Google+

oleh: yana Butir nangka kelantan

Dsc00474

resepi turun temurun


Created on : 14-04-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yana




Bahan-bahan ( 7-8 orang )

  • 4 cawan tepung beras pulut
  • air
  • sedikit kapur makan
  • secubit garam dan pewarna hijau @ air daun pandan
  • (bahan utk kuah)
  • santan dari setengah biji kelapa
  • gula
  • 1 sudu makan halba
  • garam
  • daun pandan

Cara-cara

  1. masukkan sedikit air ke dalam bekas, masukkan sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna. kacau....
  2. masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul.
  3. buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. tambah air ikut keperluan.
  4. panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentelkan... bila masak ia akan timbul...
  5. Dsc00472
    apabila dah timbul tu, terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air.
  6. untuk kuahnya pula, masukkan semua bahan kedalam periuk, masaklah hingga mendidih.
  7. bila dah siap bolehla dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. sedia untuk dihidang.....
  8. lebihkan santan kalau nak kuah banyak. begitu juga dengan halba. boleh ditambah sukatannya kalau suka.

Tag

kuih-muih








Laporan Masakan Bergambar (7)

Dsc03260
17-05-2008
selalu bila bulan puasa jer timbul butir nangka ni.. teringin nak mkn den buek jugak ... errmm sudah pasti sedap ... kenyal2 gitu .. hilang kempunan .. tks yana .. ;)
Laporan oleh: yatiezaini
Dscn2684
15-04-2009
thanks 4 d resipi huhu..so yummy~! Nti leh uat lagi..
Laporan oleh: Ekieyna
Imag0017
22-04-2009
selalu gak buat butir nangka ni, sbb anak2 suka mkn, tp sy letak nisan sekeping. mmg best
Laporan oleh: rosaliza
Butirnangka
04-08-2009
wat pemanis mulut bbuka smlm.. buh gula merah n x ltk halba. tima kasih!
Laporan oleh: hana6877
Myr
06-09-2009
Antara resipi yang telah saya cuba.. Mudah dan sedap! Saya suka kunyah butir nangka ni.. Terima kasih yana!
Laporan oleh: Lynn Sham
P1170670
04-06-2011
butir nangka yg bernangka.. saya tambahkan hirisan nangka.. sedap.. tq sis
Laporan oleh: zana08
Butir_nako
19-08-2012
buat buko poso baru nih, hile rindu ko tanahair terchenta
Laporan oleh: toowex

Komen (16)

15-04-2007, princessharyati komen :

oii sedapnya boleh try


15-04-2007, umi_e komen :

MIL umie selalu juga buat ni... memang lemak manis...


18-04-2007, lisa_7080 komen :

emm.. nampak macam sedap.. nti nak try lah.. tapi halba tu utk apa ek..?


06-05-2007, ishikawa_ayumi komen :

umm. meh cni nk ckp psl halba tuh. halba tu kite masukkan dlm kuah santan tuh. fungsi die, mcm reduce fat jgkla. sbb, kn kite use santan, so, ade kalori cket. so, halba neh yg reduce kan sketla. itu mama wani yg btaw ;)


16-09-2007, lloni komen :

yo ko butir nangka klate nih..ijau nye...mana halbo nyo...


16-09-2007, syahmi komen :

as-salam lloni......berilah respi butir nangka anda....kite same2 syer....no hal....jgn lupe...picnya sekali..


17-05-2008, ninainiyub86 komen :

k.yani..nk tumpang tny,tepung pulut ade ke jepun?ape name jepunnye?klau ade,sy pun nk bli...


17-05-2008, ninainiyub86 komen :

ala...salah baca nama..igtkan k.yani yg uplod resepi ni..sori2 k.yana..


17-05-2008, yatiezaini komen :

utk kuah dia .. saya masukkn sikit tepung beras utk pekatkn kuah tu skit ... baru ler sedap nak ngap .. x der cair sangat kn ..guyutugtyhedwqdaqw243e`


17-05-2008, yatiezaini komen :

utk kuah dia .. saya masukkn sikit tepung beras utk pekatkn kuah tu skit ... baru ler sedap nak ngap .. x der cair sangat kn ..


17-05-2008, yatiezaini komen :

hihihi.. arsyad pun nak komen jugak ... type apa2 ntah .. tambah komen mama dia ... sedap agak nyer dia tulis tu ...


18-05-2008, ainnfirr komen :

baru jer pagi tadi dah buat 1 periuk,best!mmg kuih turun temurun...


02-04-2011, waheefa lim komen :

mcm mana nak letak laporan masakan bergambar eh ,, sy budak baru belajar huhu


02-04-2011, DatinLulu komen :

waheefa lim, u klik kt 'tulis laporan'(atas, sebelah gmbar resepi) smoga brjaya :)


26-04-2011, AINUN ROHAYU komen :

Saya nk try ler boleh buat desert kalau ader jamuan


13-05-2011, awah99 komen :

best...arwah nenek suka buat kuih ni...nyum,nyum...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu