Google+

oleh: joayee Kuih Butir Nangka

Dscf0178

Bukan dari biji nangka. nama aje cam tu.Sooo simple. ingat time budak2. my nenek selalu buat.


Created on : 05-04-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi joayee




Bahan-bahan ( 4 people )

  • 2 cawan tepung beras pulut
  • 2/3 cawan air + colouring
  • kuah:
  • 1 tin santan
  • gula secukup rasa
  • sedikit garam
  • daun pandan
  • option 1: sedikit lempuk durian
  • option 2: buah nangka , di carik2. yg dlm tin pun sedap.

Cara-cara

  1. Dscf0163
    bahan2:
  2. bancuh tepung + air + colouring. Dough macam buat kuih ondeh-ondeh
  3. panas kan air dalam periuk sampai mendidih
  4. bentuk bulat2, pegang menggunakan ibu jari dan jari telunjuk, dan picit. Terus di masukkan kedalam air mendidih tadi.
  5. Dscf0165
    masak bila terapung.
  6. campukan semua bahan untuk kuah.Masak sampai mendidih.
  7. sedap dimakan sejuk atau panas..

Tag

Related Recipes










Laporan Masakan Bergambar (2)

Image_037_
06-04-2007
Joayee.....ini gambarnya kuih butir nangka yg saya buat ari tu. Tq joayee.....
Laporan oleh: zyrex

senangkan...my kids memang suka ni.

Pb061306
08-11-2007
thanks joayee... kuah dia ikin letak gula melaka.. then tepung tu plak buat bentuk buti nangka..
Laporan oleh: mama_myvi

Komen (19)

05-04-2007, umi_e komen :

wah jo......... tubek pulok butie nangko hehehehehehehehehehe


05-04-2007, sitiazma komen :

wah joe...bagi ler resepi puteri mandi sekali..lebih kurang je kan???


05-04-2007, joayee komen :

Umi_e, tak dapat butir nagko yg ori pun yg dari tepung pun bole la..:) siti, putri mandi?, tak ingat yg maner satu..nama tu familiar...tp.pasal makan semua masuk..:) siti cari ok..


05-04-2007, umi_e komen :

jo... putri mandi tu arwah mak umie selalu buat... macam ni juga cuma salut/gaul dengan inti kelapa (cam inti buat kheh dadar/kueh ketayap)... camtu kan siti?


05-04-2007, DianaA komen :

Kak D tak pernah makan lagi pencuci mulut nih. Rupanya gini Kuih Butir Nangka nak buat pun mudah ya :)... sedap nih kalau makan sejuk agaknya hehe


05-04-2007, zara_klate komen :

sedap nya jo...butir nangka ni kegemaran kak zara tau..kakzara selalu buat yg satu colour je..yg plain tu.


05-04-2007, syahmi komen :

syahmi kecik2 dulu panggil bubur picit sbb ia dipicit2......tapi kdg2 opah masukah nangka yg dikoyak2, bukan durian.....sedapnya......


05-04-2007, joayee komen :

yer la SYAHMI, baru ingat, taruk buah nangka pun best.. jo update kat resepi tu la.TQ :)


06-04-2007, zyrex komen :

Mmg sedap kuih ni.... saya ingat lg mak mertua selalu buatkan kalau balik ke kampung. Br ptg td saya buat... tambah ais sikit...... kena tengah panas skrg ni pasti terangkat.


06-04-2007, joayee komen :

zyrex. dah habis ker? nak ler tengok gambarnya..:)


06-04-2007, zyrex komen :

ok..... bole..... nanti saya buat kat laporan masakan


10-04-2007, wana komen :

mcm sedap je...lapar pulak.. tp bile tgk lame2, butir nangka yg warna merah tu mcm sel darah merah jeee...hehe..jgn marah


05-09-2007, uniquenix komen :

nk tnya...leh ker buat biji nangka nie ngn tepung gandum? jd x agak??


05-09-2007, joayee komen :

texture kuih ni sama dgn ondeh2..kalau guna tepung gandum, tak sama...maybe kene tukar nama la kot..cuba la...:)


10-09-2007, kuzzy komen :

kalau guna tepung gandum tak jadi le butir nagka... nanti jadi butir durian lak.... kalau resepi pantai timur biasabya kuah dicampur dgn halba... memang best gilerrr


16-09-2007, lloni komen :

apala...butir nangka macamtu... tak betul tu..butir nangka dia ...berbutir2 macam biji nangka..


16-09-2007, syahmi komen :

as-salam lloni.....slamat dtg ke MyR...berilah lah komen yg membina....supaya sama2 dpt menfaat dgn berkongsi resepi....ampun beribu2 ampun.


05-07-2011, wan aida komen :

nak masuk tanding masak perkhemahan sekolah. nak tambah idea ..t/q


28-12-2011, zatiff komen :

salam...betul cam komen kuzzy..resepi pantai timur taruk halba...ada aromanyer..best...n kalau tak nak lembik sangat campur tepung beras skit masa adun tepung tu...dan tambah bancuhan air kapur sireh skit..mak saya selalu buat..feveret abah nih...TQ


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd