Google+

oleh: Deena Ibrahim Red Velvet cake dgn frosting Cream Cheese

222

Masa masak : 30 minit Red Velvet cake memang popular sekarang dan kalau beli kat kedai mmg harganya mahal jadi lebih jimat kalau buat sendiri dan rasanya mmg sedap tambah2 lagi frostingnya daripada creamcheese! :D


Created on : 10-05-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Deena Ibrahim




Bahan-bahan ( 1 family (kek 3 layer) )

  • 1 cawan mentega kalau boleh beli Buttercup - Pastikan ianya telah dilembutkan dan berada dalam suhu bilik.
  • 2 1 / 2 cawan gula icing
  • 6 biji telur (saiz sederhana ke besar)
  • 3 cawan tepung naik sendiri (Jika anda menggunakan tepung gandum, untuk setiap cawan tepung gandum, tambah setengah sudu teh garam dan satu setengah sudu teh baking powder (rahsia buat sendiri tepung naik sendiri)
  • 230 gram krim masam "sour cream" (boleh guna krim rendah lemak atau yg berlemak, pilihan anda. Saya suka yang full-cream)
  • 2 sudu teh Vanilla Essence
  • 3 sudu makan serbuk coklat yang tanpa pemanis.
  • 1 botol atau separuh botol pewarna makanan merah, ikut suka anda. Kalau pakai pewarna merah cair boleh letak sebotol tapi kalau guna pewarna jenis paste, letak sikit je sebab nnt pekat sangat warna dia dan rasa tak sedap.
  • **pewarna merah mmg perlu sebab nama kek ni pun RED VELVET ;)
  • BAHAN UNTUK FROSTING CREAMCHEESE :
  • 350 gram Cream Cheese (jika anda pilih yang fat-free, dikhuatiri mungkin agak susah untuk dapatkan konsistensi frosting yang mudah untuk oles diatas kek nanti. Saya cadangkan gunakan cream cheese yang biasa) - Pastikan ia telah dilembutkan dan berada dala
  • 1 1/2 buku butter - Pastikan ia telah dilembutkan dan berada dalam suhu bilik.
  • 1 1/2 sudu teh vanilla essence
  • 1 1/2 cawan gula halus (confectioner sugar) - boleh dikurangkan jika mahu kurang manis ikut citarasa

Cara-cara

  1. Pukul 1 cawan mentega dengan kelajuan sederhana menggunakan pengadun elektrik ataupun boleh juga guna tangan, pukul sehingga warna sedikit putih dan kental.
  2. Secara berperingkat tambah 2 1 / 2 cawan gula, terus pukul hingga menjadi ringan dan mengembang
  3. 1
    Tambah 6 butir telur, satu per satu, bila dah sebati baru masukkan sebiji lagi, ulang sampai habis semua 6 biji. Jangan masuk sekaligus tau.
  4. Sediakan dalam mangkuk yang lain campuran 3 cawan tepung naik sendiri dan 3 sudu makan serbuk coklat tanpa pemanis. Gaul sampai sebati
  5. Reddd
    Kemudian, masukkan campuran tepung dan serbuk coklat tadi kedalam acuan mentega, masukkan sedikit-sedikit disamping itu masukkan juga 230 gram Krim masam secara sedikit-sedikit. Pukul hingga semua adunan sebati. Setelah itu, bolehlah masukkan pewarna merah dan kacau hingga adunan sebati menggunakan spatula. :) Adunan kek telahpun siap untuk dibakar.
  6. FROSTING CREAMCHEESE :
  7. Campurakan cream cheese, butter dan vanilla essence. Pukul gunakan pengadun elektrik. Pastikan cream cheese dan butter berada dalam suhu bilik, kalau sedang keras dan sejuk tak menjadi.
  8. Selepas campuran tadi sebati, masukkan pula gula halus (confectioner sugar) secara sedikit-sedikit dan pukul adunan sehingga sebati.
  9. **PENTING :
  10. Jika campuran frosting anda kelihatan terlalu pekat dikhuatiri susah nak oles atas kek nanti, boleh masukkan sedikit susu hingga acuan kelihatan "spreadable"
  11. Jika campuran frosting anda kelihatan cair, bolehlah masukkan sedikit gula halus (confectioner sugar) dan sedikit tepung mungkin 1 atau 2 sudu besar atau sehingga anda berpuas hati dengan tekstur frosting anda, apa yang penting ia tidak terlalu pekat atau cair :)
  12. Ingat! sebelum anda mula oleskan frosting creamcheese keatas kek, pastikan kek telah sejuk dan berada dalam suhu bilik. Frosting creamcheese juga perlu disimpan didalam peti sejuk untuk beberapa ketika sehingga ianya menjadi lebih padu sebab kalau terus oleh biasanya tekstur masih belum padu dan padat nanti frosting tak menjadi pulak :)
  13. UNTUK HIASAN :
  14. Sebenarnya ianya pilihan anda. Red Velvet kek dahpun siap cuma jika anda nak tambah apa2 atas frosting tu tak menjadi masalah. Saya gemar taburkan cranberry kering dan kacang walnut yang ditumbuk untuk memberi lebih keceriaan pada kek tu dan menambah keenakkannya sebab dapat makan kek yang lembut, frosting creamcheese yang lemak dan kacang yang "crunchy" tak lupa cranberry kering yang manis2 buah! sedapnya!
  15. **NOTA KAKI :
  16. Untuk layering kek, mudah sahaja, gunakan spatula dan sapukan frosting creamcheese secara merata, jangan tebal sangat jangan nipis sangat. Ulang untuk layer kedua dan ketiga :) Kemudian, JANGAN oleskan frosting diatas terlebih dahulu. Oleskan frosting di tepi kek dahulu ini rahsia supaya anda boleh pegang diatas kek untuk balancekan kek masa oles frosting. Kalau frosting terus dari atas nanti anda dah tak dapat pegang kek untuk balacing. Lepas tu baru oleskan frosting diatas.
  17. Jangan lupa! gunakan wax paper dalam dulang pembakar anda supaya kek anda keluar dengan cantik dan tak melekat. Caranya, oleskan butter, tabur sedikit tepung. Masukkan wax paper mengikut ukuran dulang pembakar anda. Oleskan butter diatasnya dan taburkan sedikit tepung. itu sahaja!
  18. Kek ini sesuai dihidangkan pada hari-hari istimewa pilihan anda, ianya pasti lebih membawa makna kerana ia dibuat sendiri oleh anda untuk yang tersayang. Saya memilih untuk membuat RED VELVET cake sempena hari ibu! SELAMAT MENCUBA ! :)









Laporan Masakan Bergambar (3)

Dsc01797
25-05-2011
Tadaaa..... dh cuba wat versi cupcakes tuk besday my dotter last friday... meme best sgt... semua org puji kek ni best... kejap je dh habis tinggal abuk jer... Thanx 4 the awesome recipe Deena.
Laporan oleh: k_honey

huhuhuuu yay menjadi! happy sgt dgr :)

Rvc3
17-08-2011
baru buat minggu lepas. Memang sedap & semua org puji. Tq for the recipe:)
Laporan oleh: lyne

huhuhu! I pun happy jgk dgr menjadi :)

Rvc4
17-08-2011
Ni versi dah potong. Utk lebih sedap, taburkan walnut @ badam...
Laporan oleh: lyne

huhuu comey2 ;)


Komen (19)

10-05-2011, k_honey komen :

Kek ni mmg best. Nk cuba lar nanti. Cuma nk tnya yg krim tu krim apa ya?... blh ganti ngan susu kotak yg biasa tu tak cam susu penuh krim dlm kotak tu?


11-05-2011, Deena Ibrahim komen :

Hai k_honey! Sebenarnya haritu ada ganguna internet jadi resepi sempat tulis separuh je alahai.. Okey, saya guna krim masam ataupun "sour cream" dalam resepi ni. Tak pasti pulak boleh gantikan krim masam dgn susu penuh krim sebab kegunaan krim masam ni untuk flavour yang masam2 sikit sebab kek ni mmg rasa masam manis lemak2 gitu :D apapun boleh cuba ganti dan rasa camne rasanya tak ada masalah cuma flavour mungkin sikit lari :)


11-05-2011, MummyQama komen :

maaf yer..sy org bru kt cni..cuma nk syer je laa kn ttg krim masam @ sour cream..boleh digantikan dengan plain yogurt+perahan lemon..


11-05-2011, DatinLulu komen :

salam...Deena, dh lama sy nk cuba buat kek red velvet ni, tpi kebanyakkn respi guna buttermilk & susah sy nk dptkn. Bila tgk respi U, guna sour krim...lgi bagus...TQ, sbb sudi kongsi respi :)


13-05-2011, noor satinah komen :

salam semua,..saya pon teringin gk nk cuba buat kek red velvet ni,.biasa tgk resepi lain byk sgt bhn,yg ni lbih smple,..thanks deena 4 share rcp,..tq gak utk mummyqama,.insya Allah akn try buat gk nnti..


18-05-2011, myg_77 komen :

mummyqama: tolong jawap utk deena, sour cream tu mmg leh ganti ngan yogurt plain, sbb sya dah try wat ..


18-05-2011, k_honey komen :

Thanx deena for the answer. sy nk cuba bt kek ni utk birthday my doter this coming friday... klu xdpt cri sour cream,sy nk gnti ngan plain yogurt la...... btw, blh x guna resipi ni tuk bt cupcake?


19-05-2011, Deena Ibrahim komen :

k_honey : boleh kot buat untuk cupcake, ce try ce try buat satu cup? pastu letak frosting cheese, letak decoration2 sket tadaa da jadi :D


26-05-2011, amatur komen :

salam deena, nak tanya, utk frosting guna 1 1/2 buku butter kan. 1 buku = 250gm ke?


26-05-2011, Shimayu komen :

Terima kasih bagi resepi ni, walaupun belum Cuba saya rasa boleh menjadi dan penerangannya bagus sekali kerana Ada disertakan sbb musabab..cuti Sek ni mesti try!...TQVM!


20-11-2011, NAA456 komen :

akak,help me..sy pnya frosting xmnjadi..sob3..shazana10@yahoo.com...creamcheese bpe g?butter lak bpe g?gula icing lak byk mne?sy pnya jd cair...


20-11-2011, NAA456 komen :

pastu sy pnya kek xrse masam..sour cream tu cmne akk?


20-01-2012, farina101180 komen :

nk bakar suhu brp n berapa lama? cream cheese tu rupa dia cne? tq


20-01-2012, farina101180 komen :

nk bakar suhu brp n berapa lama? cream cheese tu rupa dia cne? tq


21-02-2012, Deena Ibrahim komen :

Hello, NAA456, ooo creamcheese prolem ke? Cream Cheese 350gram, 1 1/2buku butter. Ok, mcm ni, sebuku butter, lepas tu lagi setengah buku butter. 1 1/2 gula halus tu saje pastu letak vanilla sket. :) selamat mencuba.


21-02-2012, Deena Ibrahim komen :

NAA456, sour cream tu, ada dekat supermarket dekat bahagia susu2 tu. Dia mcm2 bentuk ada dalam kotak, ada dalam botol, tgk label dia tulis SOUR CREAM, rasanya masam2 pastu dia mcm yougurt sikit texturnye. :)


21-02-2012, Deena Ibrahim komen :

Hello, farina101180, Bakar tu sebenarnya bergantung pada oven masing2, kebiasaannya saya bakar (oven saiz sederhana kecil) tu, dlm 20 minit, api tengah2, 250 darjah celcius kadagn2 tu tgk2 la dan ejas2 sendiri.


26-02-2012, hon€¥ komen :

Kek ni 3 layer klau bkar satu2 leh ke?oven kt umh ni kcik je tp tingin nk wt...cmane ek...:-D


25-03-2012, Deena Ibrahim komen :

Honey : saye punya oven pun kecik jgk ;P a'ah sy memang bakar satu-satu. masak satu adunan, yg dah dibakar tu sejukkan dulu. Pastu guna loyang sama, letak acuan yg kedua, bakar. Camtulah :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu