Google+

oleh: lady_effa Churros

Churros_1

Mcm cakoi tp crispy diluar lembut didlm.. bley mkn begitu saje.. nak lg sedap celup ngan coklat cair.. bahan2 pun mudah saje.. slmt mencuba


Created on : 16-07-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi lady_effa




Bahan-bahan ( 2-3 org )

  • • 1 cawan air
  • • 1 sudu makan gula
  • • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • • 1 biji telur - size L
  • • 1/2 sudu kecil garam
  • • 1 sudu makan butter

Cara-cara

  1. • Didihkan air, garam, butter dan juga gula. Kecilkan api.
  2. • Masukkan tepung. Kacau cepat2 agar tepung tidak berketul kemudian angkat dari api (adunan akan melekat2)
  3. • Terus masukkan telur dan kacau sebati.
  4. • Bulatkan adunan jd doh kecil2 dan masukkan ke dalam acuan (bleh gune nozle bentuk bintang dan masukkan dlm piping cetak yg aluminium tu)
  5. • Tekan acuan dan biarkan doh keluar sepanjang 2-3 inci kemudian potong (ikut suka nak pnjg mana)
  6. • Panaskan api dan goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan.
  7. • Taburkan gula+cinnamon kalau suka atau celupkan je dalam coklat cair hersley tu..








Laporan Masakan Bergambar (3)

Dsc00970
22-07-2011
salam lady effa, buat utk mnum ptg td. memang best sgt, coz bhn2 & cara buat mudah jer.. laju jer bdk2 mkn, lariz smpai x menang tangan, asal angkat habis, buat 2 adunan td, yg dlm pic tu kerja my doter, campak smpai bengkok2 sbb tkut minyak pns..hehe.. jazakillahukhairan lady, utk rspi yg sedapni..
Laporan oleh: kakbesah

wsalam kakbesah.. mmg x ckp klu 1 adunan je kan.. t.kasih ye sudi cuba..

Bc90a11aa4e111e2aa6822000a9f1730_7
15-05-2013
sedap...makan gitu saje pun sedap.terima kasih kongsi resipi...
Laporan oleh: qiera
Img_20140420_172225
21-04-2014
yeay jadi... s3nangnya ikut resepi ni, akan buat lg, anak2 suka
Laporan oleh: maneh

Komen (15)

16-07-2011, sue_ginola komen :

Hm..nampak sedap..nak tryla nanti...


16-07-2011, myzun komen :

hmm...ini memang kesukaan anak saya..memang sedap dan senang nak buat...selalunya anak saya suka churros dgn gula+cinnamon...yummy...should try..


16-07-2011, lady_effa komen :

sue.. dah try nanti jgn lupa upload foto ye.. myzun.. anak sya pun suka sgt.. tu yg slalu buat.. hehe


17-07-2011, kakbesah komen :

lady_effa.. memang sedap kuih ni.. ank bujang prtama akk prnah blajar di kolej bakery, bawak balik kuihni.. memang best, mkn x jemu.dh sejuk pun masih lembut kan.. trimakasih yer sudi sharing respi..


18-07-2011, zero one tree komen :

ohhk aloh sonang jo


20-07-2011, aique84 komen :

nak cuba buat malam ni... yum yum... thx lady effa.


20-07-2011, lady_effa komen :

kakbesah: mmg best x mcm cakoi lembik bila sejuk.. 013: jgn lupa cuba.. aiq: snap foto sblm makan ek.. then share kat sini.. ;-)


22-07-2011, aique84 komen :

ala lupa ambil gambar.. sedap sangat , anak pun suka..


22-07-2011, jaydell komen :

nmpk mudah ........tk 4 d resepi


22-07-2011, ryn_ny komen :

kalau xnk guna piping tu jadi x,..boleh x guna tangan je buat panjang2... ker adunan dia lembik x sesuai buat dgn tangan..


27-07-2011, lady_effa komen :

ryn: boleh rasenye ambil secubit then roll guna tgn je.. adunan dia mcm cakoi tu.. cuba la


27-09-2011, shasha80 komen :

sy dh try buat ikut sukatan ni,tp xtau la jadi ke x sbb x pnh tau rasa cmna..yg sy buat jd mcm lembik kt dlm ja pn nak2 bla dh sejuk. adunan tpung 2 mcm x msak kt dlm tpi sy slow dh api nya msa mgoreng.. kuih ni mmg cam 2 ka @ smmg nya sy yg buat x jdikkk...huhu...plissss xplain sbb sy tliur sgt nk rasa...


15-10-2011, lady_effa komen :

shasha adunan kene gaul betul2 masa letak tepung tu sebab klu ikutkan sblm goreng pun kira dia dah separuh masak.. sebab kita campur tepung dgn air+butter panas2 kan.. tu yg jadi rangup diluar lembut didlm.. cer cuba lagi skali.. pastu amik gmbr yg nampak isi dlmnya ek.. jgn putus asa lak.. ;)


14-06-2012, wanaimi8892 komen :

sayapun sama macam c shahsha x jd erk??lagi pown sya x penah buat cakoi tawpun churros ni..boleh jelaskan dgan lebih detail lagi kar??plizzzzz.


14-06-2012, nuni komen :

adunan ni memang lembut kt dalam. macam lembik jugak lah.tapi lembutnya tu bukan macam lembut roti@kek.lebih kepada lembut kuih. kalau tak pernah rasa, mungkin susah sikit nak explain.churros tu nama western sikit. kalau tradisionalnya lebih kurang belimbing goreng la ni.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu