Google+

oleh: shakila78 Tosei

Tosei

Mudah jer..insyaAllah menjadi


Created on : 04-07-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi shakila78




Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 3 cawan kecil (saya guna bekas coleslow kfc) kacang ulunthu-boleh beli di kedai runcit india
  • 2 cawan kecil beras
  • Air garam

Cara-cara

  1. Kacang ulunthu dan beras (direndam semalaman)
  2. Keesokan paginya, kisar halus bahan yang direndam & biarkan (peram) pada suhu bilik
  3. Petangnya, bila adunan dah berbuih , sedia untuk dimasak (bila nak masak barulah dimasukkan garam/air garam)
  4. Panaskan kuali leper, sapukan sedikit minyak rata2 pada permukaan kuali dengan menggunakan kain kecil. Pastikan adunan agak cair seperti membuat kuih dadar.
  5. Bila kuali dah betul2 panas, tuangkan sesenduk adunan sambil diangkat/pusing kuali supaya adunan bulat seperti kuih dadar (orang utara kata kuih ketayap)
  6. Sedia untuk dimakan bersama kuah sardin, kari atau kuah dhal. Selamat mencuba!









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (9)

05-07-2011, put3_semi komen :

orang india ckp letak nasi semalam... klu tak letak rasanya akan sama ke? sy suka mkn tp buat tak jadik...frust.. nnti nak try resepi ni.. sbb senang sgt resepinye..:-)


05-07-2011, elaibrahim komen :

i dah try buat tosei sebelum ni..skrg ada lagi mudah. Product Linggam dah keluarkan tepung tosei yg siap untuk dibancuh. Confirm sedap..hehe..


05-07-2011, syazaqira komen :

wow mmg sempoi..xyah letak yis ke syaqila..


10-07-2011, shakila78 komen :

put3: saya pernah try resepi yg letak nasi, tapi saya buat tak berapa menjadi mungkin salah teknik apa2 kot...tapi saya try mcm ni nampak menjadi dan rasa tosei...(dah namanya tosei...kik3)...try & error ja mula2 tu...tup2 menjadi...alhamdulillah ela: pernah gak beli tepung tosei segera tapi yg berempah tu...tapi seronok lagi buat sendiri...he3 syaza: takyah letak yis sebab dah peram dari pagi sampai petang... tapi kalau nak makan segera, letak la yis sampai naik buih....


21-05-2012, sha syed joe komen :

saya xsuka tosei kalu dh masam, bila lepas blend terus je buat tosei dan terus makan! perggh! sedap gile..... hehehe


21-05-2012, sha syed joe komen :

saya xsuka tosei kalu dh masam, bila lepas blend terus je buat tosei dan terus makan! perggh! sedap gile..... hehehe


21-05-2012, sha syed joe komen :

saya xsuka tosei kalu dh masam, bila lepas blend terus je buat tosei dan terus makan! perggh! sedap gile..... hehehe


21-05-2012, sha syed joe komen :

saya xsuka tosei kalu dh masam, bila lepas blend terus je buat tosei dan terus makan! perggh! sedap gile..... hehehe


27-07-2012, faridah.ahmad.7758 komen :

kalau tak masam,bukan tosei namanya,tosei sihat dimakan.makan sekeping waktu petang,malam tak payah makan nasi.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd