Google+

oleh: DianaA Roti Boy (Mexican Bun)

Roti_boy_5_-_roti_yang_gebu_dan_lembut

Resipi Roti Boy ini D dapat dari Recipezaar, kemudian D buat sedikit perubahan dari resipi asal. Ini resipi yang telah D ubahsuai untuk mendapat rasa dan juga texture roti yang sempurna. Sekiranya tidak suka dengan perasa kopi pada toppingnya boleh gantikan dengan chocolate emulco untuk mendapatkan rasa coklat. Marbelousss....


Created on : 04-04-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi DianaA




Bahan-bahan ( 17 biji )

  • # Bahan untuk Inti #
  • 100 gram mentega bergaram, dilembutkan
  • 1/4 sudu teh esen vanilla
  • 35 gram gula perang
  • # Bahan untuk Topping #
  • 100 gram mentega, dilembutkan
  • 80 gram gula aising, diayak
  • 2 biji telur, dipukul sedikit
  • 3 sudu makan NESCAFE dicampurkan dengan 2 sudu besar air
  • secubit serbuk kayu manis, boleh dicampur kedalam esen kopi
  • 100 gram tepung serbaguna, diayak
  • # Bahan untuk Doh Manis #
  • 500 gram tepung roti, diayak
  • 20 gram tepung susu, diayak
  • 75 gram gula kaster
  • 1 sudu teh) garam
  • 1 1/2 sudu teh yis segera
  • 1 biji telur, dipukul sedikit
  • 270 gram (270 ml) air atau susu segar (kalau sudah menggunakan susu tepung jangan guna susu tapi gunakan air)
  • 60 gram mentega, dilembutkan

Cara-cara

  1. Cara untuk Intinya Pukul mentega dalam mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan esen vanilla dan gula perang dan pukul hingga sebati. Tuangkan adunan kedalam mangkuk dan bekukan dalam peti sejuk. Bahagikan adunan inti kepada 10 gram dan bulatkan dan simpan dalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.
  2. Cara untuk Topping Pukul mentega dan gula aising pada kelajuan sederhana selama 5 minit sehingga adunan ringan dan gebu. Masukkan telur sedikit demi sedikit. Masukkan esen kopi. Masukkan tepung dan putar pada kelajuan perlahan sehingga semuanya sebati. Masukkan kedalam piping bag dan sejukkan dalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.
  3. Rotiboy1-dohyangdiperapselepasisiin
    Cara untuk Doh Manis Campurkan tepung yang telah diayak, gula kaster dan garam didalam mixer dan putar pada kelajuan perlahan selama 1 minit. Masukkan yis, telur dan air. Putar selama 1 minit pada kelajuan perlahan dan kemudian pada kelajuan sederhana selama 8 minit. Masukkan butter dan gaul hingga sebati selama 5 minit pada kelajuan sederhana sehingga adunan roti menjadi lembut dan licin. Kemudian bulatkan adunan setiap bahagian 55 gram (boleh dapat 17 bahagian). Bentukkan bulat. Tutup dengan kain lembab dan biarkan selama 10 minit.
  4. Roti_boy_2_-_pipe_topping_atas_roti
    Cara untuk membuat Roti Boy Menggunakan telapak tangan leperkan adunan roti. Letakkan inti ditangan dan tutup dan kemaskan (mesti tutup betul kalau tidak sewaktu membakar inti akan terkeluar dan cair). Bentukkan bulat dan letakkan atas loyang pembakar yang telah disapu mentega. Ulangi untuk bulatan roti yang lain. Letakkan roti pada jarak 7.5cm diatas loyang pembakar. Ketepikan untuk diperap selama 45 minit didalam suhu suam. Pipe toppping diatas roti bentuk spiral (bulat-bulat) bermula dari tengah. Bakar pada suhu 170 darjah C selama 15-20 minit atau sehingga roti kekuningan.

Tag









Laporan Masakan Bergambar (17)

Img_1980
21-08-2008
Pertama kali buat.. menjadi.. try stgh adunan.. ptg ni nak buat lgi..tq diana
Laporan oleh: zana08
Img_3230
22-08-2008
kes tergoda ngan k.zana nyer bun! dgn xpress nyer bunku dh siap! hehehe...tQ Diana yer!
Laporan oleh: hana6877
Img_3763
22-02-2009
adunan roti buat dari resipi lain tp toping & intinya ambil di sini. thanks...
Laporan oleh: sofieza
Dsc_0062
12-04-2010
sedap xterkata..makan dengan kawan2 memang seronok.tapi dodod xde tepung roti,so dodod gune tepung gandum jek ganti tepung roti and tepung susu.tapi hasilnye memang mcm roti boy dekat klcc.hehe
Laporan oleh: miszdod
06042010_001_
16-04-2010
sedap...cuma xtau mana silap,adunan xberapa mengembang...insyaAllah nanti nak try lg sekali...1st time saya makan rotiboy,xtau pon mcm mn rasa yg btui,tp sedap =)
Laporan oleh: nrma710
P2170018
18-02-2011
fisrt time buat roti...menjadi..sedap..macam yang jual kt KB Mall....terus dapat tempahan pulak...
Laporan oleh: zana0508
Img_2951
01-06-2011
kali kedua buat, guna api atas bawah baruu betol2 jadi.sedap sgt!!! rangup di luar, lembut di dalam
Laporan oleh: nuni
2011-09-26_06
26-10-2011
Emm.. Bau die wangi sgt... sedap laktuu.. roti jd lmbut jerr.. Cumerr.. Cumerr hihi rupe je kureng.. Ekekeke
Laporan oleh: Miss_ShaSha
Pa076870
27-11-2011
sedap giler... :)
Laporan oleh: AMir MUs
Img_0323
28-11-2011
ini roti resepi saya sendiri
Laporan oleh: ulatbida
384556_2664710069763_1616364125_2449236_780073766_n
22-12-2011
terima kasih diana!!saya dh cuba..mmg jadi gebu mcm dlm gambar tu..bau semerbak satu rumah..xpuas buat sekali..esoknya buat sekali lagi..sekejap je licin.. :)
Laporan oleh: azimi
P4107082
15-06-2012
buat lagi last week.. ni pic sebelum di bakar... nyum2 :D
Laporan oleh: AMir MUs
111029_mexican_bun
04-10-2012
dh try lama. wat sikit je nk test. jd, tp xtau y roti x lembut sgt. rasa mmg sedap dh. kena try lg. thx :)
Laporan oleh: moonbug
Img_20130213_124204
13-02-2013
Alhamdulillah, 1st attempt jadi laa pulak!! heheheh.. tqvm kpd D. akk xda la guna tepung roti mcm resepi2 yg lain.. tepung biasa rm1.35sen tu pun menjadik, inikan pulak yg guna tepung roti ye.. jom cuba! pasti jadi, In Sha Allah..
Laporan oleh: sheilashahir
220320133836
01-04-2013
sedap n jadik! tq 4 da resepi
Laporan oleh: sah
220320133839
01-04-2013
close up :-)
Laporan oleh: sah
20130413_203236
15-04-2013
Menjadi & Sedap. Tq.
Laporan oleh: lyne

Komen (18)

04-04-2007, umi_e komen :

ermmmmmmm hari tu lily kasi resepi ni TAPI umie tak terbuat2 lagi :( ni diana pulak... errmmmm bilalah nak cuba agaknya eekkkk sebab nampak cam rumit je tu yang jadi 'M' :D


05-04-2007, miza komen :

kak D, miza suka sgt roti boy ni same juga anak2 and huby kitaorg selalu beli sekarg bru tahu resepinya kalo berkesempatan nak cuba nanti...


05-04-2007, DianaA komen :

Umi_e, mula2 nampak rumit sebab nak kena buat inti, topping etc... tapi bila semua dah sedia senang je :) cubalah.... Miza haaa nanti ada kesempatan cubalah ya :)


06-04-2007, mamazai komen :

Wah D, mamazai dah lama cari resipi roti boy nie. kat s'pore dah tak jual lagilah . My anak2 tercari-cari roti nie. T'kasih D. Boleh mamazai cuba tapi nampaknya mcm rumit sikitlah.


24-04-2007, DianaA komen :

Mamazai, nanti ada masa cubalah.. D dah banyak kali buat resipi nih... mula2 nampak rumit tapi bila dah buat nanti mudah je :-)


10-04-2008, pizah komen :

kalau tak letak nescafe, nak letak milo bleh x??


01-07-2009, leeroy komen :

saya akan cuba..tq dianaA


16-04-2010, atessa komen :

mm..pakai oven brand ape naik cantik2 roti korang..saya pakai pensonic jadi keras je..resipi dah ikut betul :(


17-01-2011, mamafaten komen :

sya dh try buat..alhamdulillah, jadi n sodap..jap je dh abiss...tq Diana..


01-03-2011, cikmar komen :

i just tried this fantastic recipe...tp tak letak filling..just ada topping...nk jimat masa...nice..


08-03-2011, chikadakbiru komen :

InsyAllah..takde aral melintang nak cuba buat..Tq sudi berkongsi disini


08-04-2011, siti noormala komen :

tq diana...sy dah try this resepi...memang best...dulu follow resepi diana...luv your old blog....muah muah....


08-04-2011, nuni komen :

x susah pon rupenye buat roti ni. 1st time buat dlu sedikit terhangit.2nd nk buat xtau bile la tu.tp mmg sedap!


09-04-2011, artasiana1234 komen :

Salam, DianaA ada contact no ke? saya perlukan khidmat nasihat lebih specific macamana nak sediakan roti boy ni...coz ada kedai nak setup urgently...tq this is my no 0125597634, hasnol


30-05-2011, suke resepi komen :

xfaham sangat la yang last tu."Ketepikan untuk diperap selama 45 minit didalam suhu suam. Pipe toppping diatas roti bentuk spiral (bulat-bulat) bermula dari tengah. Bakar pada suhu 170 darjah C selama 15-20 minit atau sehingga roti kekuningan. " tlg jelaskan boleh?


27-10-2011, racy komen :

resepi yang saya cari2.mesti sedapp sangat3 sedaappp........


29-11-2011, baru_belajar komen :

a'ah la yg bahagian yg last tu sy pown kurang faham bole tolong jelaskan lebih detail? mekasih..


27-01-2012, kamdar komen :

saya nak guna tepung gandum je... takut x menjadi la


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu