Google+

oleh: mirapunye Macaroon

100_8612

walaupun bnyk step tp bila dh siap,puas rasanya.resipi macaroon mudah dan ringkas:)


Created on : 19-05-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi mirapunye




Bahan-bahan ( tgk pada size macaroon )

  • BAHAN A -Esen vanilla -2biji telur -60g gula kastor
  • BAHAN B -120 g aising sugar -80g serbuk badam

Cara-cara

  1. Pukul BAHAN A sampai kembang atau sampai jd meringue
  2. Masukkan BAHAN B dengan BAHAN A(3-4 peringkat)
  3. Kacau bahan sampai sebati.Masukkan bahan dlm piping bag.
  4. Pipe atas kertas A4( saiz 50sen).Biarkan bawah kipas selama 30 minit
  5. Agak-agak dah kering sikit tu,masuk dlm oven 140c-15 minit
  6. Biarkan macaroon sejuk dahulu kemudian baru cabut dari kertas
  7. Untuk filings: -45g shortening -45g butter -90g gula -perasa/emulco -3 biji kuning telur Pukul kuning telur sampai pucat,kemudian masukkan bahan2 selebihnya.Kalau nak guna ganache pun boleh juga:) Selamat mencuba

Tag

macaroon








Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (12)

19-05-2011, okeed komen :

Keseluruhan telur atau putih telur saja?


19-05-2011, hazratul ida komen :

hai kongsi la recipi macaron ni....


19-05-2011, hazratul ida komen :

thank,tapi recipi ni macam tak lengkap jekk....


20-05-2011, haz_azlin1010 komen :

ye la.. mcm tak lengkap jew..


20-05-2011, mirapunye komen :

guna putih telur shja


18-06-2011, wasera komen :

kongsi la dgn lbh detail


04-08-2011, atiey11 komen :

dah lengkap la tu. resepi dia mmg simple camtu jer.


04-08-2011, atiey11 komen :

Jgn guna A4 biasa yg buat menulis tu udahla. kang terbakar satu oven.hee hee. guna kertas yg buat lapik kek tu atau skrg ni ada jual lapik macaron khas kedai bakery. yg ni boleh cuci dan guna semula.


04-08-2011, pahbedah komen :

kena edit tulis putih telor


21-08-2011, fazilafaizal komen :

mcaroon n leh thn brp lma ye?


21-08-2011, teruna komen :

kuih apa pulak,,,,,,


10-09-2011, mummy ticha komen :

ya harus edit,org yang baru nak belajar akan keliru nanti....tapi resepi ni mmg simple senang sangat jangan ragu2 mencuba..guna kertas yang betul yek...jgn guna kertas putih kosong pulak...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu