Google+

oleh: kakbesah kuih bangkit asli

Dsc00279

kuih org dulu2.. kalau betul caranya, memang menjadi dan sedap, cair di mulut walaupun tanpa majerin dan bahan penaik. cost nya pun murah saja..


Created on : 12-06-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kakbesah




Bahan-bahan ( +- 100 biji )

  • 3 cawan rata tepung ubi (+-300g)
  • 1/2 cawan tepung gandum(+-50g)
  • 1 cawan atau lebih pati santan dari sebiji kelapa(tak campur air)
  • 1 cawan rata gula ising(+-130g) - ( yg ni utk manis sedang2. kalau nk manis btol gunalah gula halus/gula kisar)
  • 2 biji kuning telur grade B
  • sehelai daun pandan disiat & disimpul
  • sedikit bijan utk hiasan

Cara-cara

  1. campur kedua2 jnis tepung lalu digoreng tanpa minyak(sangrai) dlm kuali hingga ringan. lpastu ayak dan sejukkan.
  2. masak santan bersama daun pandan hingga mendidih - ketepikan.
  3. Dsc00266
    ayak gula ke dalam mangkuk. campur kan telur lalu dikacau hingga sebati. mula2 memang sukar.. lps tu ok. kacau dgn pemukul telur manual jer hingga sebati.tp, kalau dienjut hingga kembang lagi baik hasilnya.
  4. gaul tepung bersama telur rata2, tambah santan sedikit2 sambil diuli hingga menjadi doh. kuihni kena banyak uli. uli dgn tapak tangan macam uli doh. x mainlah lembut2.. agak2 doh tu boleh di canai ok lah tu. santan x smestinya habis digunakan yer..
  5. Dsc00271
    ambil seketul doh, gelek dgn penggelek antara dua helai plastik. celup acuan dlm tepung sebelum menerap kuih. susun atas loyang yg telah dilenser dgn majerin dan ditabur sedikit tepung. setiap kali nk canai & gelek doh kena diuli lagi spaya kuih jd rangup.
  6. Dsc00273
    sapu dengan nipis ditengah2 atas kuih dgn putih telur lalu ditabur sedikit bijan. puth telur brtujuan utk lekatkn bijan saja, jgn sapu berlebihan, takut serap pd doh yg akn mnyebabkan biskut jd keras.
  7. Dsc00284
    bakar dlm oven yg telah dipanaskan terlebih dulu dgn suhu +- 150c selama 30 mnt atau hingga masak. ikutlah kepanasan oven masing2 yer..
  8. Klik untuk isi cara-cara di sini

Laporan Masakan Bergambar (6)

P1040063
15-06-2011
slm kak,wat ptg semlm,sdp,gebu dn lmak2 gitu.dah msuk senarai weh ari raya ni kak..
Laporan oleh: Mariani(KT)

slm ucu, hai, memang lah ucu ni ank bungsu yg rajin.. tengok lah, awal2 dh buat kuih raya..hihihi.. ucu, kalo beli kuih ni seratus x dpt 15 ringgit kan, pdahal modalnya hek eleh.. x smpe 5 inggit jer.. hehe..

Img_3439
17-06-2011
kak besah! kite lupe nk sapu telur kt atasnye tu.pastu nuni guna santan kotak aje.kurang lemak sikit la kot.guna tepung jagung.kali ni wat separuh adunan je utk try2. dulang pertama bakar tu hangit sikit. rupanya bila wat hangit2 sikit tu lagi sedap pulak.garingnya lain.hehhe.tapi xde la sampai pahit.cuma warna gelap sikit jela.
Laporan oleh: nuni

wah3x.. comelote kuih bangkit nuni tu.. memang bleh mmbangkitkn slera sapa mlihatnya..hehe.. nuni, tujuan sapu putih telur tu utk lekatkn bijan jer, kalo x letak bijan, x payahlah sapu.lg baik x sapu pun sbenarnya.. sbb putih telur yg berlebihan akn mnyebbkn biskut jd keras. nuni, akk kalau bakar biskut memang suka hingga nmpak agk keperangan skit. memang btul, akn rasa lbeh sdap lg.. arwah mk mrtua kekadang titikkan cecair pewarna merah dgn lidi ditengah2 bunga/biskut tu.. stail org dulu2 zman 50an..hihihi.. tq nuni krana rajin mncuba!

Dscn0359_
09-11-2011
yang ni mak buat..sedapp
Laporan oleh: Fifi Doralin

wow..cantiknyer kuih bangkit Fifi Doralin tu.. naik, gebus, merekah.. memang btol2 jadik tuh.. ni, mak Fifi guna respi akk ke respi mak.. kalau rspi mak, kakbesah nk mintak kongsi bleh tak.. hehe..

P4047079
26-05-2012
testing2 wat kuih raya.. sempena tak lama lagi nak raya ni.. punya la sodappp kak besahhh ooooiiii
Laporan oleh: AMir MUs

waduh! waduh!...AMir dh mulakan buat kuih raya.. bestnye, posa pn dh dkt, memang elok diterai beskot2 yg mudah2 dlm MyR nj, xde lah kekok nnti..hihi. tq AMir, utk lpurnnye..

Photo__15_
13-07-2012
bila makan, cair di mulut.. bestnyee..
Laporan oleh: sevenoctober

wahh! comel tu.. bintang2 bertaburan gitu. rajinn sevenoctober buat kuih pra raya yer.. tq 4 trying 7oct...

P6227129
15-08-2012
aunty order 100pcs.. kali ni wat guna resepi kak besah yg marbeles ni.. :p
Laporan oleh: AMir MUs

wah..rajinnye dia.. siap amik tmphan l.. tntu makcik AmIr Mus sronok dpt mkn kuih tradisizxaman



Komen (35)

12-06-2011, DatinLulu komen :

salam...kabare? mengiler pula sy nengok kuih bangkit akak ni....dah menjajor ni...TQ utk respi ni ;)


12-06-2011, kakbesah komen :

salam Z.. akk waras, Alhamdulillah. hehe..ngiler? ke.. ngences.. ? alah blasahje lah, janji fham.. Z, sapa yg jawa tu.. hb ke.. neber.. hehe..


12-06-2011, DatinLulu komen :

loro2 bkn...koyo ngene, sy jajal belajar ngomong & ngerti sendiri...sy ngakkk ngapus, ojo nguyu kalo salah. njalok ngapuro... ;D


12-06-2011, noor satinah komen :

salam kakbesah datin z,..ckp jawa ke x faham la saya,hehe...erhmmm sedapnya kuih bangkit,..dh terasa dkt dh nk puasa dan raya kan,...tq kakbesah sudi kongsi resepi,...


13-06-2011, quinnie komen :

sedapnya kak....saya suka makan kuih bangkit yg cair dimulut tuh...adehhhh....kena bangkitkan semangat kalau nak buat biskut nih...hahhahah...thanks kak sebab kongsi resepi....tak taulak z pandai ngomong jowo...hehehe.....


13-06-2011, kh267tm komen :

salam kakbesah...kuih ni mmg kegemaran mak akak...lebih2 lagi yg cair kat mulut...slalu klau beli terkena yg keras (tk cair kat mulut)...nk tanya...santan bleh guna yg kotak nye tk ?.. lagi satu..kakbesah bilang nk kena uli kuat2 mcm roti canai...alahai..tangan akak ni tk kuat nk menguli hehe..masukkan sekejap dlm mesin penguli guna 'K' beater tu bleh tk...tq kakbesah.. :)


13-06-2011, kakbesah komen :

salam noor satinah.. hm, bebudak dah start skolah.. baru la ada mse nk ber MyR.. sambil buai baby.. noor, quinnie, Z punya speking jowo lbeh baik dr ank2 akk & kezen akk yg dh dikacukan.. memang terang hati btol la Z tu.. moh kita request dia ckp urdu plak..hihihi ha,a..memang x lama lagi nk posa.. tu yg akk ltak rspi.. dlm bln posa memang x smpat la..


13-06-2011, kakbesah komen :

salam kaklong, guna santan pun bleh, insyaallah. hm, yg uli ngn mesin tu.. bleh kot.. yela.. akk bayangkan org2 yg buat bisnes besar tu.. xkn nk uli guna tangan ye tak.. yg ni pun, lenguh tangan kakbesah dibuatnya. nmpak skit, tp kan tpung ubi tu liat sifatnya.. berpeluh2 gak la mengulinya. stiap kali nk di terap kena uli lg.. kaklong try la skit dlu.. pstu bleh la kongsi pengalaman ngn kita smua..hehe..


13-06-2011, nuni komen :

tengok kuih bangkit kak besah ni rasa mcm mood raya dh nk dekat ni...


13-06-2011, tasriffyra komen :

Sukee sukee sukee....melelehh lg air liuq nie....rasenye cam xsaboo je nk raye plakk diriniee ....hihihi


14-06-2011, kh267tm komen :

mekasih kakbesah...insya'allah klau akak dah cuba, akak kasi laporan...tapi..klau tk dpt raya posa..raya haji kot...hehehe... :)


14-06-2011, kakbesah komen :

nuni & tasriffyra.. memang mood raya pelan..pelan sudah mari.. apetah lg ramai yg berpuasa sunat di bln Rejab ni & bln.sya'ban nnti... semasa buka posa tu.. teringat.. kampung halaman.. cam rinduuu jeee.. hihihi.. (>>> x pe, kaklong..bila2 pun bleh try.. yg pnting baju2 raya org tempah kne siapkan, krang menangis plk diorang tu..hehe)


17-06-2011, nuni komen :

kak besah...tepung ubi tu xleh ganti ngan tepung jagung ke..? (memandai je nk ubah resepi org). xde stok tepung ubi la...


17-06-2011, kakbesah komen :

nuni, boleh sangat. akk pun pernah buat gak. insyaallah still jd. tp, still kne sangrai juga yer, spaya ringan. ( elok la tanya nuni.segan bertanya sesat jln..hihihi)


17-06-2011, nuni komen :

ok! konfem! projek mlm nanti! tercabar tengok laporan ucu! cepat betol dia hantar.


27-06-2011, liza@yahoo komen :

sis,bakar biskut guna api atas bawah atau bawah je???tq..


27-06-2011, kakbesah komen :

liza.. kena bakar dgn api atas bawah yer. jika suka kuih bangkit yg pecah atasnya, mleh la campur 1 sudu teh baking powder semasa mengayak tepung..


28-06-2011, adab komen :

Saya suka biskut ni..Nanti nak buat biskut ni juga..dulu pernah cuba tapi tak menjadi..maklumlah remeh sikit nak uli..terimakasih Kak.


28-06-2011, kakbesah komen :

sama2 kasih.. sbenarnya biskutni simple jer bhn2 nyer.. cuma membuatnya renyah skit... kalau bubuh baking powder, memudahkn skit kot.. tp, yg ni akk x bubuh..hehe..


26-07-2011, Isyah komen :

kak besah...1 cawan sama dgn berapa gram ye?


26-07-2011, kakbesah komen :

Isyah, akk dah edit respi, harap dpt mmbantu yer..


27-07-2011, Isyah komen :

kak besah...t'kasih banyak2...sayang kak besah


03-08-2011, wanmaziah komen :

kak besah kalau guna santan kotak yg 200ml @ 400ml yea? saya nk cuba buat biskut ni tapi takut x jadi...biskut ni senang ke cara membuatnye kak? kak mn lg best guna tpg ubi ke tpg jagung utk biskut ni? nak cuba buatlah semua bahan dah ade,bijan je x de,kalau tak letak pun still best kan kak?


11-08-2011, rahel komen :

kakbesah,tepung tu agak2 kena sangrai berapa minit?


11-08-2011, kakbesah komen :

wanmaziah, lebih kurang jer rasanya kalo guna tepung jagung @ tpung ubi, yg penting kedua2nya kena sangai, n uli msti mau lama. kalo x bubuh bijan pun ok jer, x jejaskn rasanya. >>>rahel, tepung tu sangrai hingga panas n ringan, akk x psti brapa mnt, dlm 20-30 mnt kot, coz api x bleh kuat takut hangus..


17-08-2011, rahel komen :

oo mcm tu ye...ok kakbesah,makasih atas tunjuk ajarnya ye....


21-08-2011, princess flower komen :

Salam kak besah...nampak sedap...saya suka makan biskut nie....saya minta resepi nie ye..terima kasih kerana sudi berkongsi resepi dan tips disini... Terima kasih atas komen dari rakan2 yang lain...


05-09-2011, Emak Wani komen :

Salam Kak Besah....masa raya ari tu anak sy suka mkn bangkit susu kat umah sepupu husb....kak Besah ada tak resepi bangkit susu...terima kasih segala resepi yg kak Besah ajar eh "selamat hari raya".


09-09-2011, kakbesah komen :

salam princess flower & Emak Wani, terima kasih kembali & "selamat hari raya" pd semua yer.. silalah terai rspi2 akk yg 'tidak sepertinya tu'.. moga2 berjaya hndaknya. psl bangkit susu tu, akk x psti camne rupa n rasanya.. mungkin dlm adunannya di campurr susu tepung kot..


09-09-2011, Noran Mirza komen :

Sdapnye kuih bangkit.. lg2 yg ringan & cair dlm mulut tu.. Tp skrg ni susah plak nk dpt yg mcm tu.. Makcik suami pndai buat, tp seganlah pulak nk mntk resepi.. Ape pun, list dah dibuat utk bli bahan2 Kuih Bangkit Kak Besah ni.. Sat lg prgi ke kedai & blehlah stat membuat. Pstu nk ltak sikit perwarna hijau, biar lebih mengiurkan.. Harap2 menjadilah hendaknye..


15-02-2012, ietabeepee komen :

Belek2 resepi Kak Besah jmpe plk resepi ni...terasa2 kat mulut kesedapanyer...huaaaa....kt mane nak dpt ni???...dulu masa bdk2 selalu la dpt mkn.....alamak!! bla nak try wat ni???


16-02-2012, kakbesah komen :

Noran Mirza, maaf, akk x prasan komen awk. hm, kalau tringin nk mncuba tu, buat lah skit dulu.. kalau experimen success, bleh la buat banyak plk..hehe


16-02-2012, kakbesah komen :

ietabeepee, kalo dh teringin sgt tu.. bleh la beli jer.. kalo kt banting sel, memang mudah sgt nk cari, trdapat banyak industri kampung yg mengeluarkn kuih2 traditional sepnjang masa..hehe..


15-08-2012, kakbesah komen :

aduss, blom abih cakap dh ter sent plak.. sorry ye Amir Mus, x expert lg gna tablet..heee.. tq ye utk lpurannye..


30-08-2012, AMir MUs komen :

salam kak besah, mmg aunty suke sgt ngan kuih ni.. aunty gtau uncle siap sorok dalam bilik lagi sbb sedap sgt katanye.. klakar lak..hehe.. wah dah guna tab ek, senang lah nak rujuk resepi sambil masak nanti .. tak yah usung lappy masuk dapur dah kannn.. haha..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd