Google+

oleh: suriHati Buah melaka

Images

mudah aja...


Created on : 16-04-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi suriHati




Bahan-bahan ( 20 biji )

  • 10 helai daun pandan -kisar dan ambil airnya
  • 2 ketul gula melaka
  • 2 cawan tepung pulut
  • 1 biji kelapa parut- ambil putihnya sahaja
  • secubit garam- digaulkan bersama kelapa

Cara-cara

  1. Bancuh tepung bersama air daun pandan sehingga boleh diuli serata lembut. Pastikan adunan tidak terlalau lembek dan keras.(agak2 boleh dicubit)
  2. Cubit adunan sebesar guli, masukkan gula melaka yg telah dipotong kecil2 ditengah2 adunan, bulatkan, dan pastikan menutupi keseluruhan gula.
  3. masukkan ke dalam air yg sedang mendidih. Ulang sehingga 5-6 ketul.
  4. Bila bebola timbul, bolehlah diangkat, dan ditapis sebentar sblm di gaul dgn kelapa

Tag










Laporan Masakan Bergambar (17)

Buah_melaka
21-05-2007
kesukaan umie zaman berzaman :D
Laporan oleh: umi_e

umi...comel nyer...suri buat, byk yg pecah air gulanya, nk amek pic, kena sorok2 kat bawah..huuuuu

Onde-onde
27-05-2007
macam2 saiz ada.....s,m & l......
Laporan oleh: syahmi

syahmi...janji rasanya ka... :)

01012007_013_1
22-08-2007
kuih kesukaan kami sekeluarga. =)
Laporan oleh: zara_klate
16092007065
05-05-2008
kuih favourite cik abe kiter...
Laporan oleh: mysore
Img_3177
21-08-2008
untuk berbuka puasa hari ni, buah melaka made in france. ;-)
Laporan oleh: azareena
Dscn1393
11-08-2009
puas hati makan kalau buat sendiri.. dijamin x ada h1n1
Laporan oleh: tfsalihah
100_5292
28-08-2009
Cubaan pertama buat kuih ni, alamak kena berguru untuk membungkus inti tu, asyik terburai dan melekat aja. Rasa tak tau lagi, sebab ini juadah manis untuk buka hari ini.
Laporan oleh: syari
Dscf0717
11-01-2010
tq surihati...sedap...
Laporan oleh: supersikut
26122010109
29-12-2010
sdap...yummie
Laporan oleh: misswhy
Dscf0148
16-01-2011
fist time buat..saje buang mse...huhu
Laporan oleh: mis_shell
Buah_melaka
06-04-2011
kawan2 kat opis cakap sedap but kena diperbaiki lagi sebab ada yang x rasa gula ... hehehe
Laporan oleh: msarena
Img_9519a
02-06-2011
senang je buatnya dan sedap makannya jugak...
Laporan oleh: Kak Rosenah
Buah_melaka
18-04-2012
Terima Kasih SuriHati.. Resepi ni memang mudah dan sedap! T.Q.. :)
Laporan oleh: farhamizah
20120510_164758
10-05-2012
rupa takde,rase ok la..huhuhu
Laporan oleh: xaqiera
P1050351
10-05-2012
slm...sdpnye..len kli nk wat 2 adunan la....
Laporan oleh: Mariani(KT)
Dsc00279
16-05-2012
salam suri, kuih favourite anak2 nih...tq ya
Laporan oleh: k.zila66
Dsc00018
20-07-2013
pencuci mulut untuk buka puasa
Laporan oleh: 123456

Komen (14)

22-08-2007, perdana komen :

klu wat sendiri bulatkan kecik2 tp bila beli diluar besarnya bulat dia klu nak mkn masuk kuih tutup mulut. Buat sendiri puas mkn lepas terawih ulang lagi.


12-02-2008, norainisamad komen :

pernah makan kuih ni & extra sedap. sangat lembut & tak chewy so senanglah nak makan...biler tanye org yg buat, dia kata pakai kledek di rebus... sayangnye dia macam tanak kongsi je...ada tak sesiapa tau ?


09-01-2009, ehemsz komen :

cik suri.... kiter dah try resipi nie...mujur la jadik... n kiter kongsikan ngan kawan-kawan yerk...


11-08-2009, cik com komen :

kalo nak buah melaka yg extra sedap. rebus keledek agak2 la sizenya.. x pyh besar sgt. dah sejuk lecek halus campur dgn tepung. pastu letak air sikit-sikit smpai jadi doh bulat. pastu buat step mcm biasa.. itulah rahsianya sy dah cuba mmg lembutnya berbeza. kalo ada tips lain sila la kongsi. tq


22-08-2009, muhfaz komen :

letak air kapur(air rendaman kapur) insyaallah adunan akan crunchy...dapat petua from jiran, dah cuba..menjadi juga . Untuk inti untuk rasa dia cair instead of berbiji rasa gula melaka..masak gula mlaka + gula + air sampai likat and sudukan ke dalam bebola ondeh2....


22-08-2009, muhfaz komen :

letak air kapur(air rendaman kapur) insyaallah adunan akan crunchy...dapat petua from jiran, dah cuba..menjadi juga . Untuk inti untuk rasa dia cair instead of berbiji rasa gula melaka..masak gula mlaka + gula + air sampai likat and sudukan ke dalam bebola ondeh2....


18-08-2010, ifa98 komen :

kalau tak ada daun pandan untuk dperahkan airnya,ada bendalain yg kita boleh gantikan..


16-01-2011, mis_shell komen :

cane nk upload gmbr kat sini ye???


19-01-2011, darenza komen :

kuih ni memang sedap kalau minum petang dgn org tersayang.


19-04-2011, riyazeeq komen :

nk tnya kalau guna gula merah xleh ke,yg dh ketul2,gula melaka susah nk cari la...


02-06-2011, novia komen :

air utk blend pandan tu brp banyak yer..???


26-06-2011, chefbidanterjun komen :

memang tgh teringin nak makan buah melaka ni..duduk di perantauan, pakai pandan paste jer..btw, mak CBT ckp, campurkan sesudu dua tepong gandum supaya buah Melaka x terlalu lembek..wallahualam..


31-07-2011, didie_nadiya komen :

pernah try buat..tp pecah2la..kenape ye?


06-08-2011, Ajlaa Hashim komen :

berjaya even for the first time! :) tapi lebih sedap kalu ditambah kapur sikit. nyum nyum!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu