Google+

oleh: kak fida ♥Kek Velvet Ombak Beralun (Kukus)™

Kek_velvet_ombak_beralun

menambah resipi kek yang dikukus... :)


Created on : 18-05-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( loyang 9x6x3 / 10x7x3 )

  • 5 biji telur - A yg sejuk dr peti ais
  • 1 cawan gula halus
  • 2 cawan tepung gandum - ayak
  • 1 sk baking powder
  • 1 sb ovallete
  • 1/2 sk garam
  • 1 sk esen vanilla
  • 1/2 cawan + 1/8 cawan susu sejat = (150g)
  • 10 sb mentega cair (100g)
  • pewarna oren,hijau,kuning dan merah atau warna2 pilihan ikut suka
  • Secukup serbuk koko atau serbuk milo (boleh campur kedua2 skali)

Cara-cara

  1. Panaskan kukusan.Loyang dialas kertas dan digris sekeliling.
  2. Kek_velvet_ombak_beralun_003
    Campurkan kesemua bahan kecuali mentega dan pewarna dan pukul hingga kembang.
  3. Kek_velvet_ombak_beralun_004
    Masukkan mentega cair dan kaup-balikkan adunan hingga rata.
  4. Kek_velvet_ombak_beralun_006
    Bahagikan adunan kepada empat bahagian dan warnakan.
  5. Kek_velvet_ombak_beralun_016
    Ratakan adunan berwarna pertama di dalam loyang.Ayak serbuk koko di atas lapisan pertama rata2 hingga menutupi lapisan pertama tadi.
  6. Kek_velvet_ombak_beralun_013
    Tindihkan adunan berwarna kedua di atas lapisan koko dengan kemas.Bagi memudahkan gunakan sudu makan dan tompok2kan adunan hingga rata menutupi lapisan serbuk koko.Tabur lagi serbuk koko rata2.Ulang melapis dan menabur serbuk koko untuk lapisan ketiga hingga lapisan terakhir adunan berwarna tanpa ditabur serbuk koko.
  7. Kek_velvet_ombak_beralun_019
    Tutup loyang kemas2 dengan aluminium foil yang telah disapu mentega.Kukus selama 45 min.
  8. Kek_velvet_ombak_beralun_020
    Apabila masak,buka segera aluminium foil.Ketika ini kek yang dilapis dah kelihatan berombak.Biarkan kek 5 min di dalam loyang.
  9. Kek_velvet_ombak_beralun_026
    Tangkupkan loyang dan sejukkan kek di atas redai.
  10. Kek_velvet_ombak_beralun_034
    Biar kek benar2 sejuk dan boleh dipotong dan hidangkan.









Laporan Masakan Bergambar (41)

P1030836
22-05-2011
slm kak,yeh yeh kek aku jdi,yeh yeh kek aku jdi..smbil telompat2 ni kak,ank2 dh lari jauh2 takut kna sepak,hehe.wat stgh adunan jer,mana la tau xjdi ombak,emm sdp sekjp dah abis,bila ptg ank yg kecik tnya mma mna kuih yg merah kuning tu...la dh abis syg..sok mma wat lgi ye..sdp kak,bau tlo pon xkuat sngt...tqtq kak..
Laporan oleh: Mariani(KT)

w'slm ucu...waaaah...sukenye dieeee...heeee......cun seyyy kek brombak tuh...heee...mama pon gagah mkn smpai abes..heheee...nnti klau wat lagi anto lporn lagi yer,nk tengok ombak sunami KT pulok...ekheheee...mekaseh ucu krane dh mncube... :)

Cimg0007
24-05-2011
alhamdulillah jadi...sng sgt watnya n sedap...thnkzz kak fida...suka semua resepi kak fida
Laporan oleh: nurda_faz

Alhamdulillah.. mekaseh nurda faz..nmpk comei jer hirisn kek beralun tuh...heee....mekaseh jugak krane mncube yer... :)

Velvet_ombak
25-05-2011
alah.. num3.. hmmm hubby baru transfer gbr2 ke lptop dia.. lain kali try kaler lain plak la... tq akak...
Laporan oleh: pisces^amie

mekaseh amie krane mncube yer...dn slmt mncube lagi.... :)

Kek_velvet_ombak_beralun
29-05-2011
tq...resepi yg senang hasil yg memuaskan
Laporan oleh: lyne

byngkn kite berade di tepi pntai ijo pstu ditelan ombak merah kuning...tk smpt mintak tolong...heheee....mekaseh Lyne krane sudi mncube... :)

Velvet_kasih
30-05-2011
alunan ombak dihempas badai kot...hihi...sedap la kak fida..saya buat separuh kukus & separuh lg bakar..2 2 sedap..cuma yg kukus tu lbh lembut luar dlm, yg bakar garing kat luar tp still lembut tekstur dlmnya..trimas kak..
Laporan oleh: naa_q

gelombang ombak lautan dalam tuuu...heheee...rajennye ana,siap kukus dn bako lagik...mekaseh yer krane mencube... :)

Photo0037
01-06-2011
mlm td wat....sedap n lembut....cume alunan x bape nak cantik....hehehehe
Laporan oleh: shazafia

menjadik tu ombak2nye tapi klau lebihkn warne merah mesti lebih sriking..heee...ppon mekaseh yer shazafia krane dh mncube... :)

Dsc01407
02-06-2011
salam kak fida...kek velvet beralun sy mjadi..tp sy x taburkn koko jea...pn mjadi...eheheh..mer kaseh kak fida..
Laporan oleh: nazryta

w'salam nazryta...nmpk cantek corak kek tu..mekaseh krane dh mncube... :)

Image1865
02-06-2011
ni la hasil kek sye..memang sedap kek ni..
Laporan oleh: rosrazi
Image1865
02-06-2011
ni la hasil kek sye..memang sedap kek ni..
Laporan oleh: rosrazi

mekaseh rosrazi krane dh mncube...maseh leh kelihtn ombak2 kek tu wlpon dlm gelap...heee... :)

Sam_2146
10-06-2011
~ maceh share resipi .. nie la rupe kuih yg sy wt smlm .. tp versi bakar .. ^_^
Laporan oleh: syimma

ok jugak yer klau dibakar...mekaseh syimma krane mncube... :)

Image018
11-06-2011
Laporan yang ke 11. Sejam je dah habis ... hehehe :) Terima kasih tuan punya resipi.
Laporan oleh: rosetanjung

Alhamdulillah...berbaloiii...pent lom ilang kek dh abes dulu yer...heheee...mekaseh rosetanjung krane dh mncube... :)

104_1197
13-06-2011
sesi menghantar laporan...dah buat kek ni...sedap, ada rasa mcm apam pulak. ombak tu tak beralun sgt kak fida, pantai yang tenang agaknya.. tq
Laporan oleh: CheqSueCommot

klau inginkn kek berombak2 mesti kukus dgn api yg kuat...tu jam baru dtg ombak sunami...heheee....mekaseh CheqSue krane sudi mncube... :)

Image7027
02-07-2011
K'Fida...kek sy dh cam rupa ular sawa batik jer..hikhik. kek sedap tp agak trpahit sikit sbb trlebih tapisan koko pastu loyang 9"x9" plak maka kek nipis je...tp senang nk mkn nipis2 ni..tq ya!
Laporan oleh: cik comey

cik comey... nmpk menarik alunn kek tuu,mmng cm batek...mekaseh yer krane mncube... :)

Kek_ku
02-07-2011
salam...dah try resepi nie....xbrapa nak jadik ombaknye hehehe tp rasanya memg sedap..tima kasih resepinya...^^
Laporan oleh: ar87

w'salam ar87..kene kukus dgn api kuat baru brombak2 corak kek tu..ppon mekaseh yer krane sudi mncube... :)

Img338
03-07-2011
dah banyak kali buat..peberet ank sebab kaler yang cantik..tq kak .
Laporan oleh: ariliza

warne-warni dlm kek atau kuih mmng memain perann utk pikt anak2 mkn...mekaseh yer ariliza krane dh sering mncube... :)

Dsc_0904
07-07-2011
yeay..kek velvet ombak beralun dah jadi... ok la kan ombaknye..hehehe...tima kasih ye k.fida...resepi yg senang n mudah dibuat...yummyyyy...
Laporan oleh: roshila_ar

Alhamdulillah...mmng menjadi dn nmpk lebih yummy sbb bertopping..rajen sunngoh :) ....mekaseh yer roshila krane mncube... :)

Dsc02154
09-07-2011
sedapppp....nak tnya la kek nie brape lame leh tahan/simpan:-)....
Laporan oleh: cahayanur

Alhamdulillah..cahayanur...klau disimpan dlm bekas kedap udara dan masukkan dlm petiais boleh thn dlm 1 minggu,maseh lembut klau dikeluarkn...mekaseh yer cahayanur krane dh mncube.. :)

Kek_beralun
16-07-2011
sye org baru kt sini... nie sye wat dgn ank sye umur 13 thun...dye ckp mcm sedap jerk...mse mula2 tgk...sye try lah wat bab ank sye nk,,,bila dh dye yg mkn dulu...ank sye mkn kek 2 dye ckp sedap ,sme mcm kek kak fida,,trime kaseh kak fida...
Laporan oleh: kAk Leha

Alhamdulillah...klau sdp leh ler wat lagi yer...mekaseh kAk Leha krane mncube... :)

Ombaki
06-08-2011
salam kakfida...menu apa berbuka hari ni? hehehe...saya dah lama buat kek akak ni...1 time tak berapa nak cantik tu yg tak antar laporan...ni kali ke2 buat..alhamdulillah elok cantik jadiknya..gebus je..hehehhe...terima kasih kak atas resepinya..
Laporan oleh: quinnie

w'salam Q..baru nk kul 4 ptg,yg dh siap cume kue kaswi dan air koktel kastard,insyaAllah tinggal nk siapkn nasi ayam mudh jer...heee...alhamdulillah,mmng nmpk gebu skali kek mu iteww...heheeee...mekaseh Q krane tk putus ase mncube hingga brhasil jadi cun kek mu iteww.... :)

Photo002
20-08-2011
salam kak fida.... kek ombak mieeya tak berapa nak ombak lerr hihihi tp mmg gebu2 gitu. rasa lum dpt makan lg baru kuar dr kukus tuuu. t sabar tunggu buka pose nak makan kek ni.
Laporan oleh: Mieeya

w'salam Mieeya...isshh..mnjadik ler jugak ombknye tu cume ombk blom nk mengganas...heee..warne pon cantek...mekaseh yer krane mncube... :)

Dscf6755
22-09-2011
Terima kasih Kak Fida! Alhamdulillah menjadi 1st time buat! Kekawan semua suka! Salam dari jauh dar fr South Florida, US.
Laporan oleh: nicks_mama

mekaseh kembali nicks mama krane sudi mncube...alhamdulillah..sronok dn puas hati yer klau ramai yg suke...heee...semuge nicks mama sntiase sihat dn slmt ketike brade di perantauan...amiiinnn.. :)

Kek_velvet
23-09-2011
kak fida, ni kek yg woodybuzz dah buat malam tadi..sbb terpengaruh dgn laporan nicks mama... bawa gi office pagi tadi.. TQ kak fida cantik dan mudah jer nak buat !!!
Laporan oleh: woodybuzz65

Alhamdulillah woodybuzz...lembut jer warne kek yg mnjadik tu...mekaseh yer krane mncube... :)

Dsc00379
30-09-2011
Tq kak fida...kek tak berapa nak jadi...maklumla buat keje lain sama...terlupa plak nak bukak aluminium foil...teruss kek masuk wap..turun ke bwh
Laporan oleh: chikadakbiru

alahai..tkpe ler..len kali leh cube lagi yer...tapi nmpk lembut jer warne kek tu...mekaseh yer chikadakbiru krane dh mncube... :)

Karame
16-10-2011
salam kakfida..saje nak tunjuk kat akak ..semalam saya buat kek karamel..tapi bhgn kek tu adaptasi dari resepi kek berombak akak ni...tabur koko....saje nak tunjuk kat akak je...tapi guna resepi lain...hhehehe...
Laporan oleh: quinnie

w'salam Q...len kali jgn saje nk tunjuk...ckp ler saje nk bagiiii yg sepotong tuuu...ekheheeee...mmng nmpk menarek skaliiii.... :D

11-10-11-205100
19-10-2011
utk harijadi sendiri...
Laporan oleh: akma_4th

Alhamdulillah..selamat hari lahir akma..semuge pnjg umur,murah rezki dan diberkati...amiiinnn... :)

Cam_078
21-10-2011
1st try x jd, yg ni 2nd try gebuss... Buat kali ke 3 ok tp agak kering sikit kenapa ye?
Laporan oleh: zuma

alahai tk pasti nape,mungkin tersilap sukat bhn cecair tk..ppon mekaseh yer zuma krane dh berkali mncube ... :)

Img_1105
29-10-2011
Salam perkenalan kak fida, dah lama dok ngintai resipi dlm ni. Mgg lepas wat kek velvet akak ni..sedap sgt..smpkan SIL semua mtk suh watkan lg...tq kak
Laporan oleh: lepatpotato

slm perknln lepatpotato..alhamdulillah,kek yg diintai2 mnjadik dh...kene amek order ngan SIL jugak...hahaaa...mekaseh yer krane dh mncube... :)

Kek_velvet_1st
30-10-2011
Dh lama bt tpi bru nk upload...thanks k.fida!!! Ermm...Sdapp hehehe
Laporan oleh: fyza_kdh

mekaseh fyza kdh krane sudi mncube..lembut jek nmpk ombak2 kek tuuu... :)

Kek_velvet_ombak_beralun
03-11-2011
Baru buat mlm tadi....nilah hasilnya..hubby kata sedap....cuma lainkali nak cuba pakai milo sebab bila termakan serbuk coklat tu teasa pahit.
Laporan oleh: madahnaz

madahnaz..mekaseh krane dh mncube...boleh nmpk jalurn koko yg tebal tu,tu yg buat kek trase pahit..slmt mncube lagi yer... :)

Cam_045
04-11-2011
Buat lagi sebab anak2 suka makan ....
Laporan oleh: zuma

amboi2 makin bergulong2 ombak kek tuu...heee...mekaseh zuma krane rajen mncube... :)

317729_304783742867682_100000081753459_1334159_32990450_n_1_
08-11-2011
Kek Velvet Omabk Beralun di pagi Aidiladha. Yang ni bukan beralun lagi dah..dah rupa tsunami..hehehe. Tapi memang gebu, lembut dan sedap. Saya kurangkan gula..makan bersama sirap oren..sedappppp
Laporan oleh: Sally Rashid

mesti sdp yer dimkn dgn sirap oren...mekaaseh Sally Rashid krane mncube.. :)

2012-01-02_22
03-01-2012
alhmdlillah.k.fida.hp da cnggeh ni.haha.
Laporan oleh: sha na

alhamdulillah...amboiii..rezki tuuu..mekaseh yer sha_na krane mncube..nmpk bergulong2 ombak tuu... :D

05012012_kek_velvet_ombak_beralun__kukus_
05-01-2012
Salam.. k.fida, lama dh salin resepi ni..hr ni br dpt buat & rasa. Mmg puas hati..cuma ombak nya x kuat sgt..hehe.. 10Q kak fida..
Laporan oleh: eza_zura

salam eza_zura..alhamdulillah..warne ombak yg mengancam skali....heheee...mekaseh yer krane mncube... :)

Mum_037
24-01-2012
Terima kasih kak fida for the resepi..sedap ...cuma kenapa tengah kek saya lembap dan macam tak masak.Apa salah saya..insyaallah saya akan cuba buat lagi di masa terdekat.
Laporan oleh: zainorah

klau bhgian tngah kek maseh lembap seakan2 tk msk bermakne blom cukop msk dan harus dikukus lebih mase lagi..seperti biase boleh cek kek dh msk atau tidak dgn menggunekn lidi,jika masih bsh bermakne kek blom msk...ppon mekaseh zainorah krane dh mncube hrp tk serik utk mncube lagi.. :)

Pc216981
15-02-2012
sgt lembut and gebu. tapi bahagian atas mendap wap air tumpah banyak, sbb xtutup ngan aluminium foil..
Laporan oleh: AMir MUs

kek yg dikukus lame seeloknye ditutop dgn alum foil yer...ppon alhamdulillah dn mekaseh AMirMus krane sudi mncube... :)

100320121767
15-03-2012
assalam...,kak fida.. saya dah try wat kek ni minggu lepas..,sedap dan gebu...tq kak fida..
Laporan oleh: Zai95

w'salam Zai95..alhamdulillah...mekaseh yer sudi mncube... :)

Dscn5544_1_
14-06-2012
Assalam Kak Fida...haaa...turn Ieta lak wat kek ni dan inila hasilnya...x tau la ni ombak jenis ape, nak jdi tsunami kot...1st time wat x bpa nak jdi atas dia cam bantat, 2nd time ni la hasilnya..gebuss n cdp...Tq Kak Fida 4 sharing..
Laporan oleh: ietabeepee

w'salam Ieta...alhamdulillah..mnjadik jugak kek tu berkt tk putus ase mncube..agaknye ombak rindu tk..heee..mekaseh Ieta krane mencube... :)

Dscn5614_7_
21-06-2012
Assalam Kak Fida, ni Ieta wat ag sabtu lps tuk kenduri Ari Ahad smlm, wat smpi 3 buku kak...semua ska...time ksih kak...
Laporan oleh: ietabeepee

w'salam Ieta..alhamdulillah..mekaseh krane rajen mncube... :)

Dsc01564
09-07-2012
salam fida.. wallaa..sedapnyaa...dh lama nk wat projek nie,selalu tertangguh....maceh..maceh..
Laporan oleh: k.zila66

salam zila..amboiii.. skali2 bermain ombak yer??...heheee...mekaseh zila sudi mncube.. :)

Img-20120627-wa0000
12-07-2012
Salam kenal kak.. first time anta laporan kat sini. selama ni ahli tido. kek ni wat 2 weeks lps, sedap, gebu, marvellous! dh jd fav hubby :) thanks byk2 kak. wajib buat utk raya ni hehe..
Laporan oleh: moonbug

salam kenal moonbug..alhamdulillah..mudh2n ade laporn2 lain yg menyusul yer...mekaseh krane sudi mncube... :)

Img_20130601_151408
03-06-2013
Alhamdulillah...sedap n menjadi..:-)
Laporan oleh: mynemo

Komen (145)

19-05-2011, DatinLulu komen :

kak fida...yg ni...betul2 cantik, menarik, tertarik...kau memang da bomb... ;D


19-05-2011, noor satinah komen :

wah,resepi yg menarik,step2 nya pon mudah di fahami,..cantiknye kek ni,.tq kak fida kerana sudi kongsi resepi,..


19-05-2011, noraida komen :

selamat pagi kak fida,lama kan tak dengar cerita,tapi aida tetap jadi peminat setia,kak kalau kek ni buat versi bakar boleh tak.?


19-05-2011, alin99 komen :

As salam kak fida......suka dgn resepi ni...saya bab kukus mmg suka...sekali pandang mcm kek alunan kasih....x kisahlah, janji kukus...i like...mcm balik keje ni nk trus wat...


19-05-2011, kakbesah komen :

Salam kak fida! kakbesah agak kan.. k.fida dpt idea respi ni semasa duk tepi pntai sambil merenung ombak memukul pantai.. smbil tu trkenang seseorang yg jauh.. @ tlh pergi.. aduhai..rindunya.. ye ke k.fida... aduss...


19-05-2011, idotchomel komen :

menarik nyer... kak nak tanya tuk 1/2 cawan + 1/8 cawan susu tue maksudnya apa? 1/2 cawan susu juga atau 1/2 cawan air?


19-05-2011, surighani komen :

salam akak,tgk pun dah t'liur..bhn2 pun mudah,colourful lagi,tq akak kerana sudi kongsi resepi yg simple2 gitu....


19-05-2011, tuberose78 komen :

1/2 cawan + 1/8 cawan susu sejat (150g) .. ni apa maksudnyer? total 150g susu sejat ker atau 150g tu refer utk 1/8 cawan susu sejat tu sajer..?


19-05-2011, nana25_cute komen :

1/2 cawan + 1/8 cawan susu sejat (150g) mcm sukatan nya saya x faham la kak fida ?


19-05-2011, rahel komen :

Selamat pagi Kak Fida,cantiknye kek ni,mesti sedap kan...tunggu akan ku kerjakan lagi ni...


19-05-2011, Mariani(KT) komen :

pwiiiit....fulamak cute nyee.nk wat la..tp rsa kalo ucu wat xjdi ombak beralun...mgkin jdi sunami beralun kot...


19-05-2011, maidah khalil komen :

ye lah kak fida,saya pun tak faham yang sukatan susu tu..


19-05-2011, kemma81 komen :

k.fida, sy tlg jwb yer.. sukatan susu tu 1/2 cwn susu sejat ditambah lg ngn 1/8 cwn susu sejat gak..dua2 tu susu..btl x kak? jumlahnya klu yg ada pnimbang = 150g..k.fida bg sukatan tu utk mmudahkan kite..k.fida kn mahaguru kt MYR ni, hehe...pnerangannya amat jls..xkedekut ilmu, hihi..


19-05-2011, kemma81 komen :

k.fida, knape aluminium foil kna sapu mentega?


19-05-2011, pisces^amie komen :

waaa menariknye.. akak kalo saya gune serbuk koko van hauten tu leh x? agak2 pahit x? alah.. telur kene masuk peti dulu ker? kalo masuk peti pagi ni.. ptg buat ok x?


19-05-2011, zsrina komen :

Sempat ke sy nak xperimen mlm ni k.fida hehehe...sok ada sambutan hari guru kat sek agama anak dara...thanks akak baru smlm sy tgk resepi kek ombak2 ni mmg shantek...rajin la akak...k.besah ni ombak selat tebrau hehehe


19-05-2011, nuhasmi komen :

chanteknya kek kak fida...tertarik menarik mmg terliurlah...tak sabar nak wat nie...


19-05-2011, mimieda komen :

cantik sgtttt..kalo jual brape rm kak fida?


19-05-2011, zsrina komen :

mana k.fida nih....p nyoping ke pun...byk soklan x jawab lg ni akak cepat2 :))...ucu mana k.fida cpt carikkkk...


19-05-2011, kak fida komen :

DatinLulu...heheee...mekaseh...ini pon sdg brdabomb jugak nih....heeee... :)


19-05-2011, kak fida komen :

noor satinah...mmng mudah mmbuatnye..slmt mncube yer...mekaseh... :)


19-05-2011, kak fida komen :

noraida....slmt tghari...ma'af ler akak sdg menyebokkan diri tk smpt mnjwb pagi tadi...heheee....akak blom cube bkr kek ni jadi tk pasti menjadi atau tk..heeee... :)


19-05-2011, kak fida komen :

w'salam alin99....boleh ler cube klau minat kukus mengukus yer...mmng lebih kurng mcm kek alunn kasih tapi bhn dn care berlainn...slmt mencube yer..mekaseh... :)


19-05-2011, kak fida komen :

w'salam kakbesah...tk ler smpai cenggitu...klau teringt arg yg dh pergi mesti sedey nnti jadi kek lain pulak namenye....ekheheeee.... :D


19-05-2011, kak fida komen :

w'salam surighani,idatchomel,tuberose,nana25,maidah khalil,kemma81...kpd semua yg bertanyekan tentang sukatan susu lebih mudah ditimbang aje 150g...bersamaan 1/2 cawan susu dicampur lagi 1/8 cawan susu...akak dh edit persamaan sukatan cawan = g...:)


19-05-2011, kak fida komen :

kemma81...mekaseh dh tlg jelaskn ttng sukatn tu...mmng jelas sgt2...heee...tentang alum. foil tu mmng perlu disapu mentega supaya 1) air tk akan menitis atas permukaan kek yg dikukus lama, 2) kek yang dikukus jika naik gebu hingga memenuhi loyang tak akan melekat pd alum yg dh digris...akak lakukan perkara yang same utk setiap kek yang dikukus... :)


19-05-2011, kak fida komen :

pisces^amie...boleh aje gune ape jer brand koko...tk akan terase pahit sbb hasilnye lapisan koko hanye seperti jalur2 halus aje ...utk telo tu klau last min nk buat, rendam dlm air berisi ketulan ais 10-15 min pon dh sejuk...klau dr pagi hingga ke ptg telo dlm petiais mesti dh sejuk jugak...boleh ler buat yer...heee... :)


19-05-2011, kak fida komen :

szarina...nk buat kek ni tk mkn mase yg lame...mase penyediaan dlm 15 min...kukus 45 min pastu sejukkan...tapi pastikan bhn2 sume dh ade...heheee...mesti smpt ler klau nk nk buat...szarina..sbenrnye akak nga tersebokkan diri nk siapkn tmphn org yg mintk last min hari ni,janji nk besok...huhuuu...tu yg tk menjwb komen2 pagi tadi...slmt mencube yer....haaa...jgn jadik ombak slt melake pulok...ekheheee... :D


19-05-2011, kak fida komen :

Ucu!!!....klau jadi sunami beralun mesti lagi cantek ombak2nye tuh...heheeee... :D


19-05-2011, kak fida komen :

nurhasmi..mekaseh yer dn slmt mencube... :)


19-05-2011, kak fida komen :

mimieda....ma'af ler akak tk pasti nk ltk harge kek dlm RM...heee....klau $S boleh mncecah 30-40...lebih2 lagi skrng harge brg2 sume dh naik... :)


19-05-2011, zsrina komen :

ooo ptt le senyap je k.fida...bisnes masyuk rupanye...semoga bertambah2 lg rezeki akak...amin...ingatkan pegi merentas selat tadik hehehehe...


19-05-2011, shnana komen :

Salam k.Fida..., Suka ngn sume resepi2 akak. Sy cuba sume menjadi... Tq k.Fida...


19-05-2011, kak fida komen :

szarina...amiiinnn3...mekaseh....blom lagi..insyaAllh Ahad ni baru nk mernts selat..nk g jln2...yg nk g merents selat dulu kuih yg ditmph org ni..nk bwk gi Arab daaaa....heheee... :D


19-05-2011, kak fida komen :

w'salam shnana...mekaseh yer krane dh mncube rcp2 akak..:)


19-05-2011, puteri tega komen :

kak fida > insyallah esok ptg nk wat...kbtlan bhn2 ade...terima ksh share recipe yg best tu...


19-05-2011, ellylily komen :

salam k.fida...sy msih bru dlm My Resepi ni,sy ada mncuba resepi k.fida..alhmdllh mnjadi...tq ye kak... sy nak tnya akk atau sape2 yg bce komen sy..klau susu sejat di gnti dgn susu kotak fresh milk boleh ke?


19-05-2011, k.zila66 komen :

Assalam fida.......pewwitttt.......caaaaatiknyeeeeeeeee.....mcm ombak lak hehee....msuk list duluuu^_^


19-05-2011, along76 komen :

Kak fida..byk recipe akk sy da try..mmg jadik..tqvm.. ^_^


19-05-2011, darwina komen :

salam akak,kukus tu guna api sederhana or api besar


19-05-2011, pisces^amie komen :

waaaa sampai arab kuih tuh... akak... tanjung bin johor jauh x ngan boarder nk g spore?


19-05-2011, pisces^amie komen :

dah siap akak!!! cume tgu hubby balik mlm kang nk upload.. slalu gune hp.. tp hp rosak.. :( tgu kamera hubby ler... ishk..x saba2 nyer... baru perasan.. ala2 resepi apam marmar mat gebu... :) (tgh kumpul resepi kek ala2 apam yg kukus2 plak..)


19-05-2011, kak fida komen :

puteri tega..slmt mencube yer..nk tengok hasil ombaknye cm mane...heeee...:D


19-05-2011, kak fida komen :

w'salam ellylily...alhamdulillah dn mekaseh krane dh mncube rcp2 akak...utk susu sejat tu boleh klau nk gantikn dgn susu segar... :)


19-05-2011, kak fida komen :

w'salam zila...mekaseyyy!!!,...heheee...kek cantek psl bnyk pakai mekup ler...hehee....rcp dh masok list jgn lupe mncube plak...heee... :)


19-05-2011, kak fida komen :

Along76...mekaseh krane dh mncube rcp2 akak,hrp sudi mncube rcp ni pulak yer... :)


19-05-2011, kak fida komen :

w'salam darwina...kukus dgn api kuat selama 1/2 jam dulu jadi kek yg dilapis tu dgn sendiri akan berombak seakan2 terkejut kena wap panas...lepas tu boleh kurangkn kpd api sederhana sehingga kek masak...slmt mencube yer... :)


19-05-2011, kak fida komen :

pisces^amie...mmng kuih tu slalu mkn angin,ikut tuan yg order...heheee....tknk tanye ker kuih ape?...ekheheeee... :D...amie...tanjung bin johor tu name tmpt ker name org???...heheee....sori ler tk prnh dngo...heee...amie..alhamdulillah klau kek dh menjadi akak pon tk sabar nk tengok gelombang ombaknye tuuu...sebenarnye rcp ni adelh kumpulan rcp2 kek kukus velvet dlm simpnn akak,ade lagi satu kek velvet pelangi,bhn2 lebih kurang jugak...klau rcp apam marmar akak pon ade rcp same tapi dipanggil apam indo. boleh dimarmarkan dan boleh dilapis jugak...ppon mekaseh ler krane dh pon mencube rcp ni,agak2 jadi org pertame anto laporn brgmbr ker?..heeee... :)


19-05-2011, darwina komen :

T.Q kak sy akan cuba.Saya suka semua resepi2 akak


19-05-2011, eyla5152 komen :

menarik ni.. bhn2 pun simple.. nak try gak..


20-05-2011, nana25_cute komen :

kak fida susu sejat tu adakah susu cair atau susu pekat? kira kalau nak senang timbang 150g kan


20-05-2011, kak fida komen :

nana25_cute...btol tu susu sejat tu susu cair,mmng lebih mudh ditimbang 150g klau ade alat penimbng... :)


21-05-2011, puteri tega komen :

kak fida > dh wat kek ni smlm..wat 1/2 adunan jer...sedap....tlsh kak fida tuk resepi ni...


21-05-2011, mikail1603 komen :

slm kak fida...saya br kat myresepi ni...nak tanya boleh tak kalau saya gantikan mentega cair dgn minyak jagung...saya tgk kebanyakkan resepi kek kukus ni guna mentega cair je...kenapa ekk??


21-05-2011, kak fida komen :

pureti tega....mekaseh yer krane dh mncube.... :)


21-05-2011, kak fida komen :

w'salam mikail1603...boleh klau nk gnti dgn minyak jagung...akak catet ape yg ade dlm rcp asal..klau gune minyak akak taip minyak tapi klau gune mentega cair akak taip mentega cair...tapi slalu ramai yg bertanye soaln yg same, sama ade minyak boleh gnti dgn mentega cair atau tidak dn sebaliknye....jawbnnye mmng boleh sgt2 tk jadi msaalah kek tetap menjadik,ade yg lebih suke gune mentega cair sbb kek akan lebih lemak rasenye dn bau lebih harum ketike kek sdg dikukus...ppon ikut selere masing2 yer...mekaseh mikail krane bertanye dn sudi2 ler mncube yer...mekaseh... :)


24-05-2011, fettyzurana komen :

salam k.fida,, sy da try wat... ermm sedap ngat... tq akk... tp sy x pndai nk upload photonya... camner eks..


31-05-2011, annanuar2000 komen :

kak fida, sy nak tanye.. bhn ini... 1/2 cawan + 1/8 cawan susu sejat = (150g) maksudnye ape? 1/2 cawan ape? bhn ape? lg 1 nak tanye, susu sejat blh x kalau tukar dgn susu segar?


31-05-2011, end udin komen :

salam kak ida...sy da salin da resepi ni...xsabar rasaya nak mentest ni...tq kak utk resepi ni...sayaaang kak fida


31-05-2011, kak fida komen :

w'salam fettyzurana...mekaseh yer krane dh mncube...fettyzurana bleh klik 'Tulis Laporan' yg ade tepi gmbr kek dn ikut arahan seterusnye...nk jugak akak lihat hasil cmne ombak2 kek fettyzurana pulak...heheee... :)


31-05-2011, kak fida komen :

annanuar2000...untuk susu sejat sukat jer 150g klau ade alat penimbang...klau nk tukar dgn susu segar pon boleh...1/2 cawan susu sejat +(campur) 1/8 cawan susu sejat =(jumlah) 150g susu sejat... :)


31-05-2011, kak fida komen :

w'salam end udin....slmt mengetest kek ni,semoge berombak2 hendaknye...heheee...lap u too... :D


01-06-2011, rostina komen :

slm..mcam sedap aje kek ni . nak cuba buatlah. tapi nak tanya kl alas kertas diatas kena sapu mentega..alas kat bawah tu pun kena juga ke kak fida...


01-06-2011, azura yusof komen :

salam k.fida..zuara x p'nah pon wat kek nih..nk tnya ovallate tu ape yea...t'ingin la nk wat ni...


01-06-2011, anie8072 komen :

kak fida. sy da buat td tp x reti nak upload gamba..ombak tu cantik sgt tp pahit sikit la..agaknya terlebih koko kot..next time buat sy try letak milo plak..nway tqvm kak..


01-06-2011, anissuhaila komen :

Salam kak Fida.....hmmmmm....sy da salin gak resepi ni.....smua bhn da ada....tggl nak cuba je.....insyaallah sy pasti buat...anak2 dah tanya bila nk buat kek ni.....tq kak utk resepi ni......


02-06-2011, Rahijah@yahoo.com komen :

kek nmpak mnarik jerrrrrr


02-06-2011, ijahsolehah komen :

Kak Fida, apa maksud 100 g mentega cair? Kena timbang 100g mentega kemudain baru dicairkan atau cairkan mentega dulu kemudian baru dapatkan 100 g. Cara yg pertama atau kedua?


02-06-2011, kak fida komen :

w'salam rostina....btol tu...sapu dulu dasar loyang dgn mentega,alas kertas dan sapu lagi atas kertas tu dgn mentega... :)


02-06-2011, kak fida komen :

w'salam azura yusof...ovallete adelah bhn utk menambahkn kelembutn dn menggebukn lagi kek jugak dikenali sebagai cake stabilizer...boleh lihat contoh ovallete di glossary..mudah dibeli di kedai2 mnjual bhn baking dn jugak di pasaraya... :)


02-06-2011, kak fida komen :

anie8072....mekaseh krane dh mncube...boleh klik 'Tulis Laporan' atau 'Faq' utk lihat care2 nk upload gmbr yer... :)


02-06-2011, kak fida komen :

w'salam anissuhaila...slmt mncube yer...mudah2n menjadik dn dpt hidangkn utk famili... :)>>>...to Rahijah@yahoo.com...sile ler cube yer... :)


02-06-2011, kak fida komen :

ijahsolehah...untuk lebih mudah timbang dulu 100g mentega baru cairkan... :)


04-06-2011, asrin_libra komen :

hye kak fida...hr tue sy ade try 1st time...mmg menjadi n cntk sgt... tp 2nd time...warna bersepah jd tsunami....knp ye??.....kurang tepung ke??..or manis sgt??....:(


04-06-2011, mizz_ayong komen :

slm kak, loyang tu kn gris tu tak dgn mentega.. kalo x letak x melekat ke


04-06-2011, kak fida komen :

hye asrin_libra....alhamdulillah krane 1st time mncube jadik cantik...tapi 2nd time tk mnjadi nape pulak?? mungkin ade silap mane2...klau kurng tpg atau manis sgt gule mesti 1st time buat tk menjadik...heee...ppon mekaseh krane dh mncube yer... :)


04-06-2011, kak fida komen :

w'salam mizz_ayong...dlm care2 step 1 dh catit supaya loyang dialas dan digris bermakna disapu dgn mentega... :)


05-06-2011, naszura komen :

assalam kak fida,..sya dh cuba resepi kek nie...mmg sedap n lembut sangat...mmg best lah...tq kak fida..


06-06-2011, kak fida komen :

w'salam naszura..klau ikut bhn dn care2 yg same,hasilnye mesti same lembut...heee....mekaseh yer krane dh mncube... :)


09-06-2011, shida1978 komen :

salam kak fida,..sy dh cuba resepi akak ni. emm..mmg cantik ,sodap n lembut lg. sy bg le kat mak n mertua. diaorg ingt sy beli..hee..hee..pe2 pun tq kak fida..


09-06-2011, 1984 komen :

emm..sukanyer...nk trylaa...ramai kwn2 buat menjadi....tq k.fida kongsi resepi nih.. :))


13-06-2011, su84 komen :

salam k.fida...akk sy nk tau gula halus tue gula icing @ gula biasa yg telah dhaluskn....huhuhuhu :(


14-06-2011, ara's choc komen :

saya dah cuba buat.. cantik n sedap..cuma agak bentan sikit.. apsal erk agaknya kak fida.. susu sejat saya letak 1 cawan..


14-06-2011, kak fida komen :

w'salam shida1978...mekaseh krane dh mencube...ckp ngan mak n mertua, kt kedai tkde jual klau carik tak akan jumpe...ekheheee...klau shida buat lagi baru mereka dpt mkn lagi...heeee... :D


14-06-2011, kak fida komen :

1984...bleh ler cube yer klau dh suke...bleh join kwn2 yg dh buat dn menjadik tu... :)


14-06-2011, kak fida komen :

w'salam su84...gula halus tu mmng gula biase yg tlh halus dijual dlm peket atau boleh guna gula castor...slmt mencube ..mekaseh... :)


14-06-2011, kak fida komen :

ara's choc....kek menjadi bentat mungkin krane susu yg 1 cwn tu sbb 150g susu tk sampai 1 cwn (sukatan cawan dh akak beri ) ...ppon mekaseh krane dh mncube yer... :)


15-06-2011, su84 komen :

k.fida tq ea kongsi resepi nih...hehehe :)


02-07-2011, ziraisa komen :

Assalammualaikum kak fida,saya dah cuba kek nie memang sedap tapi agak bantat ckt,..kenapa ye? Pastu kenapa atas kek nie berlubang-lubang ye..


02-07-2011, nia_181@yahoo.com komen :

Slm k fida.. I da copy resepi ni.. InsyAllah nk cuba.. Plan nk buat utk gubahan..u memang best. Da try yr resepi yg lain.all sooodap.cuma penyakit m ni buat i tk upload. Hope murah rezki dgn skill u.


03-07-2011, razama komen :

Hai dah lama tak mencuba resepi kak fida....dek kerana kesibukan.saya kalau nak memasak ni fikiran mesti tenang barulah ada tumpuan dan kek pun berombak tenang. tq kak fida,kak fida memang tak kedekut ilmu dan semoga betambah-tambahlah rezeki dariNya.


03-07-2011, kekrizalina komen :

salam kak fida...nak tanya..1/2 cawan tu ape?susu ke ape?


03-07-2011, kak fida komen :

wa'alaikumsalam ziraisa...pastikan adunan kek dipukul hingga kembang dan dlm step 3, mentega cair hndklh dikacau kaedah kaup-balek (fold-in-method) supaya adunan akan kekal ringan..tntng permukaan kek yg berlubang adelh perkare biase lebih2 lagi pd jenis bahulu atau apam,sbb semase mengukus dgn api kuat,udara yg ade di dlm akan terbongkar keluar dn menyebbkn permukaan kek berlubng2 seolah2 ade bubbles yg pecah...ppon mekaseh yer ziraisa krane dh mncube... :)


03-07-2011, kak fida komen :

w'salam nia_181...amiiinnn3...dn mekaseh yer krane dh mncube rcp2 akak...mudh2n kek yg nk dijadikn gubahan berhasil cantek...tapi klau maseh ade penyakit 'M' kena ler cpt2 mkn vitamin 'R' atau pulangkn balek c 'M' tu kpd pak abu...ekheheee... :D..slmt mencube yer nia...mekaseh... :)


03-07-2011, kak fida komen :

hai razama...amiiinn3...mekaseh ats do'nye...semoge razama pon sentiase sihat dn tenang2 slalu supaye kek yg dihasilkn pon berombk2 tenang....heheee... :)


03-07-2011, kak fida komen :

w'salam kekrizalina...utk lebih jelas..1/2 cawan susu sejat + (campur) 1/8 cawan susu sejat =(jumlah) 150g atau lebih mudah ditimbang aje susu sejat tu 150g klau ade alat penimbang... :)


03-07-2011, mieqa_chubby komen :

kak fida,tq 4 the recepi cuma mieqa nak tanya,kalo xguna ovalatte blh ganti apa? dngarnyer ovalatte 2 diragui...2 yang xberani nak guna...


03-07-2011, kak fida komen :

miega_chubby...klau tk gune ovallete boleh gnti dgn Quick75 atau TBM tapi bahan2 tu jugak seakan2 ovallete,pelembut kek tapi ade jugak slh sorng guru msk akak kate boleh gnti dgn susu pekat manis tapi akak tk pernh cube sbb slalu gune ovallete jer...tapi klau miega ragu2 boleh cube lh yer...mekaseh krane bertanye... :)


07-07-2011, hasnida_23 komen :

salam kak fida... npe kek saya mcm x naik ajer yer? dh ikut aturannyer tp x jadi gebu n naik mcm kek kak fida dan yg lain2. dh cuba 2 kali tp x jadi jugak.mcm mana api kukus tu ya?


08-07-2011, kak fida komen :

w'salam hasnida_23...pastikan adunan dlm step no 2 dipukul kembang kire2 tiga kali ganda dan teknik kaup-balek adunan dlm step no 3 adelah penting,tk boleh dikacau kuat2 berputar sehala...api kukus hendaklah kuat utk 1/2 jam pertama klau inginkan alunan yg benar2 berombak baru boleh kurangkn api sedang hingga kek msk,klau dikukus dgn api sedang atau perlahn dr mula mengukus hingga kek msk, coraknye hanye nmpk seperti lapisan biase...ppon mekaseh yer hasnida krane dh mncube dn hrp2 tk serik utk mncube lagi... :)


16-08-2011, Mieeya komen :

Salam kak fida. Mieeya mesti cuba niiii. thanks kak fida.


25-08-2011, nur_tilmiz@yahoo.com komen :

Assalamualaikum...akak..erm..kek y nie pun sy dh cuba..alhamdulillah..nmpklaa bentuk ombak nya y beralun...cuma...ombak milo sy ni..terlebih pulak...lmbut2 pun lmbut..hek3...tp pew2 pun..trm ksh yew akak...ats resepi akak ni..heheheee Selamat Hari Raya Aidilfitri buat akak sekeluarga yew....hehehe..


22-09-2011, Mrs Z komen :

Salam Kak Fida..kek ni sesuai tak kalu guna cara bakar intead kukus?


23-09-2011, kak fida komen :

w'salam Mieeya...mekaseh skali lagi krane dh mncube..ma'af yer..dh pndng laporn di atas tapi tk prasn komen di bwh...heheee.... :)


23-09-2011, kak fida komen :

wa'alaikumsalam nur_tilmiz dan slmt hari raye...mekaseh krane sudi mncube...alhamdulillah... :)


23-09-2011, kak fida komen :

w'salam Mrs Z...akak tk pasti boleh bkr atau tidak sbb tk pernh cube...ma'af yer.. :(


29-09-2011, surighani komen :

salam akak,pe kabo?ptg td dah buat resepi ni sdappppp...tima ksh bebanyak di ats perkongsian resepi ini...muah3.....


30-09-2011, kak fida komen :

w'salam surighani...akak sihat alhamdulillah...mekaseh..hrp suri pon siht jugak yer...mekaseh ler krane dh mncube rcp ni..alhamdulillah...muahh3 jugee... :D


01-10-2011, mona83 komen :

salam..kak fida.sy dah cuba dah resepi kak fida..1st time menjadi..sodap,kembang..2nd time jd bantat lah kak fida...nape ntah? kak fida,mcm mne nak tau utk step 2 tu dah kembang ke belum? berapa lama yer nak pukul?dlm 15 min ade tak?


01-10-2011, kak fida komen :

w'salam mona83..mekaseh yer krane mncube...1st time buat mnjadi alhamdulillah tapi 2nd time jd bntt mona kene kaji semule ye dimane silapnye...utk step 2 mmng boleh lihat perbezaan adunan mnjadi kembang apabile adunan dh berubah warne mnjadi putih dan mengembang hingga 3 kali ganda,seperti dlm gmbr, adunan yg kmbang hampir memenuhi mangkuk mixer...oleh krane akak menggunekn mixer yg besar hanye mengambil mase dlm 6-7 min...ppon mekaseh skali lagi krane dh mncube, hrp tk serik utk mncube lagi yer... :)


02-10-2011, RAINA IRDINA komen :

salam kak...camne akak wat kek tu naik rata je...kemas...mohor tunjuk ajar...


02-10-2011, kak fida komen :

w'salam RAINA IRDINA...dlm care2 bersame gmbr skali dh akak jelaskan dlm step 5 dan 6...bolehlh rujuk yer....slmt mncube... :)


07-10-2011, nafwabest komen :

salam...saya sedang mengukus tetapi takut sangat sebab tak letak aluminium foilll....stok dah abis:( so , apa akan terjadi ye???????


08-10-2011, kak fida komen :

w'salam nafwabest...mekaseh krane dh mncube yer...tapi nk tau jugak ape yg terjadi??? jadi ke tk jadi???


11-10-2011, bungan komen :

hye kak fida. saya dah cube resipi ni mmg sedap & gebu. saya bg la kat kwn saya bawa blk umah, anak kwn sy suka sgt2 smp dia pesan kat kwn sy 'mama suruh kwn mama buat kek color2 lagi yer'..^_^. TQ sbb share resepi ni...


19-10-2011, rahmahratuwi komen :

Kak Fida, saya dah cuba resepi kek nie... Waduh, smpai ada org mintak untuk hari raya... Best sekali... hasil nye cukup memuaskan... TQ..


19-10-2011, kak fida komen :

hye bungan..mekaseh yer krane dh mncube...kek wane-wani mmng menarek prhtian anak2 lebih2 lagi yg suke mkn kek...slmt mncube lagi yer..mekaseh skali lagi... :)


19-10-2011, kak fida komen :

rahmahratuwi...mekaseh krane mncube...bagus tu klau ade yg minta...dh leh mule ambil tmphn ler...heee... :)


26-10-2011, yenny komen :

thanks Kak Fida....sy dh try buat...mmg menjadi...seedaaaapppp hubby sy kata.....dn yg lebih menarik...sy buat hantaran kek ni....semua org puji..katanya cantik dn nk tahu cra mcm mn nk buatnya....so..sy pun ajarkan la....nanti sy upload gmbarnya....dan satu lg...sy buat adunan yg sama...cuma sy buat 2 warna saja...iaitu asli dn campuran pes coklat dn sy baut belang2...dan kmdn sy bakar...cantik dn seedappp....jadi kesimpulannya....resepi kak fida ni boleh dikukus dn dibakar....terima kasih sekali lg kak fida.....


26-10-2011, lepatpotato komen :

Salam.. Smlm da cuba wat resipi ni.. Semua org kt sdap.. Thx kak


27-10-2011, Sally Rashid komen :

boleh try ni..nampak mudah sebab tak perlu kukus selapis demi selapis. Dah jadi nanti saya tepek kan gambarnya yer Kak Fida.. :)


27-10-2011, kak fida komen :

Salam lepatpotato...alhamdulillah..mekaseh yer krane sudi mncube... :)


27-10-2011, kak fida komen :

Sally Rashid...slmt mencube yer,semuge brjaye...akak tunggu lapornnye..heee... :)


30-10-2011, hana_sarasa komen :

dah try..sedap sangat..thank u kak fida..


30-10-2011, norri komen :

akak.. norri dh buat kek ni.. tapi.. huhuhu.. lupe tnye akak kalau bakar guna suhu dan masa bpe lame.. sndiri pandai2.. hngus kak.. tapi mmg lembut keknye..


31-10-2011, kak fida komen :

hana_serasa...alhamdulillah...mekaseh yer krane dh mncube... :)


31-10-2011, kak fida komen :

norri...akak tk pernh bkr kek ni tapi klau norri dh bkr dn mnjadi cube bkr dgn suhu 160C selama 30min dan setelah 30 min boleh liht kek klau dh kering dicucuk dh ok tapi klau maseh basah boleh tmbh mase membkr yer...mekaseh krane dh mncube... :)


01-11-2011, rajer komen :

salam k.fida...ape tujuan guna telur yang sejuk?sebelum nie, yang selalu sy bc, bahan2 nk buat kek mesti berada dalam keadaan suhu bilik..


03-11-2011, kak fida komen :

salam rajer..lain rcp tentu lain penggunaan bahan2nye...tujuan guna telur sejuk ialah utk lebih menggebukan kek yg ade menggunekn ovallete...oleh krane skrng ade menjual special ovallete jadi tk perlu gune telur sejuk kek tetap mnjadi...setiap rcp yg akak kongsikan adalah rcp asal yg tk pernah akak ubah...mekaseh rajer krane brtanye... :)


19-12-2011, sha na komen :

salam kak fida...sadap sngat...tqvm...dah 5x na bt..nnti ade hp canggih na kc pic k..skrg pkai hp rm80 je hahahah


19-12-2011, sha na komen :

salam kak fida...sadap sngat...tqvm...dah 5x na bt..nnti ade hp canggih na kc pic k..skrg pkai hp rm80 je hahahah


21-12-2011, kak fida komen :

w'salam sha na..alhamdulillah..mekaseh yer krane rajen mncube...mudh2n murh rezki sha na dn segere mndpt hp canggih,dpt akak liht gmbr hasil kuihnye...heee.. :)


03-01-2012, sha na komen :

kak fida.tgk la pic 2.hehe.dpt hp adiah dr en somi.smpna ari jd.hehehe.jd na adiahkan dia kek velvet ni.dia kte dap.tq kak fida.i lup u.hehe


03-01-2012, leena85 komen :

canteknyer<3


10-02-2012, AMir MUs komen :

nape kena guna telur sejuk dari peti ais? sebab?


10-07-2012, kak fida komen :

sha na...amboiii..sronok yer bertukar2 hadiah..ni yg dinamekan kluarge bahagia..mekaseh skali lagi sha na krane mncube... :)..ma'af yer akak lmbt bls komen...


10-07-2012, kak fida komen :

AMir Mus..fungsi menggunekn telur sejuk ialah supaye process memukul adunan cpt kembang,gebu.. :)..ma'af AMir Mus sbb akak lmbt bls komen..ppon mekaseh yer krane sudi mncube sblom smpt akak jwb komen... :)


01-09-2012, eyradanira komen :

akum,k.fida..saya dh try,stuktur kek yg lembut dan lembap cuma atas bermukaan kek berlubang2 sikit,tp sedap sangat lagi sedap makan time sejuk sebab kek jadi lebih padat...yg penting sekali dapat pujian dr hubby dan kawan2..seandainya saya nk doublekan adunan telur still masukan sampai 10biji jugak ka?


09-09-2012, kak fida komen :

salam eyradanira...alhamdulillah..mekaseh krane sudi mncube...mmng perlu gune telur 10 biji klau nk gandakan adunan, bahan2 lain pon kena gandakn jugak yer.. :)


23-09-2012, emma.eiyra komen :

ermm..sedap..baru je siap buat td..en suami pn ckp sedap..tqvm resepinya...


28-09-2012, kak fida komen :

emma.eiyra..alhamdulillah..mekaseh yer krane sudi mncube.. :)


21-10-2012, aina mama komen :

assalam...sy dah buat kek ni, ermmm..rasanya lembut dan sedap, anak2 suka suamipn suka, trmkasih krn kongsi resepi. pas ni mesti buat lg...camana arr nk upload pic?


23-10-2012, kak fida komen :

w'salam aina mama..alhamdulillah..mekaseh krane sudi mncube...boleh klik Tulis Laporan yg ade di tepi gambar atas tu dan seterusnye kena ikut arahan ye atau aina boleh klik Faq utk lihat care2 nk upload gmbr...slmt mncube lagi yer semuge brjaye dn dpt akak liht hasilnye... :)


01-06-2013, layina komen :

salam kak fida, macam mana kek tu boleh jadi berombak?.....adunan tepung tak payah ratakan yer?


03-06-2013, mynemo komen :

Alahai..1st time nk komen kat sini..tak jumpa plak button utk upload gmbar..haish...help pls..:-)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd