Google+

oleh: DianaA Rich Chocolate Moist Cake

Rich3

Resipi ini dari Kak Noor Hannah. Ramai yang telah mencuba dan puas hati dengan hasilnya.


Created on : 09-04-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi DianaA




Bahan-bahan ( 9 inci bulat )

  • 6 oz (170.1gm) butter
  • 14 oz (396.9 gm) gula castor
  • 3 biji telur ayam
  • # Bahan-bahan ini dibancuh bersama #
  • 1 sudu teh NESCAFE
  • 1 sudu teh air panas
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 sudu teh chocolate or coffee EMULCO or chocolate / coffee paste
  • # Bahan-bahan ini diayak bersama #
  • 8 oz (226 gm) tepung gandum
  • 2 1/4 oz (63.8 gm) serbuk koko
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1 1/2 sudu teh baking powder
  • ##
  • 7 oz air sejuk - air dlm peti ais
  • # Bahan untuk Topping #
  • 1 tin susu pekat - boleh kurangkan jika takut manis
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1/2 cawan minyak jagung atau minyak sayuran
  • 1/3 cawan serbuk koko
  • sedikit garam

Cara-cara

  1. Menggunakan mixer, pukul mentega dengan gula sehingga kembang.
  2. Masukkan telur satu persatu.
  3. Masukkan campuran NESCAFE dan esen2.
  4. Rich1
    Peringkat ini, gunakan whisker - masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan. Cara menggunakan whisker begini: pegang whisker dan pusingkan whisker satu arah sahaja perlahan2, dan sambil memusing whisker tu, menggunakan jari, putarkan batang whisker.
  5. Rich2
    Masukkan air sejuk sambil di gaul perlahan2 - juga gunakan whisker perlahan2.
  6. Bakar dalam loyang 9" persegi yang telah di minyakkan dan di alas kertas dengan suhu 170C selama 50-60 minit.
  7. Rich4
    Biarkan sejuk betul2 sebelum keluarkan dari loyang. Kek mesti sejuk betul sebelum bubuh topping
  8. Nota: UNTUK LEBIH MOIST – Sila kuks kek selama 1 ½ jam dan tutup loyang dengan aluminium foil.
  9. Cara untuk membuat Topping - (Hendaklah dikacau topping setiap masa sehingga selesai) Campurkan susu, koko dan minyak. Masak di atas api yang sederhana sehingga pekat, sambil gunakan whsiker, kacau sentiasa dgn membuat bulatan (faham ke ni??).3. Masukkan garam dan vanila. Tak perlu menggelegak - nanti hangus, agak2 je pekat dia. Bila dah sejuk betul, tuangkan ke atas kek rata2. Kalau tercair, senang je nak kasi pekat, masuk je dlm peti ais.

Tag









Laporan Masakan Bergambar (6)

Imgp1382
26-04-2007
buat 1/2 sukatan, bakar dgn loaf pan. topping i buat lain.
Laporan oleh: skyblue

looks yummylicous skyblue... thanks for trying...

Pic_1149
27-03-2008
made this for my friend's birthday. mmg wani dh stick to this recipe. alhamdulillah. jd pilihan 'customer'. hehe. tq for sharing kak.. ^_*
Laporan oleh: ishikawa_ayumi
Pic_1173
27-03-2008
taraa.. ini je yg wani mampu deco.. mmg asyik ganache je.. xpernah buat buttercream. alhamdulillah, kwn2 suka ^__*
Laporan oleh: ishikawa_ayumi
Picture_002
09-03-2009
Sodapnya kek resepi..lagi2 bila letak filling guna ganache coklat tu..fuhh..tq diana....
Laporan oleh: chomeldvery
Dsc_0150
15-04-2009
choco moist..yum...
Laporan oleh: doctorida
01082009108
01-08-2009
Wat utk my hero berday.Ganachenyer dah kena kacau dgn dia ler ni.Blum sempat letak choc kaler2 kat atas tu.Request dari berday boy.Thanks yer...
Laporan oleh: elin8888

Komen (31)

09-04-2007, abbyrosley komen :

Kalu bakar,dia x moist ker?


09-04-2007, Ayu61279 komen :

sedapnya!!!!!


10-04-2007, Mat Gebu komen :

hmmm terliur.....heheh D, tak leh tgk lama2 kek cekelet macam nie, takut meleleh air liur waktu tidur, sebab termimpi....hehehehe.


10-04-2007, Ekieyna komen :

Wahhh....sedap nyer nampak...tu ah Mat meleleh air liur ni hehe..nak try wat ah..:P esok g cari bahan..klu sempat huhu...


10-04-2007, DianaA komen :

Abbyrosley, kalau bakar moist jugak tapi pada D kukus akan lebih moist :) cubalah... Ayu, so far memang D suka kek coklat nih POWER beb!!! hehe... Mat, kek cokelat macam ginilah yang boleh buat mimpi semakin indah... sampai meleleh air liur ishh ishh ishhh... Ekieyna, cubalah resipi dari Kak Noor nih memang best! jangan lupa buat topping dia sekali...


10-04-2007, fymein komen :

wow! lazatnyer...tapi tu la,resipinyer pjg sgt la nak mencuba...raser cam tak sempat jerk nak cuba bg org bekerja cam sayer nih...jadi suka try resipi yg simple dan bhn2 nyer pun tak byk...


10-04-2007, Ayu61279 komen :

iiisskkk....bila la ayu nak buat ek.dulu komplen takde oven.la ni dah ada oven pun liat lagi nak buat


10-04-2007, alma komen :

**kuatkn semangat Ayu..kami di MyR ni sntiasa menyokong anda, bkn dr belakang tp dr website ni hahaha


10-04-2007, alma komen :

**fymein, i know u leh pny laaa, bhn2 je nmpk pnjg tp buatnye x lama mana tu; i yg kuar umah kul 0715hrs balik +-1915hrs with no maid pun kdg2 smpt mlm2 tu wat expmt msk2 ni :) - dgn syarat 4 anak tu lelap esp baby.


11-04-2007, kakfiza komen :

Diana,klau nak guna self raising flour leh x? x payah letak soda n bking pwder dah...


11-04-2007, DianaA komen :

fymein, resipi nih nampak macam panjang tapi kalau dah sediakan bahan2nya depan mata memang mudah nak buat... try cuba ikut steps by steps dalam masa 30 minit dah siap boleh dibakar/ kukus :) Ayu, buat ayu.. dah ada oven tu buat laaa hehehe Betul kata Alma kuatkan semangat... fuhh fuhh tiup angin semangat kat Ayu... uishh Alma tak moh buat kaaa? Hehehe... Alma dalam sibuk2 dengan jadual seharian pun sempat experiment masak2... Kakfiza, Diana tak pernah guna self raising flour... Self raising flour bagi pendapat D yang tak seberapa hanya ada bahan penaik (Baking Powder) tapi bicarbonate of soda tu mungkin kena gunakan... tapi Kak Noor Hannah yang share resipi nih pernah beritahu gunakan high protein wheat flour/ tepung gandum :).. Kakfiza cubalah ya...


11-04-2007, alma komen :

tak mo buat k D? 1st time tgk resipi ni kt website k D tu trus jatuh tangga dah! kek ni alma dah ngap ke sekian kali nye dahh...nx time kalo wat lg alma snap gambonye yer...biar Ayu terliurrrr hikhikhik...jgn mare Ayu ^_*


11-04-2007, Ekieyna komen :

Mmg besh giler ah...Thanks Diana..Mmg syok abis ni!!!hepi sgt!!! dah siap dah my kek..mmg jadi..tp nape eks rase pahit kit???Pe2 pun mmg besh..nyum...nyum... ngah makan ni:) ni br la kek coklat betul.. cam kat secret recipe jerk..hehe..:P


11-04-2007, DianaA komen :

Alma dah wat... so far memang Kak D suka kek cokelat nih yummy yum hehe... nanti kasi Ayu tengok biar terliur hehe... Ekieyna dah buat.. terima kasih sudi mencuba... ada rasa pahit sikit? try biarkan kek tu betul2 sejuk ataupun semalaman try rasa lagi ada rasa pahit tak :)...


24-04-2007, mama_sal komen :

mama_sal dah wat ari ahad lepas....mmang sungguh moist, mama_sal kukus jer, sodap kek ni, tq DianaA, sudi kongsi resepi


24-04-2007, DianaA komen :

Mama_sal terima kasih sudi mencuba... hope you like it :-)


26-04-2007, zairyna komen :

emm nak tanya lah..whisker tu camner?tak sama cam mixer ker?


07-08-2007, ishikawa_ayumi komen :

zairyna, whisker tu, pemukul telur (sy panggil la).


07-08-2007, ishikawa_ayumi komen :

k.D! wani dh cuba.. 2 kali adunan. semalam sekali, hari ni skali. alhamdulillah, menjadi. mama suka sgt. kwn2 pn suka.


11-08-2007, Ekieyna komen :

1 sudu teh chocolate or coffee EMULCO or chocolate / coffee paste <--- Kak D chocolate tu kann...chocolate cadbury tu ke..ke chocolate aper eks??van hauten ke??ke aper ya??


24-08-2007, ishikawa_ayumi komen :

k.eki.. choc emulco tu, dlm bentuk cecair.. bukan coklat masakan.. kalo kt bakery supplies, ade jual, akk try tny, k? selamat mencuba! kek ni best sgt2!! kwn2 pn suka.. lambat expired.. +- 1week :)


28-03-2008, Jue Hussin komen :

Eki, selain choc emulco, bleh gak sebut choc paste.


26-01-2009, naniayie komen :

kalau i ada loyang 4 segi size apa eh kena pakai?


17-04-2009, PRO CHEFF komen :

macam mane nak buat ganache coklat?????sape2 boleh tlg takk?


12-01-2010, nur_2612 komen :

kek ni boleh kukus je? so xyah bakar dlm oven la ek?. ~confuse~


18-04-2010, baby leeya komen :

baru lepas buat . gmbar xsempat amek lagi . .. tp mmg sedap!!!! huhuhu .. xde gula castor ,,, so pkai gula biase tp di blender dan kurangkn sukatan . pkai 200 gm je .. sblm kukus , ltk byk2 choc chips kt atas . so da jadi mcm topping ... hehehe :PP trimas diana!!!!


18-04-2010, baby leeya komen :

xde choc emulco jgak , so cair kan choc masak , n campurkan .. ltk byk sket .. hehehee .... sedap sgt2!!!


07-09-2010, yanaghazali komen :

mesti cuba nih....kalo jadik boleh buat lagii..dan lagi...dan lagi...silap hb bln jadi tauke kek coklat..huhuhuh


10-12-2011, azmida as komen :

waaa....sume org buat mnjadi..knapa sy buat kek tu tenggelam kt tgh..:( tlong jwb...plsss..


02-04-2012, jeanshade komen :

salam D, saya dh buat kek ni.mmg sedap...tp saya ada tambah cuka+susu coklat :)tks


01-11-2013, ummie zayaa komen :

klu da ciap bkr .. brt nye brape kg ye ?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu