Google+

oleh: kakbesah kuih siput kakbesah

Dsc00311

dah ada beberapa respi kuih siput di MyR ni, akk pun slalu buat lebih kurang camtu respinya.. tp, kali ini akk ingin nk kongsi kuih siput perasa tomyam plak.. pebret hb mengudap sambil menaip ni..


Created on : 14-06-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kakbesah




Bahan-bahan ( banyak gak la )

  • 3 cawan tepung gandum
  • 2 sudu makan serbuk kari daging
  • 1/3 cawan majerin/butter
  • 2/3 cawan santan
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 sudu makan udang kering
  • 1 peket paste tomyam adabi
  • 1 sudu teh garam & 1 sudu teh gula
  • beberapa tangkai daun kari
  • minyak utk menggoreng terendam

Cara-cara

  1. gaul rata tepung & serbuk kari.
  2. kisar santan, bwng putih, tomyam paste, udang kering, garam & gula hingga hancur.
  3. Dsc00295
    ramas dgn hujung jari margerin dan tepung, bila dah rata campurkan bahan2 yg dikisar tadi. uli hingga mnjadi satu doh yg kental. (mcm doh roti canai tu..)
  4. Dsc00302
    gentel bulat2 kecil2 doh. lps tu lenyek atas acuan kuih siput hingga mnjadi seakan2 kulit siput. ikut kepandaian masing2 lah yer.. nk buat siput bulan ke, siput sedut ke @ siput putih yg bertabur di tepian pantai.. (sorry, akk bab mmbentuk memang fail..hehe.)
  5. panaskan minyak, goreng lah kuih siput dgn api sederhana. jgn kuat sangat supaya masak dlm nya & ranggup, coz ia agak tebal. bila dah 5 minit menggoreng, masukkan setangkai daun kari yg tlh dilurut daunnya. bila sudah garing dan masak, angkat dan tos kan.
  6. bila sudah betul2 sejuk, blehlah disimpan dlm bekas kedap udara.

Related Recipes









Laporan Masakan Bergambar (4)

Imga0886
01-10-2011
ini pun sy buat sblum puasa gak.. sedappp & ranguppp dgn aroma tomyam, kelasss gtew.. trimakasihhh akak ;)
Laporan oleh: DatinLulu

wow! Z ni memang ada majic finger lah, buat apapun lawa.. nmpak cam siput betol.. (hai maklumlah, duk tepi pantai..hehe) trimakasih Z.. sudi mncuba..

P1050535
25-05-2012
ni la kuih siput ucu..wat dgn ank2 dra 4 org..mcm2 bntuk..tp mmf ye kak ucu xlk prsa tomym...xde stok..nak bwk g nilai tgok ank bujg yg bljo kat sna...rndu dgn lesung pipit dia..kanan kri ada kak...hehehe....
Laporan oleh: Mariani(KT)

wah..rjinnye ucu, gi mlwt ank pon watkn snek.. msti ank2 syang sgt ngn ibu dia kn, sbb ibu mereka rjin thp ochin! hehe. wee..de lsung pipit...tntu lawa, ikut spe la agknye tu.. ayhnye ke ibunye..(psst,ucu ank2 akk sorang pn xde lsung ppit wlaupun uminye ade.. huhu)

Foto1310
10-08-2012
assalamualaikum kak b.. sedap la rsanya n gebu rngup gitu.. nor bt 2 adunan je.. itu pn puas myiput.. klu bt dgn mak n kak 2kg skali jln tp sparuh jln p baring jap..hehe..skit pinggang duk myiput lma2..trma ksh kak kgsi rspi,
Laporan oleh: Norriyah

alaikumussalam Nor, amboi..dh banyak buat kuih nmpaknye.. kuih sipu ni kuih org rajn.. sape buat memang akk tabk spingg lah, coz nk menggentelnye, ampunn, tp puas hati kn Nor bila tengok hasil titik peluh kita cemerlang, somi pn brtambah syang..hee.. tq Nor utk lpurnnye...

Dsc05307
23-07-2013
buat utk raya sedap! terasa tomyam..puas jgk nk menyiput hihii..tapii berbaloi...tq ya share :)
Laporan oleh: k.zila66

nk skit! nk skit! nk beli mahal, seciput dh 10 rnggt. nk buat blom ade mse..huhu. tq zila 4 d repot..huhu(smbung nangis)


Komen (36)

14-06-2011, nuni komen :

ini kalau kunyah, x sedar separuh bekas je dh abes..


14-06-2011, DatinLulu komen :

salam...akak, MATUR NUWUN...atas respi nya, perasa tomyam la pulak...sukeee bangettt ;D


14-06-2011, kakbesah komen :

btol tu nuni.. akk kalo nk sajikan utk hb, kena catu, bubuh dlm tapawe kecik jer.. hihihi..


14-06-2011, kakbesah komen :

salam Z, huish, bahasa 'jawa halus' tu.. akk pun x pndai tau. tp akk fham. bapak & arwah mak akk guna bahasa tu la bila nak sembang prkara rahsia, spaya ank2 x tau.. nostalgia tu.. lopote sing akeh2.. kulo empon ngertos.. hihihi..


14-06-2011, Mariani(KT) komen :

amboi akak,kuih siput ala tomyam segala sih...emm mesti dicubain nih..


14-06-2011, kakbesah komen :

ucu, kuih siput ni kena buat ramai2, biar ada 2,3 orang menggentelnya, menggoreng sorang, baru loah cepat..hehe.. (tp, jgn plk sambil buat sambil ngap.. 9t x dpt hasil, maklum dh ramai2 tu..hihihi..)


14-06-2011, kaktehsmkbt komen :

salam kak,tq share tomyam siput gentel ni..kat rumah ni memang ramai peminat kuih siput ni,tang nak menggentel tu je yang kurang peminatnya...


14-06-2011, zsrina komen :

mood raya.....


14-06-2011, quinnie komen :

saya dah lama tak menggentel kuih siput nih...masa kecik2 dulu je rajin nolong makcik buat...hehehhe....best nih ada rasa2 tomyam...kreatif...kreatif...hehhehe


14-06-2011, Lilydvalley komen :

salam quinnie... i miss u all. Quinnie, buat la kuih siput ni, then jgn lupa, hantar kat i 1 balang, kcik, 1 balang, knis 1 balang!


14-06-2011, kh267tm komen :

Z n kakbesah...tolong jgn ngomong jowo..akak ngak ngerti..hehehe... :D aduih...kakbesah niii !...menggoda iman btul..org ngah sibuk lak dia kuarkan respi ni...hishh..bila nk menerai ni...? hmm.. :)


14-06-2011, kakbesah komen :

salam kaktehsmkbt, hehe.. kat mana2 pun srupa.. mmbuatnya berejam.. makannya cepat jer habis.. sbb tu lah org2 yg meniaga kuih2 tu kaya.. hihihi..


14-06-2011, kakbesah komen :

eh, zsrina pun ada... baby sihat? moga2 ibu & ank sihat sejahtera hendaknya yer.. wah, sronoknya Raya taun ni, dpt bawa 'org baru' berziarah..


14-06-2011, kakbesah komen :

quinnie & lilydvalley


14-06-2011, rahel komen :

mat mlm kakbesah,tetiba nampak resepi kuih siput ni...saya suka mkn kuih siput tp lum pernah buat sendiri..lepasni boleh try buat resepi kakbesah la...


14-06-2011, kakbesah komen :

opps sorry, blom habis ckap dh ter sent.. akk td nk ckap, awak brdua buat lah kuih lain2, pastu tukar suka sama suka.kalo sorang buat 3 jnis, jadilah 6 jenis kuih... best kan...


14-06-2011, kakbesah komen :

kaklong, Z tu bkn pandai ngomong jowo jer, malah bhsa iban, dusun, melanau, banjar, bugis, minang dll. kira internasional gitu..hihihi.. sorry la kalo buat kaklong terhingin nengok kuih siput ni.. sbb tu la kakbesah letak skarang.. kalo di bln posa.. takut terkureng pahala plak nnti..huhu..


14-06-2011, kakbesah komen :

slmt mlm rahel.. cuba lah try buat skali.. awak kn creatif, tangan berseni.. mana tau, awk bleh hasil kan kuih siput berbentuk siput jenis yg terdapat di pantai Sabah.. tentu cantik2 kan..hehe..


14-06-2011, kakbesah komen :

slmt mlm rahel.. cuba lah try buat skali.. awak kn creatif, tangan berseni.. mana tau, awk bleh hasil kan kuih siput berbentuk siput jenis yg terdapat di pantai Sabah.. tentu cantik2 kan..hehe..


15-06-2011, rahel komen :

hahaha...siput sedut la tu...


15-06-2011, DatinLulu komen :

salam...wes mangan? mangan opo dini ki? Sepreane sy ndarani bohso jowo kui kasar, rupa sy silap. Nyoto ne bohso ne apek(apik), lembut, totokromo. Nek agek jengkel pun muni ne lembut jugak. Kenak opo, ya! sy suka banget ne bohso? Akak...bahasa yg lain2 kt atas tu bkn internasional, tpi inter No rasional... ;D


15-06-2011, DatinLulu komen :

akak...amponnn, jgn minta sy ngomong bohso len2 tu, ne bohso pun...mau trcabut kerongkong & lidah mnyebut nya..kepergok majal.


16-06-2011, zsrina komen :

muahahaha dah lama x jengah fb dah ada kelas bahasa rupanya...k.besah alhamdulillah sume ok...zie x sangka u ada bakat tersembunyi rupanya...ucu cpt joint the club


19-06-2011, 871011 komen :

emmm...sedapnya, thanks ya


28-06-2011, adab komen :

KBesah..terima kasih resepi kuih siput ni..ada kelainanlah..letak paste tomyam mesti spicy..sedapnye..mohon share ye kak..


28-06-2011, kakbesah komen :

szarina.. Z jamak berbagai2 loghat jawa.. sampai akk pun compius habis..kihkihkih..


28-06-2011, kakbesah komen :

871011 & adab.. silakan mencuba.. akk halalkan..


16-07-2011, Arijaa komen :

Salam.kak,1st time sy bt kuih siput nie. tp xde daun karilah.rasa kurg ngancam ckit.pastu lak terlebih marjerin.len kali try lg.mintak halal ye guna rspi ni.tenkiu kak ats rspi ni.mudahan2 murah rezeki akk.aminn...


16-07-2011, kakbesah komen :

salam Arijaa, jika terlebih majerin, kuih siput akn jd rapuh bukan rangup. kalau x bubuh pulak akn jd keras. segala rencah2 tu bila kita dh gaul dgn tepung, kita rasalah skit ngn lidah, utk mengetahui cukup @ tak masinnya yer.. jgn putus asa yer, sila try lg, akk halalkan dunia akhirat. trimakasih & Ameen atas doa mu itu..


20-08-2011, zen mum komen :

boleh cuba nih... mmg peberetttt


24-08-2011, shafiya sayahan komen :

salam... kak besah leh x santan tu kita ganti kan ngan air???


24-08-2011, kakbesah komen :

salam shafiya sayahan, takde masalah jika santan diganti ngn air, cuma kureng lemak je lah. bleh gak kalo nk bubuh susu cair skit kalo x de santan..


22-11-2011, sinarfarid komen :

mmg tabik spring la kt kak besah....sinar...dah wat kuih ni malam td...smbil tgk bola Msia vs Indon...hehehe...ralat tgk bola..thangus kit...tp mmg sedap...10/10 bintang sinar kasi tuk resepi ni...hehehe...rangup...mudah...n sodapppp...hehehe....wlupun sinar x buh udang kering..but still sedap...ehhehehe


14-01-2012, eza_zura komen :

Salam kak besah..mcm best je, ingt nk try le..tp 1 peket paste tomyam tu brp gram ye? Duk luar ni susah sikit nk cri yg paket..


15-01-2012, kakbesah komen :

sinarfarid, trimakasih krana mncuba.. &..wah! banyaknyer awak bg akk bintang..tq,tq,tq.. walaupun agak terhangus..tp cikgu still bg markah penuh, sbb Malaysia menang..hihihi..


15-01-2012, kakbesah komen :

Salam eza_zura, paste tomyam tu bleh berlebihkurang, dlm 1-2 sudu makan tu ok lah. kalau xde yg paste, bleh jg letak yg kiub 1,2 ketul. kalo x letak langsung pun bleh.. jd lah kuih siput biasa-perasa kari. udang kering bleh ditukar dgn ikan bilis @ kiub ikan bilis juga..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu