Google+

oleh: mrsdayat Death by chocolate cake (kek coklat)

Image025e

moist choc cake with ganache..


Created on : 09-04-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi mrsdayat




Bahan-bahan ( loyang 9" )

  • 2 cwn gula (kisar)
  • 2 cwn tepung (ayak)
  • 3 biji telur grade A
  • 1 cwn koko powder
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn minyak(sy gune butter cair)
  • 1 cwn air panas didih
  • 1 tsp soda bikarbonat
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp esen vanila
  • **utk ganache**
  • 2 cwn non dairy whipping cream
  • 500g cooking chocolate
  • 1/8 cwn golden syrup
  • ##utk whipped cream
  • 1 cwn non dairy whipping cream

Cara-cara

  1. tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
  2. pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
  3. masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
  4. masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik
  5. last skali masukkan air panas..kacau sebati
  6. bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. bule juga kukus slame lebih kurang 1 jam
  7. **utk ganache**
  8. dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream
  9. bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati
  10. tambahkan golden syrup
  11. ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sjuk
  12. ##utk whipped cream..pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati
  13. kek yg dah siap..di potong tgh2. sapukan dgn whipped cream dari step di atas.kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit
  14. ambil kek yg dh disapu whipped cream td,sapukan pula dgn ganache yg kita dh simpan dlm peti(rujuk step 11).simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit








Laporan Masakan Bergambar (90)

Choc_cake
03-12-2007
my first cake, ikut u punye resipi. I penah nampak nama kek u ni kat internet, tapi tak tauk la resipi nya sama atau tak. Nway, thx for sharing yours in here. My doter suke sgt kek choc saya ni :-)
Laporan oleh: aeeda78

heheh..u r welcome.sure sronot biler everyone enjoy mkn kek tu kan..=) resepi ni, base on my fav choc cake n fav ganache. pehtu gabung2 gitu jer..yg jd name kek tu..pasal ter"amat" lah chocolate sampai my hb kate leh mati mkn kek coklat byk2..hahah..

Kek_dad_2008__5_
11-01-2008
hi, mrsdayat. Saya buat lagi kek awak ni. Utk bday FIL. Family suke sgt sbb it's so sinfully-chocolatey-delicious! Thx again, resipi awak mmg ada kelas!
Laporan oleh: aeeda78

alhamdulillah..suke dgr bile org enjoy ape yg kite buat kan..hihii...tq sbb skali lg buat resipi nih =)

Dscn2665
26-01-2008
thanks for the recipe
Laporan oleh: dj_vjuice

at last..menjadik juga ye val..elok jer u deco. yg kuning 3 bijik tu ape yer?heheheh

24-02-08_1615
25-02-2008
sekali lagi buat..mmg leh death kalo makan sll..hehhehe.. sedap! tq
Laporan oleh: masz_73

wahh..nampak berkilat nampak kek tu yer..yummyumm

Img_1444
16-06-2008
buat sempena father's day & hb's birthday. tak buat ganache sbb lupa beli whipped cream. end up guna frosting segera je. the cake tu sedap, mmg ala2 SR choc indulgence tu. nxt time will try the "full" recipe, insyaAllah. thanks for sharing the recipe ye. :-)
Laporan oleh: azareena

same2..=)

Image_1037_
26-06-2008
saya buat 1/2 batch je, mmg moist. 5* for u, hoorayy!! t.q..
Laporan oleh: suka_masak

5* and hooray 4 u too..=)

Death_by_cho_cake
01-07-2008
sedap & tekstur kek nih halus :)
Laporan oleh: tulip77

yummyummm..=)

Half
13-10-2008
aku cuba recipe kek tu saja...and hias with white & dark chocolate...memang death betul lahh...hehe...tq
Laporan oleh: gohmimie

kek aje pun dah sdap ek. next time try la complete recipe..=)

Pa180415
31-10-2008
dah cuba wat for open house lepas ... i really like this version of chocolate cake ... sedap bangat!!
Laporan oleh: umiejade

amboi..cantik gambo. dah 3/4 abih di ngap yer..thanx 4 trying

Cake
10-11-2008
umm.. yummy..yummy.. memang resipi ni sesuai sangat ngan namanye.. hehehe.. tq..
Laporan oleh: aymy

wahh..siap deco lg..=)

Dsc00547
15-11-2008
mmg sedap kek nih, seme org kate sedap, kalah secret recipe.. two thumbs up!!
Laporan oleh: ieyra

ehehh..kalah SR ek..caya lah..tq =)

Death
11-01-2009
sedap sangat2 kek ni..terutama part topping dia..memang rasa cam kat secret resepi....tq ye nanie...suka sgt2..
Laporan oleh: quinnie

same2 kasih..tq sbb sudi mencube..

Dscn0741
11-04-2009
1st time nk buat topping ganache,tp xjd plak.salah cara pukul whipping cream kot. Nway,kek sgt sdap. TQ!
Laporan oleh: AyuMi_AmiChi

nape yer xjadik..meh syer sama2..

P1020604
20-04-2009
Superb recipe...buat tuk birthday hubby ari nie..dier suker sgt..tq tn nyer recipe.
Laporan oleh: mangkuk plastik

tq sbb sudi mencuba. yg merah2 tu stoberi eks..amboilaaa..mewah stoberi..ahaks

Birthday_kek_b
14-05-2009
Ini laporan miss..Sedap, gebu, sinfull coklatey!Surprise for my fiancee bday this morning.miss x pandai menghias sgt.kaku je tangan nih.Apa2 pun receipe nih mmg best.Will do it again for my nephew birthday plak!
Laporan oleh: MissCoffee

uhuhuu...sket punye cun kate xpandai hias kek?mabelessss..=)

Img_0275
16-05-2009
Memang sedap. Cuma masa saya masak, ada kesilapan sikit bab whipping cream yg di letakkan di tengah2. Tak tau kenapa, tak jadi . miahahhaha.. anyway.. memang sedappppppppp
Laporan oleh: AyuSaliza

heheh..xper. skali ni xjadik, kna la buat lg sampai jadik..=)

Dsc01460
24-05-2009
adeh. betul2 death choc ni.. adik2 ske sgt ganache dgn whipped cream ni.. tp tak jadi la wat layer tgh tu. dah simpan sejuk tp bila letak lapis kek atas terus ranap rapat. tak nampak layer tgh tu. ape pun sdp sehh.. thanks mrs. dayat :)
Laporan oleh: myfeena

maybe lapisan tgh tu nipis kot..heheh..xper..len kali leh wat lg..

Kekcoklat
25-05-2009
wat versi kukus! tp tak wat layer! heeee.. ppon sedap kek nih! tQ nani! ;)
Laporan oleh: hana6877

cantiknyee la hai gambo nih..mcm dlm majalah

1_009
11-06-2009
Br sempat nk hantar laporan. Buat versi kukus, tp tang ganache tu memang sedap !!
Laporan oleh: Mummy7857

bule je wat kukus..moist..eheheh

Deathbythechocake1
12-06-2009
buat tuk bday hb.tq mrsdayat.kek yg sgt2 moist,toping yg ada kelas.tp bab whiping coklat tu kite pakai yg dah siap beli kat kedai bakeri.tinggal nak putarkan saja.and mase nak salutkan whiping coklat tu, tiba2 saja dia cair.kelamkabut masukkan dalam peties bhgn chiller.30min kemudian keluarkan dan betulkan balik mane2 yg dah roboh tu.then cepat2 masukkan semula dalam chiller.huh 1 xperience & pelajaran baru...ganache tu x smooth mcm org lain sbb simpan dalam peties lebih 30min kot...ape2 pun mmg besh!tq
Laporan oleh: sofieza

hmm.nape yer dia leh roboh.hehehhe

Death_by_choclate_cake
17-06-2009
nyumy2x..try guna resepi ni pulak..best! tq
Laporan oleh: sakura>emi

welkam

Coklat_kek1
30-06-2009
Hai mrsdayat, kek ni memang bestttt....dah banyak kali wat..ni baru dapat ambek pic..tak sangka leh wat kek sesedap niihhhh....tq for the resepi ya...
Laporan oleh: pinkranger

hehe.pasni, bule la nyanyi...percayalah!!

Kek1a
08-07-2009
salam kak, terima kasih atas resepi maveles ni..ros buat kek ni sebagai kes besday anak ros yang beru setahun.
Laporan oleh: onigiri

hepi birthday utk ur baby..=)

Moist_choc_cake_-_1st_trial
10-07-2009
1st trial..rasa sndiri bkh tahan..bg neber dia pn kt ok gaks..ni nk bw g ofc lak..btw thnks...luv ths blog..
Laporan oleh: maznah.hamidi

tq sudi mencuba

20072009095
01-08-2009
Mmg sedap bagi penggemar choc kek mcm elin.Waduh... 1 minggu 2 biji kek wat ni.Kena control ni.Bleh jadi debab tau.. Thanks dear.Lebiu...
Laporan oleh: elin8888

ehehe..lebiu2

Deathcoco1
09-08-2009
rasanya sehebat namanya. terima kasih atas resepi yang ada class nie.
Laporan oleh: ibumimi

same2..=)

Picture_226
19-10-2009
try buat resipi ni hr sabtu hr 2...sempat ambil gmbr seblm bawa ke rmh ibu mertuaku...siap dpt pujian dr ibu mertuaku n saudara mara lg...tq sudi bg resipi ni...
Laporan oleh: isliea22

same2=)

Dsc01901
05-12-2009
buat for my birthday yg jatuh pada hari rya haji.sedap la.5 bintang.kejp je licin!tp kan,mase buat,letak 1 cawan air panas tu,adunan jd cair sgt.so saye ltak gandum smpai die pekat sikit.so kiranya,kalau x letak air panas 1 cawan smpai habis xpe la ek?asal dah dpt kepekatan yg dikehendaki?
Laporan oleh: beehivenababy

amboi..cantiknye kek. err..slame ni sy ikut betul2 resepi tu. should be ok

Imag0113
18-12-2009
second time buat, yg first time tak smpt nak upload gambar..kali ni buat deco tambahan..=) Mmg sedap!!
Laporan oleh: shaheera

cantiknye deco..gambar bear!!

06122009340
21-12-2009
Wat lagi.. Mmg mabelos...
Laporan oleh: elin8888

tq sudi mencuba lagi..dan lagi

Image010
27-12-2009
I buat ari ni utk b'day my daughter.... mmg best sgt, x sangka leh jadi. 1st time buat kek b'day sendiri. Can say good bye to secret recipe... hu hu hu
Laporan oleh: rosiemy

hehe..babai SR

Choco1
31-12-2009
Kek 2010..selamat thn baru ye mrsdayat.. tak cukup ceklat utk ganache,so buat sikit je 'ganache'nya..hehe
Laporan oleh: HaSue

wahh..tahun baru siap ade kek..tak anto sini pun......

Dsc00111
02-01-2010
sedap.. dah 2 kali buat..
Laporan oleh: cikmanis

cantiknye kek

27112009114
14-01-2010
Kek raya haji,baru nak upload.Sblm ni dah banyak kali buat tapi tak buat topping, cuma buat kek. Tapi kek saja pun dah sedap, tambah pulak yg bertopping, ada yg berebut, ada yg tapau...mmmg best kek ni
Laporan oleh: shira0616

heheh..mmg super sedap

P1030225
06-02-2010
kek hari jadi hari-hari utk anak. asal buat kek je hari jadi dia. topping wat sendiri. star yg kaler2 tu dia sendiri yg letak. tq for sharing d mabeles cake
Laporan oleh: anak3
Image874
19-02-2010
special 4 my dad's b'day.. dah lama dah tapi baru nak post.. hihi
Laporan oleh: fadfaufir
Choc
21-03-2010
buat mlm td, ni yg xcukup loyang,yg sbjik bsr bwk g rmh kakak,xde gambonya..mmg mewah ngan choc. 1st time main ngan krim2 nih,Alhamdulillah menjadi...
Laporan oleh: naa_q
P4070126
07-04-2010
baru buat tadi.. letak cokelat ganache jer.. tQ..
Laporan oleh: tuberose78
18042010880
18-04-2010
saya dah try..rasa sedappp..tp kan..mcmana nak bagi topping licin????isk...saya pya comotla...lagi 1 kek saya x bape naik..hmmmmmmmmmmmm but pepun...rasa tetap bes!!!!!
Laporan oleh: honeyzaa
Chocolate_indulgence
22-04-2010
baru bole upload aritu x reti... leh tahan.. tp sy punye ganache tu sapuan nye sememeh coz dah keras sikit,,next time nat wat lg.. memang indulgence gile
Laporan oleh: mom_zeyra
P1000196
01-05-2010
Puas hati dapat buat kek ni,sikit punye susah nak dapat whipped cream kat Korea ni,pakai heavy cream aje tapi rasa kek ni betul2 mantap,takyah beli kat SR lagi ;)
Laporan oleh: amiez150
Dsc02149
09-05-2010
buat utk hari ibu.gempak gitu..mak mentue tgk pn senyum (pandai gek menantu aku buat kek!).yg da potong tk sempat nk snap...tq 4 d resepi...
Laporan oleh: feeda1965
154182_1601196744622_1077159050_2155832_807005_n
17-11-2010
alhamdulillah... sangat sedap kek ni.. buat double bancuhan utk 2 keluarga sempena aidiladha. tpkan mintak maaf ye mrs dayat sbb saya buat kek ye aje.. bakar lak gune kaedah steam marie tu... hehehe... ampun maaf dipinta ye.. selamat hari raye aidiladha..
Laporan oleh: shashela
Kwn_shi
06-12-2010
dan lagi...
Laporan oleh: shira0616
Kek
06-12-2010
dan lagi
Laporan oleh: shira0616
Kek_lukman
06-12-2010
da
Laporan oleh: shira0616
Kek_rumah_tok
06-12-2010
dan lagi
Laporan oleh: shira0616
Brownies
06-12-2010
lepas buat kek ni ...sya potong..buat lain sikit..
Laporan oleh: shira0616
Kek_k
06-12-2010
resepi kek ni ..tp topping buat len sikt
Laporan oleh: shira0616
Kek_yati
06-12-2010
resepi kek ni ..tp topping buat len sikt
Laporan oleh: shira0616
Kek_makan_ofis
06-12-2010
dan lagi...ni buat utk jamuan raya 2010
Laporan oleh: shira0616
Ayah
06-12-2010
utk suami....
Laporan oleh: shira0616
Linda
06-12-2010
member order
Laporan oleh: shira0616
Shiela
06-12-2010
member order
Laporan oleh: shira0616
Shi
06-12-2010
member order
Laporan oleh: shira0616
Rumah
06-12-2010
buat makan kat umah..
Laporan oleh: shira0616
Sktt
06-12-2010
terbaru...utk member sek rendah..reunion..
Laporan oleh: shira0616
Umah
06-12-2010
bila buat kat org..kat rumah pun kena buat juga nanti hubby dgn anak tanya
Laporan oleh: shira0616
Birthday_kek
06-12-2010
dan lagi...
Laporan oleh: shira0616
08122010846
08-12-2010
rase cake ni super2 delicious! wow! tapi x pandai la buat whipping cream 2.. haish~
Laporan oleh: fatiha nasir
Deathbychoccake1
12-12-2010
tq kak nani...sungguh best...buat sempena besday saye arini... :)
Laporan oleh: nOOrsha
Picture_534
17-12-2010
terima kasih.....mmg sedap
Laporan oleh: marryanne
Choc_007
16-01-2011
trulv moist & choclatv ...tqsm msda
Laporan oleh: kaknita
Kek_coklat
31-01-2011
Thanx A Lot Mrs.Dayat, recipe u sgt tip top... ramai sgt yg puji kek sedap... nie kek besday utk my niece sempena 8 thn... thanx again, MIL n hubby pon puji melambung2... hehehehe....
Laporan oleh: pu3ardina
Kek
01-02-2011
dappp..
Laporan oleh: fifidoralin
Imag0797
19-02-2011
tq tq..mmg sedap..
Laporan oleh: Mrsazman
Picture_0546
22-02-2011
1st time buat utk bday mak mertua, semua puji sedap... ade yg terus tempah utk bday pulak... alhamdulillah.. TQ Mrsdayat
Laporan oleh: khaz_s77
Picture_077-1
14-03-2011
Buat lg....best!!!
Laporan oleh: kaknita
Snapshot_20110318_13
18-03-2011
tengkiu..does really suit its name..sgt moist n chocolatey
Laporan oleh: azasy
Death_by_choc_cake
22-03-2011
mabeles!sdp sgt..tp tak gebu sgt..n layer tak kelihatan..tipis sgt..huhu..tp berbaloi la buat kek ni..tq ye.. :)
Laporan oleh: saida_wati
Dbc
24-03-2011
nk antar gak report... dah byk x buat... ni untuk bday adik yg lepas.. melimpah2 ckltnyer tuh.. mmg "death" la.. mabeless
Laporan oleh: pisces^amie
Dsc00471
26-03-2011
TQ Mr.Dayat for the recipe.. Nie versi kukus sebab oven rosak.. Lain kali nak buat versi bakar lak.. Memang sedap..Suke sangat sebab layer die first time buat dah jadil.. =)
Laporan oleh: sunz7300
617065ef
19-05-2011
dah bnyk kali bt kek ni... ni bt utk sambutan Hari Guru Kelas KAFA... surprise my dotter...suka sngt senyum smpi ketelingga..
Laporan oleh: MamiAlyaaDamia
Imag1386
25-05-2011
2nd time buat utk hubby plak..mmg padat rasanya..kalau beli dah rm80 agaknya..berbaloi lg buat..puas mkn budak2.. :)
Laporan oleh: Mrsazman
Kek_comot_2
27-05-2011
first time buat kek ni tuk port luck sek pagi tadi.alhamdulillah..percubaan pertama menjadi.kwn2 semua puji kek sedap...tq kepada empunya resepi..:)
Laporan oleh: kekrizalina
104_1156
05-06-2011
nice!
Laporan oleh: CheqSueCommot
Ben10
21-06-2011
Hanya perkataan SEDAP yg kuar dr setiap mulut yg merasa kek ni. Resepi mabeles la mcm kat Secret Resepi. X sempat deco, letak image Ben10 jer. Best2.... TQ...
Laporan oleh: dapurnanie
260571_1575389725229_1850187992_1018819_2246374_n
05-07-2011
Niew 2nd time buat.... 1st time buat, krim dia xberapa nak menjadi coz terlebih putar... hehehe aper pun licin anak2 mkn. Tapi yg niew dah pandai set time bila nak stop dr putar whipping cream tu... thankz 4 d resepi :)
Laporan oleh: atieshah
Photo0485
10-07-2011
buat dan buat lagi kek ni..siap amik tempahan lagi..ramai yg minat..hehhe
Laporan oleh: kekrizalina
P7180037
14-08-2011
dah berpuluh kali buat tp kali bru tergerak ati nk letak pic. Fav choc cake 1 family..thanx ;)
Laporan oleh: asmalini
19112011_061
22-11-2011
Ni gabungan Kek Keju Cheddar Oleh Mat Gebu & Death By Choc Cake... sedappp... So, sya namakan Chocolate Cheddar Cheese Checker Cake.. C5.. Ok tak? hehehehe.... TQ mrs dayat & Mat Gebu
Laporan oleh: nurizatti
295954_2532854131279_1551323597_2665130_238141247_n
22-11-2011
My death chocolate cake...buat masa raya haji dan byk juga tempahan untuk kek ni, tq to the receipe owner:)
Laporan oleh: norhaiza
Dsc01433
23-12-2011
sedap sungguh cuma whip cream tu xcmpo cooking choc sbb dh hbs.terima kasih share resepi asben suka sgt
Laporan oleh: iedaoshin
31122011625
03-01-2012
emmmm...mmg btl2 cdap..terbaikkk..=)
Laporan oleh: chiq aein
15042012998
22-04-2012
1st trial wat kek ni tuk ari anniversary kwn...hepy sangat2 sbb kek menjadik & mmg sedap...tq 4 share resepi ni....
Laporan oleh: sweety78
2012-04-29_12
06-05-2012
Sungguh ! Kek ni memang sedap standard kedai punya....
Laporan oleh: dina.ardina
2012-05-11_21
12-05-2012
buat utk birthday hubby semlm. great recipe. ari ni nk buat utk my mum plak. tq tuan punya recipe.
Laporan oleh: nikmima
Img_8373
07-09-2012
thanks a LOT..kek saya menjadi same goes with ganache.senang teramat2 nk buat pasni without resepi pun confirm jadi.hehehe ^_^
Laporan oleh: natascha.azam
Dsc_0195
14-04-2013
thanks for the recipe...sgt sedap walaupun sy buat x cantik...
Laporan oleh: wanmaziah
Image
22-07-2014
Sangat sedap..dah jadi resepi kegemaran seisi keluarga 😊
Laporan oleh: ctnorzakiah

Komen (114)

09-04-2007, alma komen :

mrsdayat, brutal nama kek nampak?..kekeke


09-04-2007, Ayu61279 komen :

okla tu....janji sedap


09-04-2007, mrsdayat komen :

alma..heheh..mane tak nye..terlalu rich rase choh. dr kek..sampai ke whipped cream nye..hingga la ke ganache nyer.pejam bijik mate nak ngabihkan sepotong kek..hehehe.. >>ayu..tu la..janji sedap.tp kalo sedap mate memandang..lg best..heheh:P


09-04-2007, Mat Gebu komen :

hahah nama brutal habis.....nie baru realllll... deco tu tak de hal janji rasa dia menendang......kalau tgk mat buat deco kek lagi leer teruk, bayangkan boleh tergelak sendiri.....


10-04-2007, mrsdayat komen :

brutal ek name nyer..ehehhe..ni kalo cik mat buat...jgn sebut name nye b4 tetamu makan..takott diorang nk mkn kang bile dgr namenye..heheheh


10-04-2007, DianaA komen :

mrsdayat, fuhh terkejut kejap nampak nama resipi nih... mesti terangkat kek coklat nih... bab decor tu tolak tepi yang penting menjadi dan sedap:)


10-04-2007, mrsdayat komen :

dianaA..terkejut ek:>..name die mmg power..sesuai ngan rasenyer..hehehe..best 4 choc lover


19-08-2007, kelaparan komen :

emmm....it's look yummy eh...ni mesti nak try...btw. hanis suka inggredients nya yg. simple....thanks for sharing.... ~~hanis~~


11-01-2008, bai komen :

mrsdayat.. butter yg dicairkan sebanyak 1 cawan berapa gram


11-01-2008, mrsdayat komen :

bai..kalo u nak guna butter cair subs kan minyak tu..sy pun xbape perasan la bape gram. pasal main agak2 jerr...sorri ek, xdpt jawab. next time bile sy wat..sy updatekan


11-01-2008, mrsdayat komen :

kadang2 tu..bile cairkan butter pehtu xcukup..sy tambah jer ngan minyak...ehehhe...


12-01-2008, suriany komen :

er, kat malaysia whipping cream atau cream utk d"whip" kan jual kat ner??? dah cari kat giant tapi tak jumpa. adik kat kay tee nak tahu... boleh saper2 tolong bagitau? tima kasih.


13-01-2008, mrsdayat komen :

whipping cream slalu ade juai kat pasaraya besar2 e.g tesco, giant. tgk kat tmpt cheese tu...dlm kotak mcm kotak susu..=)


14-01-2008, alizam komen :

tq tuk resepi kek coklat lembab u...saya dah try 3x n husband puji sedap...tq so much....


24-01-2008, dj_vjuice komen :

1 cawan air didih tu bila nak masuk? semalam I buat terlupa nak masuk air tu sebab tengah leka ikut method step by step....disebabkan dalam method tu takde masukkan air didih jadi I pun tak perasan...I ikut temperature & masa yg ditetapkan but dalam kek masih x masak sangat lah....


24-01-2008, mrsdayat komen :

alamak val..sian u..saye lupe nak ltk time bile masuk air didih tu..masuk saing2 time masuk vanilla tu.sy dah edit. sorry sgt2 val =( alizam...wah..dah try 3x yer..tq=)


24-01-2008, dj_vjuice komen :

Hmm....takpe lah.....belajar dari kesilapan ler.....but agak agak memudaratkan tak kalau terlupa letak air tu? ekekeke......and mrsdayat perasan tak kat dalam method tu, ada 2 kali letak vanilla essence.


24-01-2008, mrsdayat komen :

hehee..btui lah..pening dah tu. mebi time type dulu...utk step 5 nak type air tp jadik vanila lak.huuu....vanilla tu xkesa masuk bile pun. tang air tu yg masuk last


24-01-2008, mrsdayat komen :

mintak maaf sgt2. next time i akan double cek b4 posting...


24-01-2008, dj_vjuice komen :

takpe mrsdayat,I tak kisah sgt pun....ihihihih....but ni kalau macam cake yg I buat semalam tu, I tak letak air didih tu, apa effect dia? pahit ke? manis ke camana?


24-01-2008, mrsdayat komen :

hrmm..rasenye, kek tu jadik kurang moist la kot..yg u wat, jadik cmno val?xmasak2 ek..?


24-01-2008, dj_vjuice komen :

yeap....


25-01-2008, dj_vjuice komen :

kek mrsdayat menjadi last nite.. I ptg kepada 3 bhgn, cuma bhgn whip cream yang dicampur 1cup choc ganache tu je tak menjadi sgt entah epsal my whipping cream tu tak nak berbuih...


25-01-2008, mrsdayat komen :

oo..buat lg yer..menjadik kali nih. bagus lerr..=)..tapi yg whip ceam+ganache lak xjadik??huhuuu..nape lak yerrr..overwhip kot? patutnye kek nih bile dah jadik..ala-ala choc indulgence kat secret recipe tuh...


25-01-2008, dj_vjuice komen :

bukan overwhip kak...mmg dari mula sampai ler ke last mmg berbuih berair, langsung takde naik, rupa dia jadi pekat berbuih macam kita pukul kuning telur tu. (but kaler dia x kuning mcm telur ler..ehehehe)..I x beli baker's mix sbb dah terbeli anchor's whipping cream kat giant sejam sblm ke kedai baking supply....kalau ler I tau baker;'s mix tu lagi murah & lagi sll digunakan...I x beli yg kat Giant tu


25-01-2008, mrsdayat komen :

uhuhuu..xtau la naper val..slame yg i buat, okay jer. (BTW i gune baker's mix nye brand.) memula, whip dulu cream tu smpai soft peak..elok je..pastu bile tuang secawan gancahe tu..okay je die bercampur


26-01-2008, dj_vjuice komen :

pengajaran..beli Baker;s Mix shj sbb disyorkan oleh pakar..ehehe...ni patut claim royalti dari syakt pengeluar tu sbb I tlg promote...anyway, Val dah buat laporan cake


26-01-2008, ayla komen :

ada 2 jenis whiping cream, yg cair tu khas utk buat masakan, utk buat ganache atau campur dlm cheese cake...yg ni u beat lah berapa lama pun takkan kembang..dia jadi cair..kembang sikit aja...( dulu penah terkena sebabtu lesson well learnt gitu) so bila nak beli make sure ada tulis kat luar kotak for topping...byk brand yg halal, bakes, rex man, rich...


28-01-2008, dj_vjuice komen :

itu icing sugar ladybird


29-01-2008, debab komen :

Thank you very much for the awesome recipe. Buat for my niece's birthday... It turn out well. Love the smooth ganache recipe. Thanks...


29-01-2008, mrsdayat komen :

ohoho..icing ek..comel=)


29-01-2008, mrsdayat komen :

debab..u r most welcome..=)gambar besday kek tu xde ker...


11-02-2008, renapui komen :

cm sng je jr cheff pn nk try laa


15-05-2008, nurnikisha komen :

superb recipe!!!excellent!!!moist n trasa sgt ke'coklatan'nyerrrr...it's a keeper!!!:)


15-05-2008, mrsdayat komen :

nurnikisha..very easy kan?nmpak rumit, tp kalo ikt step-by-step..sng je..sdap lak tu..heheh


30-10-2008, alyasuraya komen :

suke sgt.... kek coklat.sebijik cam indulgence kt secret recipe


31-10-2008, kam komen :

mrsdayat.. nak tanya 'golden syrup' tu.. gula hangus ke..


02-11-2008, mrsdayat komen :

alyasuraya..dah cube yer? mmg puas ati kalo buat sendiri kan?heheh.. **kam..golden syrup tu bule carik kat kedai baking. brand nona pun ade.kalo xjumpe, bule subs dgn madu.


04-11-2008, irnasz komen :

dh cuba wat ptg td.shedap tp x wat toping n kurangkan gula 1cwn setgh je.thanks.


14-11-2008, yana1911 komen :

"9. bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati" Cooking choc tu kene sagat ke atau cairkan dulu?


14-11-2008, mrsdayat komen :

yana..nak sng, coklat tu potong kecik2. so, bile masuk dlm whipping cream tu, ia cepat cair


24-11-2008, zura5777 komen :

mrsdayat... nak tanya, cocoa powder tu mrsdayat pakai brand apa yek? gula tu, kalau zura guna gula castor boleh ke? sori ek, tanya banyak soalan.. zura tak pandai sangat bab2 buat kek nie... :)


28-11-2008, suka_makan komen :

wah pandai ek sume org kat cini


28-11-2008, suka_makan komen :

saya nak tanya le mr ni keje ape yang pandai wat kek and mr kalau buat sendiri wiping tu tak bley ke? hehe tanye je tak buat lagi ...


28-02-2009, yatipat komen :

salam mrsdayat. saya nak tau cktla..2 cwn whipping cream yg perlu ddidihkan utk ganache tu, whipping cream yang sama jenis dengan yang utk di wat whipp cream ke? Confusela..


31-03-2009, lilacfla komen :

salam mrsdayat. dulu saya buat kek ni. memang mantop la. sedap sangat. tapi kek tu naik sebelah tinggi sebelah rendah. sebab oven tu rosak, hehe. tapi kan, tang ganache tu saya tak pandailah. puas cari maksud soft peak. tapi boleh agak2 la. 1st time buat cream, letak choc dia cair, tapi ada baki lagi lam kotak creamnya. 2nd, oklah, tak cair sangat, tapi letak atas kek cair atas kek pulak.... last2 saya jadikan cream tu cicah ja. huhuhu seb bek abes jugak sebab memang sedap!


11-04-2009, Apisza_pit komen :

Waa.. meleleh air liur tgok.. Nak cube gak.. Ganache nye nampak mngancam... save budget X yah asyik nak beli kat SR jer..hehehe


16-04-2009, coklat_gurlz komen :

mane lagi sedap?? kukus ker bakar?? adunan nie memg sekilo ker?


21-04-2009, mrsdayat komen :

xperasan komen yg lama2 nih..sy cuba jwb.. zura5777 :cocoa powder tu sy beli kat kdai jual bhn kek ajer..hehehe. yg penting, tang coklat utk ganache tu. makin bagus brand kita beli, makin sdap lah ganache nye. tp kdg2 sy belasah jek cooking coklat biase..heheh.. yatipat:yer..sama jenis. lilacfla: xjumpe soft peak ek.sy slalu guna brand baker's mix yg non dairy (dh sedia manis). so far, xmenghampakan. tips utk pukul whipping cream ni, make sure whipping cream tu dlm keadaan sejuk (chill) time nak pukul.pastu bekas nak pukul kna kering. yg saye baca, ada jenis whipping cream ni yg kalo overbeat dia cair smula. so, nak selamat beli whipping cream yg utk buat kek yer.. Apisza_pit: xrugi mencuba..chaiyok!! coklat_gurlz: mana2 pun ok. kalo kukus lg lembut. kalo bakar lagi harum..


27-04-2009, MissCoffee komen :

mrs dayat death by chocolate ni miss jumpa ader few version cake dia tau dlm internet.miss nak cuba buat weekend nih for my best fren.dia ni hantu chocolate dan fussy sikit bab anythin rgdg coklat.nanti kalau jadi miss hantar laporan . :)


28-04-2009, coklat_gurlz komen :

whippg crem cok kn cair balikkk. heheh


30-04-2009, mrsdayat komen :

MissCoffee..slmat mencuba..**coklat_gurlz, sory xbape paham ayat awak ler..hihihiii


04-05-2009, princessila komen :

Salam i've tried this recipie so delicious thanks mrs dayat for sharing.. nk tmpg tnya..cmne nk jdkan ganache tu smooth je bila kita apply kt ats kek..what i mean is may be the technique of applying kot..for e.g cm aeeda78 wat kt ats tu..cntk je topping dia..


13-05-2009, MissCoffee komen :

masih dlm oven..x sabar nak tgk resultnyer..ini kali k-2 buat.First time miss lupa nak letak air panas..hehe..jadi jugak cuma kurang kick..This time whipping cream plak lupa nak beli..xpe tukar dgn coklat ganache yg biasa..kali ni buat special utk fiance bday esok.Nanti miss cuba hantar laporan ye.


13-05-2009, mrsdayat komen :

princessila : ttg ganache tu, sy wat cmni..kluarkan skejap ganache dr peties b4 curah kat kek.maksudnye, biar dia kat suhu bilik dlm 8-10minit. so dia dah cair sket,sng nak curah. pastu time curah, goyang2kan sket bg dia sampai kat sume bhgn. kalo bule, takyah gune spatula. ni utk dptkan permukaan yg smooth.MissCoffee..cube le anto laporan nnt yer..=)


13-05-2009, mrsdayat komen :

kalau nak buat edisi sejibik mcm SR..bule cuba cara ni yer..kek tu bahagi 3 lapis. pastu, cairkan coklat putih n campo dlm whipping cream. simpan sat dlm peties. pastu bule pukul sampai dpt soft peak.cara nak layer, kek>krim coklat putih>kek>krim coklat>kek>krim putih..kompem mcm SR punye..heheheh


14-05-2009, MissCoffee komen :

kalau mrsdayat nak tahu.miss goggle camner nak hias kek tuh.tiru.tp x jadi sgt sprt yg dharapkan.But miss puas.yg hijau tuh sebenarnyer patut xder.sbb excited nk menghias buttrcream cair kerana ganache masih panas.Miss terus titikkan perasa mint dlm buttercream dn buat bentuk tuh.masuk peties.Pg td baru lah miss tulis ucapan nyer.Kek dah sejuk.BC pun x cair.:)


12-06-2009, msdania komen :

maaf nk tny,tepung tu tepung naik sendiri ke tepung gandum?tq


22-06-2009, smilez1030 komen :

hAI..nk tya la..butter tu..buleh guna buttercup yang dicairkan x??..n soft peak tu mcm ner ek??shingga dia lembut ker??


24-06-2009, ainol_mahidan komen :

salam...saye dah cube buat kek ni tapi x menjadi..macam terbantut...teksturnye like kuih bengkang...ape kesilpan nye ye...hu...hu


30-06-2009, mrsdayat komen :

msdania>>tpung gandum je. **smilez1030>>bule je guna butter cair. soft peak tu, cmner ek nk trgkan..heheee..kira bila u angkat pemukul mixer tu, cream tu mcm tertarik elok je..susahnye nk xplain.try google image soft peak..ade kot..=)**ainol>>nape ye jd mcm bengkang??xpernh lak jd gitu..sorry ye..=)


08-07-2009, azsha komen :

dah buat semlm.menjadi...gebus...moist....tak mendap. I add salt n nescafee.thanx 4 the great recepi.will use this recepi 4rever.my son suka sgt....


09-07-2009, mrsdayat komen :

azsha..glad to hear that..hehee


10-07-2009, kcik komen :

mmg best resipi ni..highly recommended


26-07-2009, signup komen :

ley x gantikan whipping cream dgn susu cair


11-08-2009, mrsdayat komen :

signup..xsure leh ganti ke x. psl antara layer kek ni ade whipped cream. rujuk step 12 ye..beli la whipping cream. kat tesco atau kdai brg2 baking ade. xrugi melabur..hehhehe


13-09-2009, stormieda komen :

mrs dayat...sy x buat lg...tp tkt x jd...so sblm tu nk confirm btul2...nk tny...gula tu...kena measure 2 cup dlu br kisar or bleh je gn gula castor je trus???


01-10-2009, mrsdayat komen :

stormieda.. bule je guna gula castor. lg sng..xyah kisar dah.hehee


14-11-2009, aloyah komen :

msdayat, knp kek tengah2 merekah? macam apam terbelah tengah


15-11-2009, mrsdayat komen :

aloyah..maybe oven u panas sgt tak? kalau merekah..takper. nnt dah sejuk, u trim yg menggunung tuh. pstu letakkan ia sbagai base. err..maksudnye, yg merekah tu kat bwh..n yg bhgn bwh kek tu kat belah atas. so still dpt permukaan kek yg rata..ehehhh


19-11-2009, alongcun68 komen :

hai mrsdayat i dah wat kek choc u ni smlm.anak2 i mkn x ingt dunia.smpi licin dia org kijekan.mmg mengancam tul rase dia.tq mrsdayat 4 the marvellous recipe .


19-11-2009, alongcun68 komen :

hai mrsdayat i dah wat kek choc u ni smlm.anak2 i mkn x ingt dunia.smpi licin dia org kijekan.mmg mengancam tul rase dia.tq mrsdayat 4 the marvellous recipe .


19-11-2009, alongcun68 komen :

hai mrsdayat i dah wat kek choc u ni smlm.anak2 i mkn x ingt dunia.smpi licin dia org kijekan.mmg mengancam tul rase dia.tq mrsdayat 4 the marvellous recipe .


07-12-2009, astanagm komen :

Thanks for the recepi mrsdayat. i dah cuba semalam. kek i tak gebu tapi merekah di tengah. walaubagaimanapun tetap sedap.


18-12-2009, irish_home komen :

nmpk mcm sdp lh kek nie..teringin lh juga nak cuba...saya baru sja join myR nie..tp pernah cuba masak resipi dr cni..


19-12-2009, irish_home komen :

nak tnya 1/8 golden syrup tu mcm mane ye...ada ssiapa bleh bantu...maaflh yg bru nak bljar wat kek nie..


24-12-2009, irish_home komen :

saya da wat kek nie..malu nak upload gmbr..bab x pnde nak hias..buat untuk xmas time hehe


28-12-2009, masha_jb komen :

Thanks for sharing the recipe with us... marvelous cake… yummy…sorry x sempat snap gambar...


01-01-2010, mrsiz komen :

mrsdayat, susu cair tu susu untuk masakan tu ke?


21-01-2010, mrsdayat komen :

alongcun=same2.. -->astanagm:slalunye kek merkah psl overmix atau suhu oven yg terlalu panas. cube lg ye.. -->irish_home: tak rugi cuba resepi ni. kat myr resepi mmg best2. 1/8 cwn golden syrup=2 tbsp. sila la upkan gambar ye..=) -->mrsiz: yup susu cair dlm tin. cth:ideal


06-02-2010, ezralovescook komen :

nmpk mnyelerakan..wah3x...telan air je nih..nk buat la klo cenggini..


21-03-2010, naa_q komen :

kek saya buat rupa xbrp cun sbb ank2 sibuk dok tadah tangan nak coklat tu..rasa dia?? xyah ckple mmg sdp.. g.syrup ganti ngan honey..yg tukang mkn ckp krim dia sdp,xmuak...krim yg lbh2 tu saya paipkn atas kek ala2 deco. g2..huhu.....nanti nak buat lg!! 10Q Mrs...


10-04-2010, mom_zeyra komen :

Nak try jugakkkk


19-04-2010, mom_zeyra komen :

dah try last saturday... tp kek i melekat kat loyang..brderai lak bawh kek tp tak teruk sgt lar...but maveleous,, mang sedap..and i buat lg smlm coz kek abis org tapau.. utk elakkan kek melekat i sapu lah loyang dgn majerin...lain plak cite kek jd garing kat tepi, lg satu oven i klau masak kena lame sikit..coz api kat bawah jek and kek kekadang tgah tak berapa masak...then i tgok kek smlm cam kurang lembap..lg satu ganache tu nap tak jadi sgt cam kat secret recipi tu yek.. coz dia still lembut and bersememeh walaupun i dah masuk fridge.. (nape tak boleh upload gambar kat sini)


21-05-2010, nurdalila komen :

nak tanya... cawan kat c nie maksudnye cawan kopi or cawan yg biasa tok baking.. thanks.. p/s: first time baking


16-09-2010, azizahamin komen :

dah buat.. kek masih dalam oven. ada lagi setengah jam.. berdebar2 nih tapi rasanya tak sempat buat topping.. lain kali la cuba buat full version..


17-09-2010, mrsiz komen :

Dah buat 2x. Memang sedap. Tapi tak sempat nak snap gambar. Plan nak buat lagi untuk bday my daughter.. Nanti upload gambar. Thanx for da recipe..


13-11-2010, wasabi komen :

nk tanyer..nak uat ganache tu mmg kena guna whipping cream ker???xnak gune x leh ker???x pon leh ganti ngan bahan lain x???


17-11-2010, Ayam Goreng komen :

nama kek tak sedap tapi kek sungguh sedap. nanti nak buat lagi.. :)


27-11-2010, shl7077 komen :

dah try... mmg sedap giler... my kids suke sgt2. TRIED, TESTED, TRUSTED!


06-12-2010, shira0616 komen :

dah 2 tahun buat kek ni, dah jadi bisnes...income tambahan...mmg superb...ramai kata mcm secret recipe


06-12-2010, shira0616 komen :

trima kasih kepada mrsdayat...kerana sudi kongsi kek ni...byk dah rezeki saya dapat dari hasil resepi ni.....


13-12-2010, ms_fiza komen :

mmg kek ni superb.. sy pun mendapat rezeki dr kek ini.. thanks yer mrsdayat.. nnt sy upload picta nya yer..


13-12-2010, MieNana71 komen :

Sy pun dah cuba resepi ni. Memang sedap ... tpi x pandai nk upload picture lah..


18-12-2010, ayiesha komen :

dah buat.memang best.mcm SR punyer.. shira:berapa rm ek awak jual.sy pun ada kwn order tp x th nak jual brp rm.


02-01-2011, mas_johan komen :

salam...saya tah kukus dan bakar sekaligus...loyang kecik, jadi kukus je.. yang lebihnye buat dalam cup.. buat utk birthdaykawan ofis, wanie... Semoga menjadi la..hihi


08-01-2011, mrsdayat komen :

terima kasih sudi mencuba ;) pd yg dah jadik income tambahan tu..alhamdulillah ;)


14-01-2011, love_cake komen :

em..maaf..sy nie x pndai mne nk bt kek..frst time br nk blaja..bab2 kek nie mmg x taw.tp ble tgk kek awk jd ada mnt plak..hehe em...gaul dgn cara kaup balik 2 cm ner erk...???


24-01-2011, eddarling_biz@ymail.com komen :

minat sangat la ngan mrsdayat ni...ada blog x? nk jugak sggah2 jd tetamu kt blog mrsdayat ni...


03-02-2011, aldrina komen :

kanape kek saya merekah n mgembang...n bahagian atas keras...


06-03-2011, mamalis komen :

huhuhu..whipping cream sy cair.huhu.beat nk brapa minit


11-03-2011, mrsdayat komen :

love_cake: gaul kaup balik tu just gune senduk kayu..n gaul gitu2 aje, hingga sebati. jgn gune mixer. eddarling_biz: dulu ade food blog. tp dah ttp sbb xdan nak update selalu.. now ade blog lain pulak. sila lah melawat..http://dessertholic.blogspot.com/ ;)


15-03-2011, sweety78 komen :

nk tanya cket, ni guna cawan metrik tu ke @ cawan biasa tuk minum kopi...please


16-03-2011, no0r komen :

xsbr nk try buat. pasti sdp kn


16-03-2011, suzzlyn komen :

salam nak tny : 1. 2 cawan gula tu gula dah kisar ke belum? ke amik 2 cawan yg belum kisar, n then kisar? huhu 2. nak pukul gula ngan telor tu mesti guna mixer ke? klau xde mixer camne ek? hehe tq


22-03-2011, saida_wati komen :

salam..kek dh selamat masuk lam peti sejuk pas sapu layer..huhu..tak sabar nk tngu 30minit..sempat gak rs whipped cream utk layer..huhu..sedapnyer..ni kali kedua..semlm buat whipped cream tak menjadi..hihi..


03-04-2011, illa.ash komen :

sedapnya nmpk kek ni.. terliur lak rs.. nk try la gak.. hehe..


07-04-2011, laranna87 komen :

wahh..mmg nmpk sedap gile..wajib try ni..kalo jd,lps ni xyah beli kt SR da..hehe.


14-09-2011, humaizah komen :

hmmm bln depan hubby balik leh celebrate skali birthday my mak mertua...nak wat kek ni ah...bhn2 semua da ade...tunggu nak mulakan operasi jew...hehe...insyaAllah,laporan akn menyusul...tq for da rcpe...


27-09-2011, wafaalatiff komen :

Resepi ni yang paling sedap pernah saya cuba. Saya kukus sebab oven ada problem. Letak kek dlm fridge, dia akan jadi sangat moist dan padat. Ganache was so delicious! Tak manis sangat. Cooking chocolate saya 400g je. Dah mencukupi utk kek tu. Terima kasih ye, sebab share resepi yang sangat sedap.


25-11-2011, meira komen :

salam...teringin juge nak cube resipi ni....tapi..belum ape2...oven dah mati dulu.....bole bagi tip tak ...oven jenis ape yang ok...bile masak kek cantik jek...tingin nak beli ni.....nak cube resipi mrsdayat ni......dah sume kate sedap kan.......


27-11-2011, mama DZ komen :

tgh try buat..nak tanya.kalau tak guna non diary whipping cream boleh ke?coz smlm sy beli yg real diary wipping cream


23-04-2012, hon€¥ komen :

Susu cair klau gnti gn susu segar leh x ek...:-D


21-09-2012, Afeza komen :

TQ..kek ni mmg best...dh berbelas kali sy bt..Masing2 minta resepi lps cuba mkn kek yg sy bt gn resepi nie...TQVM


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu