Google+

oleh: yani Coffee Coklat Muffin

Coffee_coklat_muffin

guna instant coffee, kalau tak suka boleh ganti dengan cocoa powder


Created on : 09-04-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 6 biji )

  • 2 sudu besar instant coffee
  • 70ml susu segar
  • 50g butter
  • 50g gula halus
  • 1 biji telur
  • 150g tepung gandum
  • 1 1/2 sudu kecil baking powder
  • 65g milk chocolate

Cara-cara

  1. Potong milk chocolate kecil-kecil. Ayak tepung dan baking powder. Campurkan instant coffee dengan susu segar untuk buat coffee milk. Panaskan oven sehingga 180C.
  2. Pukul butter sehingga lembut. Masukkan gula pukul sehingga putih.
  3. Tambah telur sikit demi sedikit sambil dipukul.
  4. Kemudian masukkan tepung yg telah diayak tadi sedikit demi sedikit berselang seli dengan coffee milk tadi.
  5. Akhir sekali masukkan coklat yg telah dipotong. Kacau biar bercampur rata.
  6. Isikan bekas muffin dengan 3/4 penuh. Bakar selama 25 minit dengan suhu 180C.
  7. NOTE: Muffin ni kurang manis. Kalau suka manis boleh tambah gula dalam adunan ataupun buat icing topping selepas dibakar. (icing toping=80g icing sugar + 1sb fresh milk)

Tag









Laporan Masakan Bergambar (20)

Laporan_muffinapr07
11-04-2007
bakar mlm td; wat double adunan sbb takut xcukup, sedap esp ada aroma & rasa coffee (ni letak xsmpai 3/4 cup tp mmg ada naik tggi pny lah). Tq yani!
Laporan oleh: alma

sama2..

Img_3556
19-04-2007
buat petang semalam. cedappp!! pagi tadi for breakfast masuk dlm microwave 10saat/ 2 biji. rasa macam baru bakar :)
Laporan oleh: Ringo

nanti boleh try panaskan juga..kalau yg x abih tu..

Dsc00967
03-05-2007
Guna coklat cadbury dengan almond..sedap..thanks Yani
Laporan oleh: zaliana

alamak cadbury.. mesti lagi sedap tu.. tambah pula dgn almond.. yum..yum..

Coffe_coklat
27-05-2007
oooolaalaaaaa
Laporan oleh: s_shamen

ooolaaalaaaa.. :)

Step_by_step_311
15-08-2007
Harum dan seksi sungguh bau kopi bila bergabung dgn coklat..ahakss.....apa2 pun yani, sedap laahhhhh!!!!
Laporan oleh: Mat Gebu

uih seksi yg amat..

Muffin_coklat_002
21-08-2007
mmg menggoda betul bau coffe nih :)
Laporan oleh: tulip77

ehehe.. nak nak bila bau ni time lapor..

P1010239
03-09-2007
Dah lama sangat buat muffin ni, tapi baru la sempat nak melapor. Semua kengkawan suka makan muffin ni, siap suruh wat untuk jual...over..over..over..hehehe..
Laporan oleh: MamaInaz

apa lagi.. bolehlah wat biznes.. ;)

Marfin_003
04-11-2007
byk la pulak ceklat atas dia..tapi sedap la muffin nih
Laporan oleh: nure

wah mesti lagi cedap tu..

Picture_008
05-12-2007
Yummie! Thanks K. Yanie
Laporan oleh: begonia

ur welkam

Copy_of_imgp4209
12-01-2008
mmm... ini i buat ikut mat gebu punyer resepi modification... letak milo sikit and coffee sikit... tp mine punyer jadik a bit keras sikit. masa letak tepung tu mmg dah agak mesti akn keras sikit coz adunan dia macam pekat sikit. next time maybe i akn kurangkan tepung kutt... anyway, rasa sodappp!! heee..
Laporan oleh: tuberose78

next time adjustlah apa yg patut.. bior bertambah sodap.. eeheh

P1010223
29-01-2008
Again! Tapi kali ni letak cream cheese yang dipotong kiub, menambahkan rasa mewah muffin ni. Sub dari milk choco kepada choco chips dan choc rice..memang sedap..
Laporan oleh: MamaInaz

uhuhu.. mesti lg sedap tu

Dsc02848-1
18-04-2008
1st time wat muffin .. sbb slama ni takut nak buat .. takut cup muffin tbakar kat dlm oven.. punya ler cetek ilmu.. tp hasil nyer x mgecewakan... dpt 7 biji .. instant coffee ganti ngan capucino.. tks
Laporan oleh: yatiezaini

capucino pun best tu..

Dsc04936
26-05-2008
Yani, tak tau napa muffin I rupa-nya a bit weird, any taste gud ...TQ
Laporan oleh: chiany2605

naper ye..

Img_2282
04-07-2008
ni dia my version of the muffin. guna drinking cocoa powder utk ganti instant coffee. chocolate pulak guna kinder milk choc. yuuuuuummmm! tq yani for this great recipe. :-)
Laporan oleh: azareena

ur welcome!

Image000
09-07-2008
thanks yani...baru cuba satu resepi yani..nanti nak cuba yg lain pulak
Laporan oleh: quinnie

thanks juga sudi try resipi ni..

P1010197
21-11-2008
Buat untuk mak dan ayah yang datang ke rumah...
Laporan oleh: MamaInaz
Pc010626
02-12-2008
yani, beeessssssttt ar x cukup 1 adunan... mlm td jer hampir licin di ngap!!...toce2x
Laporan oleh: waheedeana
Choco_coffee_muffin
04-01-2009
xnaik sgt..lupe ltk bking pwder..last minute bru ingt..hihi tp still lembut. jdi cupcake lak. geram je tgk muffin yg lain gebu2 naik..kne try lgi pasni..tq k.yani
Laporan oleh: sakura>emi
26122011680
26-12-2011
baru jer siap..makan panas2, kids love it! esok nk bawa pi skolah, jamu kwn after meeting..thanx yani!
Laporan oleh: nat_rashid
120310_mocha_muffin
27-12-2012
xde choc, guna van houten cocoa dgn cappuccino paste, gelap jadinye. tambah oat sikit nk abiskan stok. nnt nk wat lg guna choc. tq for the rcp
Laporan oleh: moonbug

Komen (37)

09-04-2007, princessharyati komen :

yani hari ini hari muffin lah.. nak tanya milk coklat ni macam cooking coklat ke?


09-04-2007, umi_e komen :

cantik dan kembang sungguh muffin tu ya...


09-04-2007, s_shamen komen :

ha'aaa la hari muffin, cik mat pun buat muffin..sama plak cup nyer tuuuu


09-04-2007, junjs11 komen :

amboi..yani..naiknyer muffin tu..leh try ni..lg pun adunan ni x dpt byk..sbb wat byk2 nnti, x abis..guna cooking choc leh kot ni?


09-04-2007, alma komen :

k e & jun, dah geram2 tgk muffin yani naik semumbung tu, pe lagiiii...terai wat lerr ^_*


09-04-2007, Mat Gebu komen :

hmmm yani buat muffin juga ke.....cam janji pulak....bestkan buat2 muffin nie, sebab tak byk karenah dan jadi pun comey2 je walau pun montok2....hhehehehe, oh ye yani milk chocolate tu coklat susu yg jual kat bhg jajan2 di pasaraya tu ke?


09-04-2007, Mat Gebu komen :

Hmm lupa nak tanya....yani muffin cup u tu kecil skit dari mat punya ke...lawa pulak laaa.


09-04-2007, yani komen :

tu la macam janji je dgn cik mat buat muffin dah tu cup pun sama.. a'ah Mat cup yg i guna tu kecil sikit .. so dpt banyak.. kalau cup muffin biasa tu dpt 6 biji. Milk chocolate tu yg jual kat bahagian jajan.. yg boleh makan terus tu.. bukan coklat masakan.. kalau nak guna coklat masakan pun boleh.. kalau suka yg pahit boleh guna bitter chocolate


09-04-2007, Ayu61279 komen :

milk choc tu mcm choc cadburry yg comei2 tu ke k.yani?


11-04-2007, alma komen :

yani, bila akk bc cara2nye cam ada ttgl psl "coffee milk" (step 4) tu so akk trus campurkn coffee+fresh milk & kacau2. sukatan gula yani tu mmg just nice, sbb milk choc dh manis dh; tp yg versi akk pny tu akak masukkn extra instant coffee..mmm...pergh! lazatttt!!!


03-05-2007, yummiez komen :

nak tanye sikit... err kat mane kak yani beli cup utk isi muffin tue ek? nmpk mcm best.. dah lame sy try cari and dah puas cari merate2 tp tak jumpe pun =(


05-05-2007, eleven komen :

nak buat but x tahu milk chocolate tu camana?


17-05-2007, umieshara komen :

ari tu dah buat muffin ni. aroma dia perghhh.... tp nape jadik keras ye? lagi satu, napelah saya buat muffin tak penah ler jadik mcm yani atau org lain buat. tulung, sebab 22hb ni ada org order muffin.


08-08-2007, cruises komen :

nak tanya lagi........milk chocolate tu ape? ....coklat putih ke


08-08-2007, cruises komen :

nak tanya lagi....instant coffee tu ape pulak?....sori sy budak kecik br nak belajar...


08-08-2007, yani komen :

milk chocolate tu yg ceklatnya campur dgn susu.. still wrn koko juga.. atau senang citer coklat bar yg kita boleh makan begitu saja.. berbeza dgn bitter coklat.. kalo guna yg bitter akan rasa pahit sket.. tapi kalo suka yg bitter ok je.. instant coffee tu yg jenis tak perlu tapis buang hampasnya.. kalo sebut nescafe mesti cruises tahu ni.. ehehe tapi yg sebenarnya nescafe tu brand je..


21-08-2007, tulip77 komen :

yani dlm cara buat xda tunjuk time bila masuk susu segar,so i letak last lepas dah masuk tepung & coffee. betul ke cam ni? i adjust resepi skit x pakai telur, susu segar 100ml & gula 70g & 1sb nescafe & 1sb coco powder & i guna dark cooking chocolate, kena adjust sbb hb x suka rasa telur, pe2 pun sedap,wangi & muffin tu lembut :)


22-08-2007, yani komen :

aisey...sorry.. terlupa tulis yg susu segar tu kena campur dgn instant coffee utk jadi coffee milk.. pastu masuk coffee milk tu berselang seli dgn tepung.. sib baik sumer yg try resipi ni dah terror masak.. boleh agak bila nak letak.. tulip terpulang pd u nak buat macam mana.. nak tambah dan kurangkan bahan mana.. resipi ni sebagai guide saje... kita yg buat dia dan kita yg nak makan dia.. so ikut suka kitalah nak letak apakan.. ;)


11-09-2007, smz komen :

Alhamdulillah... for the very first time in life hehe.. muffin yg i buat menjadik!!!! thanksss very much sifu Yani.. i buat pg tadi this recipe n turned out so marvellous.. tapi i ganti choc milk tu dgn choc chip tu.. best nye tgok muffin i naik n merekah kat tengah tu.. kan i ada citer b4 bila buat muffin asik bentat jek, tak naik pun..padat.. but this time menjadik.. bestnye.. dah ambik gambar tapi tak sempat download lagi.. nanti kalau dah transfer ke pc, i attach kat sini ye.. thankss yani soo muchh..


06-12-2007, alyasuraya komen :

wui... nampak sedap dan menyelerakan... nk cubalah. b4 nih mmg tak pernah try buat muffin.


12-01-2008, dj_vjuice komen :

fresh milk tu nak kena panaskan saja ke atau just room temperature je? kalau i guna instant coffee Ali Cafe boleh tak? yang dalam packet tu...sebab I tgk resipi ni tulis instant coffee..kalau buleh..makan muffin ni nanti mesti cergas je kan? ahaksz!


13-01-2008, yani komen :

smz.. tahniah dpt wat muffin dgn jayanya... sorry baru dpt reply ur komen.


13-01-2008, yani komen :

dj_vjuice.. fresh milk tu just room temperature pun dah ok.. orait juga tu kalau nak guna Ali cafe..


25-01-2008, dj_vjuice komen :

thanks..malam ni nak try lah..


25-01-2008, dj_vjuice komen :

muffin yani ni semuanya kenbang bulat merekah..apa rahsianya? geram nyer I tgk...


19-02-2008, are komen :

sedapp!!!kembg dgn jayanyer...tq yani


19-02-2008, yani komen :

are.. meh pos cni cket..


04-05-2008, amzack18 komen :

Thanks yani..dah try buat ..memang sedap dan senang.


18-06-2008, rosshi komen :

nak try buat jgak...


04-07-2008, azareena komen :

baru je siap buat muffin ni. kejap lagi boleh lah hantar report. mmg yummy. yani, agak2 if i double the amount lepas tu bake dlm cake tin instead of bake dalam muffin cup jadi tak?


21-11-2008, atessa komen :

mana nak cari cups lawa2 tu aa....


08-02-2010, ieda71 komen :

yani ..nape saya buat muffin ni jd keras dan mcm bantat..waktu bakar mmg cantik naik dan merekah..mmg adunan muffin ni pekat ke..sb sewaktu saya buat adunan tu pekat sgt tak mcm adunan buat kek..boleh bg penjelasan.........


08-02-2010, ieda71 komen :

yani ..nape saya buat muffin ni jd keras dan mcm bantat..waktu bakar mmg cantik naik dan merekah..mmg adunan muffin ni pekat ke..?sb sewaktu saya buat adunan tu pekat sgt tak mcm adunan buat kek..boleh bg penjelasan.........


29-04-2010, semangat komen :

kak yani,nak letak dalam acuan x leh penuh ye...klu nak letak coklat chip boleh terus letak lepas tuang dlm cup tak?tq


22-12-2010, Puteri_Aurora komen :

salam. saya ahli baru disini. tringin nak try buat muffin ni. saya ade bbrp soalan nak tanya pd tuan muffin ni & dll netters.. 1. boleh guna mixer tak utk mengadun semua bhn muffin nie. 2. dimana boleh didapati muffin cup yg comel & lawa? kedai kek @ pasaraya ?


24-05-2011, mamadarling komen :

mencari resepi coklat muffin wat anak2 punya hari keusahawanan... kalau nak jual nie berapa harga paling patut untuk satu cup?


02-06-2011, sod komen :

sedap .............


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu