Google+

oleh: syahmi Kuah Durian (a.k.a Serawa Durian )

Image009

boleh dicicah dengan roti, roti jala atau pulut.


Created on : 08-04-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi syahmi




Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 5 ulas durian
  • 3 sudu gula pasir
  • 1 1/2 cawan santan sederhana pekat
  • Pilihan : boleh juga tambah gula merah untuk mengubah warna

Cara-cara

  1. Buangkan biji durian dan hancurkan sedikit.
  2. Masukkan dalam periuk bersama gula dan santan.
  3. Masak hingga mendidih.
  4. Kalau nak makan dengan roti jala, klik di sini

Laporan Masakan Bergambar (8)

Kdrn
19-06-2008
my style tak buang biji.... sedap cicah dgn roti benggali saja...... tq
Laporan oleh: sofinar

mmmm.....nampak pekat dan sedap....

Imgp5804
21-07-2008
ni tgh dok mencicah roti ngan serawa sambil2 surf tenet.... sodap!!!
Laporan oleh: tuberose78
Serawa_durian
17-11-2008
Salam syahmi..sedap btl mkn ngan pulut & roti jala.. as tambah sikit gula merah..tq 4 the resipi..
Laporan oleh: as75
Serawa_durian_syahmi
22-02-2009
tmbh sedikit gula melaka,buat makan dgn roti jer..sdp mkn beramai2...tq syahmi... :)
Laporan oleh: kak fida
Serawa_durian
22-06-2009
dh lama buat br tingat nk anto laporan..pg - mkn cicah roti..ptg plak hb wat lempeng so bercicahlah ngan lempeng..sedappp hb suke sgt2..TQ yaaa
Laporan oleh: Aziemas
Imag0004
15-07-2009
sedap cicah ngan roti je, tambah nisan sikit.
Laporan oleh: rosaliza
2013-09-02_23
03-09-2013
tambah biji sagu..
Laporan oleh: dzahairi@yahoo.com
Dsc02537
26-01-2014
lazat dimakan diwaktu petang
Laporan oleh: 123456


Komen (14)

08-04-2007, s_shamen komen :

wahhhh..musim durian ke skrg ni??


08-04-2007, syahmi komen :

skrg ni durian x kira musim....ada saja sepanjang tahun....dalam peket tanpa kulit lagi.....jimat masa & tenaga!


08-04-2007, Suelin komen :

manala nak dapat durian kat german ni...(T_T) nk balik malaysia!!!


08-04-2007, DianaA komen :

aduh kuah durian kalau makan cicah serabai ataupun roti jala macam syahmi suggest nih terantuk beb!... D selalu buat serawa durian makan dengan pulut nyum nyum dap dap dap hehe


21-08-2007, ina sayang komen :

Suelin, kat dublin ada jual durian frozen kat kedai asia.. tanpa biji lg. sng sgt nak buat kuah durian. Dah byk kali buat ni...


04-01-2008, hata229 komen :

saya raser awak kena tukar nama kepada Serawa Durian la Syahmi.. Best gile la makan ni.. dah tu cicah ngan roti jala.. selalu roti jala makan ngan Kari kan.. Kali ni cuba ngan serawa durian.. Mmmm


12-01-2008, syahmi komen :

tul tu hata229.....ala...lama x buat...teringin pulak rasenye....


16-01-2008, family komen :

makan serawa dgn roti bakar best sangat


24-06-2009, ida_kt136 komen :

sy br wat mggu lpas.sy guna gula melaka,syok.licin plak tuu smpi x tringat nk amek gambo.rugi2.


21-07-2009, auntie_liverpool komen :

hi syahmi, brape bnyk amu tmbh gule merah..karang ter extra manis la plak


10-03-2011, auntyna komen :

nk lagi kick balancekan dgn 3 jenis gula. gula nisan, gula halus dan brown sugar! terbaik!!


14-04-2011, hallyto komen :

baru je buat smlm. mmg sedap. cicah laks ngn roti.. :)


28-06-2011, papadon komen :

baru nak masak gak nie....hehheheh


25-07-2011, iman92 komen :

sedap sgt! suka2!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd