Google+

oleh: dniez Sandwich Tuna Mayo

No picture

Ank2 sy suka sgt sandwich ni.. kwn2 diorang pun suka.. they all kata rs tuna mayo nyer lain dgn beli dlm tin yg dah siap..


Created on : 27-07-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi dniez




Bahan-bahan ( 1 keluarga )

  • 1 tin tuna chunk in olive oil 'ayam brand' (yg in sunflower oil pun boleh juga)
  • 1/2 bj bwh holland (bwg kuning) di potong dadu kecil2
  • 2 cwn mayo (boleh letak lebih klw nk lagi rs berkrim)
  • 1/4 tsp serbuk lada hitam kasar
  • secubit garam (klw suka masin letak lah lebih sket)
  • beberapa keping daun salad
  • beberapa hiris tomato
  • Sebuku roti putih Hi5/Gardenia
  • Sapuan butter/Margerin utk roti

Cara-cara

  1. Masukkan tuna in olive oil ke dalam mangkuk
  2. Campurkn bwg holland yg telah dipotong dadu
  3. Campurkan sekali Mayo dan gaul rata semua bahan
  4. Bila mayo dn bwg sudah rata, taburkn serbuk lada hitak kasar dan garam. Gaul semula hingga rata dan sebati
  5. Sapukan butter pd 2 keping roti (terpulang samada roti dibakar dahulu atau tidak)
  6. Sapukan tuna yg dah dicampurkn td pd sekeping roti pertama
  7. Letakkan salad dan tomato (utk balance dan nk train ank2 mkn sayuran) dan katup atasnya dgn sekeping lagi roti yg lain.
  8. Ulang sehingga habis sebuku roti atau mengikut keperluan sahaja.
  9. Tuna mayo yg berbaki boleh disimpan dlm bekas bertutup (utk elak kekeringan) di dlm peti sejuk.

Tag

sandwich

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (0)

Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd