Google+

oleh: msarena Nasi Hujan Panas

Picture_1086

Resepi from my fren but "sedap" kata husband


Created on : 09-05-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi msarena




Bahan-bahan ( for 8 org makan )

  • 6 pot kecil Beras biasa (brasmathi pun boleh)
  • 1 sudu minyak sapi
  • 1 sudu susu pekat
  • Rempah 4 sekawan (bg lawang, kayu manis, buah pelaga, bunga cengkeh)
  • Garam secukup rasa
  • 1 Bawang besar dihiris
  • Minyak untuk menumis
  • 2 helai daun pandan
  • 1 Sudu sos tomato
  • 1 inci halia diketuk
  • Pewarna ikut suka, saya guna hijau, kuning n merah

Cara-cara

  1. Basuh beras & sukat air macam masak nasi biasa
  2. Panaskan minyak untuk menumis
  3. Masukkan bawang & rempah & halia & daun pandan. Tumis sampai naik bau
  4. Kemudian masukkan sos tomato, susu, minyak sapi & garam.
  5. Sudah menggelegak masukkan bahan tadi dalam periuk nasi n kacau sebati
  6. Setelah nasi agak kering cucukan lidi bersama pewarna td ke dalam nasi. Biar sehingga setengah jam baru di kacau.

Tag

Related Recipes









Laporan Masakan Bergambar (5)

28082011135
28-08-2011
menu berbuka 28.08.2011..nak buat la utk hidangan raya pertama nanti...
Laporan oleh: Mrs.Steffa

wow nampak menarik tu ,,,, saya pun buat hidangan utk raya kedua .... licin sampai kena tanak nasi lagi sekali hehee

28082011133
28-08-2011
yang ni still single sebelum diletakkan lauk ayam..anggun bergaya!
Laporan oleh: Mrs.Steffa
Pic1
15-11-2011
Saya buat untuk lunch hari Ahad lepas.. mudah dan sedap.. terima kasih msarena!
Laporan oleh: LynnSham

wah bercolor2 I LIKE .... senangkan ... next time boleh buat lagi

Img_20120910_222739
15-09-2012
sedap rupenyer nasi nie yer....dh 3x buat dlm smggu...hehe...hubby kata dh bleh biz sedap....tq msarena atas resepi nie...nnti raya haji nk buat lg...
Laporan oleh: kunonit

gud3 selalu buat boleh ingat resepinye ... hehehehe memang boleh buat business

Dsc04224
28-02-2013
menu lunch semlm..Alhamdulilah...sedapp!! mekasih ya share..
Laporan oleh: k.zila66

Alhamdullilah. thanks sbb try resepi nie


Komen (28)

09-05-2011, rahel komen :

Saya suka nasi hujan panas...


09-05-2011, piejot'scerukdapor komen :

mudah & sedap.....lauk apa yg sesuai nk mkn ngan nasi ni?


09-05-2011, msarena komen :

piejot - ayam masak merah, kurma pun sodap, dalca pun ok gak


09-05-2011, nuhasmi komen :

senang n simple...kna try ni.


09-05-2011, zsrina komen :

kegemaran sy nih sbb rasa herba dia x sekuat beriani...


09-05-2011, msarena komen :

cubalah semua ... gud luck


09-05-2011, kakbesah komen :

akk pun suka... lgi2 jika dimkn dgn rendang...hehe..


09-05-2011, Rsh_Q@Yahoo.com komen :

kalau namanya nasi grenti pinggan dgn sudu je tinggal.....sedappppp


09-05-2011, kakbesah komen :

- , - = sepinyer...MyR harini... ^


16-06-2011, nur amirah abdul rahim komen :

wahh...mcm sedap jew...arini jgak kena try...hehe..thanks yerr mskkan resepi ni..dah lama cari sebenarnya.. :)


11-07-2011, abg long komen :

mau try la


12-07-2011, reynne94 komen :

hri ni try nasi hujan panas plak.... mmg sedaplah, tmbah lg mkan ngan ayam masak merah tu......seronok tgk anak2 mkn smpai brtmbah2. tq buat empunya resepi...:)


05-08-2011, izatul86 komen :

yummy..nak wat arini..


19-08-2011, eita_bpg komen :

x paham apa maksud cucukan lidi


25-08-2011, msarena komen :

thanks to all ... memang sedap resepi nie try lah guna beras biasa jea .... Eita - cucukan lidi means u celupkan lidi dengan pewarna lepas tu nasi dah agak kering u cucuk kan lidi tadi ke dalam nasi tu than biar kan ...


06-09-2011, merie komen :

nampak sedap...nak try ler...tks 4 recipe


12-09-2011, yann diana komen :

rs mcm nk try jugak la...


14-09-2011, Crazychef komen :

Mcm sedaaaaap je.ok, I'll try it this weekend..


03-11-2011, rusniazanie18@yahoo.com komen :

nampak mcm senang aje,bleh masak raya haji ni.


13-12-2011, ani 32 komen :

mcm mna nak buat nasi 2 berwarna warni.


13-12-2011, ani 32 komen :

mcm mna nak buat nasi 2 berwarna warni.


20-01-2012, msarena komen :

ani 32 - ikut step no. 6 yea .... sory lambat reply


23-07-2012, danazaini komen :

kena buat utk hubby ni .bulan posa nak tunjuk skill masak ni....hu...hu..


24-07-2012, msarena komen :

cuba2 jgn x cuba hehehe


01-09-2012, siti.rahayu.3576224 komen :

nampak menarik saya pasti cuba resepi nie.


01-09-2012, siti.rahayu.3576224 komen :

boleh letakkan kan krismis atau buah badam tak dlm nasi?????


03-09-2012, msarena komen :

boleh jea ikut suka ...


03-09-2012, kunonit komen :

saya dh try dinner smlm...mmg best....nnti nk wat lg...tq yer....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu