Google+

oleh: msarena Nasi Hujan Panas

Picture_1086

Resepi from my fren but "sedap" kata husband


Created on : 09-05-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi msarena




Bahan-bahan ( for 8 org makan )

  • 6 pot kecil Beras biasa (brasmathi pun boleh)
  • 1 sudu minyak sapi
  • 1 sudu susu pekat
  • Rempah 4 sekawan (bg lawang, kayu manis, buah pelaga, bunga cengkeh)
  • Garam secukup rasa
  • 1 Bawang besar dihiris
  • Minyak untuk menumis
  • 2 helai daun pandan
  • 1 Sudu sos tomato
  • 1 inci halia diketuk
  • Pewarna ikut suka, saya guna hijau, kuning n merah

Cara-cara

  1. Basuh beras & sukat air macam masak nasi biasa
  2. Panaskan minyak untuk menumis
  3. Masukkan bawang & rempah & halia & daun pandan. Tumis sampai naik bau
  4. Kemudian masukkan sos tomato, susu, minyak sapi & garam.
  5. Sudah menggelegak masukkan bahan tadi dalam periuk nasi n kacau sebati
  6. Setelah nasi agak kering cucukan lidi bersama pewarna td ke dalam nasi. Biar sehingga setengah jam baru di kacau.

Tag

Laporan Masakan Bergambar (5)

28082011135
28-08-2011
menu berbuka 28.08.2011..nak buat la utk hidangan raya pertama nanti...
Laporan oleh: Mrs.Steffa

wow nampak menarik tu ,,,, saya pun buat hidangan utk raya kedua .... licin sampai kena tanak nasi lagi sekali hehee

28082011133
28-08-2011
yang ni still single sebelum diletakkan lauk ayam..anggun bergaya!
Laporan oleh: Mrs.Steffa
Pic1
15-11-2011
Saya buat untuk lunch hari Ahad lepas.. mudah dan sedap.. terima kasih msarena!
Laporan oleh: LynnSham

wah bercolor2 I LIKE .... senangkan ... next time boleh buat lagi

Img_20120910_222739
15-09-2012
sedap rupenyer nasi nie yer....dh 3x buat dlm smggu...hehe...hubby kata dh bleh biz sedap....tq msarena atas resepi nie...nnti raya haji nk buat lg...
Laporan oleh: kunonit

gud3 selalu buat boleh ingat resepinye ... hehehehe memang boleh buat business

Dsc04224
28-02-2013
menu lunch semlm..Alhamdulilah...sedapp!! mekasih ya share..
Laporan oleh: k.zila66

Alhamdullilah. thanks sbb try resepi nie



Komen (28)

09-05-2011, rahel komen :

Saya suka nasi hujan panas...


09-05-2011, piejot'scerukdapor komen :

mudah & sedap.....lauk apa yg sesuai nk mkn ngan nasi ni?


09-05-2011, msarena komen :

piejot - ayam masak merah, kurma pun sodap, dalca pun ok gak


09-05-2011, nuhasmi komen :

senang n simple...kna try ni.


09-05-2011, zsrina komen :

kegemaran sy nih sbb rasa herba dia x sekuat beriani...


09-05-2011, msarena komen :

cubalah semua ... gud luck


09-05-2011, kakbesah komen :

akk pun suka... lgi2 jika dimkn dgn rendang...hehe..


09-05-2011, Rsh_Q@Yahoo.com komen :

kalau namanya nasi grenti pinggan dgn sudu je tinggal.....sedappppp


09-05-2011, kakbesah komen :

- , - = sepinyer...MyR harini... ^


16-06-2011, nur amirah abdul rahim komen :

wahh...mcm sedap jew...arini jgak kena try...hehe..thanks yerr mskkan resepi ni..dah lama cari sebenarnya.. :)


11-07-2011, abg long komen :

mau try la


12-07-2011, reynne94 komen :

hri ni try nasi hujan panas plak.... mmg sedaplah, tmbah lg mkan ngan ayam masak merah tu......seronok tgk anak2 mkn smpai brtmbah2. tq buat empunya resepi...:)


05-08-2011, izatul86 komen :

yummy..nak wat arini..


19-08-2011, eita_bpg komen :

x paham apa maksud cucukan lidi


25-08-2011, msarena komen :

thanks to all ... memang sedap resepi nie try lah guna beras biasa jea .... Eita - cucukan lidi means u celupkan lidi dengan pewarna lepas tu nasi dah agak kering u cucuk kan lidi tadi ke dalam nasi tu than biar kan ...


06-09-2011, merie komen :

nampak sedap...nak try ler...tks 4 recipe


12-09-2011, yann diana komen :

rs mcm nk try jugak la...


14-09-2011, Crazychef komen :

Mcm sedaaaaap je.ok, I'll try it this weekend..


03-11-2011, rusniazanie18@yahoo.com komen :

nampak mcm senang aje,bleh masak raya haji ni.


13-12-2011, ani 32 komen :

mcm mna nak buat nasi 2 berwarna warni.


13-12-2011, ani 32 komen :

mcm mna nak buat nasi 2 berwarna warni.


20-01-2012, msarena komen :

ani 32 - ikut step no. 6 yea .... sory lambat reply


23-07-2012, danazaini komen :

kena buat utk hubby ni .bulan posa nak tunjuk skill masak ni....hu...hu..


24-07-2012, msarena komen :

cuba2 jgn x cuba hehehe


01-09-2012, siti.rahayu.3576224 komen :

nampak menarik saya pasti cuba resepi nie.


01-09-2012, siti.rahayu.3576224 komen :

boleh letakkan kan krismis atau buah badam tak dlm nasi?????


03-09-2012, msarena komen :

boleh jea ikut suka ...


03-09-2012, kunonit komen :

saya dh try dinner smlm...mmg best....nnti nk wat lg...tq yer....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd