-2007, Mat Gebu komen :

maaf tanya skit.....tak de guna cuka ek?...tapi apsal nama masakan "ikan tongkol masak cuka" yee....terkonfius kejap (melopong sambil baca resipi, bukan apa mat suka masak rebus2 style cam nie).


23-04-2007, alma komen :

**cik mat... tq tq bgtau..sori la main ingredients ttggl, alma dh tmbh kat air tu. mujur ikan ada tulih eh hehe... **shah, org tepen ke? ni mskn org peghak...sure mak/tok/nek taunye :)


23-04-2007, alma komen :

**esah, wat sket tuk mkn sorang2 je, nk elakkn kempunan ^_* **Del, ikan tongkol mmg gatal (pd yg alah la); xdapek nk nolong :(


12-04-2008, salehhin komen :

Pastikan ikan tongkol tu yang sedang-sedang aje baru sedap isinya .


14-11-2009, momjb komen :

dulu tak penah makan pun masakan camnih,,,tp pas kawin ngn org tepin baru tau masak cuka gini...selalu guna ikan kembung atau selayang jer...tp tongkol pun sodap....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd