Google+

oleh: qissmina rendang daging minangkabau

Img_1220

masakan yg berasal dr n9...mudah n yg paling penting tak byk pakai kelapa...more healthy....sesuai dimakan dgn nasi impit n yg paling ngam dengan nasi putih yg masih panas....walaweh..terangkat bila mkn....


Created on : 21-07-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi qissmina




Bahan-bahan ( 6 org mkn )

  • daging lembu = 1 kg
  • kicap manis cap kipas udang = 1 botol kecil, p/s = kene pakai kicap jenama ni...kalu tak guna rasanye tk berapa nk sedap
  • lada kering = dlam 20 tangkai ( blend ) p/s = ikut selera, kalo nk pedas lebihkan lah lada kering tu
  • cili padi = 10 tangkai ( blend dgn lada kering ) p/s = rendang nogori mesti tk tinggal cili padi ni kan..hihihhi...
  • bwang besar = 5 biji , bwng puith = 1 labu , halia = sebesar ibu jari , lengkuas = sebesar ibu jari , serai 5 btg ( smua di blend hingga lumat )
  • santan = 1 biji kelapa, p/s = ikut citarasa ..kalo nk lebih letak lebih..
  • kerisik sedikt
  • bahan2 utk yg last skali...kalo takde mmg tak jadi rendang ni.... bawang besar =2 biji ( potong bulat )serai = 5 btg ( di ketuk )...daun kunyit = disiat-siat.....smua bahan diatas digoreng dgn minyak sampai layu dan wangi
  • garam secukup rasa ...p/s = tk perlu byk sbb dah ada kicap....
  • minyak masak yg secukupnye

Cara-cara

  1. perap daging dgn kicap manis....nk sedap perap semalaman...perap 30 min pun ok gak....
  2. panaskan minyak n tumiskan smua bhan yg di blend tadi ... bwg besar + bwg putih + halia + langkuas+serai
  3. then, dh pecah minyak bahan2 yg ditumis td..masukkan lada kering + cili api td ....tumis sampai pecah minyak jugk...
  4. masukkn daging yg diperap tadi...kecutkan daging tu sampai kuar air daging & sampai daging empuk
  5. then masukkan santan....
  6. agak2 santan mcm nk pekat , masukkan kerisik n masak samapi kering n meyerupai rendang...
  7. last skali masukkan 3 bahan ug digoreng dgn minyak td ..p/s= tgk bahan2 diatas...maka siaplah rendang minangkabau kite ni..
  8. ha...apa lagi..gi amik nasi putih yg baru masak tu,,makn dgn rendang tu...makesure anda smua akn jatuh cinta dgn rendang ni...slamat mencuba...masakan yg lazat lahir dari hati yg ikhlas....

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (20)

21-07-2011, junirah komen :

MANA BAHAN2 YG LAIN


21-07-2011, qissmina komen :

bahan2 dah lengkap...slmt mencuba


21-07-2011, zurun komen :

teringin nak cuba raya nanti...


21-07-2011, darth vader komen :

jatuh dari katil adalah,,,,,,,,,,


21-07-2011, intan_jai komen :

samo cam rosopi omak mentuo den yoo...tapi dio x gunokan kicap...den raso cam sodap yoo rendang ni...nk try lahh qissmina...


21-07-2011, darth vader komen :

ingat jugak


21-07-2011, minanas komen :

pnjam resepi ni masa nak fiirst day berpuasa yer..tq.


21-07-2011, kakbesah komen :

salam qissmina, menarik juga rendang daging minang ni yer.. sesekali best jgk jika dicuba.. trimakaseh..


21-07-2011, tasriffyra komen :

Wahhhh cukup menarikkk arkk cepi nie...nantie nk try ark...nk tanye sikit ark...lada kering tu sama kan ngan cili kering...tq


22-07-2011, erina73 komen :

sedap...dh lama xmkn rendang nie sjak arwah nenek xda..nk cuba la..tkz ye


26-07-2011, hazin1964 komen :

baca resepi pun dah terasa sedapnya rendang ni. InsyaAllah raya nnt nak masak cam ni... tq for the recipe...sure tak cukup kalau masak sekilo daging...kena double atau triplekan bhn2 resipi ni...yg penting ikhlas utk menjamu tetamu...


29-07-2011, kchik komen :

Salam qissmina.. dah lama la cari resepi ni... cuma lengkuas tak jalan la family kita ni.. mintak izin jadikan koleksi resepi ye....


13-08-2011, megat pakau komen :

gelap pulak tengok rendang ni.mesti spesel rasanya.rendang paklong saya kaler ijau..dye org kuala pilah..nape jadi mcm tu ek kalernya..letak cili api ijau kot.rendang org n9 sedap.kena pulak ada itik.perh..


25-08-2011, animuiz komen :

nk cuba la rya ni msk rendang nogori...tq bg resepi ni


29-08-2011, anasham12 komen :

salam nak tanya,kicap byk mana nak perap dgn daging tu?


11-09-2011, maslaila komen :

pernah makan rendang warna hitam kat rumah belakang raya tahun lepas. Nak tanya resepi malu. Agaknya nilah rendangnye. Memang sedap. Tk bagi resepi.


23-09-2011, cadburys komen :

sedang menyediakan 'rendang daging minangkabau' .. memamng terangkat .. tu pun rasa yang belum betul2 masak. cuma tunggu kering jerk .. aduhhh tak sabar nak makan.


23-09-2011, cadburys komen :

best ar sarapan pagi ni ngan rendang + nasi impit .. dia tak kering eh???


02-11-2011, dinieekasih komen :

tgk..cara2 menu u dh tau mmg sodap..sbb sy pun x la pandai masak rendang ni...tpi bapa mertua mmg pandai masak,sbb org nogori la ktekn..so sy belajar dari dia..laa..ble letak kicap ni..tu yg nk cuba apa beza nye..ehh..ermmm...yumm..yumm..


20-11-2011, yiencomot komen :

msty sedap..sbb pnh dok at n9...tapi mkn rendg itik...xskew...bagi lew resepi msk lmk dgg salai....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd