Google+

oleh: princessharyati Goreng Pisang Mamaku

Bondaku

ni secret resepi dari mak i... rindu kat dia so gorenglah goreng pisang ni..sedap tau.. ala2 goreng pisang org2 kampung.


Created on : 19-04-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi princessharyati




Bahan-bahan ( 1 orang )

  • 1 biji pisang tanduk
  • 1/2 cawan tepung serbaguna
  • 1/2 sudu kecil kapor makan
  • 1/2 sudu besar garam
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 cawan air suam

Cara-cara

  1. Pisang di buang kulit dan di hiris halus halus secara memanjang. Campurkan bahan A sehingga sebati. Bancuhan ni mesti pekat agar nanti tepung ni bersalut dengan tepung. Panaskan minyak di dalam kuali, celupkan pisang ke dalam tepung yang siap di bancuh kemuadian goreng sehingga kekuningan. Angkat. Siap untuk disantap. inilah secret resepi dari bonda kesayanganku.. Puan Salbiah Harun..
  2. p/s: Tepung yang dibancuh tu kalu lebih boleh di simpan dalam peti ais.

Tag









Laporan Masakan Bergambar (3)

Goreng_pisang
16-08-2007
best la...sekejap aje abis.....x sempat nk sejuk.....tq
Laporan oleh: syahmi

enak bangat pisang goreng tu... ;-))

Dscn1220
30-05-2009
Salam.. nie laa goreng pisang abu yang telah siap di masak. Pisang yg mertua bawak, sedap rasanya.. makan satu nak lagi.. dan lagi.. dan lagi... Tapi sy tak gunakan tepung serbaguna, sy gantikan ngan tepung beras, tuk lagi rangup
Laporan oleh: tfsalihah
Dsc00090
06-05-2012
menerai dn meperbgai verC pisang goreng, dap! seedap jgk...mekasih ya princessharyati..
Laporan oleh: k.zila66

Komen (13)

20-04-2007, azizan15 komen :

adunan tepung yang dicampur kapur dan kunyit tak ke jadi merah adunan tu nanti ?


20-04-2007, princessharyati komen :

mmg jadi merah tp tu lah kelainan rasanya,,...tryle dulu..


20-04-2007, joayee komen :

gambor pisang tu nampak rangup jer...selalu lepak kat MR ni tak kurus2 ler badan....cam ner ni princess...


20-04-2007, princessharyati komen :

haa joayee...haa memang rangup sangat.. sedap tau nyumm,...


20-04-2007, puteriayu1 komen :

Rupa nampak pelik sikit saya tak cuba lagi mungkin sedap kut! saya ada problem nak cari resepi pasta(makaroni) untuk hidangan tetamu malam minggu ni boleh tolong tak.....?


20-04-2007, princessharyati komen :

sian yek.. cuba cari kt weatren food tu byk resepi kt situ trylah..


20-04-2007, alma komen :

uiks, yati ni asai mana? samaaa je style alma ni hehe...tp i goreng keledek lah sbb i xmkn pisang (i guna air kapur, bkn kapurnye).


20-04-2007, Delila komen :

gureng pisang???kikiki baru je makan nih...tapi yang pakat beras yang dikisar sbg tepungnya..mak kita buatkan...


21-04-2007, princessharyati komen :

ye ke lama.. samlah tu air kapur pun boleh guna mmg sedap ubi keledek pun boleh guna.. sukun pun boleh guna.. delila.. try yang ni sedapgak


05-01-2008, niar komen :

yum.. yum.. yum..


10-06-2008, Achik78 komen :

kalo tak letak kapur leh tak?


30-11-2010, adamjasni komen :

salam..nk tanye cket,ape tujuan kapur sbnarnye?erm,n pe beza gne tpong gandum n tpong beras?


19-01-2011, seriayu komen :

mak i kata kapur tuh nak bagi adunan jadi ranggup..tapi i biasa campur tepung jagung sikit..before nak goreng..ambik 2 sudu minyak yg tgah duk mendidih n campurkan dlm adunan tepung then baru goreng ..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu