Google+

oleh: kakbesah biskut coklat badam kakbesah

Dsc00574

my small doter dah naik syok mmbuat biskut nmpaknyer.. stiap cuti ajak buat. sbenarnya akk suka & amat mnggalakkan.. sbb kita kn makin tua, xkn slamanya nk dok kat dapo...hehe..


Created on : 27-06-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kakbesah




Bahan-bahan ( +-100 kping(saiz agk besar) )

  • 1 buku butter @ 1cawan majerin(250g)
  • 1cawan mumbung gula icing(150g) @ 1cawan rata gula halus(130g)
  • 2 biji kuning telur
  • 3 cawan rata tepung gandum(300g)
  • 1/2 cawan serbuk koko(50g)
  • 3 sudu makan tepung jagung (jgn mumbung sangat)
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1/2 cawan @ lebih badam cincang(lebih lg sedap) - dibakar 5-7 minit dgn suhu 100c.(setelah oven dipanaskn dulu)
  • chocolate rice utk tabur & putih telur utk sapu

Cara-cara

  1. putar butter & gula hingga sebati. masukkan kuning telur. putar 10 saat saja utk sebatikannya.
  2. ayak tepung2, serbuk koko & baking powder
  3. campurkan tepung berselang seli dgn badam ke dalam adunan yg diputar td. uli perlahan hingga mnjadi 1 doh yg lembut. jika kurang, bleh tambah tepung gandum, tp jgn sampai ketat/keras.
  4. Dsc00563
    gelek doh antara dua plastik, terap dgn acuan yg disukai. acuan hndaklah dicelup dlm tepung spaya mudah lekang.
  5. Dsc00568
    susun biskut atas dulang yg tlah disapu butter/majerin. sapu atas biskut dgn putih telur secara nipis saja. pastu taburlah coklat rice ikut suka.. ada banyak bubuh banyak, ada skit buh skit.
  6. Dsc00582
    bakar biskut dlm oven yg telah dipanaskn terlebih dulu. 150c selama +- 30 minit atau lebih.jgn guna suhu tinggi, nnti biskut kurang rangup.
  7. *yg ni pun ramai tempah utk hantaran* (hai..makin dkat nk posa, makin ramai nk mndirikan masjid nmpaknya..hihihi..)

Tag

biskut








Laporan Masakan Bergambar (4)

Biskut_badam
10-07-2011
ni hasilnya kak....kurang manis biskut sy mungkin sbb tlbh letak chocolate powder ;P
Laporan oleh: syalina

wah..dh siap biskut dia.. cantik gitu, ats nya letak coklat rice putih ke tu.. akk & doter brgaduh2, psl tu, dia kata letak cklt rice, akk kata letak badam cincang..hehe.. syalina, biskut kurang manis yer, guna gula apa? jika gula icing kena mumbung yer.. insyaallah elok2je mnisnya..

10072011141
10-07-2011

Laporan oleh: syalina

yg ni plak, 'bersatu teguh bercerai roboh' gitu..hehe.. syalina, bubuh lebih koko ke.. nmpk agk gelap tuh.. hm, kalo awak gemar bskut yg agk gelap, nextime bila buat kena tmbah gula yer.. maybe tmbah 2,3 sudu makan camtu, insyaallah akn dpt kemanisan yg diingini. tq syalina krana mncuba..

P1040150
11-07-2011
slm kak,rangupnyeee.ucu suka.rsa kecoklatan nye gitu.nak terap cm akak gak,leb leb manja..
Laporan oleh: Mariani(KT)

slm ucu, o.. pkat2 ngn syalina yer..buat projek hjung minggu.. bagus2.. rajin adik2 akk ni.. hehe.. ucu, akk terap bntuk leb coz nk senang tabur coklat rice, kalo kcik @ banyak lekuk acuantu.. jenuh berterabo..hehe.. tq ucu sbb rajin mncuba..

Coklat_badam
28-08-2011
ni hasilsaya. hihih... neway thanks sedap!!!
Laporan oleh: erniey

Alhamdulillah.. mnjadi beskot erniey tu.. tntu tmbah crunchy coz ditmbah badam flakes di atasnya.. thanks erniey krana menerai..


Komen (49)

27-06-2011, kh267tm komen :

salam pagi kakbesah...wah! pepagi dah disajikan ngan bcb...akak mmg suka klau biskut yg ada rasa coklat dan kekacang...sedap!..bentuk hati nye pun comeii je..hehe..tq kakbesah share respi.. :)


27-06-2011, yongnani komen :

a'kum...tok3...kakbesah ooo kakbesah....mesti bes n sedap ni kan akk sbb ada badam dlm adunan...tq kak kongsi ini resepi.... ;)... nmpk nye kene cpt2 g kedai juai brg2 kek n biskut ni nak borong mcm2 jenis kacang, tepong n mcm2 lg lah utk stok raye nnt...kikiki.......


27-06-2011, kakbesah komen :

salam pagi kaklong.. hehe..kak besah menaip sambil buai baby yg kuat nangis, siang mlm nangis jer.maknya smpai xbleh nk buat kerja, katanya.. tp, akk Alhamdulillah lah, masih bleh handle.. dh berpengalaman lah katakan..hihihi.. buat la kaklong, snang sgt..skejapjer siap.akk susun x jarak sgt.1cm ckup..


27-06-2011, tasriffyra komen :

Perghhhh ppgi je aroma behkut kbanggaan akaq da kuaq....suke sukee sukee..igtkn kalo free jap g rinie nk wat behkut anistaq tuu...lum sempat wat,da ade yg baru...tjuling2 bijik mata nie ppgi tgk cepi akak..leh kena sawan nie coz xtau nk pilih yg mane 1 nk wat dulu....


27-06-2011, kakbesah komen :

w'salam!.. jmput masuk!..hehe.. nani, akk paling suka gi kedai tu.. rambang mata.memang x bleh bwak ank2, nnti mcm2 dibubuhnya dlm raga. dulu akk de letaklah hiasan fancy2 cam love tu, tp x manis, bdk2 kopek buang bila nk mkn biskut. smnjak tu akk hias ngn bhn yg bdk suka mkn jer..hehe..


27-06-2011, CheqSueCommot komen :

amboi amboi amboi..... ni beskut pra raya ye kak besah... puasa tinggal tu dah siap ganti belom... he he he


27-06-2011, kakbesah komen :

ish, illa ni.. jgn juling2.. buat jer smua. biskut ni insyaallah tahan berbulan2 dgn syarat betul cara mmbakarnya. arwah mak & mak mertua slalu simpan biskut2 akk, sbb nk mkan skit2 katanya..hm, org tua..


27-06-2011, kakbesah komen :

ish, CheqSue, dh bayar lama dah.. akk sronok ganti posa sbb hb Alhamdulillah istiqamah posa isnin khamis..so ada lah member nk posa..hehe.. bkn apa CheqSue, pe'el ank2 akk ni suka mkn kuih raya di bln posa, x kira yg beso @ yg kecik, so dh ada ni.. x kacau lah biskut utk raya 9t..hehe..


27-06-2011, mymoonesa komen :

As salam Kak, adoi, penat semalam tak habis lagi, dah keluar biskut coklat badam simple - semalam saya buat biskut bangkit kelapa moden, lepas tu saya buat biskut semprit/bunga dahlia - kawan2 semua kata sedap, biskut dari resepi akak, tahun ni rasa nya banyak lah kuih raya saya, saya cuba biskut susu dari merpati 66 pun sedap, saya buat 3 jenis biskut semalam testing yg mana nak buat untuk kuih raya tiga tiga resepi ni - sedap dan akan jadi biskut raya saya, ok ari ahad ni saya akan cuba biskut coklat badam simple & biskut buah dari resepi akak juga. Saya bab cokelat & koko memang menjadi kegemaran saya ni.


27-06-2011, DatinLulu komen :

x tau nk komen apa dah.. tunggu Q lah pulak TQ ;)...


27-06-2011, yongnani komen :

hihihi....kz...dah kelu ye...kalo kakbesah mmg x leh lawan cakap...kite sebaris je, tp dia berbaris-baris....ade je ideanye walaupon tgh henjut boyan...kekeke..jgn mare ye kakbesah, nnt gemuk, hilang semua dietnye..yelah kan kalo mrh nnt tensen, saya bile tensen makan lalu jugak...mau nye x gemuk..org kalo tensen x lalu makan..;p


27-06-2011, kakbesah komen :

salam mymoonesa.. Alhamdulillah mnjadi awak buat yer.. dulu2 memang ramai org tempah ngn akk. di thn 80an blom banyak dijual biskut/kukis yg cantik2 cam skarang ni.. so, kira bskut2 akk glemer gak la.. hihihi.. tp.. skarang ni dah ketinggalan zaman kot..huhu..


27-06-2011, ujieee komen :

wow bestnya...ank2 sy mesti suka tambahan lak ada coklat...tq kak krana xputus2 bkongsi resepi ..


27-06-2011, liza@yahoo komen :

salam sis...sukenya tgk resepi2 sis kat cni,insyaallah raya nanti blh try....blh kongsi lg resepi lain ye sis..:)tq you sis.


27-06-2011, kakbesah komen :

Z.. x payah komen apa2.. bila dah try nnti baru komen yer.. (suspen nunggu komen2 dr org2 yg pakar masak nih..terasa diri begitu kciiik... huhu.. teeheehee..)


27-06-2011, kakbesah komen :

nani... dulu akk kononnya nk jd loyer.. tu yg asyek praktis cakap jer...hehehe..


27-06-2011, kakbesah komen :

salam ujieee & liza... silalaqh terai utk Raya nnti yer.. moga2 mnjadi & disukai semua.hehe


27-06-2011, miazahira komen :

akak jgnlah cepat sangat tak terkejar ni nak wat biskut raya pulak rempeyek kacang tanah pun tak terbuat lagi nieee


27-06-2011, kakbesah komen :

la.. miazahira..buat apa kejar.. biarje di MyR ni, mcm kita catit respi dlm buku respi.. bila teringin nak buat bukalah..hehe..


27-06-2011, DatinLulu komen :

jangan la.. cam tu akak, akak pakar apa? sy takut gak.. asyik komen aja, hasil nya blum lgi ;D


27-06-2011, mymoonesa komen :

Ya la Miazahira, kbesah kan laju gila, memang tak terkejar, hari ahad semalam buat 3 jenis, dia punya resepi dah keluar berjenis jenis nampak semua sedap, itu cuma biskut aja tu lom termasuk rempeyek, kuih siput, kuih goyang, semua nak try, raya nanti penuh satu meja, melimpah limpah kuih, siap simpan kuih dalam kabinet ni nanti he he he


27-06-2011, Ienn komen :

kakpesah... nk ty-1 cawan 'mumbung' tu ape? maap yee saya bdk br belajar... TQ


27-06-2011, kakbesah komen :

Z, x smestinya kne buat skarang.. mungkin dilain tahun.. tp, komen2 kne la tanya skarang.. mana tau kot esok2 akk x berkesempatan nk jawap..hehe..


27-06-2011, kakbesah komen :

haha.. miazara buat akk ketawa guling2 lah..hihihi.. psst!kuih tat nona x nk buat ker..hehe..


27-06-2011, kakbesah komen :

1enn, 1 cawan mumbung tu gula tu nmpak mmbukit kt dlm cawan tu.. cuba tengok dkat respi 'biskut buah simple' , akk ada tunjuk contohnya...


27-06-2011, Ienn komen :

kakbesah... Ok... dh tgk... tenkiu...


27-06-2011, purplerossa komen :

wowwee..simple je wat biskut ni.harus! nak tnye kakbesah,klu takde mixer kan,jadik ke klu pukul gune tangan?thnxx


27-06-2011, kakbesah komen :

purplerossa.. bleh jer kacau ngn tangan, guna whisk/pengocok telur tu.. dulu2 kala mana org kampung ada beli mixer.. kacau ngn tangan jelah kan.. tp, bila masuk telur, kacau dlm 30 saat yer..


28-06-2011, purplerossa komen :

okie dokie..klu ada masa nak try wiken nih.teringin nak makan biskut raye..hik2


28-06-2011, adab komen :

Terimakasih Kbesah..share yer..Nampaknya semua resepi akak jadi pilihan biskut raya saya tahun ni..senang tak payah fikir lagi..


28-06-2011, kakbesah komen :

purplerossa..slamat memasak yer..! >>>adab.. aduss..terharunyer akk, bila ada yg sudi menggunakn rspi yg x sepertinya ini.. terimakasih yer..


09-07-2011, syalina komen :

akak,, nak tnya klau guna badam yg dh msk angin dan di pangang badam tu akan rangup x?


09-07-2011, kakbesah komen :

syalina, badam yg lemau/masuk angin tu akn jadi rangup jika dibakar, insyaallah. bakar jgn sampai berwarna gelap. juz kekuningan skit pn ok, coz nnti bila biskut dibakar, badam akn semakin garing n rangup.


09-07-2011, syalina komen :

tq kak,, nasib baek dpt pakai badam tu.. ;) tadi dh blie bhn2 sbb plan sok pagi nak buat biskut ni ;D


11-07-2011, syalina komen :

hehhehe.....yg kat atas biskut tu ialah mcm kristal kaler pink bkilat2....utk hias kek&biskut...jmpa kat dapo trus bubuh atas biskut tu... ;) psl gula tu pulak, sy pkai gula icing tp time tu gula cukup2 segelas je..xmumbung...ptt pun kurang manis ;( xpe...ada masa mggu ni, nak try lagi,, tp nak tuka koko jd milo pulak...blh ye kak...hehehhe... akak, ada recipe biskut cornflakes x?


11-07-2011, kakbesah komen :

o... gula kristal rupanyer.. hehe.. syalina, bleh sangat kalo nk tukar ngn milo.. cuma kaler dia blur skit la.. tp, ok je, jika atasnya ditabo cklat rice, akn jd coklat gak.. rspi bskut cornflakes memang akk ada.. nntilah bila akk buat akk letak ye, smentara ni awk bleh search kt MyR ni.. tentu ada sape2 dh letak..


21-07-2011, surighani komen :

salam,akak....nak tya akak guna sukatan cwn metrik ka cwn biasa ja...


21-07-2011, kakbesah komen :

salam surighani, akk guna cawan kopi biasa jer. jika tepung gandum disukat dgn cwn akk, jika 1 cwn rata=100g, jika 1 cwn mumbung = 130 g. (jika gula icing plak 1 cwn rata = 130g, jika 1 cwn mumbung = 150 g)


23-07-2011, acit komen :

assalam kak...nk tnya...kalu x letak badam agak2 biskut ni rangup jugak x...sbb ank kurang suka kacang2 ni...


23-07-2011, kakbesah komen :

w'salam acit, kalo x nk bubuh badam, bubuh lah cornflakes yg diramas @ dihancurkan kasar, tp, tepung kena kurangkn sama banyak dgn complek hancur yg nk ditambah tu.. atau bleh bubuh coklat rice juga.(rspi x pyah ubah)..


04-08-2011, norre komen :

Ingat tahun ni x nak buat biskut raya, tapi lepas tengok resepi biskut2 kak besah mcm berkobar2 pulak nak buat biskut raya :) , t/kasih sbb sudi kongsi resepi biskut ni.


18-08-2011, Snur komen :

Salam kak besah...sedo x sedo dh 4 jns bskut dr akak sy buat...semua sdp2,rangup..best sgt org spt sy ni yg 1st tme lajo buat bskut mnjd...Syukran ats tunjuk ajar dr akak...


19-08-2011, kakbesah komen :

norre, kasihmu ku terima! buat kuih raya ni memang syok, bila dh buat 1, tringin nk buat lg..& lg.. hehe.. >>>Salam & afwan Snur, wah! dh 4 jnis yer.. akk x stat lg.. bz mnjahit bju rya utk seisi kurga.. ni pun ngh motong baju..hehe. actually, banyak lg respi2 yg akk ingin nk kongsikn, tp ntah knapa, akk x bleh nk pos gmbar ke MyR ni.. nk anta lapuran masakan pun x bleh.. akk kne pencen la nmpaknya.. juz bleh jwp komen dr adik2 ku semua..huhu..


24-08-2011, Snur komen :

hai..bruntung bdn.terer mnjht,mmsk nih...x pe kak,smpn rcp 2 tuk thn dpn...x pun ry hj ni plak... minal 'aidin wal faaizin,kullu'am wa antum bikhair..


29-08-2011, purplerossa komen :

Assalam kakbesah,badam tu kene buang kulit dulu ke sebelum dibakar?sy dah wat beskot choc chip akk..tapi tak buang kulit badam.pas bakar,cincang je.taksure step sy ni betul ke tak..nnti sy anta repot yg tu ek..nak wat beskot ni lak hajatnye..dikesempatan ni,sy nak ucapkan Selamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin buat akk,dan juga smua warga MyR..andai terkasar bahasa/tersinggung sesape,harap dimaafkan yer..


13-09-2011, kakbesah komen :

w'salam rossa, aduss! trlepas pndang komen awk la.. 'rumbe sorry'.. badam cincang tu akk beli yg dah siap dibungkus dlm peket. beli di kedai bakery murah.. akak juga nk ucapkn selamat hari raya pd rossa & Snur & semua warga MyR ni. akak ingin memohon ampun maaf andai prnah terlajak kata, tersilap bicara dlm MyR ni, maklumlah akk ni kuat bergurau.. hrpnya jgn lah disimpan di dlm hati yer..


14-09-2011, purplerossa komen :

tarappappa..sy paham.komen sy tu pun dah nak raye sgt!hehe..tu la kan,klu beli yng dah siap,sonang sket..tapi nak ngabehkan stok badam raw niha..takpe,blasah ngn kulit pun ok wat.kihkih..beskot choc chip akk tu mantaps!wiken ni kot nak try beskot ni laks.nti sy repot ek.


01-11-2011, princess flower komen :

As Salam kakbesah..kite minta resepi nie ye..thanks kak untuk resepi dan tips dan juga kerana sudi berkongsi disini..thanks untuk komen2 lain juga ye....


03-11-2011, kakbesah komen :

w'salam princess flower, terimakaseh kembali n selamat mncuba yer..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu