Google+

oleh: zachoes Baked Chocolate Cheesecake (Kek Keju Coklat Bakar)

Chocolate_cheesecake

Cheesecake yang tak menggunakan sebarang tepung (sama seperti Baked Blueberry Cheesecake sebelum ni). Gebu, ringan dan creamy. Dicadangkan guna cream cheese Philadelphia dan coklat hitam (dark chocolate) atau coklat coverture berkualiti tinggi untuk rasa yang maksima. Resepi asal dari Ancoo Journal. Rujukan: http://zachoes.blogspot.com/2011/05/resepi-baked-chocolate-cheesecake.html


Created on : 16-05-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi zachoes




Bahan-bahan ( loyang bulat 8" inci ketinggian minima 2" )

  • 250g cream cheese, suhu bilik
  • 60g @ 1/4C gula kastor - boleh dikurangkan kalau guna fresh cream
  • 3 biji kuning telur Gred A
  • 3 biji putih telur Gred A
  • 60g @ 1/4C UHT whipping cream, bentuk cecair - saya guna fresh cream yang telah sedia dipukul kental
  • 2st chocolate paste@chocolate emulco
  • 1 st esen vanila
  • 3 sb @ 30g coklat hitam (dark chocolate) atau chocolate coverture, dicairkan secara double-boiler atau microwave- saya guna 55% cocoa dark coklat, jenama Tudor Gold
  • 1/2st cream of tartar
  • Hiasan: choc chip atau ganache (1/8C fresh cream + 20g dark coklat yang dicincang dan dicairkan secara double-boiler)

Cara-cara

  1. Sediakan loyang bulat 8" ketinggian 2" atau lebih. Alaskan dasar dan sisi loyang dengan baking sheet dan lengserkan dengan sedikit majerin/butter cair. Ketepikan.
  2. Panaskan oven suhu 160C.
  3. Dalam bekas besar, pukul cream cheese dengan 30g gula kastor hingga sebati. Masukkan whipping cream@fresh cream, esen vanila dan pukul pada kelajuan sederhana hingga smooth dan gebu (saya guna whisk telur je).
  4. Masukkan kuning telur satu per satu dan pukul hingga sebati. Masukkan coklat hitam yang telah dicairkan, gaul rata.
  5. Dalam bekas lain, pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan cream of tartar dan baki 30g gula sedikit demi sedikit, hingga bertanduk dan kaku.
  6. Kaup balikkan meringue ke dalam adunan cream cheese secara perlahan-lahan.
  7. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan hentak loyang sekali atas meja (hentak dari paras siku) untuk keluarkan buih-buih yang besar.
  8. Taburkan chocolate chips (jika mahu) dan balut luar loyang cheesecake dengan aluminium foil 2-3 kali dan bakar secara bain marie/water bath/steam bake selama 50 minit, dengan 5 minit terakhir loyang di'rotate'kan.
  9. Baked_chocolate_cheesecake
    Keluarkan dari oven dan sejukkan kek dalam loyangnya 5-10 minit di atas redai, sebelum dikeluarkan dari loyang dan dibiarkan pada suhu bilik. Dah sejuk, simpan dalam peti sejuk sebelum dituang ganache. Sedap dimakan sejuk-sejuk.
  10. ***Tanda kek sudah masak apabila permukaan atasnya kelihatan kering (tapi jangan sampai merekah) dan keliling kek akan tertarik sedikit ke dalam. Tak perlu dicucuk dengan lidi sebab kek jenis ni memang lembab sikit (sebab tak guna tepung).
  11. ***Biasanya kek akan mengecut/turun sedikit kurang dari 1cm semasa proses penyejukan.
  12. ***Jangan sejukkan kek secara mendadak cth: pasang kipas, terus keluarkan dari loyang tanpa didiamkan dahulu dalam loyangnya, dibiarkan sejuk dalam keadaan yang jauh lebih sejuk dari suhu oven dll.








Laporan Masakan Bergambar (1)

Img_0467
31-05-2011
sedap..my hubby mkn sampai menjilat jari he..he..thanks 4 delicious recipe:)
Laporan oleh: daffodil_81

hehe, welkem~ alhamdulillah, sedap eh ;)


Komen (11)

16-05-2011, mimieda komen :

best nyerrr


17-05-2011, noor satinah komen :

sedapnnya,..


17-05-2011, zachoes komen :

mimieda & noor satinah: mmg terasa kecoklatan+ke'cheese'ian kek ni. huhuhu..


17-05-2011, ejja ryzal komen :

wow...yummy2.....


19-05-2011, zachoes komen :

ejja, kalau rajin buatlah ;) hehe..


28-05-2011, daffodil_81 komen :

i dah buat choc cheesecake ni coz this my husband fav cheesecake, tapi kenapa merekah ye..banyak pulak tu hu..hu..1st time nak masukkan pict dlam laporan ni, xreti nak upload pictnye..camner ek sesapa bole ajar..just nak share link utk pic kek yg baru 5 minit siap dibakar he..he.. http://i481.photobucket.com/albums/rr173/jebat/IMG_0467.jpg


31-05-2011, zachoes komen :

daffodil_81: hmm...saya rasa mungkin terlebih masa membakar atau suhu tinggi kot? dulu sy pun pernah kena macam ni. mgkn oven daffodil kena 1) kurangkan suhu lg (150C) dan bakar 50min, atau 2) bakar 45min dulu, suhu kekal 160C. kalau selepas 45min atas kek dh mula nampak kering tp tak merekah, leh keluarkn dr oven. suhu oven masing2 tak sama, walaupun tulis kt oven 160C kadang2 dlmnya lebih tinggi dr yg sebenar (mgkn sbb oven baru lg atau ovennya dh kerap guna). wallahu 'alam, tu dr pengalaman sy la.. :)


01-06-2011, daffodil_81 komen :

thanks 4 ur advice,i really appreciate..:) oven kat rumah saya ni guna gas mark..so saya tgk kat internet 160c sama dengan gas mark3, myb after ni kena guna gas mark 2.5 je..anyway thanks again..saya suka tgk all ur recipes coz sbb ada details cra2 memasak..almaklumlah saya ni xpandai memasak hu..hu..


01-06-2011, zachoes komen :

daffodil_81: ooo..guna oven gas ek? mgkn kena adjust2 suhu sikit tu nnt. hehe, kdg2 resepi2 sy ni tgk pnjg lebar dgn detail bnyk sgt. tp tujuan sy cuma nk bantu lg2 yg baru berjinak2 nk baking. alhamdulillah, ada jg yg merujuknya. hehehe.. takpe2, awal2 kita mmg tak pandai sgt tp insyaAllah pandai la tu :D


22-02-2012, fadzlyana komen :

aluminium tu balut luar loyang ke kat dlm loyang? dan steam bake tu mcm mana? sy ni baru nak belajar...x pandai msk pun...blh terang kan? maaf myushkan..


28-03-2012, zachoes komen :

fadzlyana: aluminium tu balut luar loyang cheesecake utk elak air masuk ke dalam loyang. kt link ni ada gmbr cara steam bake, loyang paling luar tu isi dgn air panas: http://3.bp.blogspot.com/_YCc-PQO3oAw/SYVUDEBPdBI/AAAAAAAABSc/W6JxETLJnkc/s400/IMG_3419a.jpg


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu