Google+

oleh: yani Chocolate roll cake

Chocorollcake1

kek gulung coklat yg ringkas


Created on : 19-04-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 30x30 cm )

  • 4 biji telur
  • 35g tepung gandum
  • 15g serbuk koko
  • 50g gula halus
  • >>krim
  • 125g cream cheese
  • 150g fresh cream/ whipping cream
  • 30g gula halus
  • 1 sudu besar lemon jus

Cara-cara

  1. Alaskan oven plate dengan baking paper. Asingkan kuning dan putih telur. Ayakkan tepung gandum dan serbuk koko. Panaskan oven sehingga 180C.
  2. Pukul telur putih sehingga berbuih. Kemudian masukkan gula sikit-sikit sebanyak 3 kali sambil dipukul. Pukul sehingga kembang/bertanduk.
  3. Masukkan kuning telur satu persatu. Pukul dengan perlahan-lahan.
  4. Masukkan tepung yg telah diayak tadi. Kacau dengan spatula. Tuang adunan ke dlm dulang oven dan ratakan.
  5. Bakar selama 10 minit dengan suhu 180C. Kemudian sejukkan.
  6. Sementara itu sediakan krimnya. Pukul cream cheese dan gula sehingga jadi lembut. Kemudian masukkan fresh cream dan lemon jus. Pukul lagi sehingga jadi bentuk krim.
  7. Sapukkan krim ke atas kek tadi. Kemudian gulung. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1-2 jam sebelum dipotong.

Related Recipes









Laporan Masakan Bergambar (17)

21042007_030_1
22-04-2007
yg nie pun sedap!! two thumbs up. klau leh, nak pinjam jari yani skali.. :D
Laporan oleh: zara_klate

hahaha... kak zara.. nanti nak pos dulu jari ni kat k.zara

Choc_roll
04-05-2007
krg cantik sbb oven miong sket. org umah request soh wat lg hari ni!
Laporan oleh: alma

kalo org umah dah request soh wat lagi tu kira cedaplah tu.. bolehlah kak alma request oven baru.. ;)

Pict0136
11-07-2007
dh wat yg gulung4x... kali ni x gulung...anak suka giller sbb keknya lembut bangat..TQ yani!
Laporan oleh: rrozie17

tq juga buat rozie.. bagi idea buat kek macam ni.. nak try jugalah nanti.. suka sgt buat roll cake ni.. cepat je abih..

Picture_1782__small_
27-03-2008
sedaaaappp..tq yani
Laporan oleh: junjs11

cantik je rupanya

Choc_roll
04-07-2008
yani tq resipi..best lah..berebut anak2 i makan tau..nnti i nk try resepi2 u y lain..
Laporan oleh: zana08

tq.. krn sudi try my recipes

Chocolate_cream_cheese_roll_yani
03-08-2008
Memang sedappp!! Choc swiss roll in dapat pujian dari anak2 n hubby. Love the krim - cream cheese buat krim ni enak sekali!Tq yani!
Laporan oleh: aquariusgal

samalah.. anak2 saya pun suka krim ni

Sp_a0084
30-12-2008
xpandai gulong lg... kena practise nih.. nasib baik ada org kuat mkn nak tlg settlekan.. bahagianya jadi tukang masak.. resepi yg simple dan sedap.
Laporan oleh: fubai

seronoklah tukang masak kalo ada org nak mkn.. boleh try macam2 resipi lagi.. kalo takde tukang mkn tu yg tension sket nak masak :p

Sd533419
09-01-2009
Bahan2 tak perlu banyak, tapi kek ni sedapla...
Laporan oleh: coveredgirl

tq sudi mencuba

Rollcake1
11-01-2009
sedappp! tQ k.yani! pas nih leh wat lagi dan lagi.... hehehehe...
Laporan oleh: hana6877

uih macam berjanjilah pulak.. akak pun wat kek ni juga hari ni

Chocolate_roll_cake
18-01-2009
Hahaha.. chocolate roll cake jiya yg tak sempat nyempat masuk peti sejuk dah kena ngapp oleh jurugambar amatur (jiya ler tu) kihkihkih! Sedap kak yani.. tenkiu
Laporan oleh: 14sept

takpa... biar juru gambo rasa dulu baru bulih snap gambo lawa2

Chocolate_roll_cake
21-01-2009
salam yani..1st time tyr ni..sedap,gebu...anak2 suke sgt..tq yani!
Laporan oleh: as75

bulihlah wat lagi lepas ni ;)

Chocolate_roll_cake
02-03-2009
sekian lama peram resipi ni, akhirnya dpt jugak buat.. sedappp.. 10TQ yani..
Laporan oleh: nor_67

ur welcome!! k nor

Chocolate_layer_cake
02-03-2009
lebihan dari roll, letak dlm loyang lain, buat la layer.. so jd la chocolate layer cake..
Laporan oleh: nor_67

tergoda sungguh tengok kek knor ni... bak sini sepotong!!

Gambar_e_amik_184
06-06-2009
sedap kek ni...cream dia lg best..lain dr yg lain..hubby mkn sampai habis satu gulung..heheh..tq..
Laporan oleh: McE
Dsc00601
23-07-2009
Salam Puan Yani, ni tengah suka sangat mencuba kek gulung. Guna resepi puan tapi tak diletakkan serbuk koko. Sapu dengan jem blueberi dan coklat mousse saja. Tq
Laporan oleh: Sharm1969

waalaikumussalam kak.. ish takyahlah berpuan-puan.. seganlah saya ;)

382
07-08-2009
Cuba utk kwn yg cari respi swiss roll. Boleh lah rekmen, sedap & TQ. Comot sikit sbb tak sabar nak tunggu filling tu set.
Laporan oleh: AlongRoz
Dsc00250
14-12-2012
buat tadi...tq...
Laporan oleh: jun75

Komen (41)

19-04-2007, alma komen :

mlm td dh get ready bhn2 nk wat yg kek gulung lemon pny tp nk letak choc emulco (sbb anak nk versi koko) tp baking paper lak abiiih so xjd wat, tukar wat cheesecake aje, alih2 ni Yani dah kuar resipi yg koko...wat yg ni je la :)


19-04-2007, eleven komen :

I dah buat semalam .....sedap kek roll ni....nanti nak buat roll strawberry lah pulak.........


19-04-2007, Ayu61279 komen :

k.yani....ayu nak add blog akak leh tak??? email ayu....ayu_61279@yahoo.com


19-04-2007, Rahmawati komen :

I mmg suka setiap kali ada resepi dr Yani...Marvellous betul...cam ne u leh pandai msk memsk ni...Gi class ke


19-04-2007, basrnor komen :

Hai ! I'm new but has been observing this websites for quite sometimes. I pun dah try gak resepi2 dr yani & memang tak pernah menghampakan ... This looks like a great receipe as well ... nak kena try buat nie


20-04-2007, zla komen :

krim nya klu zla letak kat atas kek boleh,kan?


21-04-2007, yani komen :

ayu.. ni my blog yani.jugem.jp .. tp tak selalu update.. bz memanjang dan ikut mood..hhahah..


21-04-2007, yani komen :

thanx Rahmawati.. i x gie kelas pun.. dok try and error kat dapur ni je..


21-04-2007, yani komen :

basrnor .. thanx, bila dah buat tu jgn lupa kongsi ur makanan tu.. oppss silap.. ur pic. :)


21-04-2007, Noreen komen :

yani, mlm tadi i dah buat ikut semua arahan resepi you tapi tang krim tu cairlah pulak mungkin i terletak lebih fresh cream. tapi i gulung jugak masukkan dlm fridge for few hours tapi mmg sedap. sorrylah malu nak tempek gambo sebb kek tak menjadi.


21-04-2007, yani komen :

noreen.. kalau terlebih fresh cream pun takpe.. cuma kena pukul lama sikit biar keras macam nak buat hias kat kek tu..


22-04-2007, syahmi komen :

fuyyOOOO zara.....nampak cam betul2 yg yani buat..macam ori tuuuu...tahniah..syahmi nk buat tapi was2 nak gulung kek tu semasa masih panas atau dah sejuk...? takut kek patah le..


22-04-2007, yani komen :

syahmi.. kena gulung masa kek dah sejuk.. kalau letak krim pada kek yg masih panas, krim tu akan jd cair.. so susah nak gulung.


22-04-2007, zara_klate komen :

betul tu syahmi..gulung bila kek dah sejuk, kalo panas2 letak krim pada kek, krim kan jadi cair..tul tak yani.


06-07-2007, ummihareez komen :

alaskan overlate dgn baking paper tu ape ek??? dalam senarai bahan xde la plak ovelate..


06-07-2007, Lilydvalley komen :

umiiihareez...baca betul2..."oven plate"...bukan ovallate...


06-07-2007, mrsdayat komen :

=D


09-07-2007, ummihareez komen :

hauahauahauahau...org tgh ngantuk...tu yg bace jdi overlate...mmg over late tido pun...baby meragam...


17-07-2007, Rahmawati komen :

ade sape2 bole tolong...mlm td cube tp knp cake jd cam kulit kayy(nipis) n liat...langsung tak mcm kek...Huaaakkkk...Nape org lain buat leh jadi plak....betul ke tpg 35grm..knp sket sgt.....


17-07-2007, Rahmawati komen :

"kulit kayu"..smp anak mkn...siap tny "bila dah hancur ni mama" )liat sgt)


17-07-2007, alma komen :

Rahmawati, suktn tpg tu btul sbb kalau ikut resipi mak saya dlu2 pun, main agak2 guna bbrp sudu makan tpg je sbb kek ni xprlu byk tpg sgt. Ukuran loyang pembakar mgkn besar sgt kot tak? Saya suka guna resipi ni sbb sistematik, suktn dh ade, bbrp kali dah buat stakt ni Alhamdulillah ok...cuba Rahmawati cek tul2 suktn bhn2, mana tau kan, kut2 ttgl/t'silap bc ke


17-07-2007, Rahmawati komen :

thx Alma di atas keperihatinan..actually since dulu lg nak cube sampai la dah dpt beli digital scale..tu la nak cuba. Loyang tu I guna 4segi 30X30cm.Mmg la besar loyangnye, bile cake siap dibakar jd cam sekeping kertas plak...teringin betul nak buat jadi cam Alma pny


17-07-2007, Ringo komen :

Rahmawati, pukul telur putih tu sampai jadi macam meringe. masa masukkan kuning telur dan tepung, jangan kacau ganas2. kacau cara kaup balik sebab nanti buih meringe pecah, kek tak naik nanti.


18-07-2007, Rahmawati komen :

thx Ringo...Oooo rupenya masih byk yg kena belajar ni....


18-07-2007, Rahmawati komen :

thx Ringo...Oooo rupenya masih byk yg kena belajar ni....


18-07-2007, yani komen :

thanks kpd semua yg tolong jawab masalah Rahmawati tu.. to Rahmawati, GOOD LUCK.


11-11-2007, nurnikisha komen :

kish dah buat kek ni td..tak gulung..tiru idea rozie..buat dlm acuan bulat 18cm..bakar for 40 min at 180C...it turn out perfect!!senang sgt...cepat lak tueee...dgn 2 anak kecik nie...sesuai benar ler ngan kish...hehe..tp tak rase lagik aaa keknyerrr...sbb tgh tunggu cream dier sejuk...anyway,tq yani 4 great recipe...:) tak sempat nak upload gambo..bb kecik asik mintak dokong jekkk.....:)


20-11-2007, KAK J komen :

brp umo yani??u pandai la create resepi..mana blaja??mana nk beli krim cheese n whipping krim??lemon yg kuning tu ke??


26-02-2008, blue_pansy@fiqira komen :

ktne nak bli fresh cream...???


09-12-2008, fubai komen :

dah buat smlm... tetiba baru terperasan.. x butter/minyak la buat kek tuh... btul ke nih.. kek terkeras, mungkin sbb bakar terlalu lama.. fiqira, fresk cream bleh didapati di pasaraya yg besar2. cari di bahagia cheese@butter. kat kedai buat kek lg senang cari.


20-03-2009, ummi yana komen :

nak tanye, saya da buat tp bwh nye lembik.. nape ek? mase pukul putih telur tu masuk gule je dia x nak naik2.. & loyang saiz bp pkai ek? thanks..


22-05-2009, kakas83 komen :

salam, kak yani, boleh tunjuk tak bentuk oven plate 2? saya dah buat tapi kenapa baking paper 2 melekat? tak jadi sedihnya. tapi saya selalu cuba resepi kak yani yang lain semua menjadi


09-12-2009, zanazaim komen :

Ya..Allah..sedapnya nampak..i baru jer tgk resepi ni kat sini..tak sabar2 nak cuba niii...biasa wat kek coklat kukus moist tu jer...gulung2 ni baru nak intai2 tgk resepi


26-02-2011, liyanie89 komen :

salam kak nape sy wat kek 2 jd liat?kt mane silap eh?


04-06-2012, shida1978 komen :

kak yani, nk tnya. masa proses membakar tu suhu 180c, loyang kek tu kena letak d tengah2 oven ke ?


05-06-2012, yani komen :

Yup shida.. Letak kat tgh2 oven


05-06-2012, yani komen :

Yup shida.. Letak kat tgh2 oven


07-06-2012, amy5235 komen :

yg kuning telur tu terus campur dgn meringe je ke? then pukul sekali...mcm tu?campur tepung terus?


20-02-2013, shidazaid komen :

yani- kalu i xnk pkai cream chess n fresh cream.. boleh tukar apa ye.. nk jimat bajet


21-02-2013, shidazaid komen :

yani, i da buat semlm.. sedap n lembut.. hati gembira bukan kepalang.. cuma bila nk gulung tu ada bahagian yg koyak. yani, i nak tanya kalu i genap kan sukatan boleh x. mcm tepung jadikan 40g, koko 20g.. untuk krim, i nk jimat bajet so, i xpakai fresh cram atau cream chess. i guna krim biasa 1 cawan mentega 1 cawan gula icing 1 sk esen vanila 1 biji putih telur 2 sb shortening 2 sudu susu segar (opinal) putar mentega sampai putih, masukan gula pelahan2 kemudian masukan putih telur sampai kembang dan masukkan shoetening n esen vanila putar sampai putih dan akhir sekali masuk susu.


22-02-2013, shidazaid komen :

yani.. ari ni I buat lagi. I buat 5 biji. tapi sayang bab gulung mesti pecah., kenapa ye? yani tolong ajar i cara gulung yang betul.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu