Google+

oleh: rahel Apam Bakar

Sdc11054

Buat lg apam bakar utk minum petang...pada sesiapa yg belum sempat ada periuk utk kukus tu bolehlah bakar dlm oven...hasilnya tetap lembut & gebu..


Created on : 22-05-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi rahel




Bahan-bahan ( sekeluarga )

  • 175g tepung gandum
  • 2 biji telur L*
  • 1/2 sudu besar serbuk penaik
  • 1/2 sudu besar ovallet*
  • 85ml air*
  • 1/2 sudu teh esen vanila*
  • 90g gula kastor*
  • sedikit pewarna (ikut pilihan)
  • sedikit coklat rice atau coklat cip.

Cara-cara

  1. Ayak tepung gandum bersama serbuk penaik.Panaskan oven 170C.Siapkan acuan.
  2. Dalam mangkuk,pukul bersama bahan bertanda selama 5 minit dengan pemukul elektrik pd kelajuan sedang.
  3. Masukkan tepung yg telah diayak tadi & teruskan memukul selama 1 minit.
  4. Beri pewarna,gaul rata guna senduk atau spatula.Sudukan ke dlm acuan 3/4 penuh.Taburi atasnya dg sedikit coklat rice.Bakar dlm oven selama 20-25 minit (tergantung acuan dan oven masing2).
  5. Apam boleh dikukus selama 20 minit dalam periuk yg telah dipanaskan selama 15 minit.Pastikan tudung periuk dilapik dg tuala agar apam tak terkena wap.

Tag

kuih-muih

Laporan Masakan Bergambar (3)

Apam_bakar__6_
01-12-2011
Salam Kak Rahel..Tadaaaaaaa...My Apam bakar....Hasil yang gebussss yang amat....Kiranya ni adik beradik Baulu juga lah yaaaa....Ikut 100% resipi...Rasa just nice tak tawar dan tak terlalu manis..Thanks sudi share resipi kat sini...
Laporan oleh: Nenie

wsalam Nenie..tima kasih dah sudi buat apam bakar n post pic..bole buat lagi klu tak cukup..hehe..

011220111753_3_
01-12-2011
tq rahel...sy guna cup beso sangat...tp mmg sdp..
Laporan oleh: ct 40mah

sama2 ct 40mah...boleh buat ikut saiz kesukaan dan senang hidang...kita pun suka sangat dg apam bakar ni,tak payah susah2 nak ngadap dapur kan..hehe..terima kasih sudi mencuba..silahkan dibuat lagi..

Myresipi
08-07-2012
hmm.. first time nih wt apam bakar.. hasilnya best jgk.. sedap.. time kaseh rahel.. =))
Laporan oleh: yaniezara

wah...kaler full apam bakar ni...terima kasih sudi mencuba...



Komen (9)

22-05-2011, DatinLulu komen :

rahel,,,cantik nya apam bakar itewww, rasa nya ada mcm kek @ baulu? tpi, dh tentu sedap,,, ;)


23-05-2011, rahel komen :

iye kak Datin...seedaap...gebus je mcm baulu...


23-05-2011, yongnani komen :

rahel ni rajin tull.. nmpk menarik je, bole msk lis dulu ni...heheee...tq rahel...:)


23-05-2011, tasriffyra komen :

wahhh suke sukee sukerrr...chanthek...pasti sedap nie....


23-05-2011, rahel komen :

Yongnani,cam biase...sy memang rajin...hihihi.Tasriffyra,memang menarik...makan lagi sedap...silahkan mencuba ye...


23-05-2011, anasham12 komen :

175gram tu agak2 brp cwn ye?


23-05-2011, rahel komen :

175g tu lebih kurang 3/4 cawan agaknya...tak seberapa pasti la...


24-05-2011, miyui0409 komen :

waa..nmpak cantik + sedap..nak cuba tp xtau bila..hehe


24-05-2011, rahel komen :

miyui,harus cuba ye...hehehe


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd