Google+

oleh: syahmi Lempeng pisang

Img_0085

resepi antik yang hampir pupus....harap jangan terus pupus !


Created on : 08-04-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi syahmi




Bahan-bahan ( 3 keping )

  • 5 bij pisang
  • 3 sudu gula pasir
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • Kelapa parut + sedikit garam
  • Daun pisang

Cara-cara

  1. Lenyek pisang dengan gula sampai hancur.
  2. Masukkan tepung gandum dan gaul hingga sebati.
  3. Img_0072
    Ambil sedikit adunan dan ratakan di atas daun pisang.
  4. Img_0073
    Ratakan kelapa parut pada sebelah bahagian sahaja.
  5. Img_0075
    Lipatkan daun pisang.
  6. Bolehlah dibakar di atas kuali leper.

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (18)

08-04-2007, junjs11 komen :

owh...camni rupanya. hbby jun dok makan kat kl..bese wat lempeng, goreng aje..x pernah bakar. dapat gak resepi ni akhirnya. nak kna cr pisang la plak..daun pisang..hehe..anyway, pisang ape yg sedap wat kue ni ye syahmi?


08-04-2007, syahmi komen :

sorila...xtau lak nama pisangnya....psg yg selalu org buat cekodok tuuu...yg memang lembek & senang dilenyek.


10-04-2007, fymein komen :

ermm...pisang emas ker? saye ni peminat setia pisang...kalau kat Johor,pisang monyet a.k.a kapas a.k.a 40 hari yg paling saya minat...


14-04-2007, cikgunita komen :

Kuih ini banyak dibuat di Perak ke? Suami saya suka dan selalu kena buat. Tetapi biasanya saya bubuhkan gula merah bukannya gula pasir.


18-04-2007, lisa_7080 komen :

masa i kecik2 mak i slalu buatkan utk breakfast.. memang sedap makn time panas. guna pisang abu atau awak pun sedap...


18-04-2007, Mat Gebu komen :

hmm sedap.....kalau makan nie lawan dgn air kopi panas...aisey.....sekeping tak cukup...tapi zaman sekarang nie kalau bagi kat budak2 nak kena bbuh nama banana pancake baru depa dok balun, kalau kita kata lempeng pisang hmm semacam je depa tu.


12-05-2007, eleven komen :

huh...I penat2 buat lempeng ni tadi...cdg nk masuk resipi..tengok2 U dh masukkan dulu...4 your information,the recipe is same.


22-06-2007, noorsam komen :

lempeng pisang ni selalu buat dah.masa saya kecik2 dulu mak selalu buat utk minum pagi.tapi mak bakar kat atas dapur kayu lagi best.


11-07-2007, ieyra komen :

famili i pun selalu buat gak, diorang panggil tempek pisang.. sedap makan mase panas..


23-07-2007, angely2k komen :

i suke makan lempeng ni...tp bli je la,sbb xtau nk buat..skg dah tau nk buat ye ye!thanx syahmi


15-06-2008, adiezx komen :

beb ni sedap.. huhu


07-01-2009, woodybuzz65 komen :

syahmi.... bestnyer lempeng ni boss akak selalu beli masa balik dari sembahyang Jumaat somewhere kat Jalan Gurney... dah dapat resepi.. mesti nak kena cuba.. nanti akak bagi report !!!!!!!!!!! tq syahmi.


14-04-2010, fiza' komen :

Semalam baru buat.... memang terasa keaslian dia... bila dibakar atas kuali leper... haruman bau daun pisang terasa macam kat kampung pulak... memang sedap.. BEST...thanks to Syami...


24-10-2010, zee_arifin komen :

x penah mkn pn lempeng ni...ramai komen sedap...bleh try ni


22-12-2010, Su Daud komen :

Tercari2 nak mkn ape ptg ni...syukur jumpe resipi ni..nak try ni..sume ckp best je.thax to syahmi


22-12-2010, sherrysally komen :

slm numpang lalu, saje nak kabo, org perak panggil lempeng tampor, ye dak....ate suami org kg.gajah


29-03-2011, shekeenmukhtar komen :

Ehh... bagus gak ni...nk cuba la...hari ini saya dh cuba wat Apam Pisang Kukus...tak pe...esok nk cuba.....


10-04-2011, ORKID HARUM komen :

isk.. terliur la pulak... dah la hujan2 cam ni perut lapar jer.. nak wat, tapi pisangnya ada la dlm dua biji (yang lain dah kena sental dek suami)... tapi mak ada bwk drp kpg pisang yang makcik kirimkan.. nak tunggu masak pisangnya and nak try la resepi ni... :D... leh wat minum petang ngan jiran2


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd