Google+

oleh: zaliana Strawberry Coklat

St7

Xperimen buat strawberi coklat


Created on : 06-04-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi zaliana




Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 10 biji strawberry
  • 100 gram coklat masakan
  • 1 sudu teh shortening
  • Sedikit coklat putih sebagai hiasan

Cara-cara

  1. St1
    Bersihkan strawberry dan lap kering... Hiris halus coklat masakan , campurkan shortening dan masak secara double boiler dengan api perlahan..
  2. St3
    Masukkan coklat cair ke dlm mangkuk dan biarkan ia sejuk..kemudian celupkan strawbery.
  3. Balut pinggan dengan cling wrap dan letakkan strawberry tadi.(utk memudahkan strawbery dikeluarkan ) Dinginkan dlm peti ais...
  4. St6
    masakkan pula coklat putih dan masukkan ke dlm piping beg..pipe kan ke atas strawberry tadi..
  5. Boleh juga dihiaskan dengan coklat rice dll..dinginkan semula dan sedia untuk dihidangkan..

Tag










Laporan Masakan Bergambar (1)

Strawbery_choc
13-07-2007
Buat waktu mlm sblm adik btunang.Utk hantaran. Tp malangnye, bgn pepagi esok, tgk buah dh nk rosak.Last2 mkn sendrik jek. Mayb buat awal sgt kot.Huwaaa....
Laporan oleh: hanahoney_571

saya pun turut bersimpati :( kesiannya... hana sila lihat komen utk feedback


Komen (17)

06-04-2007, Mat Gebu komen :

wow...ini Datuk Siti Nurhaliza punya favourite......hmm yelah mana2 mak dara yg makan tu leh leer ye jadi ct kejap.....hehehe..


06-04-2007, zaliana komen :

mat..u try bg strawberi coklat ni kat mane2 girl..sure depa impressed punye..tp make sure u ade misai tebal cm datuk k jugak...he he he ;D


06-04-2007, yani komen :

hehehe.. kalau sebut strawberry dgn coklat mesti org kaitkan dgn penyanyi glamer tu..


06-04-2007, Ayu61279 komen :

sbb dia la strawberry celup cokelat ni pemes k.yani pdhal dah lama resepi ni ada kat luar.hehehee...


06-04-2007, umi_e komen :

hehehehehe baru je semalam buat :D


12-05-2007, eleven komen :

dh buat dah.....


13-07-2007, zaliana komen :

hanahoney..strawberry tu rosak mungkin sbb2 berikut. (1) Buah tu dah tak fresh..sebelum beli pastikan tangkai & daunnya masih segar.Kat M'sia ni org x beli sgt strawberry..ada sampai berkulat atas rak..jadi elok tengok2 dulu. (2) Masa basuh buah tu kena lap cepat2 sampai kering sbb buah ni alah sgt kat air..cepat aje nak jadi lembik.Bila basah,dan dicelup coklat air tu terperangkap kat dlm menyebabkan buah buruk . (3) Mungkin suhu coklat yg panas masa mencelup tu..tunggu coklat sejuk dulu sblm celup.. masa saya buat strawberry ni tahan sampai 4-5 hari dlm peti ais..kesian kat u..lepas tu ganti buah ni dengan hantaran apa? :-\


13-07-2007, zaliana komen :

kat atas tu saya tulis tunggu hingga suam...saya kena edit balik kepada 'tunggu hingga sejuk'..


13-07-2007, hanahoney_571 komen :

Hmm..Mayb buah tu mmg nk rosak dh kot. Tu la, masa beli tgk le jugak tangkai die, tp mana la sy tau sgt. Basuh pn skjp je, lps tos, sy lapkan. Mayb x lap btul2 la kot. U nk tau I ganti ngan ape pas tu? I ganti ngan kuih 'karas'(kuih tradisional). Nasib baik mmg spare siap2 takut emergency. Hehehe...Tp Zaliana, choc tu kalau di tggu smpai sejuk, x keras balik ke?


13-07-2007, hanahoney_571 komen :

I cari white choc x de, so i gantikan ngan almond cincang. Sempat le jugak rasa. Sedap..Masam2 manis. Nasib baik sempat amik gambar mlm tu. Anyway tq 4 ur recipe . :->


13-07-2007, Mat Gebu komen :

tak leh simpan dalam peti sejuk ke lepas buat tu......i tgk gambar tu...lawa dan kreatif cara u susun...sayang kan...tak pelah at least leh rasa kat tekak sendiri tak delah membazir....


13-07-2007, zaliana komen :

hana..coklat tu jgn bagi lama2 sgt..kejap aje dah sejuk..jgn cairkan coklat banyak2 ..buat in batch..saya buat satu adunan kat atas tu aje..u buat byk mane? lg sedap letak almond ..cantikk aje hana buat..ye lah..hana u lepas siap buat tu tak simpan dlm peti ais ke?


13-07-2007, hanahoney_571 komen :

Byk le gak. Hehehe...Kire 1 bar choc + 20-25 biji strawberry. Choc yg lebih2 tu, kitaorg wat ngan pisang emas le pulak. Sedap... X pe..len kali cuba gi...


13-07-2007, zaliana komen :

Takpe hana..kita belajar byk dari pengalaman... Coklat yg lebih guna tp dah beku tu kalau dicairkan balik dah tak elok utk celup strawberry..dia jadi berketul2 dan keluar minyak..simpan utk letak dlm muffin atau kek bolehla..


13-07-2007, Mat Gebu komen :

setuju dgn zaliana..mat pun dulu masa baru lah start2 baking, masya allah, mcm tongkang pecah u, kalau hasil dia jadi tak pe..ini hmmm mengecewakan...tapi biasa laaa...no pain no gain.......


22-05-2013, neqny_chan@yahoo.com.my komen :

pakai coklat masakan brand ape ye?


22-05-2013, neqny_chan@yahoo.com.my komen :

shortening tu ape?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd