Google+

oleh: miss^FieYa Biskut Makmur Susu

No picture

Resepi turun-temurun..sedap sgt..sampai balang licin time hari raya..


Created on : 10-04-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi miss^FieYa




Bahan-bahan ( lebih kurang 100 biji )

  • 1 tin kecil Ghee ( cairkan )
  • 5-6 sudu makan gula halus
  • 5-6 sudu makan susu tepung
  • 100 gram kacang tanah ( goreng & kisar )
  • tepung secukupnya ( goreng tepung tanpa minyak hingga sedikit kekuningan )
  • *Hiasan:
  • 100 gram gula halus
  • 100 gram susu tepung
  • Klik di sini untuk isi bahan

Cara-cara

  1. 1.Campurkan ghee cair , gula , kacang kisar dan susu tepung.Gaul sebati.
  2. 2.Kemudian,masukkan tepung secukupnya sehingga tidak melekat pada tangan.
  3. 3.Bentukkan doh menjadi bola-bola kecil.
  4. 4.Susunkan di atas loyang dan bakar pada suhu 150 darjah celsius selama 10 hingga 15 minit.
  5. 5.Setelah biskut masak,salutkan biskut dengan gula dan susu tepung.
  6. Klik untuk isi cara-cara di sini

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (33)

13-04-2007, umi_e komen :

ermmmm cam biskut suji/arab tapi biskut suji tak campur dengan kacang tanah+susu tepung.... kalau nak kata cam kueh makmur... kueh makmur kacang tanah+gula bubuh dalam adunan... so ni kira2nya gabungan antara biskutsuji/arab dan kuah makmur lah eekkkkk nanti umie try sebab biskut yang menggunakan suji memang umie suka ;)


08-07-2007, ctsapura komen :

rasa mcm sedap, tp slalu wat kcng kt dlm.. nnti kite nk try bt... klau sedap kite bgtau...


20-09-2008, wan anizanora komen :

tak letak tepung suji ke?


06-11-2008, miss^FieYa komen :

x payah letak tpg suji..ni bkn biskut suji..ni biskut makmur swak..kch tnh x dijadikan inti tp digaulkan bersama..biskut ni akan cair dimulut..sedap..ari raya slalu buat..slalu je licin smpai x sempat nak amek gambr.nanti kalu miss fieya wat lg,baru miss fieya letak gmbo nye ye..


18-11-2008, dkabu komen :

sya dah try buat..memang sempoi lah...rasa mcm raya la plak bila mkn...bkn setakat abis 1 balang..sampai dgn balang skali sya jilat..har har har..tq miss^fiesya..


03-08-2009, dayangku sukma komen :

sya belum try lagi..tp nampak sedap je..tak sabar nak cuba untuk raya yang bakal tiba ni..kalau dah cuba nanti kita akan emailkan komen k...


21-08-2009, sagi komen :

saya lom try lg..tapi nak tanye...maklum budak br belajar...ghee tu minyak sapi ker...hehehehe


21-08-2009, mama kastam tioman komen :

iya..betul lah tu..


23-08-2009, intanumai komen :

nak cuba la raya ni,nak tanya susu tu bubuh sekali ngan gula ke?Tq


04-09-2009, ayg80 komen :

betul ke ni biskut makmur sbb biasanye biskut makmur bentuk bujur bkn doh bola2 kecil walaubagaimana pun ayg akn cuba resepi ni sedap nampak sedap dan ringkas


13-09-2009, mariana.zek komen :

miss fieya..resepi ni sedap bangat tau.. tq


16-03-2010, headi81 komen :

ermmm....nati sy nak cuba..selalu buat biskut nie keras..p lepas nie nak cuba resepi dari miss fieya..coz sy memang minat biskut nie....thank u


16-03-2010, headi81 komen :

ermmm....nati sy nak cuba..selalu buat biskut nie keras..p lepas nie nak cuba resepi dari miss fieya..coz sy memang minat biskut nie....thank u


13-11-2010, rosewaty komen :

terima kasih kpd miss fieya...biskut ini adalah kegemaran saya.....


13-11-2010, rosewaty komen :

terima kasih kpd miss fieya...biskut ini adalah kegemaran saya.....


15-12-2010, the mama komen :

kuehni memang sedap the mama salalu buat kuehni hm sedap


18-12-2010, daranica komen :

saya memang suka makan biskut ni, jadi saya nak cuba buatlah....


28-05-2011, Barnabas komen :

baru nak cuba untuk Gawai hehehe....isteri sy yang mau try resepi ni......harap dia berjaya...


18-06-2011, UMIRAH ZARA komen :

lama dah cari resepi makmur susu ni,dah jumpa,raya pun dah dekat memang nak cuba....harap berjayalah nanti....


19-07-2011, izzann komen :

nak tanya, berapa GM gee utk tin kecil ya? dan tepung tu nak guna berapa GM? ada sesapa yg dah cuba? tolong jawab ya..tq


20-07-2011, aqazura85 komen :

dah dapat 1 resepi untuk raya>>> maceh...sure sodap ni..


01-08-2011, hanan87 komen :

izan, GM gee tu utk 1 tin kecil.tepung tu agak2 je.sy dh buat jadi 50 biji tp mmg sedap.rasa klu buh tepung byk ckit pun ok..mine is gebu. pe pun tq for resepi ni. blh buat utk raya nti..yes!


05-08-2011, Nada Hikmah komen :

Boleh ke kita guna marjerin gantikan ghee tu?


09-08-2011, widya komen :

sdap ni..tp klu yg xpayah bakar da x?


13-08-2011, lady_effa komen :

erm.. confius la.. salut susu & gula tu masa biskut panas ke? klu tak sure x melekat kan? sape yg dah penah buat tlg explain bley? tq


14-08-2011, xyda_aly7 komen :

Guna susu tepung jenis apa yg sedap? Sesiapa bleh tolong jwpkn..tq


22-08-2011, ida's home komen :

dah buat..sedap sangat..utk lady_effa,tggu suam2 biskut tuh bru salut..lekatnya la..susu sedap nespray..nak kurngkan gula pun ok..sbb susu tpng tuh dah manis..try la.


24-08-2011, wanrini komen :

tau tak mcm mana nak buat makmur pelangi pulak?


25-08-2011, izzann komen :

tq hanan87 kerana tlg jawabkan..saya dah buat 2x..mmg sedap..tq for tuan rcp..


09-10-2011, clarion komen :

pernah juga buat biskut ni.tapi tak bakar sebab semua bahan -bahannya dah dimasak tinggal bulat-bulatkan jadi mcm bebola n guna tepung susu untuk salut.golek2 dlm loyang.


19-12-2011, suzyeehor83 komen :

boleh tak guna marjerin untuk gantikan Ghee?


11-08-2012, afiza.matripin komen :

X phm untu wat hiasan tu. .. Susu ngan gula halus ayak je ye kt permukaanbiskut???... Pastu nk tnye hihi guna tepung ape??


29-08-2012, cahaya.zulaika.9 komen :

Salam, biskut ni mmg terkenal di seluruh sabah. Asal raya je, mmg kuih ni muncul merata² hehee.. Suzyeehor83 : Blh je guna marjerin sbb ramai yg tak brape nk suke bau minyak sapi ni. Afiza.matripin : Susu ngan gula nk ayak pon blh tp bkn ayak atas biskut.. harus d golek² kan d setiap permukaan biskut. Gune je tepung pape.. Sya guna tepung paling murah d pasaran. Selamat mencuba :))


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd