Google+

oleh: ratuku kek sarang lebah @ kek gula hangus

P1040922

rakan fb & majalah


Created on : 15-05-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ratuku




Bahan-bahan ( 1 loyang )

  • 1 cwn gula pasir
  • 1 cwn air panas
  • 2 sudu besar mentega
  • 1 cwn susu pekat manis
  • 1 cwn tepung serbaguna @ (1 cwn tpg gandum + 2 sudu kecil soda bikarbonat-gaul & diayak)
  • 4 bji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • Klik di sini untuk isi bahan

Cara-cara

  1. masukkan gula pasir ke dlm kuali,masak hingga gula cair & menjadi perang.tuang air panas sedikit demi sedikit hingga habis,kacau rata(awas!sbb masa tuang air,gula td akan memercik).
  2. masukkan mentega,kacau hingga cair & sejukkan.
  3. putar telur hingga kembang & pekat.masukkan susu pekat manis kacau rata.masukkan tepung,kacau rata & akhir sekali masukkan adunan gula hangus & esen vanilla.pukul hingga rata & perap selama 2-3 jam.
  4. tuang adunan kedlm loyang yg telah dilenser dgn mentega.bakar pd suhu 160c selama 40 minit @ sehingga masak.(ikut oven masing2).
  5. tutup suiz & biarkan kek selama 10 minit didlm oven.keluarkan dr oven biar sehingga sejuk,bru potong..........
  6. tq empunya resepi.............

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (22)

15-05-2011, gurlz_iera92@yahoo.com komen :

cara-cara nak wat mcm mana ?


15-05-2011, hasnawatipabbo komen :

saya pernah buat kek ni. tp saya panggil kek ni kek sarang semut.


15-05-2011, puteri tega komen :

wahhh color & texture kek awak cntik la...rajin nyr


15-05-2011, kakbesah komen :

akk minat ngn kek ni, sedap, x jemu dimkn. akk akn simpan respi ni. tq ratuku sbb sudi brkongsi...


15-05-2011, haninah75 komen :

salam..nak tanya,kek ni kalau nak kukus ley x???..


15-05-2011, ayam77 komen :

harp2 jadi...


15-05-2011, abeza624 komen :

salam...ratuku...step 3 tu pukul hingga rata tu pukul dengan mesin ke......coz ramai orang kata....kek gula hangus ni x boleh kacau kuat-kuat.......?????


15-05-2011, kakbesah komen :

ya la, ratuku, akk pun ingin nk tau jgk, sbb org kata buat kek ni rumit, adakalanya x jd sarang nya.. (akk blum prnah buat, beli sbb suka..huhu)


15-05-2011, ratuku komen :

hasnawatipabbo:kek sarang semut pun blh juga........ puteri tega:tq.......... kakbesah:wc kak........... haninah75:wsalam.....boleh kukus juga..... ayam77:harap2 jd ler.........amin........ abeza624:telur je saya putar dgn mesin,lepas tu yg lain semua kacau jer dgn sudip,tu pun kacau jap jer.....


15-05-2011, ratuku komen :

kakbesah:x tau ler kak,saya pun bru 1st time cuba,tp alhamdulillah inilah hasilnya...........tp ada org lain buat cantik lg sarang dia.


15-05-2011, ratuku komen :

kalau berketul blh tapis @ last sekali putar jap jer..........perap lg lama lg cantik sarang kek ni............


16-05-2011, rusny komen :

salam....kalau kita campur terus dalam keadaan panas/suam (gula yg dimasak) ke dalam adunan telur,,,, boleh tak? terima kasih...


16-05-2011, rusny komen :

ops satu lagi, kalau lepas kita adun semua bahan, saya bakar terus boleh tak? (tanpa perap 2-3 jam)


16-05-2011, ratuku komen :

rusny:wsalam......rasa2 x blh kot,nanti adunan terbantut.......boleh bakar terus cuma sarangnya kurang menyerlah.........


16-05-2011, abeza624 komen :

nak teraila....coz resepi ni x banyak guna telur....kalau resepi lain biasanya 7-8 biji telur le........


18-05-2011, rusny komen :

salam.... terima kasih banyok2 resepi ni.......semoga orang yang beri resepi ni bertambah lagi ilmunya....insyaallah.....


18-05-2011, mys komen :

boleh ke kek ni dikukus...


18-05-2011, ratuku komen :

abeza624 :try ler buat insyaAllah jd,saya pun x brp suka resepi yg byk telur juga.............. rusny:wsalam,sama2.........amin........... mys:blh.......


20-06-2011, ummi_haziq komen :

1st time cube jadik..tp sy buat dgn kukusan...tp 2nd time buat tk menjadik..tk tau knpe...kali kedua tu sy ltk 1 sudu kcik soda jek...bole ker...then telur tuh pukul hingga ringgan ker...pekat means mcm mner tuh yerr..?


20-06-2011, ummi_haziq komen :

kalo air panas tu ditukar gune air suam tk bole yerr...?


20-07-2011, ratuku komen :

ummi_haziq-kek ni mmg byk ragamnya,kalau terlebih gaul pun blh jd bantat.guna tepung berserbuk penaik (bluekey)pun blh juga.pukul hingga sebati jer.air panas tu,rasa2 blh tukar kot.kalau buat apam gula hangus blh guna air biasa..........


15-11-2012, durrakay@yahoo.com komen :

nak try buat mlm ni nampak mcm sedap jer...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd