Google+

oleh: hanis tempeyek

Dsc05056

resipi daripada mak kawan. terima kasih byk2 kepada anaknya yang memberi resipi dan acuannya sekali.


Created on : 07-04-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi hanis




Bahan-bahan ( 700-800 gram )

  • 200g tepung beras
  • 200g tepung jagung
  • 2 biji telur
  • sedikit udang kering
  • 1 s/b jintan kasar
  • 1/2 s/b jintan manis
  • 1 s/b ketumbar
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 ulas cili kering
  • garam secukup rasa
  • sedikit gula
  • kacang
  • ikan bilis
  • 400ml air

Cara-cara

  1. campur kesemua bahan kecuali ikan bilis dan kacang. blenderkan
  2. panaskan minyak dan rendam acuan dalam minyak hingga panas.
  3. isi adunan dalam acuan dan taburkan dengan ikan bilis dan kacang.
  4. masukkan dalam minyak yang panas tadi. biarkan adunan keluar sendiri dari acuan. goreng hingga masak.

Tag

Related Recipes










Laporan Masakan Bergambar (3)

Rempeyek1
22-07-2009
Try buat setengah adunan..dan letak skit kaler kuning..tq yer hanis :)
Laporan oleh: HaSue
Dscn7934
23-09-2011
berseri raye ku di uk tahun ni..tq :)
Laporan oleh: intan67
Rempeyek
18-07-2012
baru buat jer tadi....yg best nya ikut suka hati saya jer nak letak kacang dan ikan bilis bnyk mana...d;)
Laporan oleh: azzira

Komen (41)

08-04-2007, skyblue komen :

dah lama tak makan ni.


08-04-2007, Ringo komen :

ho...ho.... bestnyer ada resepi. teringin betul nak makan. balik Malaysia nanti "MUST" cari segala acuan nih.


08-04-2007, yani komen :

sedapnya hanis.. kak hani, boleh ajak hanis main masak-masak pulak ni ;)


09-04-2007, hanis komen :

ajakla saya...nak jugak main masak2... boleh belajar dari kakak2... hehe


27-04-2007, kakfiza komen :

Pernah buat sekali tapi x sedap..keras.resepi dr hanis nampak menarik...ada masa nanti nk cuba buat..tq hanis.


02-08-2007, mikicawa komen :

biasanya guna santan dan blengd juga serai untuk wangi...


12-08-2007, mikelnaru komen :

suka makan tempeyek ni... Insya-Allah akan dicuba. Tapi, bagimana bentuk acuannya? Boleh tak upload gambar... terima kasih.


29-10-2007, slovea komen :

ada petua x.. macam mana nak buat tempeyek yang digoreng x lemau.. waktu pose ada buat tapi x sampai raya dah lemau.. terpaksa goreng balik..


02-02-2008, Imah13 komen :

boleh saya tahu mana nak beli acuan ni dah lama saya cari. Saya org S'pore selalu ulang alik Johor dan Melaka...anak sekolah sana.Boleh tak siapa2 kasi info mana nak beli bahan2 kuih (kedai) kat melaka.Thanks.


02-02-2008, Imah13 komen :

Hi slovea dah antar komen baru terbaca u punya komen.Dulu saya pun tak tau tempeyek lemau nak buat apa ..tong sampahlah jawabnya..stress jugak klu tak jadi.. Alhamdulillah seorg makcik beri petua bakar dlm oven aje.....result.... best garing n rangup....menyesal... buang rezki.


13-02-2008, Aidabadar89 komen :

Kacang dan ikan bilis perlu digoreng dahulu. Boleh ke beri panduan. TQ.


13-02-2008, intan_zabidin komen :

my mum selalu gak buat nie..dia x payah guna acuan...just tuang tepi kuali n disiram2kan ngan minyak panas sehingga rempeyek melorot kedlm minyak...


18-06-2008, edayu komen :

kat mana eh nak cari acuan tempeyek nie? cam mana ropenye? my hubby suka sangat makan tempeyek, selama nie asyik beli jer... skang leh ah try resepi nie. Thankss


13-07-2008, aisya.iasya komen :

13-02-2008, intan_zabidin komen : my mum selalu gak buat nie..dia x payah guna acuan...just tuang tepi kuali n disiram2kan ngan minyak panas sehingga rempeyek melorot kedlm minyak... SETUJU. methode ini lebih asli, lebih sedap berbanding yg guna acuan. bila guna acuan, bancuhan tepung itu 'tak bebas' dalam minyak gorengan...


13-07-2008, aisya.iasya komen :

Ketumbar, jintansss... kalau nak UMMMPHH... hendaklah disangrai atas kuali tanpa minyak... Tempeyekl @ rempeyek... other version > Tumpi untuk yg guna kacang hijau/kacal dhal plus ikan bilis


12-08-2008, siti2178 komen :

acuan tempeyek ni bentuknyer besi bulat dengan batang kayu.. macam acuan kuih goyang.. tapi kuih goyang tu bunga tempeyek plain jerk.. mcm piring kecik..batang dier kayu.. ader yg jual satu ader yg jual 2 (kiri kanan).. biasernyer kedai yg jual periuk.. loyang sumer tu slalu ader.. kengkadang hypermarket pon ader


13-08-2008, moy komen :

laa moy gune tpung beras ngan tepung pulut... patut la x jd... ok ok 10q laa nnti moy nak try gune tepung jagung


11-09-2008, zzierie komen :

hi aisya.. kalau nak buat tumpi, kacang hijau & kacang dal tu nak buat mcm mana, kena rendam ke? berapa lama? dah cari takde pulak resipi tumpi di sini.


11-09-2008, zzierie komen :

saya pun ada soalan sama dgn aida. ikan bilis rasanya mmg perlu goreng. kacang tanah tu goreng kering ke goreng guna minyak?


11-09-2008, zzierie komen :

eh eh.. takkan goreng lak kan...coz nanti tempeyek tu nak goreng.. double goreng nanti rentung lak bilis & kacang tu..


26-12-2008, cahayer komen :

kawan saya niage..just modified tutup tin milo yg kecik jek..sambung ngan dawai kasar..dia pun ckp kacang dgn ikan bilis jgn goreng dulu...


15-06-2009, edayu komen :

hanis, saya try ari minggu br nie... tepung dia keras skit laa... pas tu kacang tu x brape masak... kacang ngan ikan bilis kena goreng dulu ke br letak?? suka sgt tempeyek...frust bila x menjadi... sedeeyyy. tlg bg tips ye.. TQ


24-09-2009, itazul komen :

Hai kawan2, sayapun ada buat bulan puasa yang lepas (bukan resepi dr sini). Saya juga mengalami masalah yang sama, kacang tak berapa masak dan kerepeknya hanya keras/ranggup sekejap je. Frust betul, last2 geram, makan sikit yg selebihnya masuk cik tong. Agaknya kacangnya memang kena goreng dulu sebab adunan akan masak sekejap je dan kacangnya belum masak lagi. Tapi ikan bilis tu saya masuk microwave aje lepas tu baru taruk atas adunan (semasa menggoreng). Kalau tak tak ranggup jugak. Hanis tolonglah beri panduan. Tq.


27-09-2009, itazul komen :

Salam Imah13, ya saya dah cuba letak rempeyek, maruku ke atau kacang salut dalam oven bila lemau. Memang dia jadi rangup semula dan tak lemau balik walaupun balang dibuka selalu (tapi kena tutuplah setiap kali ambik). Terima kasih ya bagitahu cara tu. Lega, taklah membazir makanan yg dah dimasak.


29-09-2009, Imah13 komen :

wa'alaikum salam itazul, alhamdulillah inilah untung nya kita berkongsi pengetahuan dlm myresipi.com. insya Allah jika ada tips2 yg lain kita kongsi bersama.


26-05-2010, ibudhiya'ammar komen :

salam hanis, saya peminat tempeyek. nak try wat ni. adunan di atas 2 dpt dlm brape byk ye? dah merata kedai periuk saya pg tp still x jumpa acuannye. dah xcited nihhh.


19-10-2010, zca komen :

salam semua.....saya memang tercari-cari resepi rempeyek ni.......dah jumpa ni teringin lak nak buat...cuma nak tahu resepi hanis ni x pakai tepung gandum...mungkin tulah rempeyek rangup


08-12-2010, princemimosa komen :

assalamualaikum smua..bru2 ni sy modified tmpyek sy.just letak daun kari n ktumbar yg d msin..umm rasa dia agak menarikla..cubala try..


20-12-2010, kakbesah komen :

oh ye...menarik ni....thanks coz sudi berkongsi petua..


07-01-2011, amirCharkTeow komen :

fuhhh mesti sedap nii sempoi laaa haniss


26-04-2011, zuradila komen :

salam,saya juga peminat tempeyek,tp saya belajar buat tempeyek ni guna santan,xguna tepung jagung,byk kali jugak saya buat guna acuan tp kurang jd la sbb kdg melekat kt acuan wlpn saya da panaskn acuan dahulu dlm minyak..sudahnya saya masak xguna acuan pon..tp kurang cantik la hasilnya..tp sedap..nti nk cuba resepi ni pulak x guna santan..nampak sedap..


08-05-2011, amziyana komen :

salam semua.rasanya kacang tak boleh digoreng dulu sbb kalau dah goreng nanti dia akan tertanggal. acuan tempeyek tu boleh dibuat sendiri guna tudung milo. kalau korang rajin cuba perhati betul tak tempeyek tu sebesar tudung milo. mcm mana aku tau? abah aku dok buat acuan tu sendiri...hehe


19-05-2011, 615481 komen :

kalau buat yg biasa tu pandai la juga ,,tapi nak buat yg bulat tak tau nak cr acuan kat mana,,,pening


28-05-2011, zaradieanie komen :

lama jgk cari resepi tempeyek ni.selalu klu teringin nk mkn,beli je kat luar.ni dh ade resepinye,nk jgk wat sendiri..hehe..thanks hanis..


25-07-2011, jey5156 komen :

nak try buatlah...tq hanis


29-07-2011, Bonda Mawar komen :

raya ni nk buat laa..msti best


05-09-2011, Dini84 komen :

Nk thu cam ner bentuk acuan tempeyek nie... cuba cari kt google(image)... tp, nk cari kt maner jual 2... dini xthu lorr...hehe


24-09-2011, Mrs Z komen :

Sy mmg tgh mencari2 resepi tempeyek yg enak & rangup. Acuan dh ada..nanti sy cuba resipi nie...tq hanis sb share resipi


31-10-2011, daisy hamed komen :

mak yg suh cari resepi ni, arap2 jdla, time kasih sbb share resepi ni...


01-11-2011, nomeng komen :

acuan tempeyek macam sudep gulai tapi leper. ada yg single. ada yg double. harga rm3.50 ajer. ada kat kedai2 jualan barang2 perkakas dapur periuk belanga. kat chow kit gerenti ada. saya beli kat 'Happy home'


06-08-2012, noraishahtalib komen :

ikut pada pengalaman saya, buat tempeyek ni gunakan santan, tapi kali ni gunakan air,..xkeras ke adunan ni bila dh dimasak?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd