Google+

oleh: opahiscooking Kek Cream Crackers Kukus ^.^

Img_2737

Cuba lah ^.^ "sumber dari: TheSTAR eatingpleasure.blogspot.com


Created on : 27-06-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi opahiscooking




Bahan-bahan ( 1 biji (sedang2 je) )

  • 250g butter
  • 170g gula castor
  • 200g cream crackers (dikisar halus)
  • 5 biji telur (kiter letak 3 biji je)
  • 1 sudu besar serbuk koko (kiter guna emulco coklat)

Cara-cara

  1. Pukul butter dan gula hingga kembang
  2. Masukkan telur (sebiji-sebiji) dan pukul lagi
  3. Setelah sebati, masukkan cream crackers yang telah dikisar halus dan gaul sebati
  4. Bahagi adunan kepada 2. Tambahkan serbuk koko ke dlm salah satu adunan
  5. Sapu loyang dengan sedikit mentega/minyak (ohh..terlupa nak bagitau.. kukus kena sediakan awal2.. macam biasa la ^.^)
  6. Boleh la tuang adunan ke dlm loyang (ikut suka nak mula dgn yang putih atau coklat)
  7. Kukus setiap lapisan selama 5 minit (kalau guna loyang besar, lapis tu mungkin nipis, so kukus dlm 3 minit)
  8. Buat la sampai adunan habis
  9. *kiter buat tak guna mixer tu yang tak berapa nak gebu kot.. cream crackers pun kiter tumbuk je, tu yang tak berapa nak halus... tapi rasa nyer tetap maintain ^.^
  10. Cuba la ^.^
  11. Steamcreamcrackers
    ini la gambar asal kek nyer

Tag

kek

Laporan Masakan Bergambar (1)

Dscn1112
26-07-2011
kek yg sedap, sng nk buat, simple. ica tukat butter ke marjerin tu yg adunan jd pekat. susah nak ratakan. tp..best! sedap!
Laporan oleh: icaland

t.kasih sbb sudi nak cuba ^.^



Komen (18)

27-06-2011, tasriffyra komen :

menarikk gak nie..camm edappp jeee...asti dcoba nanti...suke sukeee sukeeee...tq share dis cepi


27-06-2011, mama dyira komen :

nk tny..npe cara2 bt dia 1 jer??


27-06-2011, mama dyira komen :

ok daa..nnt nk try


27-06-2011, opahiscooking komen :

tasriffyra & mama dyira: try la, nanti letak pic nyer sekali ^.^


27-06-2011, icaland komen :

wahh.. nmpk sedap. nnt nak cuba lah.. leh tnya x.. cam ner nak masukkan laporan masakan bergambar kat cni.. x reti la..


27-06-2011, yongnani komen :

senangnye....leh cube wat nnt.... tq opah.. ;p


27-06-2011, opahiscooking komen :

icaland, kat gambar resepi tu ada "Tulis Laporan", click kat situ ler, happy trying ^.^


27-06-2011, sutera putih komen :

ni la yg paling suka,bhn2nya senang,mudah dan sedappp...terliur plak rasa nk wat jer ptg ni..tima ksh ye kongsi respi....


27-06-2011, opahiscooking komen :

yongnani, cuba la ^.^


27-06-2011, icaland komen :

terima kasih opahiscooking... da buat nnt saya tempek gambo kat cni ye. tq. :)


27-06-2011, opahiscooking komen :

sutera putih, nanti cuba la ek! sharing is caring ^.^


27-06-2011, seriana komen :

Salam perkenalan opahiscooking, menarik resepi ni saya pun suke.. thanks


07-07-2011, opahiscooking komen :

salam perkenalan seriana ^.^


24-07-2011, norlailina jamhari komen :

cream crackerstu ape...saya baru nk blajar buat kek....


25-07-2011, icaland komen :

norlailina: cream cracker tu...biskut yg 4 segi tu. biskut yg orang makan..kadg2 celup dgn air teh ke..kopi ke.. mlm ni dah tertunai hajat buat kek ni. tgh pns. tak boleh potong lg. tgu laporan bergambar :)


04-08-2011, opahiscooking komen :

icaland :: terima kasih tolong jawab kan soalan norlailina tu :)alhamdulillah, sampai juga hajat di hati jer ^.^ bahan2 mmg senang.. guna biskut 4 segi dah jadi kek ^.^


18-10-2011, asnizana81 komen :

saya dah cuba.. sedap n habis dimakan. Lagi satu nak tanya, bole tak serbuk coklat ganti dgn pewarna merah?


02-11-2011, opahiscooking komen :

hi asnizana81, t.kaseh sudi cuba. nak gantikan dgn warna merah bule rasanya... cuba lah.. nanti kongsikan hasil nyer dgn kitorag ek ^.^


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd