Google+

oleh: kakbesah biskut mazola/kacang kakbesah

Dsc00620

"umi, bleh tak buatkn kwn Aisyah biskut mazola, dia teringiiin sgt, dia kata dh lama sgt x mkn biskut tu.. dia nk beli sebalang..bleh la mi..bleh la..", "ok..dgn syarat tlong goreng kcang & buang kulitnya","no problem mi!", "ok let's do it!" ..hehe..


Created on : 28-06-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kakbesah




Bahan-bahan ( +- 100 keping )

  • 1 cawan rata gula icing(130g) @ jika guna gula halus kurangkan 2 sudu makan(110g)
  • 2 1/2 cawan tepung gandum(250g)
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh baking powder
  • *semua bahan di atas diayak bersama.
  • 1 cawan membukit kacang tanah kisar.(disangrai, dibuang kulit, dikisar baru disukat)
  • minyak mazola @ minyak jagung secukupnya
  • lebihan kacang tanah sangrai td & kuning telur utk sapu.

Cara-cara

  1. campur rata kacang tanah kisar(akk suka kisar agak kasar skit, spaya krupkrap) bersama bahan2 yg diayak td.
  2. uli bahan2 tadi bersama minyak mazola hingga menjadi 1 doh yg lembut dan bleh diterap.
  3. Dsc00603
    gelek doh antara 2 plastik, terap dgn acuan yg digemari(celup dlm tepung acuan sbelum menerap spaya lekang). susun dlm dulang bersapu majerin dan letakkan 1/2 biji kacang tanah yg dah disangrai td.
  4. Dsc00608
    sapu kuning telur atas biskut termasuklah sang kacang tu.. bakar dlm oven yg tlah dipanaskan terlebih dahulu. suhu 150c, +- 30 atau hingga masak mengikut kebiasaan oven msing2.
  5. Dsc00625
    kata Aisyah:"hek eleh.. senang nyeer.. nk buat.." , "hm, kalau senang.. Aisyah kne lah buat utk Raya nanti.. umi bleh buat keje lain..hehe.."

Tag

biskut








Laporan Masakan Bergambar (7)

P1040142
28-06-2011
slm kak,sdp nye.rsa lmak gitu...hb kalo bskt rya mmg xsuke lngsung.tp yg ni laju je mkn..emm kna wat lg nmpk nye ni...
Laporan oleh: Mariani(KT)

slm ucu, tu la.. akk dh kata, biskut ni rasa dia x sama ngn biskut timbang tu.. nextaim buat triple adunan tau.. bagi hb mkn puas2.. ~suami pun semakin sayaang..~ eh cam iklan plk.. tq ucu!

Sam_1046
01-07-2011
As salam kakbesah..setelah betahun2 tak wat kuih raye,n dah lame juge teringin nak wat,akhirnya akibat posting kakbesah,sy wat juge!alhamdulillah menjadik!yeehoo.dapat la dalam 2 botol nescape beso.apepun,thanx to u kakbesah,my malaysian idol.hekhek.satu soklan ye,klu nak bakar biskut biasanye api oven tu bukak yang bawah je ke or kedua2 atas n bawah?jus musykil..
Laporan oleh: purplerossa

w'salam purplerossa, wah! wah! wah!.. dah jadi biskut kcang diaa.. comels duk dlm cups.. hai..bleh sampai raya ke agknyer..teehehe.. purple, klu bakar biskut wajip guna api atas bawah agar masak & rangup serata. akk klu bkr 2 dulang skali masuk, separuh masa mmbkar, akk tukar kdudukn, yg ats ltak bwh, yg bwh ltk ats plak, skali bakar 80 keping. tq purple.. sudi menerai..hehe..

Sam_1042
01-07-2011
kakbesah,ni gamba lain yang clear sket..heh(nak jugak tunjuk tuu..sabojela..)
Laporan oleh: purplerossa

rossa..cantik punye psal x kisah diulang tayang.. mana tau bleh jd motivasi kpd adik2 yg baru nk teringin buat kuih raya..hehehe..

P1040405
24-08-2011
kli ni wat 3 adunan,sdp sesngt,lps bebuka ank2 sik bedal jer...hehe.
Laporan oleh: Mariani(KT)

wah! mlantak2 nmpk.. kalo ucu nk tau, akk buat experimen bskot ni brkali2 utk dptkn bskt yg sdp, trasa kcangnya tp x mudah hncur. sbb rspi dlm buku, bskot sgt rapuh n lmbut, snang hncur dlm blang..huhu..

Dsc_0031
19-09-2011
the best mazola cookies, owh..jatuh cinta ngn biskut mazola kakbesah..TQ
Laporan oleh: Ayam Goreng

mujurlah Ayam Goreng jatuh cinta ngn beskot mazola akk jer.. kalau jatuh cinta pd kakbesah..kn haru.. mau pengsan hb akk x bg main MyR lg..hihihi.. TQ A'Goreng krana menerai..

P1040911
06-01-2012
2 sengit,2 sengit,2 sengitttttttt.
Laporan oleh: Mariani(KT)

melampau tu! tau la sme barang dh naik rege.. tp..patut2 la ucu oi.. hehe..

Dsc01792
30-07-2012
salam KB, kuih raya dh kuar hehee..buat nie masa sama ngn suji pelangi(k.fida) tu! sedaplh..rasa2 tk spai raya biskut ni huhu...mekasih ya,slmt beposa..
Laporan oleh: k.zila66

salam zila, wah!! dh buat kuih raya ye... bagus2, barulah ank2 semangat berposa kn..hee. . ala.. biarlah diorang mkn Zila, nnti bleh buat lg, lagipon zila ada ank2 dara come yg bleh tulung..hee.. tq zila utk lpurnnye..


Komen (31)

28-06-2011, purplerossa komen :

sy pun teringiiin sgt biskut mazola nih..febret!nak sebalang gak leh?hehehe


28-06-2011, kakbesah komen :

purplerossa.. hahaha..sorry la.. ank akk dh bawak smua ke skolah harini, coz smalm bdk2 lain nampak, masing2 nk beli.. dia kata nk jual 1=20 sen, singgit dpat 6 ketol.. heee.. ala, purple bleh buat sndiri... snang sgt tu..hehe..


28-06-2011, azlinanis komen :

akak minyak tu nk letak brpa byk? nk


28-06-2011, kakbesah komen :

azlinanis, akk lupa lah nk sukat, tp botol yg berat sekilo tu, x luak banyak lah, may be dlm secawan atau lebih skit. camni, bubuh minyaktu skit2 uli hingga agak2 doh bleh dibentuk. ambil skit, cuba gentel bulat, kalau boleh.. ok lah tu..(dulu2 akk buat bntuk bulat2 bskut ni)


28-06-2011, purplerossa komen :

pandainye anak akk biznes.hehe..tulaa..akk dah buat sy besemangat nak wat biskut nih..dah lame plan nak wat.tapi tak gerak2 pun.okeh.i wil do it bebeh!(seme nak buat..biskut badam akk tu pun simple n menarik.heharap jadik la wiken ni)


28-06-2011, ujieee komen :

cayalah kak....ni biskut kegemaran ujiee.....xsabar nak tggu resepi yg seterusnya .


28-06-2011, quinnie komen :

akak...hari tu makcik saya buat biskut mazola nih...sedap tul makan bila time bukan raya nih...tapi tang nak buang kulit kacang tu yg paling malassss...hehhehe


28-06-2011, kakbesah komen :

hahaha.. biskutnyer habis..tp duitnya 'ilek'.. buat kenduri sesama diorang lah tu.. xpela.. anggap sdekah kat bebudak je lah..hehe.. purple, nk mulakn memang liat.. tp, bila dh buat, naik syok plak tau.. otak pikir jer biskut apa nk buat..hehe..


28-06-2011, kakbesah komen :

ujiee.. memang sdp biskut ni, cair jer dimulut.. buatlah jika ada masa.. berbaloi.. hm, nmpaknya biskut yg sterusnya kena tunggu bln posa lah yer.. sbb esbok pun dh lapang nih.. ngh tunggu hb penuhkan balik..hehe..


28-06-2011, kakbesah komen :

quinnie, kalo nak senang buang kulit kacang, masa panas2 baru diangkat dari kuali, masukkan dlm satu karung kain.(sarung bantal lama pun bleh). ikat mulutnya. pastu ramas2 & lenyek2 ngn tapak tangan. pastu masukkan dlm dulang & tampi..


28-06-2011, quinnie komen :

oh akak buat cam tu...saya letak dlm towel kecik lepas tu ramas2 masa panas...hehehhe


28-06-2011, mikamika komen :

sy x guna minyak mazola...mahal...sy gantikan dgn minyak masak cap buruh..rs nyer x de beza..sedap jgk..


28-06-2011, lynhamid06 komen :

salam dear....hai klau da kata senang 2 jgn lupa ar sebotol uat lyn ye. ;))


28-06-2011, kakbesah komen :

mikamika.. oh, akk pernah dengar gak bleh guna minyak masak, tp blom prnah try.. ok lah tu kan.. satu langkah penjimatan.. tq mika 4 d info...


28-06-2011, kakbesah komen :

salam my dear lynhamid.. nk sebalang yer.. yg kt rmh ni pun dah selamat disemadikan di dlm perut..hehe.. ngah mncongak2 ni.. nak buat berapa adunan biskut ni utk raya 9t.. huhu..


29-06-2011, norhayati71 komen :

mmg sedap dimkn...pas tu muka tambah berminyak dan ada naik merah..jerawat...tp itu dulu la..skrg ni dah tua ada lg ke jerawat nak tumbuh..


30-06-2011, tasriffyra komen :

Bezzzz bezzz....julingggg lg bijik mate nieee....addddeeeehhhhh


30-06-2011, kakbesah komen :

norhayati71.. xpe.. sekalisekala..hehe.. tp, tengok2 org gak kan, kalo akk Alhamdulillah.. jerawat x sudi tumbuh.. >>> Illa..kedip2 kn mata tu skit.. kalo prlu bubuh eye mo yer..hihihi..


01-07-2011, purplerossa komen :

ur welcome kakbesah.konpem tak smpai raya akk..hehe..sy suke ngunyap2 kuih raye ni.sy punye pun dapat ngam2 80 keping..tapi kakbesah dah tetipu ngn gambar itew.takde paper cups sebenarnye.tu tengah sejukkan atas redai kuih kaler itam..memang sekali pandang nampak cm duduk dlm cups kan?thanx for the baking tips!


02-07-2011, kakbesah komen :

aduss..tipah tertipu la ni..hehe.. elok lah x masuk paper cups..spaya masak ngn serata.. o,dpt 80 biji yer, acuan agak besar kot, kalu buat kecik2 bleh dpt 100 kping. maklumla 'sdn bhd'.. mewah gitu..teeheehee..


29-07-2011, itabob komen :

slm kak besah... wahh nak join nak join.. akk ni buat sy brsmangat nak buat prsiapn raya tapii.. sy tgh brsedih krana thn ni nmpk gaya x braya coz anak dpt 'stokin pjg' dek accident. apa pun ni kuih kgmaran sy nii... slama ni minta tlg adik je buatkn. bila jumpa resepi akk ni cam nak buat, tapi x tau la... dan ke idaknya... hu hu hu


29-07-2011, kakbesah komen :

slm itabob, ya Allah..kesiannyer bdk tu.. hm, ita sbagai mak jgn sedih2 ye, nnti ank tmbah sdih lg. itu semua ujian Allah. syukur lah sbb dia selamat ye. bawak2 la buat kuih raya ni, agar terhibur si ank tu.. walaupun pakai stokin, tangannya masih bleh tolong juga skit2, sprti, tlong buang kulit kacang dsb.. hehe


21-08-2011, princess flower komen :

Salam kak besah..terima kasih kerana berkongsi tips dan resepi nie ye..saya minta resepi ini...ia nampak menarik dan sedap...terima kasih sekali lagi...


13-09-2011, kakbesah komen :

Salam princes flower, sama2 kasih & selamat mencuba yer...


13-09-2011, shanim2010 komen :

Salam kbesah...selamat hari raya aidil fitri maaf zahir n batin... tqvm atas resepi2 kbesah, raya tahun ni biskut raya sume dari resepi kbesah... pecah rekod tahun ni.. kebykan biskut raya wat sendiri hasil dari resepi kbesah... semoga kbesah sihat2 sentiasa di samping keluarga tercinta...Amin...


13-09-2011, kakbesah komen :

Salam & selamat hari raya, maaf zahir batin, juga kpd shanim, Amiin..semoga dimakbulkan Allah doa mu itu. wah!..sronoklah raya thn ni yer.. diserikan dgn biskut2 hasil air tangan sndiri. lain rasanya kn jika buat sndri. rasa puas & sronok, lbih2 lg jika ada yg memuji & brtanyakn rspi..teehehe.. Alhamdulillah..& terimakasih kembali shanim..


28-09-2011, Ayam Goreng komen :

klakar jgk la akk ni. Act. ms puasa aritu, 1st AG try buat biskut ni gune resepi lain, tp kecewa sbb tak sedap. pastu tekad jgk nk try lg, pastu terjumpa resepi kakbesah, bile siap, walaweiii..inilah biskut mazola yg aku cari, mcm yg jual kat kedai :) hubby tak minat sgt biskut kekacang, so ini biskut ana yg punye, saye abeskan semua. teringat my dad my grandma, sbb ni fav diaorg, setiap kali raye, inilah biskut yg di request. lps ni boleh la AG intai2 kukis kakbesah yg lain:) selamat hari raye!


15-10-2011, awin75 komen :

kak thanks for the resipi, dulu saya masa budak selalu tolong mak buat biskut ni. Ni bila da kawin ada anak2, try cari resepi ni, pakai pilih je resepi, so pilih lah akak punya, coz mcm sama ngn mak saya nya resepi. Fuhh yes memang this is the one. Siap saya buat jual lagi kak raya ritu. Thanks again kak.


23-10-2011, kakbesah komen :

Ayam Goreng, aduss maaf yer, akk x prasan komen awak. dh habis raya pon.. tp xpela.. masih bleh ucapkan slamat hari raya eidul adha kan.. advance tu..hehe.. awak lg lawak lah, mkn beskot kacang sorang2..hehe.. mentang2 la cik hb x suke..hihi. dkt raya haji ni, buat la lg yer, bleh bagi pada ayah & nenek, tntu diorg gmbira....


23-10-2011, kakbesah komen :

awin75, sama2 & Alhamdulillah, ada mnafaatnyer respi akk ni. dpt plk awin buat meniaga yer. dulu masa akk muda2 pun akk prnah jual beskot ni.memang sesuai, coz ia x mudah pecah bila disusun dlm balang. rspi org dulu2 memang lebihkurang serupa saja.. sbb masa tu x ramai sgt chef2 hebat. mana respi yg elok akn disebar dari mulut ke mulut..hehe..


07-01-2012, c.ta komen :

Biskut ni meingatkan c.ta pada arwah kakak......bisanya dialh yg suka buatkn c.ta biskut ne..........rasanya memang best.......tangan arwah kalo masak apa pun memang menjadi........semoga rohnya dcucuri rahmat olehNya AMIN...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu