Google+

oleh: DianaA Puding Roti Caramel

Pudding_roti_karamel_1

Pencuci mulut yang mudah untuk disediakan. Resipi dari Kak Hanieliza.


Created on : 08-04-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi DianaA




Bahan-bahan ( 8 - 10 orang )

  • # Bahan A #
  • 1/2 cawan gula, dicairkan dalam loyang yg nak dikukuskan nanti
  • # Bahan B #
  • 1 buku roti
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin air buah dari fruit cocktail/peach, asingkan air dan buahnya
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan gula
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 2 sudu besar tepung kastad
  • # Untuk Hiasan #
  • 1 tin buah cocktail/peach

Cara-cara

  1. Panaskan kukusan.
  2. Gaul rata semua Bahan B kecuali fruit cocktail/ peach.
  3. Masukkan bancuhan kedalam loyang dimana gula telah dicairkan tadi.
  4. Tutupkan loyang dengan plastik glaze nipis.
  5. Kukus selama 30 minit.
  6. Sejukkan dahulu baru di terbalikkan dalam pinggan besar.
  7. Susunkan isi buah fruit cocktail atau buah peach.
  8. Pudding_roti_karamel
    Sejukkan dan boleh dihidangkans sebagai pencuci mulut.

Tag

Laporan Masakan Bergambar (1)

Dsc00342
20-10-2010
dah cuba resepi ni, tapi edit skit2, guna bhn yg ada je.. thanks
Laporan oleh: nursyahadah


Komen (15)

08-04-2007, umi_e komen :

D... kalau buah peach tu disusun dulu (can-m pineapple up-side down) kemudian baru letak roti dan kukus... agak2 boleh jadi ke? atau memang kena keluarkan dulu baru susun buah peach kat atas


09-04-2007, DianaA komen :

Umi_e, kalau susun buah peach dulu cam pineapple upside down cake tu rasanya cam boleh tapi sebab pudding ini dikukus jadi hasil peach tu mungkin agak soft (benyek) takut nanti bila diterbalikkan the look not that appetizing... ikut resipi Kak Liza memang kita semua yang dah mencuba keluarkan dulu baru susun buah peach kasi chill kat fridge makan sejuk2 sedap umi_e hehe


10-04-2007, aida1609 komen :

D, roti tu roti buku pjg ker buku pendek ..


10-04-2007, fymein komen :

cairkan gula dlm loyang kek tu nnt loyang tu tak rosak ker? biasanyer loyang kek ni nipis,tak tahan api direct,yer tak?


11-04-2007, DianaA komen :

aida1609, maaf D lewat jawap. D gunakan roti Gardenia yang buku pendek :) Fymein, D tak cairkan gula dalam loyang tapi D gunakan periuk non stick lepas tu cepat2 bila gula dah perang tuang dalam loyang dan kemudian ratakan cepat2, sebab gula nih mudah cepat keras :)


13-04-2007, mrsdayat komen :

roti tu..masuk skeping2 ke..kena koyak2 dulu...tq:)


17-04-2007, DianaA komen :

mrsdayat, maaf lewat jawap. Roti tu D koyakkan kecil2 sikit :)


12-05-2007, eleven komen :

eh...cam pernah tengok je gambar ni kt website lain....


12-05-2007, DianaA komen :

eleven, haa website mana tu :)


13-05-2007, eleven komen :

of course,website U....~Koleksi Resipi PIlihan Diana~


01-11-2007, aku_tulip komen :

D, nak tanya la... 1 tin air buah dari fruit cocktail/peach, asingkan air dan buahnya ....maksudnya kita kena amik air buah tu ya...ker buahnya saja amik utk hiasan dan airnya kita buang...ganti air lain..


16-11-2010, aida_resepi komen :

tq kongsi resepi, saya nak buat la


16-05-2011, liena91 komen :

sejuk 2 mksudnye msuk peti ais la yer bru terbalikkn dlm pinggan...


06-07-2011, ayuhudin komen :

slalu buat gula karamel x pnah jd la.. ade tips x? tq..


06-11-2013, Snur komen :

Mmpelbagaikn puding roti so buat ikut rsepi ni pula 2,3 hari lps..sdp..Sgt2 tdk mnghampakn sbb my hubby like it!! TQ yer...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd