Google+

oleh: lyne Puding Tembikai

Puding_tembikai5

Sumber : Blog Secubit Garam (Kak Nor) Thanks so much kak nor kerana resepi kak nor yg mabeles ni...wajib cube... sebab cantik sangat... :) Tapi saya olah sikit sebab saya guna agar2 tali. Semoga Allah merahmati kak nor & keluarga.. Amin


Created on : 13-06-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi lyne




Bahan-bahan ( Loyang 4 segi 7 inci )

  • 1 paket agar-agar tali (15-20gm)
  • 4 keping roti gardenia*
  • 1 3/4 cawan susu cair*
  • 6 cawan air
  • 1 cawan susu pekat*
  • 1 1/2 cawan gula (boleh kurangkan jadi 1 cwn sbb terlalu manis)
  • 2 sudu besar mentega
  • sedikit esen vanilla
  • Bijan Hitam/ Cincau/ Kismis Hitam/ Biji Selasih (opional utk biji tembikai..tak letak pun x pe)

Cara-cara

  1. Masak agar2 bersama gula dan air hingga agar2 dan gula hancur
  2. Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-carikkan. Blend halus semua bahan yg bertanda *
  3. Setelah agar2 dan gula hancur, masukkan bahan blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api.
  4. Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau (sebagai kulit tembikai) Saya Agak2 je ketebalan kulit tembikai ni. Biar keras sedikit.
  5. Lapiskan sedikit warna asal diatas lapisan hijau tadi. Biar keras sedikit
  6. Puding_tembikai4
    Adunan selebihnya diwarnakan merah, lapiskan perlahan2 diatas lapisan putih/warna asal tadi. Taburkan potongan cincau tadi sebagai biji tembikai. Biar sejuk.Simpan ke dalam peti sejuk.

Tag

puding

Related Recipes

Laporan Masakan Bergambar (14)

Buah
13-06-2011
salam kak..reyna pon da buat ujung mgu lepas..tgk2 akak anto resepi tu yg tumpang enteprem..huhu..balik skola td tgk2 tgl 2 kpg jek yg smpt berposing...tp mmg sedap..thanks la pd k.nor secubit garam..
Laporan oleh: reyna254

eh eh...sehati le kite...sama2 wat weekend hari tu...tak tahan godaan tgk kat blog kak nor kan... :) awaknye tembikai pink, cun!

Dsc_0005
15-06-2011
taraaa...inilah tembikai aku. hehe...
Laporan oleh: kaktehsmkbt

uish... cantik la tu.... cuma warna putih tu tebal sikit je... Congrats... :)

Dsc_0007
15-06-2011
saya guna cincau buat biji dia...
Laporan oleh: sixsixtwo

cun nye.... Tahniah & tq sudi mencube...

Puding_tembikai
15-06-2011
Hepiii sgt.. tengkiu kpd yg share resepi ni..
Laporan oleh: zalwa.zidane

Wah...meriahnye tembikai kuning zalwa... Tq sudi mencube..

Puding_tembikai2
15-06-2011
Guna kismis utk bijik dia.. susah sket nak potong (kismis tertanggal dr puding). Lenkali guna cincau/buat agar2 sendiri kaler itam :D
Laporan oleh: zalwa.zidane

:)

P6160001_-_copy
16-06-2011
puding tembikai ku.. tembikai bi tak cukup bijik sbb cincaunya kena pau ngan kids.. hehehe.. guna resepi asal kak nor..
Laporan oleh: tuberose78

kenyang makan tembikai besar2... :)

Dsc-0000577
17-06-2011
alhamdulillah dah mnjadi gak buat smlm sdap sngt um...........................
Laporan oleh: nur naziera

congrats

Puding_tembikai_18-06-11
19-06-2011
Tembikai tak cukup biji..guna kismis yg tinggal sekotak..potong kecil2..tp tak sempat potong yg nak guna..dah selamat dlm perut 4 puteri ku. Sedap resepi ni..siapa tak cuba..rugi!!
Laporan oleh: yanidungun

betul tu,siapa x cuba memang rugi...sedap sgt puding ni. Tq mencuba

Puding_tembikai
02-10-2011
Mmg sesuai utk majlis makan2..tq for the recipe...
Laporan oleh: kaknita

tq kaknita kerana sudi mencuba...cantik banget!

Puding_tembikai_13-10-11
13-10-2011
Buat lg hr ni..sbb ada roti lbh anak2 mkn 3 kpg..sblm expired esok..baik dijadikan puding tembikai yg sedap ni.
Laporan oleh: yanidungun

wah yani, semakin rajin ye... tq share gambar disini.

Image280-1
14-10-2011
tksh resepi ni
Laporan oleh: pn haida

pergh... pn haida punya tembikai macam real. kulit tebal dari isi ... :) tqtqtq

Puding_tembikai
17-10-2011
Lyne & K. Nor, terima kasih untuk resipi ni.. rupa puding ni sangat menarik dan rasanya sedap!
Laporan oleh: LynnSham

tq lynnsham sudi gak mencubanya... cantik. Pakai cincau ye yang hitam2 tu?

P1040534
20-10-2011
slm...dah la cun sdp lak tu..ltk bijan itm utk bji dia..tq ye tuan nye rspi..
Laporan oleh: Mariani(KT)
P1030611
23-10-2011
1st time buat puding ni.. buat untuk my fren.. sedap sgt.. tq 4 d rcipe.. suke sgt2.. kasi jiran2 sama rasa...
Laporan oleh: cik gebu


Komen (29)

13-06-2011, sepet1113 komen :

waaaa.... nmpak sedap je...... masa sy kecik2 dulu mak slalu buat puding ney.... waaaaa.....nk try buat la.....mcm senang je buat nye tu.....bahan2 pun senang nk dapat.......


13-06-2011, rahel komen :

hehehe...cantiknye...tergoda i..


13-06-2011, noor satinah komen :

cantiknya,..buat hantaran pon sesuai kan...


13-06-2011, sepet1113 komen :

aah kan noor satina,bt hantaran pun ok ney... mmg cantik....


13-06-2011, nur8176 komen :

mcm mn nk bg lapisan bwh cepat keras ? adunan lain tu biarkan je ke atas api, sementara tunggu lapisan tu keras?...sapa2 ada skill


13-06-2011, sepet1113 komen :

nur8176.... klu cara sy bt puding la kan...klu nk cepat keras sy letak je dlm peti sejuk.... hehe klu adunan yg lain tu xpyah ltak dlm petis sejuk biar je ats dapur tu,tutup dulu api... n then klu nk gunakn semula baru panas kn blik...tu cara sy,xtau plk klu org lain mcm mna...hehe... sapa2 ada cara lain tl0ng kasi tau ek...hehe


13-06-2011, lyne komen :

nur8176: betulla kata sepet1113 tu... sy pun masuk dalam esbok kejap. x sabar..hihihi..adunan lain tu biar je, tutup la api..lacau skali skala supaya dia tak membeku...tp jgn keras sgt, nanti dia tak nak melekat antara lapisan tu...kalau terkeras sgt, cucuk la ngan garfu..selamat mencube ye semua....sayang nak makan, cantik sangat.. :)


13-06-2011, amnie komen :

mane resepi nye...nk jgk try buat


13-06-2011, liana1608 komen :

mnarik la tembikai tu..=) cmne bleh jd bntuk tmbikai tu ye? wat lam bekas cmne?


13-06-2011, abeza624 komen :

salam..lyne nak tanya...kalau guna agar2 serbuk beratnya tu15-20g jugak ke?????........satu lagi macam mana 3/4 cawan tuuu...boleh jelaskan @ bersamaan berape sudu besar ye???? saya failed le bab pecahanni....hehee...tq


13-06-2011, lyne komen :

liana1608: sy buat dlm loyang 4 segi biasa je... potong la bagi jadi bentuk tembikai kene potong... :) tapi nak dapatkan bentuk yg ideal , kene guna loyang 7 inci la.... kalau besar lagi loyang tu, nanti tembikainya cetek...tak cantik pulak.


13-06-2011, lyne komen :

abeza624: ni resepi asal dari blog kak nor (Secubit garam). http://secubitgaramnor67.blogspot.com/2011/06/puding-tembikai.html?utm_source=BP_recent Bahan-Bahan:(loyang 8 inci, kalau guna 7 inc lagi cantik) 1 paket agar2 serbuk tanpa warna/plain (dalam 15gm) (sy gn agar2 serbuk 10g) 2 keping roti gardenia * 6 cawan air (4cwn air) 1 1/2 cawan gula (1/2 cwn gula) 1/2 tin susu pekat (1/2 cwn susu pekat) * 1 cawan susu cair (sy tambah) * 2 sudu besar mentega 1 sudu kecil esen vanila cincau dipotong kecil>> yg ni gantikan bijan hitam sedikit pewarna hijau /merah


13-06-2011, lyne komen :

abeza624: sebenarnya sukatan2 yg merapu ni kene guna CAWAN METRIK (dari sukatan cup sampailah ke sukatan sudu). cari kat glossary, begitulah bentuknya...harga tak sampai RM5 tapi buat kueh apa pun jadi kalau guna sukatan yg betul ... :)


13-06-2011, zalwa.zidane komen :

Menarik ni.. next experimen nak buat puding ni. Resepi ni senang sket dr resepi pudng tembikai yg saya jumpa :D


14-06-2011, kaktehsmkbt komen :

tak tertahannya melihat tembikai hang,wlaupun hari ni hujan dan sejuk,tembikai aku dahpun dok ketaq dlm esbok tu...tunggu petang ni nak ngap..tq lin...


14-06-2011, kaktehsmkbt komen :

tak tertahannya melihat tembikai hang,wlaupun hari ni hujan dan sejuk,tembikai aku dahpun dok ketaq dlm esbok tu...tunggu petang ni nak ngap..tq lin...


14-06-2011, nur8176 komen :

sepet1113 & lyne : thks 4 ur info...leh lah try lepas ni. patutlah sblm2 ni buat jadi alang2 marble, salah teknik rupanya.


14-06-2011, lyne komen :

kaktehsmkbt: Fuyoooo...dah buat dah...cepatnye... Nanti WAJIB hantar laporan...nak tengok jugaaaaakkkkk... :)


15-06-2011, zalwa.zidane komen :

Dah buat malam tadi...Buat tembikai kuning. waaaa sgt sedap! Saya sukeee... opismate pun sukeeee (siap suruh bisnes). InsyaAllah mlm ni hantar laporan. Terima kasih share resepi ni. Sapa blom buat, boleh la cuba...senang je. Air tu saya ikut sukatan yg tulis kat plastik agar2 tali tu. Butter potong 1/8. Lain2 semua sama.


17-06-2011, nenek comel komen :

cantiknyer.... nak cubelah.....


17-06-2011, faraleeza70 komen :

memang cantik & pastinye sedap... siapakah agaknye penyumbang respi asal @ yang sebenarnye, semoga mndapat keberkatan & dmurahkan rezeki dari Allah. Terimakasih..


18-06-2011, yanidungun komen :

Lyne, dah buat..ni duk tunggu keras dlm peti ais. Tp, tang kulit hijau & lapisan putih tak cantik..dah bercampur warna tu sbb ms nak keraskan kulit dlm peti ais..anak duk tarik2 loyang tgk..siap cucuk lg. Mlm ni blh hantar laporan..entah mcm mana rupa dia..


28-08-2011, mashyi malo komen :

TGK COMEY JE..NK CUBE LA...


02-10-2011, peace_pdotz komen :

tq.sedap....nnt nk cuba lg.


17-10-2011, LynnSham komen :

Ya, saya guna cincau yang hitam-hitam tu..


17-10-2011, Mariani(KT) komen :

amboi cntik nyee,geram nengok..nk cuba wat la...


17-10-2011, exorna komen :

wow, pergh...mabeles betoi...da wat try test kat ghumah ..pas ni nak wat tuk raya aji lak...tq lyne .sowy tak reti up load gambo.len kali ek


20-10-2011, hzurainie komen :

Sy nk share utk dptkn lapisan yg cantik. Lapisan bwh, bila dh keras skit, cucuk dgn garfu. Adunan yg nk dituang pulak, pastikn suam. Letak sesudu dua dulu. Tgk mcm mana. Br tuangkn semua. Adunan yg panas akan cairkn semula adunan yg keras td dan akn menyebabkn 2 warna bercampur.


09-11-2011, are-zura kcik komen :

sy wat puding ni mse rye aidiladha,hbis.x smpat tnggu mlm.terbaek la.thanks pd share resipi ni


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd