Google+

oleh: kak fida ♥Kek Velvet Pelangi/Marble Kukus™

Kek_pelangimarble_kukus

menambah satu lagi kek velvet yang dikukus... :)


Created on : 27-05-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( loyang 9x6x3 / 8 inc )

  • 4 biji telur - A yang sejuk dr petiais
  • 3/4 cawan gula halus/perang (180g)
  • 1 1/2 cawan tepung gandum (180g) - diayak
  • 3/4 sk baking powder
  • 1/2 sb penuh ovallete
  • 1/4 sk garam
  • 7 1/2 sb susu sejat (120g)
  • 1 sk esen vanilla
  • 1/3 cawan minyak jagung/mentega cair (80g)
  • 3 atau 4 pewarna pilihan

Cara-cara

  1. Panaskan kukusan.Loyang dialas kertas dan digris.
  2. Kek_pelangi_kukus_001
    Satukan kesemua bahan2 ke dalam mangkuk mixer kecuali minyak dan pewarna dan pukul hingga kembang.
  3. Kek_pelangi_kukus_003
    Masukkan minyak dan kacau perlahan2 hingga adunan sebati.
  4. Kek_pelangi_kukus_006
    Bahagi adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan dengan warna2 pilihan.
  5. Kek_pelangi_kukus_008
    Bubuh adunan berselang-seli warna ke dalam loyang hingga habis.
  6. Kek_pelangi_kukus_010
    Tutup loyang dengan alum. foil yg digris dan kukus selama 45 min. atau hingga kek masak.
  7. Kek_pelangi_kukus_011
    Buka segera alum.foil tadi dan biar kek di dalam loyang 5-10 min dan terbalikkan atas redai kek untuk disejukkan.
  8. Kek_pelangi_kukus_039
    Setelah sejuk,potong dan hidangkan.

Laporan Masakan Bergambar (7)

248203_2199199539783_1241117860_32704120_4081175_n
16-06-2011
baru masuk loyang
Laporan oleh: aizahana

jengg..jenggg..jengggg.... :D

254260_2199200099797_1241117860_32704121_3930716_n
16-06-2011
dah masak
Laporan oleh: aizahana

haaaaaa....dah siap ponn... :D

247068_2199202139848_1241117860_32704124_7453312_n
16-06-2011
sehiris kek velvet pelangi kukus
Laporan oleh: aizahana

..yg santek tu untuok akak ker??...maceyyy... :D..ekheheee...mekaseh yer aiza krane dh mncube... :)

20111110_095851
10-11-2011
sedia utk dikukus...
Laporan oleh: isz_4@yahoo.com

mmm..nmpk cun sekali...

20111110_110816
10-11-2011
siap...tp knp byk sgt lubang yer...?
Laporan oleh: isz_4@yahoo.com

mungkin api kukusan terlalu kuat sgt...ppon mekaseh isz krane sudi mncube... :)

2013-02-11_09
11-02-2013
assalamualaikum akak... pekaba?! banyaknye version velvet akak... jauh ketinggalan nih.. heee anyway yg ni btbpagi ni... baru kuar kukus.. blom boleh potong.. xsaba nk mkn... hee
Laporan oleh: pisces^amie

wa'alaikumsalam amie..akak sihat alhamdulillah..mekaseh

2013-02-11_10
11-02-2013
tada... pelangi saya.. 1st time gune warna biru.. heee nanti nak beli byk2 kaler la... ;)
Laporan oleh: pisces^amie

alhamdulillah..amie..klau dh mula minat membuat kek tak rugi beli bnyk2 pewarna dan simpan yer..cantek kek yg dah siap tu dgn ada gabungn warne biru..mekaseh amie krane rajin mncube... :)



Komen (23)

27-05-2011, kh267tm komen :

salam kak fida...ari tu dah berombak..ari ni timbul pelangi lak..hihi...cepat la tempek gambo..tk sabo nk nengok..mesti cantik kan ?...tq kak fida kongsi respi.. :)


27-05-2011, kak fida komen :

w'salam kaklong.....ini rcp ala2 org yg tk kuase nk mengalun koko/milo tapi nk mkn kek beralun tu....hahaaa.....leh cube yg ini sbb bhn2 dn rase lebih kurng same...gmbo nnti dulu...jamu mate kt fruit salad dulu ler...heheee... :)


27-05-2011, alin99 komen :

As salam kak fida...rcp aritu pon x wat lg ni dh dtg versi bru...agak2 rase die lebih pd kek ke apam...mcm nk wat sbb next week ade mkn2 kt umah...mesti teruja ble tgk kaler pelangi tu yek...


27-05-2011, alin99 komen :

kh267tm...ari tu berombak laut bergelora....ari ni timbul pelangi sempena hujan panas...hihihi...jgn marah ye kak fida n kh267tm saya gurau je...ampon byk2....


27-05-2011, DatinLulu komen :

as salammm, kak fida...bagus la akak ni, bkn senang nk cipta@hasil satu2 respi, tu kn, dr 1 bleh jdi 2...tpi yg pasti nya dr idea kak fida gak...bkn d ciplak oleh org lain...TQVM ;)


27-05-2011, kak fida komen :

w'salam alin99...haaaa...bior brgelore dn berombk2 persaan alin.. klau nk tau kena ler cube dulu baru tau rase kek ker apam...heheee...ppon kek kukus ni bile dh siap mmng lembut sgt2...slmt mencube...mekaseh... :)


27-05-2011, kak fida komen :

w'salam Datin....seperti yg akak ckp awal2 ngan kaklong...ni kek ala2 tk kuase nk buat kek yg bralun tu...mungkin ade yg kate leceh nk tabok2 koko/milo...haaaa....leh ler cube yg ini...saje akak share agak2 ade yg nk mncube,lagipon rase2nye lom ade kek pelangi yg dikukus kt MyR ni,klau tk silap ler...heeeee... :D


01-06-2011, Intan76 komen :

Sronok lah ada resepi Kak Fida ni... Menambahkan koleksi resepi kek kukus yang sedia ade... Khas utk org yg takde oven macam saya ni ha... Kak Fida, buatlah resepi red velvet cake yg dikukus plak... Teringin la nak cuba....


02-06-2011, kak fida komen :

Intan76...mmng btol tu..rcp kek kukus yg sesuai utk org2 yg tkde oven...Intan kenlh cube kek2 kukus yg ade dulu yer..tk janji bile dpt tunaikn rcp yg dimintak sbb ade jugak permintaan rcp yg tk tertunai lagi sampai dh lupe rcp ape...huhuuu.... :)


16-06-2011, aizahana komen :

kak fida....aiza dah try buat kek ni hari ini...dah upload pun gamba...tenkiu share resepi... :))


16-06-2011, king azana komen :

nampak sedap...besa wat kek dibako tapi x ni dikukus lak...kena cuba ni...


17-06-2011, kak fida komen :

aizahana...mekaseh skali lagi krane dh mncube...baru arini smpt liht gmbr yg deret2 dn jwb komen...heheee... :D


17-06-2011, kak fida komen :

king azana...slmt mencube yer...mekaseh... :)


18-06-2011, aizahana komen :

kak fida...hahahhha......lama betul nampaknya tak beronline ek?


18-06-2011, kak fida komen :

aizahana..tu ler...tapi alhamdulillah skali2 muncul ade jer laporn gmbr drp aiza...heee...mekaseh yer... :)


14-07-2011, su84 komen :

salam k.fida...k.fida nk tanye nih baking powder & ovellete sukatan sudunye penuh mcm bukit @ rata....huhuhu tolong k.fida @ sape2 yg tahu....sori baru blaja...huhuhu


15-07-2011, kak fida komen :

w'salam su84...dlm rcp akak,semua bahan menggunekan sudu atau cawan disukat rata...akak pasti akan catit klau ade perubahan... :)


19-07-2011, su84 komen :

tq k.fida :)


05-09-2011, illya komen :

terima kasih kerana kongsi resepi.... saya akan cuba juga suatu hari nanti sebab warna kek ini cantikkk


05-09-2011, kak fida komen :

illya...mekaseh kembali...slmt mncube yer dn boleh ler tmbh warne2 lain jika suke yer... :)


19-10-2011, rahmahratuwi komen :

Kak Fida, saya dah cuba resepi nie, tapi kek saya tak menjadi... dia mendak, berat... tapi bila rasa, SEDAP... cuma kek tak gebu... mana silap nye?


19-10-2011, kak fida komen :

rahmahratuwi...sebenarnye kek ni lebih kurng same mcm kek ombak beralun tu dn lebih mudh lagi...cume tk diselang dgn koko...klau care2 membuat same seperti step 2 hingga 7 insyaAllah hasilnye pon same..pastikan kek yg dikukus tk masuk air...ppon mekaseh yer krane mncube hrp2 tk serik utk mncube lagi... :)


16-01-2014, kak fida komen :

Assalam pisces^amie..hrp sihat ketika ini..ma'af laporan amie baru akak perasan dan nak balas komen tapi dah tersend pulak..heee...sambung di sini..kek velvet yg dah divariasikn...heee...klau nk buat boleh ikut selere samada nak lapis atau dimarble...ni kategori kek minyak jugak...heheee...mekaseh amie krane sudi mncube yer.. :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd