Google+

oleh: norlitanjung Talam Caca

Img_2154

By: Roz@HomeKreaton Source: Adapted from Talam Sekoteng from KR_Ita Rohaya (Orig by Chef Asma) Modified as Talam CaCa and halved the portion to fit the smaller size as below Size: 8" round


Created on : 15-06-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi norlitanjung




Bahan-bahan ( Untuk family 6 orang )

  • LAPISAN BAWAH: 50gm Ca Ca bits (rebus dahulu dan toskan) 90g Tepung Beras 125ml Santan Pekat 225ml Air 1/2 tbsp Tepung Hoen Kwe(putih) 60g Gula 1/2 tsp Garam
  • LAPISAN ATAS: 75g Tepung Gandum 125g Gula 1 1/2 biji Telur 125ml Santan pekat 250ml Air 1/4 tsp Garam 1/2 tsp perisa rose
  • Klik di sini untuk isi bahan

Cara-cara

  1. CARA2: Untuk Lapisan Bawah :- 1.Campurkan semua bahan kecuali CaCa bits, gaul sebati dan tapis ke dlm periuk. 2. Masak sehingga naik wap, masukkan CaCa bits dan gaul rata. 3.Tuang ke dalam loyang dan kukus selama 25 minit. 4.Cakar dgn garpu apabila dah masak supaya lapisan atas tidak lekang nnti.
  2. CARA:Untuk Lapisan Atas :- 1. Campur semua bahan, gaul sebati & tapis ke dalam periuk. 2. Masak hingga naik wap dan tuang ke atas lapisan bawah. 3. Kukus selama 30 minit. 4. Tunggu hingga betul2 sejuk baru di potong dgn pisau plastic.









Laporan Masakan Bergambar (1)

Myr_talam_chacha_120809
09-08-2012
first time buat talam ni, wat utk berbuka. alhamdulillah, sedap rasa lemak2 je, manis secukup rasa. siap bg jiran. cuma kena careful sgt time potong, klu x jd senget2 mcm kuih sy tu. thx for the marvellous recipe :)
Laporan oleh: moonbug

Komen (4)

15-06-2011, r41494 komen :

masak hingga naik wap tu macam mana ye? adunan tu kena kukus juga ke or masak atas dapur sampai didih?


15-06-2011, tasriffyra komen :

Suke sukee sukeee...cam menarik n mest edap kn...insyallah past dicuba nantie


01-01-2012, umi.83 komen :

mmg sedap resepi nie...dh cuba 2x...tp gmbr xsmpt nk ambik...nnti bila bt lg akn try uploadkn..tqvm sbb sudi kongsi resepi =)


09-08-2012, moonbug komen :

saya masak atas api kecil, kacau x sampai mendidih. rasa2 dh panas & sebati terus angkat. sbb b4 tu kacau lama2 & panas2 terus tepung berketul jd clumps. so, rasanya masak sampai naik wap tu jgnlah sampai mendidih. my 2 cent :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu