Google+

oleh: alma Sandwich Puff Sardin

Puff_ready2

Enak dimakan masa panas2 sket (rangup gitu)


Created on : 12-04-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi alma




Bahan-bahan ( 8 biji )

  • Untuk buat doh pastri:
  • 130ml air sejuk (dr peti ais)
  • 250g tepung roti
  • 30ml minyak jagung
  • 1 biji jus limau nipis
  • 1 sdk baking powder
  • 180g pastri marjerin
  • Untuk inti:
  • 1 tin sardin saiz sederhana (buang kuah & tulang ikan tu)
  • ½ biji jus limau nipis + secubit garam(kalau xnak terpulang)
  • *bhn2 inti ni cam style nk buat roti sandwich yg biasa tu, lecek2 kn smua, biar kering sket, ganti inti mcm inti karipap tu pun boleh, terpulang pd selera msg2).
  • Untuk sapu atas puff:
  • ¼ telur + 1sdk fresh milk, kacau2 kan (sapu sblm bakar), butter (sapu slps bakar)

Cara-cara

  1. Dalam satu bekas, masukkan bhn2 doh KECUALI pastri margerin (ikut susunan iaitu mula2 masukkan air). Kemudian gaul dgn tangan pastu uli hgga sebati. Kemudia perap (tutup bekas dgn cling foil) selama lebih kurang 1 jam. Selepas perap tu, bermulalah adegan lipat-melipat (saya buat ni malam td so ni versi pantas..iaitu lipat sekali aje). Ni step-by-step amatur saya, kalau nk yg pro, refer to link yg sky bagi dulu: http://www.ibiblio.org/expo/restaurant/techniques/pastry.html
  2. S2_canai_pastri
    Mula2 ambil pastri marjerin, letak atas cling foil kemudian canaikan. Bentuk pastri marjerin yg dah dicanai seelok2nye rectangle (tebal dlm 0.5cm), agak2 lebar saiznya muat masuk dlm doh pastri nnt. (since saya versi cepat, halal je herot-berot). Dah siap canai, ketepikan dulu.
  3. S3_canai_doh_b
    Skang ambil doh yg siap perap 1 jam td; canaikan (pencanai & board pencanai better ditabur tepung supaya xmelekat). Buat saiz rectangle besar (tebal agak2 lebih sket dr 0.5cm, tebal sket agar bila melipat kang xterkoyak ke pe) supaya tgh2nye nnt blh muat letak pastri yg dh jd rectangle leper td).
  4. Siap canai doh pastri, letak pastri marjerin di tgh2nye (agar bhg kiri, kanan, atas & bawah doh blh menutupi pastri marjerin tu). Mula2 lipat bhg atas & bawah. Canaikan sket utk kemas2kan, jgn tekan kuat sgt, slow (mampat sgt puff xjd berlapis2 lak).
  5. S4_lipat_doh_pastri
    Gambar ni leh nmpk pastri marjerin ada kt dlm doh yg dah dilipat atas bawah (lipat ke dalam le kan). Kemudian lipat ke dalam yg sebelah kiri.
  6. S5_lipat_doh_pastri
    Akhir sekali lipat ke dalam yg sblh kanan. Then betul2kn shape dier & canaikan lagi untuk dptkan saiz rectangle then ulang lipat-melipat bermula dr step lipat atas & bawah tu (kalo skip utk lipat utk kali kedua pun puff ok gak jadinye).
  7. S6_belah_dua_doh_pastri
    Dah jd rectangle yg cantik, belah dua tgh2nya, spt dlm gmbar sebelah. Pastu portion yg atas potong kpd 4 & bwh pun 4 so nnt smua akan dpt 8 puffs.
  8. S7_letak_inti
    Ambil satu drpd 8 keratan doh td, canaikn sket (jika perlu nk panjangkan/lebarkan sket ke pe…); kemudian letak inti dlmnye.
  9. S8_tekan_doh_dgn_jari
    Tutup inti doh pastri tu (mcm buat karipap). Pastu tekankn dgn jari di 3 sisi puff tu.
  10. S9_tekan_doh_dgn_garfu
    Kemudian buat alur2 di 3 sisi puff dgn garfu (ni hias2 je & supaya keliling tu terkatup kuat sket).
  11. S10_ready_utk_dibakar
    Doh puff yg dah sedia utk dibakar, atas loyang yg digriskan. Seblum tu, sapukan campuran telur & susu atas puff.
  12. Bakar dlm oven dgn kepanasan 170C dlm selama 20min kalau xsilap (sori, sbb oven saya meragam mmg xleh nk kata exactly brp lama & temp tu brp, saya kene adjust2 temp oven saya tu). Bila siap bakar, bwk keluar then sapukan dgn butter kt atas puff.

Tag










Laporan Masakan Bergambar (3)

Puff
24-05-2007
besar kecik, herang herot!! tapi mmg puas hati buat sendiri kak alma. saya buat inti tuna+bwg+pepper+mayo sket. sodap..dpt 8 biji, tapi 4 je letak inti, another 4 saya leperkan then masuk freezer. nak buat lagi nanti senang, thaw jerr
Laporan oleh: s_shamen

clap!clap!clap! rupa tu xkesah shamen (esp kalo 1st time wat), puas hati tu mengatasi segalanya kekeke

P3081123
08-03-2011
hasilnya..ada pelbg gaya..
Laporan oleh: cheq da
20121010_005046
10-10-2012
sedap la..tima kasih ya!
Laporan oleh: shanie2603

Komen (21)

12-04-2007, mazurah komen :

rajinnya alma....mazurah nak tanya pastri marjerin tu nak buat camner?


12-04-2007, zara_klate komen :

wah.. rajinnya alma buat puff pastry sendiri.. pos kan kat kak zara cikit.. hehee..


12-04-2007, alma komen :

xrajin arr mazurah, tu versi malas tu, lipat skalik :) pastri marjerin beli kt kedai, i xtau wat sdiri cmner (lom sampai lg ilmu tu kekeke). carik kt kedai yg juai bhn2 buat kek ye, tny dia nak pastry marjerin.


12-04-2007, alma komen :

ngeh ngeh ngeh...k zara, kalo leh transfer thru internet cam transfer file tu, alma upload kt sini, k zara download kt sana...waaahh..siiironok arrr...leh gak nk lompang breakthru k zara yg kaler biru tu hikhikhik...


12-04-2007, Lilydvalley komen :

kalo leh buat cam tu, upload, download mknan...dah lama i kenyang... hahaha.


12-04-2007, princessharyati komen :

ni kene try wahh kulit pastry buat sendiri..cayalah alma..excellent.


12-04-2007, princessharyati komen :

ni kene try wahh kulit pastry buat sendiri..cayalah alma..excellent.


12-04-2007, umi_e komen :

wah alma... dah bubuh nama lak kat gambar tu :p takut kena ciplak ke hehehehehe


12-04-2007, hzasabrina komen :

hehehe..itu kan hak kita k.e..klu dh kena ciplak cm resipi sky kan dah payah..xpe glamer skit..


12-04-2007, alma komen :

**ye la tu lily...lama larr piuk blanga kt dapur cuti umum :) **yati, ni amatur pny je, janji anak-beranak puas hati makan **k e, sblm ni cincai je nk letak ke idak...tp skng kene wat hehe, tp terbeso la pulak, maleh nk ngedit2nye. **aik haiza, amcm, ada sihat ka???


12-04-2007, DianaA komen :

wah alma kalau boleh download puff sardin tu D pun nak gak... bestnya download je terus boleh NGAP panas2 hehe... Alma, D nak tanya kalau tak ada pastri majerin kita ganti dengan butter menjadi tak? macam hari tu sapa ada kasi resipi butter croissant?


12-04-2007, alma komen :

hihihi...lain ler rasanye nnt dr puff yg kita beli kt kedai2 bakery atau mkn kt hotel2 tu. yg melainkan rasa puff dgn croissant (yg shamen bg ari tu) adalah rasa pastri marjerin tu la; kalo k D boh butter mmm...jd croissant la kut hahaha (xcukup ilmu laa, sori!)


13-04-2007, Mat Gebu komen :

tu laa D, rasa macam nak masuk dalam computer dan terus cekut satu ketul puff sardin tu (dalam gamba memang satu pun...)...hehehe.. tgk gambo macam dah terbayang2 kan molot....ishh awat menggoda sgt....hmmm bahaya, cair iman....


14-04-2007, s_shamen komen :

boleh jerr klu nak download mknan dari pc, tp kena bela doraemon..dia boleh buat apa jerrr hehhehe


23-04-2007, eyla5152 komen :

dlm resepi ni x perlu letak garam ke?


07-05-2007, eyla5152 komen :

sedih nya saye buar resepi ni tapi tak menjadik. :(


07-05-2007, alma komen :

laa, kita pun tumpang sedih gak..awaaat..jd lagu mana?


09-05-2007, eyla5152 komen :

alma, eyla tak tau la ape silap, tp nape pastry majerin tu meleleh mase tgh bakar, so ,minyak dia keluar, pastu bakar tak garing pun. last2 lepas bakar saye goreng plak... tp sedih la sbb tak jadik... nak tunjuk gbr pun malu...


01-06-2007, Ekieyna komen :

camne nk wat pastri majerin??pastri majerin lbh krg pastri ni je ke??


01-06-2007, alma komen :

isk3, mana laks pegi komentar td...ilang...kene ngayat balik ler. ***eyla, mmg camtuh, myk akan kluar dlm loyang tu & masa tu harum kluar bau pastry marj. puff sepatutnya akan garing. tmbh sket time tuk bakar tu. kalau ada niat nk cuba lg, wat 1/2 adunan, utk test xyah boh inti, wat 2 ketul square gitu je then bakar. bila masak letak le topping whp crm ke, honey ke (agar xterbuang gitu je kan). kalau yg ditest tu ok, bru proceed buat baki adunan yg lain dgn inti. g'luck!


01-06-2007, alma komen :

***eyla: xperlu ltk garam sbb pd saya pastri marj dh masin2 sket; tp kalau eyla nak go ahead, boh sket je la. ***Ekieyna: saya taktau wat pastri marjerin, tu beli kt kedai bhn2 buat kek. soalan awak "pastri majerin lbh krg pastri ni je ke??" - saya kurang paham maksudnya, leh jelaskn sket, tq :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd