Google+

oleh: kak fida ♥Super Moist Carameled Banana Cake™

Carameled_banana_cake

Dengan kaedah yang mudah,tak perlu guna mesin mixer dan menghasilkan kek pisang yang moist dan lembut ... :)


Created on : 15-05-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( loyang 8 inc. / 9 inc. )

  • 1 cawan pisang lecek (240 g)
  • 1 cawan gula halus (200 g)-boleh kurangkan kalau pisang dah manis
  • 125 g mentega (1/2 buku)
  • 1 sk bicarbonate soda
  • 2 sb susu segar
  • 2 biji telur - A
  • 1 1/2 cawan tepung naik sendiri (200 g) - ayak

Cara-cara

  1. Banana_cake_002
    Pisang lecek,gula,mentega b. soda dan susu disatukan dalam periuk bersih.
  2. Banana_cake_003
    Masak atas api perlahan sambil dikacau hingga berkaramel.Sejukkan dan alehkan ke dalam mangkuk pengadun.
  3. Banana_cake_008
    Masukan telur dan tepung sambil dikacau hingga adunan sebati.Tuang adunan ke dalam loyang yg beralas dan gris.
  4. Banana_cake_011
    Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dulu pada suhu 160C selama 45 min atau hingga masak.
  5. Sejukkan kek sebelum dipotong dan dihidangkan.
  6. Banana_cake_032
    Adunan boleh juga dikukus...

Laporan Masakan Bergambar (9)

Banana_cake_030
16-05-2011
adunan yang dikukus dlm papercup
Laporan oleh: kak fida
Imga0745
18-05-2011
as salam...kak fida, kek pisang caramel sudah mari, tpi kaler nya x se cantik akak punya...tpi sedap, tramat lembut & moist wlaupun sy hanya guna tpung gandum biasa aja...jgn takut mncuba, respi akak ttp mnjadi... ;)...
Laporan oleh: DatinLulu

W'salam Datin...Alhamdulillah gune tpg gndum pon mnjadi yer... kek pisang mmng warne cenggitu,lebih2 lagi dh brkaramel...heee....mekaseh yer Datin sudi mncube... :)

Img_2732
22-05-2011
pertama kali seumur hidup buat kek pisang. kene pulak resepi yg senang n sedap ni. nuni gune pisang berangan. mmg dh sedia manis, jd nuni kurangkan gula 1/2 cawan. ngam2 je rasanya kak fida. terima kasih! SEDAP YANG AMAT, HOKAY!
Laporan oleh: nuni

kene ingat tarikh brsejarah pisang dikorbnkn tu CGnuni,tk sempat pisang nk berangan lame...ekheheee...mekaseh CGnuni krane dh mncube yer... :)

Dsc00791
23-05-2011
kek pisang yang senang dibuat dan sangat sedappppp...maceh kak fida...
Laporan oleh: mass80

maceh jugak mass krane rajen mncube... :)

Banana_caramel_cake
24-05-2011
sedap sungguh kek ni kak..masa bakar tu harum semerbak dalam rumah..hehe..t.kasih kongsi resepi mudah yer..saya guna tepung gandum + 1 1/2 sdk bp & secubit garam..:)
Laporan oleh: naa_q

Alhamdulillah...mmm nmpk very d geboo kek tuh...heheee...mekaseh ana krane rajen mncube... :)

Banana_caramel_cake-2
13-06-2011
kak fida, tksh tuk resepi...baru buat ni...terajin lak nk anta laporan ...sedap & senang nk wat xyh pkai blender...xyah pkai mixer...
Laporan oleh: puteri tega

mekaseh puteri tega krane dh mncube...yg sng2 ni leh ler wat slalu yer klau tk jemu ler...heheee.... :)

Dsc00034
29-06-2011
buat masa awl bln Jun..pisang yg diberi oleh ank murid..tq k.Fida..resaepi yg mudh..wangi bau pisang
Laporan oleh: hamidah mohd apandi

mmng rcp termudh ni, kek pisng terpebret akak ni...mekaseh yer cikgu hamidah krane mncube... :)

P1040292
18-07-2011
slm kak,kat umh ni smua antu psg.kalo li cpt jer abis.cpt2 sorok kn.dpt la merasa kek psg akak ni.sdp lmbut jer...
Laporan oleh: Mariani(KT)

w'slm ucu...mnjadik kek pisng sorok tu...heee...mekaseh yer krane mncube... :)

20122011_super_moist_carameled_banana_cake_ii
20-12-2011
Salam.. hr ni plk, tetibe nk mkn kek pisang. 2nd trial dr sy.. 10Q kak fida..
Laporan oleh: eza_zura

salam eza..mekaseh krane dah mncube...tq3 jugak yer... :)



Komen (47)

15-05-2011, nuni komen :

simplenya kak fida! leh try ni...


15-05-2011, kak fida komen :

mmng simple CGnuni...ni kategori kek godak2...heheee...slmt mncube yer...mekaseh... :)


15-05-2011, nuni komen :

tapi...guna pisang ape ye kak? sy ni buta sikit psl pisang


15-05-2011, manjasayang komen :

Salam kak fida mmg mudah skali rcp kek ni kak,Insya Allah manja akn cuba buat nnt tq kak rcpnyer....semoga akak bahagia slu brsama kuarga : ))


15-05-2011, tasriffyra komen :

menarikkkk nieee....harus diteraaiiiii


15-05-2011, kakbesah komen :

salam kak fida..wah! 1 lg respi kek, nmpak mnariktu. kalau msk gula brsama pisang & mentega blh jd karamel ya k.fida, x prnah buat lg cmni.. agkny bila pisang dimasak dulu, ia mnyebabbkn kek lebih moist yer.. tq k.fida, tunggu ada pisang bru buat 9t..(dh sebln x mkn pisang ni..huhu..)


15-05-2011, noor satinah komen :

menarik dan unik caranya,insya Allah nk kna try buat gk nnti..tq kak fida.


15-05-2011, abeza624 komen :

kak....kalau x guna tepung naik sendiri... tepung gandum tu kena tambah dengan apaye....nak buat kek ni?????


15-05-2011, kak fida komen :

CG nuni..guna pisang yang slalu kite wat pencuci mulut,paling sesuai..cnth :- pisang emas,ambon,berangan,masak hijau,rastali dll... :)


15-05-2011, kak fida komen :

w'salam manjasayang...amiinn...do'a yg sama jugak buat manja dn keluarga dn slmt mncube yer ... :)


15-05-2011, kak fida komen :

tasriffyra...mmng tertarek dn menarek..heee..terai jgn tk terai...slmt menerai...heee...mekaseh... :)


15-05-2011, kak fida komen :

w'salam kakbesah...campurn yg dimasak mmng akan jadi karamel klau dimsk hingga mendidih dan berubah warna choc....klau setakat dimsk hingga gula larut jer tu blom jadi karamel...klau ikut care2 yg diberi mmng kek mnjadi sgt moist...kakbesah dh sebuln tk mkn pisang tapi klau kt umah akak blom yg sesisir abes dah ade yang sesisir baru....heeee....slmt mncube yer kakbesah...mekaseh.. :)


15-05-2011, kak fida komen :

noor satinah...bile2 ade kelapangan boleh ler cube yer...slmt mncube...mekaseh.. :)


15-05-2011, kak fida komen :

abeza624...klau guna tpg gandum tmbh 1 1/2 sk baking powder diayak bersama...amboii abeza...semangat sungguh, slmt mencube yer...mekaseh... :)


15-05-2011, maknyer komen :

asalam kak fida.. dah banyak juga resepi kak fida saya cuba & menjadi nk try yg ni pulak tq tuk resepi yg simple ....


15-05-2011, rosmazamri komen :

tambah lg koleksi kek pisang...tq kak fida..


15-05-2011, hafaza komen :

wow, inilah resepi yg saya tunggu2. sy br berangan2 nk buat kek psg guna gula hangus, jd bila tgk resepi ni seronok sgt sbb lg sng dr nk buat gula hangus biasa. mesti sdp sgt, tak sabar nk cb nanti..


15-05-2011, kak fida komen :

w'salam maknyer...alhamdulillah dn mekaseh krane dh bnyk mncube rcp2 akak....slmt mencube pula rcp mudh ni yer...mekaseh skali lagi... :)


15-05-2011, kak fida komen :

rosmazamri..hrp2 sudi utk mencube yer...mekaseh... :)


15-05-2011, kak fida komen :

hafaza....mmng ni rcp kek pisng yg sgt2 mudh utk membuatnye...slmt mencube yer..mekaseh... :)


16-05-2011, manjasayang komen :

kak fida nk tumpang tnya lah klu gula halus tu kira gula castor kan?tq ka fida...


16-05-2011, kak fida komen :

manajasayang...gula halus tu fine sugar tapi klau nk guna gula castor mmng boleh cume oleh krane gula tu perlu dimasak rase2nye elok gune gula halus jer lebih jimat... :)


17-05-2011, aloha iman komen :

saya dah cuba ptg td...tp tdk menjadi lah kek tu


17-05-2011, kak fida komen :

aloha iman...mcm mane boleh tk mnjadi pulak? mungkin ade silap di mane2 sbb kek ni mudah sgt nk di buat sama ade nk dibkr atau dikukus...ppon mekaseh yer krane dh mncube... :)


18-05-2011, DatinLulu komen :

kak fida cayang...kek sy ni dlm sesi pmbakaran, hampir masak tu...tunggu ya...hasilnya... ;D


18-05-2011, MummyDamiaZahirah komen :

wah2 senangnyer.. bole try ni kak fida..


18-05-2011, kak fida komen :

DatinLulu...heheee....bagusnye,sesi pembkrn pon ade laporn....dh tengok dh kek yg gebu menjadik tuuu....heheee....mekaseh skali lagi yer krane dh mncube.. :)


18-05-2011, kak fida komen :

MummyDamiaZahirah...slmt mencube yer,hrp2 kek ni menepati citerase sekluarge... :)


22-05-2011, masfazmi komen :

emmm...nampak cam sedap nak cuba wat lah jadi ke tak ek?sebab anak2 suka kek pisang.


23-05-2011, azraq komen :

kak fida nak tanya memang kena tunggu karemel dia sejuk dlu ye baru masuk tepung?sbb ada kwn try dia kata jd cam cekodok je rasa,saya sendiri xtry lg..cuma nak tau tu je,insya allah lps exam final nak try jugak..


24-05-2011, naa_q komen :

salam kak fida..dah cuba tu..t.kasih kak.. bt azraq : tlg jawab yer..saya buat tggu dia suam2 je, masukkan tepung..kalau tak pasti leh buat awal2 & tunggu sejuk baru adun..warna kek nanti bergantung pd karamel kita buat tu..maaf kak fida..tlg jawab..tryle..sedap sgt kek ni


26-05-2011, kak fida komen :

masfazmi...mudah skali care2 nk wat kek ni...insyaAllah mnjadi.....slmt mencube yer... :)


26-05-2011, kak fida komen :

azraq..dlm step 2 tu dh catet supaya bhn yg dimasak disejukkan dulu...klau dibiarkn suam dn masukkan tpg dn menjadik seperti kate naa_q yg dh mencube ,ok jugak...contoh dlm laporn bergmbr...gebusss skali...slmt mencube azraq dn semuge brjaye dlm final examnye yer.... :)


26-05-2011, kak fida komen :

w'salam ana...mekaseh krane dh tolng jwbkn...dn mekaseh skali lagi krane dh mncube yer.....akak do'akn semuge ana siht sentiase...amiiinn... :)


27-05-2011, janjan komen :

salam kak fida, saya dah lama follow resepi akak, dah buat 1/2 dr dapur akak, tq so much sbb sudi kongsi resepi akak yg best semuanya dah tu menjadi 1st time buat, luv u.


27-05-2011, kak fida komen :

w'salam janjan...Alhamdulillah.. dh bnyk tuh klau dh 1/2 rcp2 dr dapo akak yg dh dicube dn mnjadik pulak... mekaseh krane dh mencube yer...luv u too.... :o


29-06-2011, mieqa_chubby komen :

hai kak fida,kalo saya xpakai susu segar,boleh ganti ngan susu apa ek?


30-06-2011, kak fida komen :

hai mieqa_chubby...boleh gnti ngan susu cair dlm tin... :)


05-01-2012, roxane64 komen :

salaam kak fida, saya nak tanya jika di kukus brape lama yea? terima kasih


16-12-2013, Snur komen :

Hmmm...mcm nk buat jglh!😀


17-12-2013, kak fida komen :

salam roxane...alahai terlps pndng komennye tu...ma'af yer...klau adunan dikukus dlm loyang kukus dlm 45 min jugak tapi klau guna acuan kecil dlm 20 min dah ok.. :)


17-12-2013, kak fida komen :

Snur...buat jgn tk buat...jgn nk mcm2...ekheheeee... :D


18-12-2013, Snur komen :

Haaa...akak,dah pun siap mmbakar.htku girang melht kek yg siap dibkr elok kejadiannya...x rs lg sbb br kluar dr oven....


18-12-2013, Snur komen :

Tak sabar nak tunggu sejuk,cut skit di ujungnya nak merasa...hmmmm....sgt2 moist!ucapan TERIMA KASIH utk sekian kalinya ats perkongsian resepi2 yg superb!!


19-12-2013, kak fida komen :

Snur...alhamdulillah...mekaseh jugak krane dah pon mncube...alangkah sronoknye jika Snur dpt menghntr laporn bergmbr..tentu dh bnyk laporn drp Snur sbb rajin dn dh bnyk mncube rcp2 kt Myr ni...heee... :)


20-12-2013, Snur komen :

Takpelah laporan x brgmbar pun kak fida...InsyaAllah komen yg dihantar ikhlas..mmg sjk join myR ni ada je yg nak mncuba...Al mklum,org spt sy yg x pndai msk kering idea skmo hr2 nak masak ape....


22-12-2013, kak fida komen :

yelah Snur...yg memberi ikhlas yang terima mesti lebih ikhlas...alhmdulillah...slalu2 ler bukak Myr, nk rcp from A to Z semua ada...carik aje...heee.... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd