Google+

oleh: eza1126 Kerabu Jantung Pisang

Picture_019

Pernah mkn kat kedai, pas tu test buat kat umah, jadi jg... sedap sgt


Created on : 20-06-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi eza1126




Bahan-bahan ( 5 0rg kot )

  • 1 biji jantung pisang (buang kulit yg tua) di rebus & dihiris halus
  • 1 tangkai bunga kantan - Di belah 4 dan di hiris halus
  • 1 labu bawang besar - dihiris halus
  • 5 biji cili tailand (hijau) - dihiris halus
  • Udang kering - di goreng tanpa minyak dan d tumbuk lumat.
  • 5 sudu besar sos ikan
  • cuka secukupnya
  • 3-4 biji limau kasturi
  • Garam dan ajinomoto secukup rasa

Cara-cara

  1. 1. Satu semua bahan dan gaul mesra.
  2. 2. Perasakan dengan garam dan ajinomoto.
  3. Mak aihhhh...sedap you....








Laporan Masakan Bergambar (2)

P1040323
27-07-2011
slm,selama ni sik dengo org ceta kerabu j.psg sdp.emm sdp la,tp cm temasin skit,sbb dah boh gram dlu.bru ltk sos ikan,sya xmkn nsi,ratah sayo ni dah knyang,xrugi menerai.tq tq tuan nye rspi.
Laporan oleh: Mariani(KT)

wc.... xpe len kali boleh try lagi... yg penting rasa pasti menyengat... hehehe

Dsc01142
02-12-2011
wat lagik,tp kli ni kaler xbrpa cntik.jntung lma dok kat tiais...sbb belanja sayo bnyk sgt...xnpk kalo dia menyorok kat dlm...
Laporan oleh: Mariani(KT)

Komen (6)

20-06-2011, ujieee komen :

cuti skolah itu ari balik kg kebetulan kat belakang umah mak ada pokok pisang...apalagi suruh mak ambilkan jantungnya nak wat kerabu...cili,bunga kantan,limau ksturi semuanya ada mak tanam...segar lagi...semua suka.


20-06-2011, nur.nabila@yahoo.com komen :

Baru baca bahan2 dah terliur, mcmana? Wkend ni cuba buat. TQ for such a nice recipe, simple pulak tu.


20-06-2011, eza1126 komen :

Ujieee:- sungguh menyelerakan... 1st time sy buat kat kpg, semua suka termasuk ipar duai... Pas tu buat lg kt umah sendiri, berpeluh2 mr hubby mkn...


20-06-2011, eza1126 komen :

Nurnabila:- buat jgn xbuat ye.... Nti post gambar terus.... Klo letak lebih bunga kantan tu lg menyengat, aroma pon terangkat....


21-06-2011, darth vader komen :

lazat


22-06-2011, eza1126 komen :

Tq dart vader..... Dah jadi kegemaran seisi keluarga dah.... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu