Google+

oleh: erna Roti pita

Roti-pita

pita bread / roti pita


Created on : 14-07-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi erna




Bahan-bahan ( 8 biji )

  • 200g tepung roti
  • 50g tepung gandum
  • 150g air
  • 5g gula
  • 5g garam
  • 15g olive oil/minyak masak
  • 2.5g dry yeast

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam bread maker. On kan.. tunggu siap.
  2. Keluarkan dari breadmaker. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin. Bahagikan adunan kepada 8. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
  3. Letakkan sedikit tepung di atas papan pencanai. Ambik satu adunan tadi. Canaikan biar jadi leper.. saiznya lebih kurang 13cm.
  4. Bila nampak dah naik sikit. Boleh bakar dalam oven pada suhu 230 degree selama 4 minit
  5. *** Kalau uli dengan tangan. Guna air suam atau 40C. Adunan ni lembik sket.. jangan tambah tepung. Bila dah siap uli.. penaikkan sehingga 2 kali ganda. Lepas tu bolehlah ikut cara no.2 dan seterusnya.









Laporan Masakan Bergambar (18)

08120012-1
13-08-2006
kembang tak hingat.... besttt!
Laporan oleh: lynn
08120022-1
13-08-2006
ni rupa Pita Kebab
Laporan oleh: lynn
Kebab
31-08-2006
cute pocket bread.. wallaaa ;)
Laporan oleh: yani
Dscf5287
07-01-2007
inilah roti pita yang saye buat...=)
Laporan oleh: minami133

woww.. dah ready utk di isi :)

Pitabread
19-01-2007
obento my kids today..
Laporan oleh: yani
Pitabread1
24-01-2007
buat mini pita bread juga, cute yg mini tu.
Laporan oleh: skyblue
Laporan_roti_pita
07-05-2007
byk kali dah buat, skg dah jd menu bulanan famili :)
Laporan oleh: alma
Dsc02714
29-11-2007
inilah roti pitaku yg pertama..yummy yummy..tq Erna
Laporan oleh: zaliana
Rotipita
09-02-2009
pestaim wat roti pita.... syokk pulak! hehehe... mekasih erna!
Laporan oleh: hana6877
25022009969
26-02-2009
siap utk dingap.....terima kasih erna.
Laporan oleh: baya74
Dsc05915
13-03-2009
roti pita ku yg gagal.. x tahu silap kat mana .. x berpoket .. tp still lembut.. akn cuba lagi .. tks
Laporan oleh: yatiezaini
Dscn1915
15-04-2009
Ni la rupa roti pita ku..dah lama uat baru skrg leh report hehe..Sedapp..sy letak inti udang...
Laporan oleh: Ekieyna
P1010007_1_
26-04-2009
best dapat buat.. sedap..
Laporan oleh: juwitajamaludin
Gambar_e_amik_163
23-05-2009
dh buat..tp ada yg kembang..ada yg malu nk kembang..appepun sedap!
Laporan oleh: McE
Roti_pita_kebab
23-07-2009
suke nengok masa dia kembong, as tukar plain flour to wholemeal flour.. mmng puas ati..tq erna!
Laporan oleh: as75
Dscf6882
17-04-2011
x berapa puas hati, roti jadi mcm kering walau boleh di makan. puas di telek resepi, ntah mana silapnya. cuba next time... tq
Laporan oleh: CheqSueCommot
Img01190-20120316-1935
17-03-2012
Roti pita saya
Laporan oleh: jamaruziana
Kebab
24-01-2014
Thanks untuk resepi. Saya guna tepung gandum sj. But still lembut dan sedap. Inti just letak mix vege dengan daging cincang.
Laporan oleh: fatin19

Komen (29)

20-07-2006, lynn komen :

yea, ada resepi senang bolehlahku cuba petang ini. terima kasih erna.


13-08-2006, lynn komen :

alhamdulilah, semalam berjaya juga membuat roti pita dan menjadilah pita kebab!


13-08-2006, erna komen :

wahh.. tahniah lynn dah berjaya buat pita bread..errr isi kebab tu pulak buat macam mana?..


27-08-2006, siti komen :

wow...saya kat tanah arab puuuuuun tak pandai buat roti pita...tahniah la erna,lynn.


28-08-2006, yani komen :

ooo siti kat Arab.. ape kata meh kongsi resepi pak arab kat sini.. Opsss silap resepi mak arab.. :-)


01-09-2006, lynn komen :

nanti saya tempek resepi kebab tu ye.


13-11-2006, falhany komen :

belakang tatak payah gua perabih duit beli itu loti pita cina...sendili bikin lagi baik maa, banyak telima kasih sama yani kasi tau sama kita bikin itu alab punya lotiii hih hih


13-11-2006, falhany komen :

ayyaaa manyak soliiii oooo, bukan YANI la tapi ERNA laaaa..heh heh soliii ooo


15-11-2006, minami133 komen :

wah, menarik gak resepi roti pita nih.. dah lame cari resepi nih.insyaallah akan mencube!


18-11-2006, budak_baru_belajar komen :

ala jeles nye tgk roti pita lynn yg montel 2.....tp kte xde breakmaker la....cmne ek??


09-12-2006, alma komen :

erna, alma dh wat roti pita ni, intinye pakei taram je masak then taruk mayonis mm...sedappp. bahagianye sbb dh tau wat roti pita (pinjam bmaker mak kikiki). Tp suhu oven mmg kene tul2 panas eks, kalau tak mmg xleh kembang (roti pita yg mula2 xjd sbb Alma takut rentong so slow sket suhu oven...tp sib ler yg lain2 tu ok...). Anyway thnz..my hb & kids loved them!


07-05-2007, s_shamen komen :

pada tuan punya resepi atau sape2 yang dah cuba resepi ni..saya nak tanya, buat bulat2 mcm biasa je ke?? bila dah siap bakar mmg dah ada pocket kat tgh tu ke?? atau kita kene belah tgh tu buat pocket sendiri?


07-05-2007, alma komen :

shamen, doh tu nnt akan dpt 8 ketul(wat bulat/oval shape); then bila bakar dia akan menggelembung. Pastu kita kerat dua (so akn dpt 16 pita kebab)...filling dier terpulang pd shamen - nk sng k alma guna minced chicken meat yg diperap 1jam+ dgn cumin+fennel+blackpepper+garam, saute hgga masak then bila nk wat kebab tu, tmbh la dgn veggy kegemaran shamen :)


07-05-2007, s_shamen komen :

cam sedap jerrr...nak try lerrr...tapi mggu depan le agaknyerr..pelikkk ehh kak alma..camana daripada bulat biasa tu leh jadi pocket kat tgh...


07-05-2007, Rahmawati komen :

Slalu bila ade resepi roti, minta ditumbuk! Nak tny sket...tumbuk penuh perasaan ke @ tumbuk 'manja'. Sory...baru belaja buat roti


19-07-2007, NUR INTAN FARINA komen :

Hyeee... Memang menjadi... Roti2 naik giler.... u adex resipi roti arab klu ade lehx kongsi dgn sy;-)


19-07-2007, NUR INTAN FARINA komen :

Sy study dlu..doh roti2 kena tumbuk kuat2..utk keluarkan angin.. yg melembung kat doh2 angin dia la...


31-07-2007, umairah komen :

nk mintak tolong.. napa bila saya buat roti ni tak jadi ? lembik sampai tak blh wat bulat2.. sukatan dia sama mcm kat atas.. jeles le tgk kawan2 wat blh jadi cantik..


08-08-2007, rosnani komen :

tanyer sikit empunyer resepi..kenapa sukatan liquid awak ade letak gram? Sorry lar baru belajar, blurr sket.


08-08-2007, yani komen :

kalau resipi ada letak gram tak kisahlah wpun benda tu liquid.. boleh juga ditimbangkan.. letak bowl atas penimbang tu, pastu reset 0. then timbanglah. Kalau air sukatan gramnya sama dgn ml.. cthnya:150g=150ml.. ada juga resipi yg sukatan telur pun dlm gram.. kalau telur dlm gram maksudnya.. kena buka telur tu.. pukul dulu sket.. pastu timbang macam biasa... uih panjang penerangan ni.. harap rosnani dpt faham.. ehehe..


29-11-2007, Ekieyna komen :

2.5g dry yeast<-----baper sudu agaknyer yaa..???


29-11-2007, yani komen :

eki lebih kurang 1 sudu kecil


04-12-2007, sitinur komen :

knp adunan sy jadi lembik ye?


26-02-2009, Ekieyna komen :

Oh..1 sudu ek...tq 4 d info kat yani...;D


15-03-2009, kakyush komen :

saya tlg jawapkan ye...sitinur dan umairah => kalau adunan tu lembek, blh tambah tepung sampai doh tu blh dibentukkan, takde masalah


03-09-2009, zy-d komen :

salam..saye adlh pjual kebab..cuma kebab yg sye jual di ambil dri pngedar.saya terfikir nak wat roti pita sdiri..dan resipi akak mgkin mbantu sya..trima ksh kak..


09-09-2011, SisIda komen :

as75 awak tkar dengan tepung apa?erna,tepung gandum bnyak jenis,awk pakai tepung gandum apa?


11-10-2011, halwa komen :

rasanye resepi ni lebih kurang cam roti naan,tul tak? nk try tp xde oven elektrik..pki oven yg api betul tu kt bwh. blh ke? ssh plak nk adjust suhu..


08-12-2011, mama_haris komen :

frust nyer...smlm try buat..skali xjd laa..xtau mn silap nyer..bila bakar..dia xkembung pun..:-( huhuhu..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd